5x Must-do’s in Berlijn met kinderen en/of tieners
Onlangs bezochten wij Berlijn met ons gezin. Berlijn is een grote stad met heel veel bezienswaardigheden. Veel bezienswaardigheden hebben te maken met de recente, heftige geschiedenis van Berlijn. Denk maar aan de opkomst van Hitler, WOII, de opdeling in Oost en West-Berlijn, de Berlijnse muur en de val ervan. Geen enkele andere Europese stad heeft zo’n grote veranderingen meegemaakt in pakweg 60 jaar tijd in de vorige eeuw. Na de val van de muur heeft Berlijn zichzelf terug opnieuw uitgevonden. Berlijn is nu ook hip en alternatief en ook dat moet tijdens je reis aan bod komen!
De stad is ook zeer uitgestrekt en daarom is dit ook niet zomaar een stad die je op 3 dagen kan verkennen – je hebt hier echt wel een kleine week nodig. Tijdens ons verblijf wisselden wij de hoogtepunten van Berlijn af met leuke activiteiten voor onze kinderen. De verhalen en de geschiedenis van Berlijn zijn best heftig en emotioneel, en door er af en toe iets luchtigs tussen te steken, is een citytrip met kinderen prima te doen. In dit artikel neem ik je mee langs 5 leuke activiteiten die je met kinderen en/of tieners kan ondernemen tijdens jouw bezoek aan Berlijn. Visit Berlijn hielp ons bij het uitkiezen van deze activiteiten en zo hadden wij een super afwisselende stedentrip!
Wat doen en zien in Berlijn?
Berlijn is een enorm uitgestrekte stad! Algemeen geldt dat bezienswaardigheden, musea en activiteiten voor kinderen verspreid liggen door Berlijn. Je hebt echt openbaar vervoer nodig om er te komen. Als je goed plant en tevoren uitzoekt wat je wil doen en zien, dan is het echter prima mogelijk om activiteiten voor kinderen en andere bezienswaardigheden met elkaar te combineren. Zo zijn je dagen lekker afwisselend!
Zo gingen wij met de U-Bahn naar de Potsdamer Platz, waar we het Deutschlandmuseum en het German Spy museum bezochten. Hierna liepen we langs het Holocaust memorial tot aan de Brandenburger Tor en de Reichstag. Ten slotte liepen we Unter den Linden (start aan de Brandenburger Tor) helemaal af tot aan het Museuminsel, waar we de U-Bahn terug namen.
Om niet steeds losse tickets te moeten kopen, die meestal ook duurder uitkomen, is er de Berlin Welcome Card! Deze geeft je toegang tot publiek transport in zones AB (centrum Berlijn). Het aantal dagen kan je zelf kiezen, tussen 72 uren en 6 dagen. Verder geeft deze kaart je reductie op bepaalde toegangsprijzen, bijvoorbeeld musea of de Dom van Berlijn. Je kan de basisversie nog pimpen, door er toegangen aan toe te voegen, of door transport in zone C toe te voegen (van en naar de luchthaven en Potsdam). Een dikke aanrader, wij hebben er goed gebruik van gemaakt!
Hieronder bespreken we welke 5 activiteiten wij hebben opgenomen voor onze kinderen.
1. Deutschlandmuseum
Dit is één van Berlijns nieuwste musea en het richt zich speciaal tot families met kinderen. Daarbij gaat het niet specifiek over Berlijn, maar wel over Duitsland door de eeuwen heen. Je reist door 2000 jaar geschiedenis, onderverdeeld in 12 tijdsperiodes. Op een dik uur tijd heb je zo een overzicht van de Duitse geschiedenis, die ook kinderen begrijpen.
Het aantrekkelijke van dit museum is dat het eigenlijk geen ‘klassiek’ museum is. Heel de tentoonstelling is als een 4D-ervaring opgezet. Hierdoor ‘wandel’ je door de decors van de verschillende tijdsperiodes. Je ziet rondom je van alles gebeuren: riddertoernooien in de middeleeuwen, gevechten met de Romeinen rond het jaar nul, dansende koppeltjes op café in de gay twenties. Kortom, je ziet, hoort en ruikt soms zelfs de geschiedenis. Het lijkt of je er deel van uitmaakt.
Geen klassiek museum dus, en een bezoek hier doet eerder denken aan een wandeling door een themapark rond Duitse geschiedenis. Alle kinderen die we zagen, ook de onze, waren enthousiast en wilden overal bij blijven stil staan, omdat er zoveel te ontdekken valt. Dit museum viel zowel bij ons, als bij onze kinderen in de smaak: prachtig opgezet, leerrijk op een speelse manier en compact genoeg om boeiend te blijven van begin tot einde.
Het goede van het Deutschlandmuseum is dat zij werken met prachtige decors, maar dat ze bewust hebben gekozen om niet over elke episode in de geschiedenis uit te weiden. Hierdoor blijft je kind geboeid en heeft het op een dik uurtje tijd de belangrijkste zaken uit de Duitse geschiedenis mee. Voor ouders is het een goede opfrissing van het geheugen, op een speelse manier gebracht 🙂
2. Zoo Berlin
Als je een city-trip doet met je kinderen en dat zijn echte dierenliefhebbers, dan is het een optie om een dagje dierentuin op te nemen in je programma!
Onze kinderen zijn, ondanks dat het tieners zijn, nog steeds fan van dieren. Het spannendste vinden ze het om deze in het wild te spotten. Maar zeg nu zelf, met een gezin van vier kan je maar één keer per jaar wat langer op vakantie. In het hoogseizoen dan nog, waar de prijzen soms wel verdubbelen! Elk jaar op safari gaan, of een weekje in de jungle doorbrengen, ligt dan ook niet binnen ieders mogelijkheden. Een prima oplossing is een dagje dierentuin. Je maakt een reis langs de continenten en ziet in korte tijd heel veel dieren.
Daarom plannen wij dikwijls een extra dag aan onze city-trip om naar de zoo te gaan. Zo hoeven we ons niet te haasten wat bezienswaardigheden betreft, en de kinderen hebben een dagje helemaal voor zichzelf!
In Berlijn is de oudste zoo van Duitsland gevestigd, de Zoo Berlin. Tegelijkertijd is het ook de meest bezochte zoo van Duitsland en de dierentuin met de meeste verschillende diersoorten ter wereld. Hier vind je de enige reuzenpanda’s van Duitsland. Zoo Berlin is ook één van de oudste zoo’s ter wereld (weliswaar niet de oudste), en in de zoo vind je dan ook een mengeling van oude gebouwen en nieuw opgetrokken verblijven. Zo heb je de vrij nieuwe Rhino Pagoda of Hippo Bay, waar je neushoorns en nijlpaarden kan bewonderen. Even verderop vind je dan het Antilopenhuis. Dit is opgetrokken in Indisch-Oosterse stijl en is al 175 jaar oud!
Je bezoekt dus de meest uiteenlopende diersoorten, en je ziet ondertussen heel goed hoe oud en modern tegelijk deze dierentuin is. Topdagje uit!
Wij bezochten de zoo Berlin in februari. Deze gaat dan open om 9.00 en sluit om 16.30. Wil je het meeste uit je bezoek halen, dan raad ik je ook echt aan om om 9.00 aan de ingang te zijn. De zoo is echt groot, zowel qua aantal dieren, maar ook qua oppervlakte, dus je hebt deze tijd echt nodig!
3. Fietstour Berlijn
Het is geen geheim: we zijn fan van fietstours! We fietsten al wat in in heel wat Europese steden, meestal met goed weer, één keer met motregen, op vlakke wegen, op kasseien, bergop, bergaf. Ook in Bogota waagden we ons aan een fietstour. Bij sommige fietstours zagen we in 3 uur de hoogtepunten, andere tours duurden net iets langer, soms tot wel 6 uur lang.
Wij vinden het de ideale manier om de stad te leren kennen. Door met een gids te fietsen, krijg je een goed overzicht van de bezienswaardigheden. Meer nog, je leert ook hoe je je moet oriënteren in de stad en of bepaalde bezienswaardigheden nu wel of niet gemakkelijk te voet combineerbaar zijn. Bovendien voorziet je gids je van een hoop achtergrondinformatie bij wat je ziet en vertelt hij of zij interessante verhalen over de geschiedenis van de stad. Zo kan je wat je ziet ook beter plaatsen en heb je meteen al de juiste info, mocht je een plek achteraf ook willen bezoeken.
Wat we ook erg fijn vinden, is dat de gids ook tips geeft voor restaurants, cafeetjes en winkelstraatjes, die je zelf wellicht niet zou hebben gevonden. Hij of zij woont immers in de stad (of heeft er gewoond) en weet het beste waar het lekker tafelen is!
Om al die redenen, trappen we een city-trip meestal af met een fietstour! Het is belangrijk om deze de eerste volle dag op bestemming al te kunnen doen. Ik kan je echt zeggen: de info en de verhalen die je hier krijgt, blijven de rest van je reis een toegevoegde waarde!
In Berlijn maakten we een 4 uur durende fietstour met Berlin on Bike. We combineerden de hoogtepunten met de verhalen over de Berlijnse Muur, de Koude Oorlog en de splitsing tussen Oost-en West-Berlijn. Berlin on Bike heeft een uitgebreid aanbod en wat ons betreft, is dit dé organisatie waarmee je moet gaan fietsen in Berlijn!
4. German Spy Museum
Het thema van dit museum is erg origineel: spionage! Spionnen spreken tot de verbeelding van zowel volwassenen als kinderen en in Berlijn is men erin geslaagd om een museum te maken dat iedereen aanspreekt!
Op zich is het geen wonder dat uitgerekend Berlijn een spionagemuseum heeft. Niet lang na WOII konden de Sovjets en het Westen het niet meer met elkaar vinden. Duitsland werd opgedeeld in de BDR, die hoorde bij het Westen en de DDR, die hoorde bij het Oostblok. Om West-Berlijn werd een muur gebouwd, die 28 jaar stand hield. Ondertussen werd ook het Ijzeren Gordijn opgetrokken, dwars door Europa. Hierdoor wisten landen als Polen, onder Sovjet-invloedssfeer, niks over wat er bij ons gebeurde, en omgekeerd ook niet. We leefden niet alleen als vreemden, maar er was ook veel achterdocht. Bij veel daaropvolgende conflicten op deze wereld, speelden de US en de Sovjetunie een rol. Ging het om het vrije Westen versus het communistische Oosten.
Nergens komt dat beter tot uiting, dan in het German Spy Museum. Ondertussen is het museum echter nog verder uitgebreid, tot andere periodes waar spionnen actief waren. Het resultaat is een erg groot museum, waar werkelijk alles aan bod komt: wie waren de spionnen, welke technieken gebruikten ze, welke middelen hadden ze om af te luisteren, waarom werd spionage ingezet?
Je krijgt heel veel info, ziet heel veel voorwerpen die spionnen gebruikten, en kan zelf ook ‘spionnen’-proefjes doen. Zo kan je ook je eigen ‘mission impossible’ escape doen! Erg leuk allemaal. Doordat het zo groot is en er zoveel informatie wordt aangeboden, kan het wel wat overweldigend zijn. Dit is een immens populair museum en het kan dus even wachten zijn bij de spionnenproefjes. Het German Spy Museum ligt vlak naar het Deutschlandmuseum.
5. Tierpark Berlijn
De bekendste zoo van Berlijn is de Zoo Berlin, maar wist je dat Berlijn eigenlijk twee dierentuinen heeft? Dat heeft alles te maken met de heftige geschiedenis van Berlijn na WOII en de opdeling in Oost-en West-Berlijn, gescheiden door de Berlijnse muur.
Na de opdeling van Berlijn, lag de Zoo Berlin, die al in de 19de eeuw was opgericht, in de westelijke sector. Met het optrekken van de Berlijnse Muur, in 1961, konden de Berlijners, die in Oost-Berlijn woonden, helemaal niet meer naar de dierentuin. Maar de oplossing was daar: Oost-Berlijn kreeg een eigen dierentuin, het Tierpark Berlin.
Tierpark Berlin is qua omvang en aantal dieren bescheidener dan Zoo Berlin, maar toch kan je hier ook gemakkelijk een aantal uurtjes doorbrengen. Bovendien werken beide zoo’s sinds een aantal jaren samen. Dat betekent dat je in het Tierpark dus dierensoorten ziet, die je niet in de Zoo ziet en omgekeerd. Zo zagen we hier ijsberen! Ze hebben zo elk hun eigen specialisatie en vullen elkaar mooi aan. Het park is opgezet als een wandelpark en je ziet dat men hier ook flink aan het investeren is. Het savanne-gedeelte wordt momenteel flink onder handen genomen en zal prachtig zijn als het af is.
Wij bezochten Tierpark Berlin op de dag dat we terug vertrokken. Dit was een prima activiteit voor een uurtje of vijf en net in te passen voor de trip huiswaarts.
Tips Berlijn
Zo, dit waren wat ons betreft de 5x must-do’s als je met kinderen in Berlijn bent. Wij hebben deze kindvriendelijke activiteiten afgewisseld met de hoogtepunten van Berlijn en dat was een prima combi. We waren een kleine week in Berlijn, waardoor we de tijd hadden om al deze bezoekjes te plannen. Ga lekker fietsen met je kids, pak een kindvriendelijk museum mee (dat ook leuk is voor volwassenen) of blijf een dagje langer en ga naar een dierentuin!
Ga jij ook met kinderen naar Berlijn en zoek jij nog een kindvriendelijke activiteit? Hopelijk helpt dit artikel jou verder! Heb jij nog leuke tips of aanvullingen? Laat dan hieronder zeker een berichtje!