5x Must-do’s in Arnhem en omgeving
Onlangs bezochten wij Arnhem met ons gezin. De stad en de omgeving hebben ons in positieve zin verrast! Er is veel te zien en te doen, zowel voor kinderen én volwassenen. Wat zijn nu de must-do’s tijdens je verblijf in Arnhem? Hieronder lees je 5x hoogtepunten van een bezoek! Wij maakten deze trip in samenwerking met Visit Arnhem: zij zorgden voor een super afwisselend programma!
Wat doen en zien in Arnhem?
Lees zeker onze dagplanning voor een tweedaagse trip naar Arnhem!
Waar te beginnen 😉 ? Arnhem is een oude en een nieuwe stad tegelijk. De binnenstad is nu misschien voor het grootste deel modern, maar ademt geschiedenis. Geschiedenis die eeuwen teruggaat, maar ook meer recente. Hier kan je alvast een aantal hoogtepunten vinden.
En wat dan te denken van de prachtige omgeving? Arnhem ligt aan de rand van de Hoge Veluwe en hier liggen een aantal pareltjes die een bezoek waard, zijn, buiten de Hoge Veluwe zelf natuurlijk! Deze zijn ook heel leuk met kinderen!
Ten slotte is er hier ook een bijzonder restaurant, wat eigenlijk een must is om te bezoeken tijdens je verblijf! Hier komt onze top vijf, in willekeurige volgorde.
1. Eusebiuskerk met de glazen balkons
Om Arnhem-stad te bezoeken, parkeer je je wagen het gemakkelijkste in Parkeergarage Rozet. Van hieruit is het een dikke vijf minuten wandelen naar de Eusebiuskerk. Ook Airborne at the Bridge ligt op (korte) wandelafstand van deze parking.
De Eusebiuskerk ademt historie. Op deze plek stond namelijk al een kerk in de 9de eeuw! Hiervan is echter niks bewaard gebleven. De huidige kerk is gebouwd in de late 15de en vroege 16de eeuw. Karel van Gelre was één van de laatste feodale heersers en was tegelijk de belangrijkste promotor voor de bouw van de Eusebius. Zijn graf kan je dan ook nog bezoeken in de kerk.
Maar wie denkt dat de Eusebius sindsdien geen veranderingen of verbouwingen meer heeft ondergaan, is mis. Net zoals de rest van het historische hart van Arnhem, heeft deze kerk het zwaar te verduren gehad in WOII. Na een relatief ‘rustige’ oorlogstijd, stond de kerk tijdens de Slag om Arnhem middenin de vuurlinie. Ze werd dan ook zwaar getroffen en brandde in de nacht van 19 op 20 september 1944 bijna volledig uit. In 1945 stortte dan ook nog de toren in. Wat je vandaag ziet, is dan ook een indrukwekkende restauratie van het origineel.
Vandaag de dag kan je het immense schip van de kerk bezoeken. Daarnaast zijn ook de grafkelders te bezichtigen. In de toren kan je met de lift helemaal omhoog, vanwaaruit je een 360° uitzicht hebt over Arnhem. Dé trekpleister zijn echter de twee glazen balkons. Deze bevinden zich op 60 meter hoogte aan de oost-en westkant van de toren. Eigenlijk bevind je je hier in een glazen bokaal met rondom je niks dan glas, ook onder je. Je ‘zweeft’ dus in de lucht en dat is toch wel een beetje een gek gevoel! Voor de durvers onder ons!
In de Eusebiuskerk bevindt zich ook de Citystore Arnhem. Deze is onderdeel van Toerisme Veluwe Arnhem Nijmegen en hier kan je inspiratie opdoen voor je bezoek aan de stad én de prachtige omgeving. Je vindt er ook tal van ideeën voor wandel-en fietsroutes. Daarnaast worden lokale producten in de kijker gezet. Leuk om een kijkje te nemen.
2. Airborne at the Bridge Museum
Klaar voor een flinke portie WOII? Dan kan je hier je hart ophalen. Airborne at the Bridge museum is gewijd aan de Slag om Arnhem, wat eraan vooraf ging, het verloop van de slag en wat erna kwam. Hitler viel Nederland binnen op 10 mei 1940. Na vijf dagen gaf Nederland zich over en vanaf dan was er Duitse bezetting. Arnhem was toen al een grote stad en maakte een relatief rustige oorlogstijd mee tot de gebeurtenissen in september 1944.
Daar kwam verandering in na D-day. De geallieerden landden met succes op 6 juni 1944 op de stranden in Normandië en trokken al snel door. In de zomer van 1944 waren al een aantal delen van Zuid-Nederland bevrijd. Men wilde nu ook een snelle bevrijding van de rest van Nederland en ook zo snel mogelijk doortrekken naar Duitsland. Door generaal Montgomery werd een plan bedacht ‘Market Garden’ genoemd. Enerzijds moesten er een heel aantal bruggen bezet worden door Britse luchtlandingstroepen en anderzijds moest het Britse grondleger op de voet volgen om deze bruggen zo snel mogelijk veilig te stellen.
De Rijnbrug bij Arnhem was zo’n brug en lag diep in vijandelijk gebied. Hiervoor moesten al een groot aantal andere bruggen worden bezet en moest het grondleger snel en zonder problemen kunnen doortrekken. Tot die tijd moesten de luchtlandingstroepen de brug bezet houden. Zou dit lukken, of werd dit ‘one bridge too far’? De geschiedenis leert ons dat het het laatste was.
De pogingen tot het bezetten van de brug door de Britten en de Duitse tegenstand liepen uit in de Slag van Arnhem. Uiteindelijk bleek het Duitse leger te sterk. Dit was de laatste grote overwinning van de Duitsers. Arnhem werd zwaar getroffen en eigenlijk zo goed als verwoest in deze strijd, die amper enkele dagen duurde. Na deze slag werd Arnhem een spookstad. De Duitsers gaven het bevel tot volledige evacuatie en de inwoners konden pas terug na de oorlog, naar een vernielde stad.
Deze heftige periode wordt op meesterlijke wijze in woord en beeld gebracht in het Airborne at the Bridge museum en dat op verschillende manieren. Je kan hier kiezen voor tal van activiteiten, van een museumbezoek over speurtochten (speciaal voor kinderen) tot rondleidingen in en om het museum. Wij volgden een rondleiding en bezochten de verschillende locaties die verband houden met de slag. Door onze uitstekende gids konden we dit allemaal aan elkaar linken! Voor ons dus een echte meerwaarde!
3. Nederlands Openluchtmuseum
In het Nederlands Openluchtmuseum maak je een reis in de tijd! Je wandelt door een uitgestrekt museumpark, wel 44 hectare groot. Daarbij kom je langs wel 100 gebouwen die verhalen over een ver of minder ver verleden.
De gebouwen staan verspreid in het landschap. Hier en daar vormen ze een mooi geheel, denk maar aan het Zaanse plein, met de schattige groen-witte huisjes, compleet met bakkerij, oude scheepswerf en vissershuisje. Zo mooi!
Je vindt er intacte boerderijen, maar ook een oude zuivelfabriek, een brouwerij en zelfs een kindersanatorium. Deze overspannen bijna 400 jaar Nederlandse geschiedenis: er zijn boerderijen van begin 16de eeuw en het kinderziekenhuis is bijvoorbeeld uit de jaren ’50 van de 20ste eeuw. Nog recenter zijn de krotwoningen en street-art uit de Jordaan.
Daartussen liggen verschillende tuinen. Hier verbouwt men kruiden, geneeskrachtige planten en vergeten groenten. Ook kan je op verschillende plekken oude ambachten bekijken. Het is knap om te zien dat er nog mensen zijn die deze ambachten nog beheersen en deze proberen te bewaren.
Je kan dit park gemakkelijk helemaal wandelend bekijken, maar wat is er nou leuker dan ook een ritje te maken met de historische tram. Deze rijdt een rondje doorheen het park en stopt op een aantal strategische locaties. De trams zelf hebben ooit echt rond gereden in de Nederlandse steden en krijgen nu een tweede leven hier in het Openluchtmuseum.
Wijzelf hadden één dagdeel uitgetrokken voor dit Openluchtmuseum (drie uren). Dit is echter veel te kort als je alles wil zien, zoals wij 🙂 Je moet er dan wel een goed tempo inhouden. Het is relaxter om hier wat langer voor uit te trekken, zo’n uur of vijf lijkt ons ideaal!
4. Burgers’ Zoo
Je reist de wereld rond in één dag tijd. Daarbij zie je veel verschillende habitats én de bewoners ervan. Burgers’ Zoo werkt met wat zij noemen ‘eco-displays’. Dit zijn getrouwe nabootsingen van allerlei habitats. In de eco-displays leven sommige dieren (vlinders, vogels, sommige reptielen) gewoon vrij. Houd dus je ogen open tijdens een bezoek. Andere dieren zitten in zeer ruime verblijven en er wordt ook gekozen om meerdere diersoorten samen te zetten. In de natuur komen deze ook in hetzelfde habitat voor, dus waarom niet? Welke eco-displays en habitats kan je allemaal bezoeken?
- Bush: In de Bush kom je in de kleurrijke en vochtige wereld van het tropische regenwoud terecht. Je vindt hier zowel dieren uit het Afrikaanse, Aziatische als Amerikaanse regenwoud. Een aantal van hen fladderen, vliegen en kruipen rond in semi-vrijheid. Houd dus je oren en ogen goed open!
- Desert: De Desert neemt je mee naar een bijzondere wereld, namelijk deze van de rotswoestijn, die zich uitstrekt van Zuid-West-Amerika tot Mexico. Mocht je denken dat er niks leeft in deze woestijn, dan zit je goed fout! Maak kennis met de bijzondere planten en dieren van dit gebied in dit bijzondere eco-display.
- Ocean: Altijd al een koraalrif willen zien zonder snorkel en duikbril? Ik wel! In de Ocean start je aan de kust en ga je zo geleidelijk aan dieper het koraalrif in. Het is een bonte wereld en tientallen kleurrijke vissen schieten weg voor je ogen. Uiteindelijk kom je terecht in de diepere zee, compleet met haaien. Eindigen doe je aan de rotskust, in een tunnel waar de roggen over je heen zwemmen. Prachtig gedaan.
- Rimba: Dit is een eco-display buiten, dus niet in een serre. De Rimba neemt je mee naar de tropen van Zuidoost-Azië en Maleisië in het bijzonder. In dit deel van de wereld wonen enkele van de meest bijzondere, maar ook meest bedreigde diersoorten ter wereld. Dat komt door bevolkingsgroei, verdwijnen van het leefgebied, maar ook nog steeds door jacht (omwille van medicinale eigenschappen). Burgers’ Zoo wil hier extra aandacht aan schenken en dat is goed gelukt.
- Safari: De naam zegt het zelf: je gaat op ‘safari’ en reist door de savanne van Oost-Afrika, met haar vele grote diersoorten en haar katachtigen.
- Mangrove: Wauw, dit is ons favoriete plekje in Burgers’ Zoo. Dit is het meest recent gebouwde habitat met een wel erg bijzonder onderwerp. Je gaat namelijk naar de mangrove in het Caraïbische Belize. Wereldwijd zijn mangroves bedreigd, net als de diersoorten die erin leven. Als je deze gigantische serre binnen stapt, is het eerste wat je ziet kleurrijke vlinders overal. Vervolgens wordt je aandacht getrokken door de zeekoeien die het hier heel goed doen. En als je een beetje verder kijkt, zie je krabbetjes, slijkvissen en zelfs kwallen! Erg bijzonder.
- Park: Hier vind je een wandelpark, met allerlei diersoorten uit allerlei continenten op een meer traditionele manier gepresenteerd. Kortom, een stukje dierentuin, wat je gewend bent 😉
Zoals je ziet, is er een hoop te doen en te beleven. Bovendien is het concept van de eco-displays behoorlijk origineel en vind je hier dieren, die je niet snel elders zal zien!
5. Borrelen en dineren in hotspot het Roadhouse
Tijd voor lekker eten en drinken! En waar kan dat beter dan in het Roadhouse? Dit is een restaurant in de stijl van een American Diner-wegrestaurant. Langs de buitenkant is dit goed herkenbaar door de leuke neonreclames, waarbij je een instant Road 66 gevoel krijgt. Ook de gele schoolbussen en de stoere politiewagens (uit NY en Miami) maken het plaatje af.
Dat gevoel blijft bestaan als je binnen komt. Aan elk detail is gedacht en je waant je dus echt in een Amerikaans wegrestaurant. Op deze locatie kan je terecht voor lunch, borrel en diner en dit is toch wel the place to be in Arnhem en omgeving voor een leuk avondje tafelen. Er is een zeer uitgebreide menukaart, van toasts over appetizers tot burgers, steaks en meer dan 10 desserts! Je kan het zo eenvoudig of luxe maken als je wil: er zijn al hoofdgerechten van 12,5 euro tot een luxe surf & turf, die ikzelf heb besteld.
Ook aan de kids is gedacht: zij hebben een hele pagina vol lekkere gerechten waaruit ze kunnen kiezen. Maar dat is nog niet alles: het gehele souterrain is omgebouwd tot een stoere speelkelder, waar je met de glijbaan naartoe kunt. Je kunt er klassieke spelletjes spelen, maar ook flipperkasten, air-hockeyen enzovoort. Even moe? Dag ga je toch gewoon naar de kinderbioscoop! Deze speelruimte is geschikt voor kinderen van 3 tot 16 jaar. Zo kan je als ouder even rustig bij babbelen, terwijl je kids leuk kunnen spelen.
Wij hebben genoten in het Roadhouse! De gerechten waren zonder uitzondering lekker, de bediening was echt top en zeer attent, en de kinderen hadden een heerlijke tijd!
Tips Arnhem
Zo, dit waren wat mij betreft de hoogtepunten van een bezoek aan Arnhem en omgeving. Als jij dit ook allemaal wil bezoeken, dan moet je zeker een nachtje in de omgeving verblijven en er een 2-daagse trip van maken. Hotel Van der Valk vonden wij een prima uitvalsbasis.
Hopelijk heb jij hierdoor inspiratie gekregen om ook eens een korte getaway te plannen naar Arnhem! Wij kunnen het alvast aanbevelen. Heb jij nog leuke tips of aanvullingen? Laat dan hieronder zeker een berichtje!