5 leuke steden om per fiets te ontdekken

Reisjevrij app QR
Download de Reisjevrij app Download de Reisjevrij app

De leukste steden om per fiets te ontdekken

Een nieuwe stad kun je ontdekken vanaf een toeristenbus of met de auto, maar je krijgt een veel beter beeld van de stad als je een mooie fietsroute doet. Je kunt stoppen waar je maar wilt, en in tegenstelling tot met lopen leg je toch grote afstanden af. Zowel in Nederland als in het buitenland zijn veel prachtige steden te ontdekken op de fiets. Lees hieronder onze vijf favoriete fietssteden in Europa!

Utrecht

Utrecht is verkozen tot de beste fietsstad in de wereld en dat is niet zonder reden. Er liggen veel fietspaden en in een groot deel van de binnenstad kun je prima fietsen. Ook de omgeving van Utrecht is prachtig, zo kun je richting Rijnsweerd of juist langs de Vecht fietsen. Er is van alles te ontdekken en het leuke van Utrecht is dat je heel veel leuke terrasjes en eetzaakjes hebt om even op adem te komen.

Kopenhagen (Denemarken)

Iets verder van huis ligt Kopenhagen. Denemarken is een verrassend vlak land en ook in Kopenhagen zul je geen heuvels vinden. Daarnaast is het een zeer fietsvriendelijke stad boordevol fietspaden en kun je ook overal een fiets huren. Met een fiets kom je net iets makkelijker op plaatsen die met de auto of het openbaar vervoer lastig te bereiken zijn, zoals het beeldje van de Kleine Zeemeermin. Ook is de hippie-gemeenschap Christiania uitstekend te ontdekken per fiets.

Sevilla (Spanje)

Ervaringen fietstour Sevilla
Je fietst op een oerhollandse Cortina bike

Ook in sommige steden in Spanje kun je prima fietsen, zoals de Andalusische stad Sevilla. Ook hier kun je op allerlei plekken fietsen huren. Als je liever onder begeleiding fietst kun je diverse fietstours boeken die je alle mooie plekken van de stad laten zien. Een leuke route om zelf te ontdekken zijn de ‘Vias Verdes’. Dit zijn oude treinsporen waar nu fiets- en wandelgebieden van zijn gemaakt. Er zijn vijf verschillende routes waar je langs kunt fietsen. Ook in de omgeving van Sevilla kun je heerlijk fietsen.

Maastricht

fietsen stad of platteland

Maastricht is eigenlijk een stad die je gewoon moet beleven. Het heeft natuurlijk een aantal hoogtepunten in de binnenstad die je makkelijk te voet kunt bezoeken. Wij raden aan om een fiets te huren en langs al deze plekjes te fietsen. Wij houden zelf wel van fietsen en hadden zin om even de drukte van de stad te vermijden. Wij hebben er dus voor gekozen om in de omgeving van Maastricht een rondje van 40 kilometer te fietsen. Dit is heel mooi en heuvelachtig, dus huur hier wel een goede (elektrische) fiets voor. De omgeving verandert al gauw als je de stad verlaat. Door middel van de verschillende knooppunten kun je een route maken en is het natuurlijk ook mogelijk om een kleiner of groter rondje te fietsen. Wij fietsten zelf langs Schin op Geul, Gulpen en Valkenburg. Een prachtig rondje met mooie uitzichten, dorpjes en kastelen.

Munster (Duitsland)

Met meer dan 4.500 kilometer bewegwijzerde fietspaden kun je in en rondom Munster heerlijk fietsen. Dit Duitse stadje ligt vlak over de grens en is daardoor prima te bereiken met auto en trein. Je vindt in de omgeving allerlei prachtige natuur, geschiedenis en kastelen. Munster zelf is een gezellig en historisch stadje met allerlei leuke terrasjes. Ook is het een leuke plek om eens te overnachten. Aan het einde van het jaar is er een prachtige kerstmarkt die zeker het bezoeken waard is. Tijdens de kerstmarkt worden vijf pleinen versierd in gezellige kerstsferen.

Handige tips ter voorbereiding

Een mooie stad bezoeken en ontdekken per fiets is een hartstikke leuk idee, maar je moet je wel goed voorbereiden. Een aantal handige tips:

  • Zorg uiteraard voor een goede fiets waar je goed op kunt zitten
  • Zorg dat je de fiets goed op slot kunt zetten met bijvoorbeeld een fiets kettingslot
  • Neem genoeg eten en drinken mee voor onderweg, je wilt niet volledig afhankelijk zijn van terrasjes of eettentjes
  • Neem altijd een bandenplaksetje mee, je weet het natuurlijk nooit
  • Las genoeg pauzes in om even tot rust te komen

Voor de rest is het vooral belangrijk dat je geniet en ook een beetje tot ontspanning komt tijdens je fietstocht. Wist je trouwens dat heel eenvoudig is om je fietsroute te plannen met behulp van Google Maps?

Veel fietsplezier!

Have fun en reis je vrij ,
Evy

Foutje gezien, of heb jij actuelere informatie? Mail mij, ik ben je dankbaar. Dit artikel bevat affiliate links. Je leest er meer over in de disclaimer.

reisblogger evy van kan

Evy van Kan

In India heb ik de eerste keer de ultieme vrijheid van backpacken mogen ervaren! Sindsdien wil ik niet meer anders. Voor elke reis kies ik mijn eigen bestemmingen, route en hotels. Deze tips deel ik graag met jou, hier op Reisjevrij.nl. Have fun!

Meer over Evy van Kan

Ervaringen & Vragen

Stel je vragen, of deel jouw tips en ervaring hier!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *