3x Leuke landen voor een fly-drive

3x Leuke landen voor een fly-drive

In de voorbije tijd hebben we allemaal leren appreciëren hoe mooi ons eigen land eigenlijk is. Nu leren we opnieuw appreciëren hoe mooi Europa eigenlijk is. We hoeven zeker niet naar de andere kant van de wereld te reizen voor een mooie reiservaring! Er is geen enkel ander werelddeel waar je op zo’n kleine oppervlakte zoveel bezienswaardigheden en zoveel variatie qua landschappen en culturen vindt. Maar hoe leer je dat nu het beste kennen? In onze ogen is een fly-drive met een uitgebreide roadtrip een geweldige manier om alle hoekjes van een land of regio te verkennen. In dit artikel willen we je graag inspiratie geven voor fijne bestemmingen voor een fly-drive!

We hebben ons geconcentreerd op bestemmingen waar het weer doorgaans mooi en zonnig is. Dat betekent in de meeste gevallen dat je eerst in het vliegtuig moet stappen om er te geraken: deze bestemmingen bevinden zich veelal in Zuid-Europa. Het fijne van onderstaande landen is dat je hier perfect twee weken kan rondreizen en er een weekje strand/rust aan kan vastplakken. Dat kan je zelfstandig regelen, of je kan je laten inspireren door een reisaanbieder zoals FTI reizen, gespecialiseerd in zonvakanties. Hieronder vind je de drie bestemmingen, mét alvast een dosis inspiratie voor het samenstellen van je eigen fly-drive.

Spanje: oneindig roadtrippen

Het is wellicht niet de eerste bestemming die bij je opkomt, als je een roadtrip wil maken. Spanje is vooral bekend van zon, zee en strand, afgewisseld met tapas en steden zoals Barcelona en Valencia.

Maar Spanje is meer: groene kusten in het Noorden, ruige binnenlanden, bergen, mooie steden, echte highlights zoals het Alhambra en de Mezquita en stille dorpen. Als je jezelf wat verdiept in de verschillende regio’s en hun bezienswaardigheden, zijn er heel wat prachtige routes in Spanje samen te stellen voor heel veel rijplezier!

Spanje is een groot land en de afstanden zijn lang. Van Oost naar West-Spanje of van Noord naar Zuid-Spanje, ben je dik 10 uur aan het rijden, zonder stops. Het is geen goed idee om heel Spanje te willen zien in één rondreis. Je bent dan meer aan het rijden, dan aan het genieten. Je beperkt je dus best tot één regio of enkele regio’s. Daarbij moet je zeker rekening houden met de grootte van de regio’s, én de temperatuur. Hieronder heb ik een aantal tips voor je op een rijtje gezet.

Oost-Spanje

la Ciudad de las Artes y Sciencias Valencia
La Ciudad de las Artes y Sciencias in Valencia

In twee weken kan je al veel zien en doen in deze streek. Zo kan je een geweldige roadtrip maken langs de Oostkust van Spanje, waarbij je kust afwisselt met hippe steden als Barcelona en Valencia. Je kan ook gemakkelijk tripjes naar het binnenland ondernemen. Zo heb je een vrij compleet beeld van dit deel van Spanje. Hierbij kan je dan ofwel Barcelona, ofwel Valencia uitkiezen om op te vliegen. Je verkent dan eerst één van deze twee steden voor een dag of drie en haalt dan pas je huurauto op voor de roadtrip.

Midden-Spanje

Tempel van Debod Madrid
Egyptische tempel in Madrid

Een andere mogelijkheid, die je in twee weken kan afwerken, is Midden-Spanje verkennen. Je vliegt dan heen en terug op Madrid. Je kan een mooi rondje maken: Madrid – Toledo – Salamanca – Avila – Segovia – El Escorial – Madrid. Dit is echt wel een multi-steden-trip, waarbij je van de ene stad naar de andere hopt.

Dit zijn stuk voor stuk prachtige stadjes of grote steden. Voor Madrid moet je een paar dagen uittrekken, maar het is echt wel de moeite om ook voor elke stad apart minimaal 1 dag uit te trekken, mét overnachting. Zo is Avila een prachtige stad in de dag, maar wij vonden deze erg sfeervol en bijzonder in de avond, als de Middeleeuwse muren verlicht zijn, het langste verlichte monument ter wereld!

Een belangrijke opmerking hierbij is dat je echt wel reist tussen verschillende steden. In deze fly-drive kan je geen stukje strand inpassen, omdat dit te ver weg is. Het is ook iets moeilijker om af te wisselen met natuur. Die is er wel, bijvoorbeeld de Sierra de Gredos, maar qua natuur is deze streek toeristisch nog niet zo ontwikkeld. Als je dus een stedenfan bent, dan zit je hier goed! Houd je meer van afwisseling, dan zou ik een andere streek in Spanje aanraden.

Andalusia, zinderend Zuid-Spanje

Fietstocht Sevilla Nederlandstalig
Een fietstour met Sevilla Sights brengt je langs alle hoogtepunten tijdens je rondreis Andalusië

Op twee weken tijd, kan je een deeltje van het prachtige Andalusië verkennen! Deze regio is enorm groot, én er is bijzonder veel te zien. Je moet dus wijs kiezen en niet alles proberen te zien. Je zal een keertje moeten terugkomen 🙂 Vluchten naar Malaga zijn doorgaans een pak goedkoper dan naar Sevilla en de meeste reizigers starten dan ook daar.

Wat zien Sevilla
Bovenop het kunstwerk kun je een rondje wandelen.

Op drie weken tijd, krijg je een heel goed beeld van Andalusië. Daarbij doe je dan Malaga, Ronda, Sevilla, Cordoba én Granada aan, allemaal grote trekpleisters. Je loopt de Caminito del Rey, een prachtig en indrukwekkend stukje natuur. Tussenin of achteraf heb je dan nog voldoende tijd om bij te komen aan het strand. We raden je aan om deze reis niet te ondernemen in juli of augustus. Temperaturen zitten dan ver boven de 40 graden, zelfs regelmatig boven de 45 graden in Sevilla en het binnenland. Roadtrippen en cultuur snuiven is dan niet zo aangenaam. Mei en september zijn veel geschikter als reismaand.

Noord-Spanje

Machtig mooie Picos de Europa in Noord-Spanje!

Drie weken vrij in de zomervakantie? Niet getreurd, Andalusië is misschien wat warm, maar ook dan is roadtrippen door Spanje mogelijk. Meer nog, je gaat een geweldige tijd hebben met een roadtrip door Noord-Spanje. Wij maakten deze roadtrip in de zomer en combineerden daarbij de hoogtepunten van enkele minder bij ons bekende regio’s. Je komt hier voornamelijk Spaanse toeristen tegen. Noord-Spanje biedt een enorme afwisseling tussen hippe steden, prachtige kerken, stille dorpjes, kastelen die plots uit het niks opdoemen, een magnifieke bergwereld, een halfwoestijn, maar ook met ruige kusten. De variatie qua landschap en bezienswaardigheden maakte een enorme indruk op ons, en wij waren aangenaam verrast door het ‘andere’ Spanje. Het mooiste is dat je deze reis gewoon met je eigen auto kan maken!

Ook op een dikke week zou je Noord-Spanje al kunnen aandoen, maar beperk je dan tot één kleinere regio. Als je afwisseling tussen steden, kust en platteland zoekt, dan is een mooie keuze is bijvoorbeeld Baskenland, waar je steden als Bilbao en San Sebastian combineert met kustdorpen en natuurgebieden.

Bonus Tip: Spaanse eilanden

Port de Sóller mallorca
Port de Sóller

De meeste toeristen die naar één van de Spaanse eilanden trekken, doen dat voor het strand en de zonzekerheid. Maar er is meer te zien op deze eilanden en je kan hier prima een zonvakantie combineren met een weekje fly-drive. Mallorca is met stip een geweldige keuze voor een roadtrip!

Griekenland: niet alleen maar eilandhoppen

Griekenland zal wellicht ook niet meteen in je opkomen als een fly-drive-bestemming. Ook hier kennen we vooral de zonovergoten stranden en de Griekse eilanden, maar Griekenland is veel meer dan dat!

Net zoals dat bij Spanje het geval is, is het binnenland van Griekenland vrij onbekend (en ongerept). De meeste toeristen verblijven aan de kust en maken van daaruit een (begeleide) uitstap naar een bezienswaardigheid. Dat geldt zowel voor het vasteland, als voor de eilanden. Dat is jammer, want een roadtrip eender waar in Griekenland staat garant voor avontuur! Hieronder een aantal tips om je alvast warm te maken.

De Griekse eilanden Kreta en Rhodos

santorini eiland griekenland wat te doen
Ook Santorini is een fijn eiland om te eilandhoppen

Griekenland kent vele mogelijkheden, ook als je je wil beperken tot één eiland. Je kan perfect 10 tot 14 dagen doorbrengen op Kreta of Rhodos, zeker als je er nog een weekje strand aan plakt. Zo heb je een beetje ’the best of both worlds’, tijd om het eiland te leren kennen, én kans om uit te rusten. Op reisjevrij.nl vind je nog geen verslagen terug over een fly-drive Kreta of Rhodos. Toch hebben we er ervaring mee, alleen houden we eraan om enkel actuele blogs te plaatsen, over recente reizen.

Kreta

Samaria kloof kreta

Jaren geleden boekte manlief een vakantie naar Kreta. Meteen boekte hij ook enkele hotels en een auto erbij. Tijdens de 10 dagen dat hij op Kreta was, heeft hij op vier verschillende plekken overnacht. Wellicht kom je aan in Heraklion (zoals ook hij) en dit is een perfecte eerste stop voor een aantal nachten. Andere leuke uitvalsbases zijn Rethymnon en Chania. Voeg daarbij een wat onbekendere bestemming in het Zuiden of het Oosten van Kreta en je hebt een perfecte rondreis! Vanuit deze vier plekken heeft hij heel veel trips met de auto gemaakt, veel strandjes en authentieke dorpjes bezocht ook. Hoogtepunten waren de stad Heraklion, het paleis van Knossos en de Samariakloof nabij Chania.

Helaas was dat nog zonder mij, wél met vrienden, en zo komt het helaas dat ik dit mooie eiland nog steeds niet gezien heb…enkel vol enthousiasme over heb horen vertellen. Nu gaat het hier natuurlijk niet om het feit of ik al dan niet een tikje jaloers ben over het feit dat hij er al wel en ik nog niet geweest ben, wél over het feit dat je prima een fly-drive naar Kreta kan maken. Wil je ook echt genieten van het strand, dan is het aangenamer om een dikke week uit te trekken voor een fly-drive en er dan nog een weekje strand aan te plakken op één plek. 10 dagen is namelijk vrij kort om beide zaken te combineren.

Rhodos

Rhodos griekenland
Strand bij Lindos

Rhodos is een klein eiland en je kan in principe met de auto ook vanuit 1 punt het eiland verkennen. Je zit dan alleen soms wat langer in de auto. Langs de andere kant: wat is er leuker dan op verschillende plekken te verblijven en van daaruit mooie tochten met de huurauto te maken? 13 jaar geleden vlogen wij met een peuter van 1 jaar naar Rhodos voor 10 dagen. We verbleven daarbij op drie verschillende plekken: eentje nabij Rhodos-stad, eentje bij Faliraki, en eentje in het binnenland bij een boerderijtje. We kunnen dit van harte aanbevelen!

Het Griekse vasteland

Griekenland Athene bezienswaardigheden citytrip
Het Parthenon op de Akropolis van Athene

Wijzelf zijn absolute fan van Griekenland, ook van het vasteland. Zo maakten wij een roadtrip van dik twee weken (17 dagen) door de Peloponnesus. Daarbij gingen we van het ene hoogtepunt naar het andere:

 • het theater in Epidaurus,
 • Olympia, bakermat van de Olympische Spelen,
 • Mycene,
 • Byzantijns Mystras,
 • ruig wandelgebied in de Mani,
 • de Lousios-kloof,
 • schilderachtig Nafplion
 • citadel Monemvasia
 • onbekend Messene
 • uitrusten aan het strand 🙂

Hierbij vlogen wij heen en terug op Kalamata, waar er regelmatig directe vluchten op zijn vanuit Schiphol.

Naast bovenstaande roadtrip is er nog veel meer mogelijk! Je kan starten in Athene en van daaruit een deeltje van de Peloponnesus en Delphi en Meteora bezoeken. In dat geval breid je je reis best uit naar drie weken. Of je verkent Noord-Griekenland, met als startpunt Thessaloniki. Wij zijn in ieder geval zelf van plan om nog meerdere keren naar Griekenland te gaan, omdat wij nog lang niet alles gezien hebben, en Griekenland weliswaar Europa, maar toch ‘anders’ is.

Bonus tips: eilandhoppen of wat dacht je van Cyprus?

Tot slot nog dit: Griekenland is hét land om te gaan eilandhoppen! Op 14 dagen tijd kan je drie à vier eilanden bezoeken, waarbij je zon, strand, prachtige vergezichten, mooie zonsondergangen en Griekse cultuur combineert. Als extra geven we je ook nog graag mee dat Cyprus eigenlijk alle aspecten van de Griekse cultuur verenigt op een kleiner oppervlak. Tijdens een roadtrip van twee weken heb je dit eiland volledig verkend, en toch genoeg rust genomen. Inspiratie voor een reisroute vind je op reisjevrij.nl.

La vita è bella in Italië

Oh Italië, waar te beginnen? Italië is een vrij groot land, de laars van Europa. Het meest Zuidelijke stuk steekt dan ook een eind uit in de Middellandse Zee, terwijl het uiterste Noorden een echte bergwereld is. Ertussen: mooie kusten, sporen van de oude Romeinen, een wereldwonder, prachtige steden en bouwwerken, en natuurlijk Rome! Je zou bijna vergeten dat er ook nog twee eilanden te ontdekken vallen: Sicilië en Sardinië.

In dit land is zoveel te zien, dat je echt keuzes moet maken en je beperken tot een bepaalde streek of regio. Troost jezelf met de gedachte dat je ooit terug komt 🙂 Wees je ervan bewust dat Italië écht een roadtrip-land is: op weg van de ene naar de andere bestemming kom je zomaar plekken tegen, waar je gewoon moét stoppen. Voor een foto, voor een prachtig vergezicht, omdat je toch even de sfeer in het dorpje wil opsnuiven, toch dat wandelingetje naar de verlaten abdij wil maken…. We geven je graag een aantal route-voorbeelden!

De Italiaanse eilanden Sicilië en Sardinië

Cala Mariolu - stranden Sardinie
Cala Mariolu Sardinië

Met ‘de eilanden’ bedoelen we Sicilië en Sardinië. Beiden hebben een eigen karakter en cultuur. Sicilië ligt vrij dicht bij Afrika. Er zijn mooie bouwwerken bewaard gebleven, en de cultuurliefhebber kan hier zijn hartje ophalen, afgewisseld met fijne steden en een werkende vulkaan! Sardinië is een eiland met vele prachtige strandjes, zeegrotten en wandelmogelijkheden. Perfect voor de outdoor-liefhebber.

Sardinië kan je in principe bezoeken als je 10 dagen de tijd hebt, maar dan moet je een flink tempo aanhouden. Het is fijner als je een paar daagjes langer hebt. Voor Sicilië moet je toch minimaal 14 dagen uittrekken. Je kan beide eilanden zowel in de zomer als in het voorjaar of najaar bezoeken. Stel je erop in dat in de zomer de temperaturen hoger liggen, zo gemiddeld rond de 30 graden. Best nog doenbaar in vergelijking met het Spaanse Andalusië, maar toch even schrikken als je hier in je tijdsindeling geen rekening mee hebt gehouden.

Etna vulkaan hoogtepunt
Etna beklimmen

Zuid-Italië

Je kan prima een volledige vakantie doorbrengen in Zuid-Italië. Deze regio is nog vrij weinig bezocht door Nederlandse en Belgische toeristen. Hij wordt ook niet zo actief gepromoot als vakantieregio in het buitenland. We kennen allemaal wel vakantiefoto’s van Venetië of Toscane. Maar wie kent er het rauwe Napels of het barokke Lecce? De regio’s Campanië en Puglia zijn echter echt wel een bezoekje waard. Ze kunnen elk onafhankelijk bezocht worden, waarbij je voor beide regio’s toch zo’n twee weken moet voorzien. Even op een rijtje:

Campanië

Pompeii napels
Pompeii
 • Napels, de stad waar je vlucht aankomt en vertrekt
 • Pompeï, stad in de as gelegd door de uitbarsting van de Vesuvius
 • Herculaneum, tweelingstad van het Romeinse Pompeï en prachtig bewaard gebleven
 • Amalfikust, laat je verwonderen door de stadjes en de prachtige vergezichten op de zee van de stadjes en op de stadjes vanaf de zee
 • Capri, eiland voor ’the rich and famous’
 • Ischia, minder exclusief eiland, meer groen
 • Paestum, een Grieks complex, nog ouder dan de Romeinse opgravingen
 • pizza! Uitgevonden in Napels

Puglia

Polignano a Mare Puglia
Polignano a Mare
 • barok en nog eens barok in Lecce
 • de witte doolhofstraatjes van Ostuni
 • trulli’s bewonderen en er in overnachten in Alberobello en de streek errond
 • levendig Bari
 • grotwoningen in Matera (strikt genomen net geen Puglia meer, maar gemakkelijk op te nemen in je rondreis)
 • verlaten stranden, drukke stranden
 • idyllische baaitjes en grotten
 • snorkelen, kanoën, zonnen

Je ziet: ook hier hebben beide regio’s weer een eigen karakter. Campanië is door buitenlanders iets meer gekend dan Puglia, een streek waar je amper buitenlandse toeristen tegen komt. Napels heeft een rauw randje wat de andere steden in Italië doorgaans hebben weten af te schudden. Deze twee regio’s waren samen met Basilicata jarenlang de armste van Italië en de maffia hield hier het langste stand. Voor de Italië-liefhebber die écht iets anders wil!

Midden-Italië

Bezienswaardigheden rome
Colosseum by night

Deze regio beslaat grofweg Rome en omgeving, Toscane, Umbrië en Marche. Dit is het hart van Italië. Alleen in Rome kan je je al dagen vermaken met alle bezienswaardigheden. Toscane staat ook al lang op de kaart als toeristische bestemming, en dat is terecht. Het aantal roadtrips dat je alleen al in deze regio kan maken, is groot. Beperk je je tot Toscane? Wil je van het gebaande pad af en Umbrië bezoeken? Neem je Rome op in je rondreis? Florence? Milaan? Ga je enkel de toeristische highlights bezoeken of neem je ook minder bekende plekjes op in je reis?

Je kan ervoor kiezen om enkel de highlights te bezoeken en een goed tempo aan te houden. Dan heb je twee weken nodig. Maar je kan er even goed voor kiezen om drie weken alleen in Toscane door te brengen, inclusief stranddagen.

Highlights:

 • Rome, dat spreekt vanzelf
 • Pisa en zijn scheve toren
 • kunstzinnig Florence
 • Lucca
 • Siena
 • woontorenstad San Gimignano
 • eeuwenoud Volterra
 • Perugia in Umbrië, met Assissi vlakbij
 • Monti Sibillini, natuurpark en een break tussen al deze cultuur
 • wijn proeven
 • overnachten in een agriturismo

Voor elke stad geldt dat je hier een volle dag voor moet uittrekken. Voor Florence heb je enkele dagen nodig. In Rome kan je een week ronddwalen en je nog steeds vermaken. In de praktijk is het logisch om een dag of vier-vijf te voorzien voor Rome en twee volle dagen voor Florence. Hiermee heb je dus een goed gevulde fly-drive.

Noord-Italië

hotels tips dolomieten
Lago di Braies in de Dolomieten

Noord-Italië is prima met de auto te bereiken. Waar je voor Midden-Italië en Zuid-Italië het vliegtuig moet nemen als je beperkt de tijd hebt, kan je in twee weken tijd met de eigen wagen naar Noord-Italië. Je kan, als je drie weken hebt, dit ook nog prima combineren met Oostenrijk of Zwitserland.

Fijn is ook dat je een heel gevarieerde trip kan maken, waarbij je heel veel natuur afwisselt met prachtige steden. Waarbij je in Midden-Italië vooral cultuur treft, kan je in het Noorden een prachtige bergwereld combineren met een mooi meer, én een geweldige stad (of twee).

Hoogtepunten tijdens een reis in Noord-Italië zijn: Venetië, Verona, het Gardameer, de Dolomieten, het Comomeer en ook Milaan. Vergeet ook Cinque Terre niet. Je kan proberen om al deze bezienswaardigheden te combineren in één roadtrip. Of je gaat voor Noordoost-Italië, met Verona, Venetië, de Dolomieten en eventueel het Gardameer, hiermee vul je twee weken, zeker als je de tijd neemt om mooie hikes te maken.

Bekijk hier alle rondreizen door Italië!

Tot slot

Natuurlijk zijn er gewoon heel veel mogelijkheden om geweldige roadtrips of fly-drives te maken in Europa! Spanje, Griekenland en Italië zetten we bewust in de kijker, omdat ze nogal eens als strandbestemmingen worden bekeken, maar ze zijn meer dan dat! Wat is er leuker dan een fly-drive van twee weken te combineren met een weekje strand? Perfect zelfstandig te organiseren, of laat je begeleiden!

Buiten Europa kan je zeker niet overal een fly-drive op eigen houtje organiseren. In Azië is het niet evident om zelf te rijden bijvoorbeeld. Jordanië en Israël lenen zich hier wel toe. In Afrika verdient Zuid-Afrika absoluut de status van roadtrip-land bij uitstek. Namibië is ook doenbaar, weliswaar met langere afstanden en met een 4WD.

In Latijns-Amerika springt Mexico er uit. Een fly-drive door Yucatan en Chiapas is perfect te organiseren, met wat stranddagen op het einde en in het begin van je reis. Wil je iets totaal anders, kan je ook voor Cuba gaan, maar dat vergt een grondige voorbereiding, planning en flexibiliteit.

De US zijn buiten Europa hét land voor een roadtrip-avontuur. De mogelijkheden zijn hier eindeloos en er zijn dan ook genoeg mensen die elk jaar weer teruggaan om een ander stukje te ontdekken! Je ziet: ook buiten Europa zijn fly-drives prima mogelijk.

Hopelijk heb je met dit artikel inspiratie opgedaan om je eigen fly-drive te organiseren. Veel plezier tijdens jouw eigen fly-drive-avontuur!

Have fun en reis je vrij ,
Chris

Foutje gezien, of heb jij actuelere informatie? Mail mij, ik ben je dankbaar. Dit artikel bevat affiliate links. Je leest er meer over in de disclaimer.

Foto Credits: Reisjevrij
blogger Chris Donkers

Chris Donkers

Sinds we met de kinderen een roadtrip door Mexico hebben gemaakt, zijn we een beetje reisgek! Als we reizen, willen we graag wat van het land zien, op onze eigen manier en op ons eigen tempo. Het zelfstandig organiseren van een reis, het vele uitzoekwerk, het verslinden van reisgidsen.... is voor mij even plezierig als het reizen zelf. Ik heb nog een lange wishlist: uitstapjes dichtbij, leuke city-trips in Europa, maar ook roadtrips en verre bestemmingen, ik hou van de wereld! Graag wil ik mijn reistips met je delen, zodat ook jij geïnspireerd geraakt.

Meer over Chris Donkers

Ervaringen & Vragen

Stel je vragen, of deel jouw tips en ervaring hier!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *