10x Doen en Bezienswaardigheden op Nusa Penida – Ervaringen op de scooter

Reisjevrij app QR
Download de Reisjevrij app Download de Reisjevrij app

Wat doen op Nusa Penida?

Nusa Penida is het grootste eiland van de drie Nusa’s – naast Lembongan en Ceningan- en ligt op ongeveer een kwartiertje varen van Nusa Lembongan. Wij kwamen van Bali en hebben alle Nusa’s bezocht. Ondanks een aantal toeristische bezienswaardigheden op Nusa Penida, zijn er hier nog enorm veel stukken dat bewoond wordt door locals en de natuur nog ongerept is. Onderweg op de scooter genoot ik hier dan ook zeer van! Er is veel minder toerisme dan op Nusa Lembongan of Ceningan. Ook staat Nusa Penida bekend als een eiland met slechte wegen en zou het daarom slecht begaanbaar zijn met een scooter, waardoor veel mensen een chauffeur boeken. Wij hebben het toch zelf aangedurfd en ik beschrijf hier onze ervaringen en tips!

Reisinformatie

Van mei t/m september valt weinig regen en is het zo’n 30 graden, dus dit is de beste reistijd voor een bezoek aan Nusa Penida. Ik zou minimaal drie dagen (twee nachten) op het eiland blijven zodat je genoeg tijd hebt om alles te zien. Blijf zolang je wilt!

Scooter of tour?

scooter huren Nusa Penida

De manier om het mooie eiland te verkennen, is per scooter. Wat is dat heerlijk zeg! Lekker het hele eiland rondcrossen en de ene na de andere mooie plek ontdekken. Zoals eerder gezegd staat Nusa Penida echter bekend als een eiland met een slecht wegdek en gebeuren er veel scooterongelukken. Laat je echter niet afschrikken! Het wegdek is over het algemeen goed, maar op sommige stukken, bijvoorbeeld dichter naar een strand toe, ontbreekt er eigenlijk een wegdek en rij je meer over losse stenen en rotsjes heen. Dit is even spannend, maar als je voorzichtig rijdt en misschien een beetje ervaring hebt met scooter rijden is dit te doen! Ik zat achterop bij mijn vriend en wij zijn niet gevallen. Hou er wel rekening mee dat de routes wat langer kunnen duren omdat je vaak langzaam rijdt. Een voordeel van het huren van een scooter is dat je meer vrijheid hebt en vaker kunt stoppen waar je maar wilt!

Zie jij scooter rijden toch niet zo zitten? Huur dan een chauffeur in!

Wij hebben via onze accommodatie een scooter gehuurd. Verder zijn er genoeg andere plekken waar je een scooter kan huren. Neem zeker je zwemkleding en een handdoek mee, want er zijn zoveel plekjes waar je even een duik wilt nemen!

tips voor nusa penida bezoeken bezienswaardigheden
Onderweg kwamen we deze tegen!

Als je voor een scooter gekozen hebt, zijn er een aantal mooie baaitjes, uitkijkpunten, watervallen en tempels die je kunt bezoeken. Het eiland is best groot en door de slechte wegen duurt het rijden van A naar B soms best lang. Mijn tip is daarom om één dag de ene kant van het eiland te ontdekken, en één dag de andere kant. Zo deden wij Kelingking Beach, Angel’s Billabong en Tembeling Beach op één dag en hebben we de andere dag op het strand gelegen bij Diamond & Atuh Beach en mooie plaatjes geschoten bij het Thousand Island Viewpoint. Er is nog veel meer dan dit te zien en te ontdekken!

Kaart nusa penida bezienswaardigheden
Zie hier de leukste bezienswaardigheden op de kaart

1. De baaitjes van Nusa Penida

diamond beach tips nusa penida to do
Diamond Beach

Nusa Penida is eigenlijk één grote rots. Het gevolg is dat er prachtige baaitjes zijn ontstaan, omringd door grote kliffen. Om de strandjes te bereiken moet je dan ook veelal een stuk naar beneden lopen. Bij de meeste stranden is hier een trap voor aangelegd. Hou er rekening mee dat je ook weer omhoog moet!!

Eenmaal beneden is dat het echter helemaal waard. Vanwege de slechte bereikbaarheid heb je vaak het strand voor je alleen. Een nadeel is wel dat het water vaak te woest is om te kunnen zwemmen. Dit is bijvoorbeeld het geval bij Kelingking Beach. Bekende stranden waar je wel lekker kunt zwemmen en snorkelen zijn Crystal Beach, Atuh Beach en Diamond Beach.

hoe naar crystal bay beach scooter rijden tips ervaringen
Crystal Bay Beach – een verborgen strandje

Cyrstal Bay Beach is waarschijnlijk het meest populaire strand op Nusa Penida, omdat je hier goed kunt zwemmen, snorkelen en duiken. Toch is het er nog rustig, niet zo toeristisch en vind je er vooral locals met barretjes. Tot slot staat Crystal Bay bekend om haar mooie zonsondergang!

2. Kelingking Beach

kelingking beach zelf bezoeken met de scooter tips
Herken jij T-REX?

Eén van de bekendste plaatjes van Nusa Penida is toch wel Kelingking Beach. Vanaf het uitkijkpunt zie je het strand beneden en de rotsen daaromheen. Het wordt ook wel T-Rex beach genoemd: als je goed kijkt lijken de rotsen namelijk op het hoofd van de dinosaurus en zie je ook nog twee korte armpjes. Na het schieten van een fotootje kun je de keuze maken om naar het strand af te dalen via de trap. Zwemmen wordt vanwege de stroming vaak afgeraden.

nusa penida ervaringen met de scooter huren tips

Overnachten op Nusa Penida: Penida Bay Village

Een accommodatie dat dichtbij de bezienswaardigheden ligt, is Penida Bay Village. Je hebt je eigen huisje dat van alle gemakken is voorzien en een mooi buitenzwembad. Gewaardeerd wordt dat je tussen de locals en midden in de jungle verblijft, maar wel de nodige luxe hebt. Bijzonder is dat je hier warm kunt douchen, iets dat op de Nusa’s lang niet overal het geval is! Ook het ontbijt en diner krijgen goede beoordelingen. De accommodatie wordt beoordeeld met een 8,5 en kost ongeveer € 40 per nacht op basis van twee personen. Het bekende strand Crystal Bay ligt op maar 600 meter afstand en ook het toeristische Angel’s Billabong en Kelingking beach zijn vanaf hier snel te bereiken. Je kunt een scooter huren bij de accommodatie.

3. Angel’s Billabong & Broken Beach

ervaringen op de scooter naar broken beach to do nusa penida
Broken Beach

Deze twee bezienswaardigheden liggen vlak bij elkaar en kun je dus mooi in één keer bezoeken. Parkeer je scooter en loop verder. Eerst kom je langs “Broken Beach”: een rots die gebroken is en waar een baaitje door is ontstaan. De naam is misleidend want het niet mogelijk om ook echt op een strand te liggen of te zwemmen. Wel is het een mooi gezicht!

angels billabong bezoeken op nusa penida hoe

Even verder lopen kom je bij Angel’s Billabong. Een Billabong is de benaming voor een zwembadje dat natuurlijk wordt gevormd. Het water en de stroming zijn zo sterk rondom Nusa Penida, dat er een gat geslagen is in de rotsen en er een soort van natuurlijk infinity pool is ontstaan. Bij iedere hoge golf wordt het badje weer gevuld. Voorheen mocht je zwemmen in het badje, maar toen wij er waren was dit afgesloten. Dit vonden wij niet zo gek: de golfen kwamen hard aan en je loopt het risico om ofwel tegen de rotsen aan geslagen te worden of meegesleurd te worden de zee in. Het blijft een bijzonder gezicht!

nusa penida to do leukste bezienswaardigheden en tips

4. Bezoek Tembeling Beach & Natural Pool

natural pools nusa penida bezoeken scooter
Een natural pool

Deze bezienswaardigheid is nog niet zo bekend bij het grote publiek en ligt ook aardig verstopt. Wanneer je je scooter parkeert moet je namelijk nog een pad van ongeveer 2 kilometer naar beneden lopen. Dit lijkt ver, maar het is een mooie tocht! Je loopt door een soort jungle en komt onderweg mooie planten tegen. Soms werden wij ingehaald door locals die het pad op de scooter durfde te doen, maar dit raad ik je echt af. Eenmaal beneden kom je eerst bij een “natural pool”. Dit natuurlijke zwembad wordt gevormd door azuurblauw water en is omringd door rotsen en groen, wat er super mooi uit ziet! Het water was wel wat koud, maar je mag er zwemmen.

stranden van nusa penida bezoeken waar te vinden

Als je iets verder loopt ligt er ook nog een verborgen strandje. Omdat de plek zo afgelegen ligt heb je grote kans dat je hier helemaal alleen bent! Helaas kan hier niet gezwommen worden door de stroming en de rotsen, maar het is een heerlijk plekje om even bij te komen!

5. Peguyangan & Seganing waterval

watervallen bezoeken op nusa penida hoe te bereiken scooter

Nusa Penida is vele watervallen en natuurlijke zwembaden rijk. Bij veel watervallen is het mogelijk om via (soms krakkemikkige) trappen langs de klif naar beneden te lopen en watervallen te aanschouwen. Ook kun je lekker afkoelen in de pooltjes! Tijdens je scooterrit kom je vanzelf bordjes langs de weg tegen met ‘waterfall’ en een pijl. Lekker om onderweg even af te koelen! De twee bekendste watervallen zijn Peguyangan en Seganing. Beiden liggen aan de Westkant van het eiland, vlakbij eerdergenoemde Kelingking Beach, Broken Beach, Angel’s Billabong en Tembeling Beach. Als je op tijd vertrekt kun je deze bezienswaardigheden op één dag doen! Kies eventueel één van de watervallen of sla Tembeling Beach over als je tijd tekort komt. Dit neemt veel tijd in beslag.

6. Pulau Seribu viewpoint

uitkijpunten nusa penida tips

Vanaf nu komen er meer bezienswaardigheden aan de andere kant van het eiland. Ik raad je aan om minimaal twee nachten te blijven als je alles wilt zien en een dag de Westkant te doen, en een dag de Oostkant. De Oostkant kost wat minder tijd. Pulau Seribu viewpoint wordt ook wel het Thousand Islands Viewpoint genoemd. Wederom is het een uitkijkpunt bovenop de kliffen en kijk je uit over baaitjes en kleine eilandjes. Het verveelt gewoon nooit om te kijken naar het prachtige blauwe water en de mooie natuur!

Het is door het heldere water zelfs mogelijk mantaroggen te spotten vanaf boven!

7. Bezoek één van de vele tempeltjes

tips voor nusa penida op de scooter

Zoals op alle eilanden rondom Bali en op Bali zelf heeft ook Nusa Penida vele Hindoetempels. Je ziet ze vanzelf onderweg en soms is het leuk om even een kijkje te nemen. Een bijzondere is de Goa Giri Putri Tempel, omdat deze zich in een grot bevind (goed zoeken!). Deze tempel vind je aan de Oostkant van het eiland.

8. Slaap in een boomhut

hotel tips op nusa penida accommodatie
Zie jij jezelf daar al staan?

Nusa Penida is hét eiland om je terug te trekken in de natuur en te genieten van de rust en het mooie uitzicht. Waar kan dit beter dan vanuit je eigen boomhut? Vlakbij het Thousand Islands View Point vind je Lodge Rumah Pohon Tree House waar je in een boomhut kunt slapen. Het is natuurlijk wel erg back to basics, er is alleen een bed in het hutje te vinden en de badkamer wordt gedeeld met andere bezoekers. Je krijgt er echter een fenomenaal uitzicht voor terug! Een nacht kost je ongeveer € 35. Boek snel, de hutjes zitten vaak al maanden van tevoren vol!

9. Neem een snorkeltour

snorkeltour duiktour nusa penida
Oog in oog met een mantarog!

Een echte aanrader is het boeken van een snorkeltour op Nusa Penida! Het bijzondere aan de snorkeltrip vanaf Nusa Penida is dat je naar Manta Point kunt, waar de kans groot is dat je Manta Rays tegenkomt! Je kunt de Manta Rays overigens ook al steeds spotten vanaf de rotsen. De boten vertrekken vaak vanaf het eerdergenoemde Crystal Beach. Ook worden er duiktours aangeboden.

10. Bezoek buureilanden Nusa Lembongan & Ceningan

tips nusa ceningan nusa penida nusa lembongan scooter
Deze ‘Blue Lagoon’ is te vinden op Nusa Ceningan

De buureilanden Nusa Lembongan en Ceningan liggen vlakbij. Je kunt ze bezoeken door middel van een dagtrip, of kies ervoor om ook een nachtje of twee te verblijven op de eilanden. Je kunt de ferry nemen naar Nusa Lembongan vanuit Toya Pakeh Harbour en deze duurt maar ongeveer 15 minuten. Vanaf Nusa Lembongan kun je Nusa Ceningan vervolgens bereiken via een brug! Wij kozen ervoor om op ieder eiland een mooie accommodatie te nemen en echt de tijd te nemen voor ieder eiland. Er is genoeg te zien en te doen!

Overnachten op Nusa Penida

Blijf minimaal twee nachten op dit mooie eiland. We hebben een aantal goede hotel tips voor je op een rijtje gezet in een ander blog. Hier staan de mooiste accommodaties opgesomd en is handig omschreven waar ze zich op het eiland bevinden.

Snap je nu waarom ik Nusa Penida zo fantastisch vind?! Ga je binnenkort naar Bali, sla de Nusa’s en Nusa Penida dan zeker niet over. Het is de moeite waard!

Have fun en reis je vrij ,
Sofie

Foutje gezien, of heb jij actuelere informatie? Mail mij, ik ben je dankbaar. Dit artikel bevat affiliate links. Je leest er meer over in de disclaimer.

sofie hoebe

Sofie Hoebe

Door de jaren heen ben ik echt reis-verslaafd geraakt! Ik heb al een heel aantal landen van mijn bucketlist mogen afstrepen, maar er staat ook nog genoeg op. Het liefst maak ik actieve reizen: ik ga vaak op wintersport, duik graag en doe op reis zoveel mogelijk excursies en actieve activiteiten. Mijn reizen zijn heel gevarieerd: van all-inclusive hotels tot campings, van touren in een camper tot een zeilvakantie of cruise. Ik heb ruim twee jaar op het Caribische eiland Sint Maarten gewoond, dus ook over die regio kan ik veel vertellen. Ik hoop jullie door deze ervaringen ook verder op weg te helpen!

Meer over Sofie Hoebe

Ervaringen & Vragen

Stel je vragen, of deel jouw tips en ervaring hier!
 • Hey,

  Welke waterval is te zien op jullie foto? 🙂

  Tessa Mulders

  Beantwoorden
  • Hi!

   Dit is (helaas) geen eigen foto, maar deze heb ik van internet gehaald. Volgens mij was dit de Seganing waterval!

   Groetjes,

   Sofie

   Sofie Hoebe

   Beantwoorden
 • Als je de oost en de westkant wilt doen van Penida kan je dan wel in 1 hotel verblijven?

  Nanda Joon

  Beantwoorden
  • Hi Nanda,
   Dat is opzich wel mogelijk. Je zou ervoor kunnen kiezen om een hotel aan de westkant te nemen – waar de meeste bezienswaardigheden zijn, en een dag uit te trekken om de oostkant te doen. Als je optijd weggaat en hier gewoon de tijd voor neemt, is dit zeker mogelijk! Of natuurlijk een centraler hotel kiezen, in het midden van het eiland. In mijn blog over accommodaties op Nusa Penida, heb ik hotels over het hele eiland opgenomen.
   Have fun!
   Groetjes,
   Sofie

   Sofie Hoebe

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *