Reisjevrij app QR
Download de Reisjevrij app Download de Reisjevrij app

Bijzondere duikplekken over de wereld

mooie duikplekken ter wereld

Duiken is echt een hobby van mij en ik probeer dit dan ook in zoveel mogelijk landen te doen! Als ik een reis plan, hou ik altijd rekening met de duikmogelijkheden op de verschillende plekken. Natuurlijk kun je prachtig duiken in de bekende landen als Egypte, Indonesië en Thailand, maar er zijn ook – vaak onverwachte- duikplekken die heel bijzonder zijn. Ik som er een aantal voor je op! Wat wordt jouw volgende duikbestemming?

1. Duiken in IJsland

duiktips jordanie
ijsland duiken

Niet het eerste land waar je aan denkt wanneer je wil gaan duiken! Maar niets is minder waar. Ook in IJsland kun je hele bijzondere duiken maken, zo vind je daar de enige plek op aarde waar je tussen twee tektonische aardplaten kunt duiken. Je duikt dan in de Silfra kloof in het Thingvellir Nationaal Park. Het water is er super helder maar wel heel koud! Je duikt daarom in een speciaal pak. De flora en fauna die je hier tegenkomt, is vanzelfsprekend nergens anders hetzelfde.

2. Duiken in het Malawi-meer

duiken malawi

Dit meer beslaat bijna 30.000 km2 en bevindt zich in de landen Mozambique, Malawi en Tanzania. Het gedeelte van het meer dat in Malawi ligt, is sinds 1984 onderdeel van de Werelderfgoedlijst en je vindt hier tal van watersportactiviteiten! Eén daarvan is duiken. Het water is super helder en je vindt er veel zoetwatervissen, waarvan er veel enkel in dit meer voorkomen.

3. Duiken in de Verenigde Staten

Misschien niet een land dat direct bij je opkomt als je aan duiken denkt, maar toch heel goed mogelijk! Zelf heb ik gedoken in Florida, in Key West om precies te zijn. Hier vind je verschillende beschermde riffen en ook veel wrakken van bijvoorbeeld marineschepen.

wrakduiken tips
wrakduiken tips

Ook in New York City kun je duiken! Langs de kust van Long Island en bij Brooklyn zijn namelijk veel scheepswrakken te vinden die zijn gezonken.

Tot slot een bijzondere duik in de Amerikaanse staat Hawaï. Voor de kust van Kona kun je doen aan ‘Blackwater-duiken’. De zee kan daar wel een paar duizend meter diep zijn en het water is er donker, bijna zwart. In het donker kun je lichtgevende wezens spotten, zoals bijvoorbeeld kwallen. Het is zo donker, dat je met een touw aan de boot bevestigd moet blijven om niet te verdwalen. Klinkt eng en bijzonder tegelijk!

blackwater dive
meest bijzondere duik

4. Duiken in de ‘Great Blue Hole’

Je hebt er vast een keer een foto van gezien: een perfect rond, gapend gat midden in de oceaan. The Great Blue Hole is een onderwatergrot voor de kust van Belize in de Caribbean. Het gat is 124 meter diep en vanzelfsprekend een zeer bijzondere plek om te duiken. Je vindt er kleurrijk koraal en veel dieren, waaronder onder andere haaien.

scuba dive tips

5. Duiken in Jordanië

Niet het eerste land waar je aan denkt bij duiken, maar toch een bijzondere plek! Net als Egypte grenst Jordanië aan de rode zee. In het beschermde Aqaba Marine Park vind je veel duikplekken en het schijnt goedkoper te zijn dan buurland Egypte. Wat duiken in Jordanië verder bijzonder maakt is het feit dat er verschillende wrakken op de bodem liggen van onder andere tanks en vliegtuigen. Deze zijn hier speciaal neergelegd om het duiken aantrekkelijker te maken. Het vliegtuig is enorm groot en je kunt er ook in, bijvoorbeeld om een kijkje te nemen in de cockpit!

waar mooi duiken

6. Duiken in Bonaire

Duiken in Bonaire is vanwege verschillende redenen heel bijzonder en krijgt daarom een aparte vermelding. Natuurlijk vanwege de flora en fauna onder water, maar ook omdat je heel gemakkelijk vanaf de kust het water in kunt lopen naar veel verschillende duikplekken. Het is dus mogelijk om duikflessen te huren en vervolgens zelf op pad te gaan. Gooi je spullen in de auto, zoek naar de gele stenen die duikplekken aangeven en duiken maar! Als je fles leeg is, kun je langs een soort van McDrive om nieuwe flessen op te halen.

tips bonaire duiken
mooie duikplekken
mooiste duikplekken

Verder is het mogelijk om een bijzondere ‘ostracodsduik’ te maken in Bonaire. Rond volle maan maak je dan een nachtduik te maken om te genieten van een lichtshow onder water. Dit komt doordat ostracods – ook wel mosselkreeftjes in het Nederlands, aan een soort flirtwedstrijd beginnen en waardoor er een chemische reactie ontstaat van licht. Sommige mensen omschrijven het als een soort vuurwerkshow onder water. Bijzonder!

7. Duiken tijdens een vissenmigratie

vissenmigratie duik
duiken met dolfijnen

Een migratie houdt in dat zeewezens in grote scholen van de ene plek naar een andere plek vertrekken, net als vogels dat doen. Bijvoorbeeld omdat de zee-temperatuur veranderd of omdat er elders meer eten te krijgen is. Het is heel bijzonder om tijdens zo’n migratie te duiken! Dit moet je natuurlijk wel goed timen. Er zijn een aantal migraties bekend. Zo heb je de ‘Sardine run’, waarvan de grootste in Zuid-Afrika plaatsvindt in juni. Niet alleen sardientjes zwemmen dan mee, ook haaien, dolfijnen en tonijn voegen zich bij de groep, die allemaal in één stroom dezelfde kant op zwemmen.

8. Duiken in Oostenrijk

duikinspiratie europa

Een land waarbij je eerder aan wintersport denkt dan aan duiken, maar juist daarom heel bijzonder! Oostenrijk beschikt over enorm veel meren en in veel daarvan kun je duiken. Bijzonder is dat de meren zich soms tussen de besneeuwde bergtoppen bevinden, een heel surrealistisch beeld! Probeer bijvoorbeeld eens de Wolfgangsee of de Zeller See (bekend van wintersportgebied Zell am See!). In sommige meren is het in de winter ook mogelijk om te (ijs)duiken.

9. Duiken in een cenote in Mexico

spannende duiken

Mexico beschikt over meerdere bijzondere duikplekken. Zo is het bijvoorbeeld heel vet om in een cenote te duiken! Deze zijn sowieso al leuk om te bezoeken, maar door te duiken zie je natuurlijk nog meer. Een bijzondere cenote is de ‘Cenote Esqueleto’ – daar duik je namelijk door een smal tunnelstelsel in de grot, in het pikkedonker. Deze duik kun je alleen doen als je hiervoor getraind bent! Verder kun je in Mexico duiken met walvishaaien en is er in Cancun een kunstmuseum met beelden onder water te vinden.

10. Liveaboard

waar liveaboard doen

Als je van duiken houdt, is het misschien de moeite waard om eens een liveaboard te overwegen. Dit zijn complete reizen die volledig op duiken gericht zijn. Je verblijft dan op een boot en maakt zo’n 4 duiken per dag, terwijl je van plek naar plek vaart. Je vindt liveaboard reizen in veel landen, van Egypte tot de Seychellen, in verschillende prijsklassen!

Have fun en reis je vrij ,
Sofie

Hey lezer of reiziger! Foutje gezien, of heb jij actuelere informatie? Ik doe mijn best om alle reistips up to date te houden en jij kan daarbij helpen. Mail mij, ik ben je dankbaar. Dit artikel bevat affiliate links. Je leest er meer over in de disclaimer.

sofie hoebe

Sofie Hoebe

Door de jaren heen ben ik echt reis-verslaafd geraakt! Ik heb al een heel aantal landen van mijn bucketlist mogen afstrepen, maar er staat ook nog genoeg op. Het liefst maak ik actieve reizen: ik ga vaak op wintersport, duik graag en doe op reis zoveel mogelijk excursies en actieve activiteiten. Mijn reizen zijn heel gevarieerd: van all-inclusive hotels tot campings, van touren in een camper tot een zeilvakantie of cruise. Ik heb ruim twee jaar op het Caribische eiland Sint Maarten gewoond, dus ook over die regio kan ik veel vertellen. Ik hoop jullie door deze ervaringen ook verder op weg te helpen!

Meer over Sofie Hoebe

Ervaringen & Vragen

Stel je vragen, of deel jouw tips en ervaring hier!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *