Sendang Gile en Tiu Kelep waterval bereiken in Lombok

Tiu kelep waterval

De Tiu Kelep waterval is zeker één van de highlights op Lombok. Dus als je op Lombok bent, stop dan zeker even bij het dorpje Senaru. Dit dorp is vaak het vertrekpunt voor trekkingen naar de Rinjani vulkaan, maar ook als je Mount Rinjani niet gaat beklimmen is het bezoek aan het National Park de moeite waard. Hier liggen namelijk twee prachtige watervallen genaamd Sendang Gile en Tiu Kelep.

Van Senggigi of Tetebatu naar Senaru

van Tetebatu naar Senaru
Tussenstop van Tetebatu naar Senaru

Om de watervallen te bezoeken hoef je niet persé in Senaru te overnachten. Je kunt er prima naartoe vanuit Senggigi of Tetebatu (of zelfs vanuit de Gili’s). Zelf hebben wij er een tussenstop gemaakt toen wij van Tetebatu naar Senggigi gingen. Je rijdt dan met een hele mooie omweg van Tetebatu naar Senggigi toe. Voor 650.000 RP / €43,50 huurden wij een auto met chauffeur, via Car Rental Lombok. Van Tetebatu naar Senaru was het 3 uur rijden, waarbij wij meerdere tussenstops hebben gemaakt om te genieten van het mooie landschap. Eenmaal in Senaru, hebben wij drie uur “nodig gehad” om allebei de watervallen te bezoeken. Daarna zijn we doorgereden naar Senggigi. De rit van Senaru naar Senggigi duurde een kleine twee uur.

van senaru naar senggigi
Mmm… een mooie rit van Senaru naar Senggigi

De watervallen Sendang Gile en Tiu Kelep bezoeken

De taxi dropt je als het goed is voor de ingang van het park af. Nog voordat je de auto bent uitgestapt, zullen er gidsen op je afstappen. Ze willen je naar de watervallen begeleiden, zeker omdat de tweede waterval moeilijk te vinden is. Je hebt absoluut géén gids nodig! Beide watervallen zijn heel makkelijk te vinden door het pad en de andere toeristen te volgen. Het enige wat je hoeft te doen is een kaartje te kopen van 10.000 RP / €0,60!

De eerste waterval, Sendang Gile, bereik binnen 10 minuutjes

De Sendang Gile waterval bereik je super makkelijk en binnen 10 minuten. Je volgt gewoon het pad en al snel hoor je het water op de keien kletteren.

Sendang Gile waterval Lombok
De eerste waterval, Sendang Gile

De tweede waterval, Tiu Kelep is véél spectaculairder dan de eerste. Om de Tiu Kelep waterval te bereiken moet je zo’n 30 minuten lopen. Dit is best een intensieve klim met onderweg veel rotsen en riviertjes die je moet overwinnen. Het is de moeite waard, dat beloof ik.

De tweede waterval, Tiu Kelep bereik je na 30 minuten lopen en klauteren.

Om de tweede waterval te bezoeken, loop je eerst weer een stukje terug te de trappen op. Neem bij de splitsing (dit is er maar één, dus kan niet missen) de linker trap.

Pas om tiu kelep te bereiken
Loop de linker trap op en vervolg je weg naar de waterval

Volg het pad en al snel kom je bij nog een trap aan. Je loopt de trap op en vervolgens steek je de brug over. Voor mensen met hoogtevrees is dit iets minder fijn aangezien de brug aan één kant totaal geen leuning heeft.

brug oversteken tiu kelep
Steek de brug over.

Je volgt de weg lang de rivier. Het pad is makkelijk te volgen, maar dit stopt opeens. Je moet de rivier oversteken en het pad vervolgen.

Schoenen uit en steek de rivier over!
Schoenen uit en steek de rivier over – waterschoenen geadviseerd!

Je loopt weer een stukje door en moet dan weer de rivier oversteken. Je bent er bijna! Nog een paar grote rotsen overklimmen en tadaaa! Daar is hij dan, een pareltje van een waterval! Als je geluk hebt, dan ben je er helemaal alleen. Maar meestal is dat niet het geval. Ondanks de andere toeristen is de Tiu Kelep waterval super fotogeniek, het water is heerlijk fris en dat moet je minimaal even gevoeld hebben.

tiu kelep waterval Lombok Senaru
My best shot!

evy-reisjevrij-reisblog

Over de auteur

client-photo-1
Evy van Kan
In India heb ik de eerste keer de ultieme vrijheid van backpacken mogen ervaren! Sindsdien wil ik niet meer anders. Voor elke reis kies ik mijn eigen bestemmingen, route en hotels. Deze tips deel ik graag met jou, hier op Reisjevrij.nl. Have fun!

Reacties

Geef een reactie