5x Leuke landen voor een fietsvakantie
Heb je vakantie, maar deze keer maar een weekje? Wil je niet te ver weg? Graag lekker actief bezig? Of misschien gewoon op een leuke manier cultuur en natuur combineren? Dan is een fietsvakantie in Europa misschien wel iets voor jou! Hieronder geven we een aantal tips voor mooie fietsroutes, fietsrondreizen of dagtochten met de fiets.
Ook geven we een paar praktische tips voor een fietsvakantie: welke fiets kies je, hoeveel en welke bagage neem je mee… Het is immers wel belangrijk om zo goed mogelijk voorbereid aan jouw fietsvakantie te beginnen! Zo kom je niet voor vervelende verrassingen te staan tijdens jouw verlof.
Zorgen voor een goede uitrusting
Een vakantiefietser moet op zijn of haar uitrusting kunnen rekenen. Veel hangt natuurlijk af van hoe je denkt met de fiets op reis te gaan.
Keuze: welk type fietsreis ga je maken?
Ga je een fietsreis doen en kies je ervoor om te kamperen? Dan heb je natuurlijk meer nodig, dan wanneer je kiest voor een fietstocht met overnachtingen in hotels. Daarnaast moet je bij een meerdaagse fietstocht letten op de hoeveelheid bagage die je meeneemt: je moet deze immers ook meezeulen. Dat heb je niet als je kiest voor één vaste verblijfplaats of een aantal vaste plekken en van daaruit ééndaagse fietstochten onderneemt.
Stel jezelf bij de voorbereiding deze vragen. Zo voorkom je dat je de verkeerde of teveel spullen mee neemt.
De juiste fiets
Alles staat of valt natuurlijk met de juiste fiets. Laat ons duidelijk zijn: een ‘oma’fiets neem je best niet mee op fietsvakantie. Wij zijn fan van een e-bike! Daarbij kunnen we de elektrische fietsen bij Mantel.com aanbevelen! Je hebt er keuze tussen verschillende soorten elektrische fietsen, van stoere mountain bike tot classy stadfiets. Je krijgt er advies op maat welke fiets het beste bij je past, of bij de fietsreis die je wil gaan ondernemen.
Zo is er een verschil tussen de e-bike, de elektrische hybride-fiets en de elektrische mountainbike. Welke elektrische fiets je het beste kiest, kan men jou bij fietswinkel Mantel zeker uitleggen. Een goede service is ook belangrijk bij het kiezen van de juiste accessoires. Je koopt namelijk niet alleen een fiets, maar ook de verder uitrusting voor een geslaagde fietsvakantie.
Andere uitrusting!
Hieronder geven we een overzicht van wat je zoal nodig kan hebben op reis. Sommige zaken zijn echt toegespitst op kampeerders en heb je dus niet nodig als je dagtochten maakt of in hotels overnacht. Andere zaken heeft iedereen dan weer nodig!
Voor iedereen:
- Gereedschap, multitools en reserve- onderdelen
- GPS en GPS-houders
- Een goede en lekker zittende fietshelm
- Kleding: fietsbroek, regenpak, winddichte kleding, laagjeskleding
- Fietstassen
- Alles ivm je eigen veiligheid en fietsveiligheid algemeen: een goed werkende bel, reflectoren, fluo hesje, een goed fietsslot
- Goede fietskaarten
Voor de kampeerder:
- Slaapspullen*
- Tent*
- Kookgerief*
Nog een tip: heb je je fiets gekocht, en je wil deze gebruiken om op reis te gaan, maar ook om regelmatig boodschappen te doen: vraag na welke fietstassen bij jou passen! Ook hier geldt weer dat je snel de neiging hebt om elke fiets te gaan volhangen met fietstassen “voor het geval dat”. Als je alleen dagtochten gaat doen, kan een tasje vooraan echter volstaan, of je kiest ervoor om één fiets uit te rusten met fietstassen.
Mooie fietsroutes en fietslanden
1. Nederland: Eilandhoppen op de Waddeneilanden
Het wordt dikwijls over het hoofd gezien, maar Nederland is echt wel een fietsland bij uitstek! Heb je een weekje de tijd, waarom dan niet genieten van de natuurpracht van de Waddeneilanden? Hier kan je echt prima fietsen.
Waarom de Waddeneilanden?
Het is er vlak, dus ook voor de niet geoefende fietser erg goed te fietsen. Wil je meer comfort of toch wat last met de wind (die af ten toe best hevig kan zijn), kan je nog steeds kiezen om met de elektrische fiets te gaan. Op de Waddeneilanden is er een erg uitgebreid netwerk van fietspaden. Sommige eilanden zijn autoluw zoals Vlieland. Een groot gedeelte van de tijd heb je dus geen last van auto’s of ander verkeer.
De Waddeneilanden praktisch
- Je kan je auto laten staan aan je eerste hotel of camping. Of je komt gelijk met de trein. Je (elektrische) fiets en bagage kunnen gewoon mee op de trein. Vervolgens kan je met je fiets (en bagage) gewoon de boot nemen van het ene naar het andere eiland. Op het einde neem je ofwel de trein terug naar waar je de auto hebt laten staan, ofwel keer je met de trein huiswaarts.
- Je kan kiezen voor hotels, maar ook voor campings. Bepaalde campings hebben ook aparte plekken voor fietsers-kampeerders.
- Inspiratie nodig? Kijk op Er is een overkoepelende website voor de Waddeneilanden of bezoek de aparte websites van de eilanden, bijvoorbeeld die van Schiermonnikoog. Op deze sites kan je gratis routes downloaden en aan elkaar puzzelen tot een mooie vakantie. Doe dit zeker voordat je vertrekt!
2. België: fietsroutes met een culinair karakter
Wellicht is dit een typisch Belgische fenomeen: fietsroutes met een culinair karakter. Van brouwerij naar brouwerij, van streekgerecht tot streekgerecht, of van terrasje naar terrasje, je kunt het zo gek niet bedenken, het bestaat! België is terecht trots op zijn culinaire erfgoed en het is erg leuk om dit te combineren in een fietsroute.
In België hoef je echt geen fietsrondreis te maken. Je kan dus rustig één overnachtingsplek uitkiezen, en van daaruit uitstappen met de fiets ondernemen. Je hoeft dus ook niet telkens in te pakken en je bagage op je fiets te laden.
Welke fietsroute kiezen?
Zoals gezegd, is België een perfect land om de fiets mee te nemen en vanuit één vaste overnachtingsplek (fiets) uitstappen te maken.
Welke culinaire fietsroute je kiest, hangt natuurlijk af van waar je verblijft. Algemeen kunnen we stellen dat de beste plekken de Belgische kust zoals Brugge en de Ardennen zijn. Hier vind je de meeste routes terug en hier kan je mooie fietslussen maken vanuit één verblijfplaats.
Kies je voor de Belgische kust, dan is het landschap vrij vlak. Dat in tegenstelling tot de Ardennen. Hier ga je wel heuvel op en heuvel af. Een goede fiets is aanbevolen, maar in principe kan iemand met een gewone conditie dit zeker. Je hebt hier gelijk ook wel een echt vakantiegevoel.
Leuke tips voor culinaire fietsroutes zijn:
- Zee Van Smaak Routes: dit zijn culinaire routes aan de Belgische kust.
- Smulroutes in Wallonië: de titel zegt het zelf, hele ‘lekkere’ routes in Wallonië. Deze vertrekken niet noodzakelijk allemaal op hetzelfde punt, maar je kan een aantal routes in dezelfde streek combineren. Tip: hier zit ook een bierroute bij! Kijk wel uit: proef, maar drink niet teveel en las voldoende pauzes in.
In veel Belgische steden kun je trouwens ook makkelijk een fiets huren! Neem bijvoorbeeld een Velo-fiets in Antwerpen uit een van de Velo-stations. Een dagpas kost maar €4.
3. Frankrijk: de Elzasser wijnroute
Deze route slingert zich door de Elzas in Frankrijk en heet ook wel ‘route des vins’. Het mooie aan deze route is de natuur, gecombineerd met een grote dosis cultuur.
Waarom de Elzasser wijnroute?
- De nabijheid: Frankrijk profileert zich al lang als fietsland. Vele fietsroutes bevinden zich echter meer naar het Zuiden. Deze route is relatief dichtbij.
- De bereikbaarheid: Je kan hier met de auto naartoe en de (elektrische) fietsen achterop laden. Je kan er echter ook voor kiezen om met de trein te gaan! Ofwel spoor je naar Mulhouse en begin je daar aan de route. Je eindigt dan in Straatsburg, en neemt vandaaruit de trein terug naar huis.
- De natuur: je rijdt langs wijngaarden, bossen, weiden, de rivier. Je ziet prachtige dalen, vol met wijnbouw. Kortom, je hebt heel veel mooie uitzichtpunten, die uitnodigen tot even halt houden.
- De cultuur: de Elzasser wijnroute is uitgezet langs mooie dorpen, met vakwerkhuizen. Deze dorpen zijn een bezoek waard. Uitschieters zijn: Obernai, Sélestat, Château de Haut-Koenigsbourg, Colmar en kleine dorpjes als Riquewihr. Ook de begin- en eindpunten Mulhouse en zeker Straatsburg verdienen een bezoek! In Straatsburg kan je zeker meer dan één dag rondstruinen.
- Het lekkere eten en de wijn
Wijnroute praktisch
- Schaf jezelf tevoren een goede kaart aan, waar de wijnroute op aangegeven staat. Inspiratie kan je opdoen op Reisjevrij.nl.
- Dit is een fietsrondreis. Je kan deze beginnen vanuit Mulhouse en eindigen in Straatsburg, of omgekeerd. Beide steden beschikken over een station en voldoende overnachtingsmogelijkheden.
- Je dient ook te overnachten onderweg. Je bagage moet je dus meenemen op de fiets. Onderweg kan je kiezen om te overnachten in hotelletjes, of je kan kiezen voor campings. Sommige van deze campings hebben ook stacaravans, voor als je de tent niet wil meeslepen. Check de kampeerkaart!
4. Slovenië: fietsland in opkomst!
Slovenië is een prachtig land met veel gezellige steden, maar vooral prachtige natuur. Het is een ideaal land voor een echte outdoor vakantie! Waarom dan niet per fiets? Het grote voordeel is dat Slovenië niet zo’n groot land is, dus de afstanden zijn relatief kort.
Naast sommige wegen is een speciaal fietspad aangelegd. Dit is vooral het geval in (de buurt van) steden. Sowieso zijn de wegen vrij rustig qua verkeer op het platteland! Je kunt bijvoorbeeld met de trein naar Ljubljana reizen en vervolgens je vakantie per fiets voortzetten. Stukken die minder geschikt zijn om te fietsen, kan je nog steeds per trein overbruggen. Of laad je (elektrische) fietsen achterop de auto en gebruik de fiets voor dagtochten.
Een elektrische fiets of mountainbike is wel gewenst, omdat Slovenië niet zo’n vlak land is als Nederland.
Enkele suggesties:
- Ontdek Ljubljana met de themaroute Plecnik’s pad. Deze themaroute werd in 2016 geopend en verbindt een aantal monumenten, en komt langs de belangrijkste bezienswaardigheden van Ljubljana.
- De Parenzana is een fietspad dat loopt over een voormalige spoorlijn.De route begint in de Italiaanse kuststad Triëste en eindigt in het Kroatische Porec. Een groot deel daarvan gaat door de Sloveense kuststreek en je kan hier dan ook gemakkelijk op inpikken! Het fijne hiervan is dat vrijwel de hele route loopt over een apart fietspad.
- Fietsknooppunt Radovljica. Radovljica is een ideale uitvalsbasis voor fietstochten in de omgeving. Er zijn er verschillende uitgezet. Ze hebben allen een verschillende moeilijkheidsgraad, van gemakkelijk tot moeilijk. Een van de meest toegankelijke routes is de Geschiedenis en Cultuur tocht van 49 kilometer lang, geschikt voor iedereen.
- Ben je een echte fietsfanaat? Dan is het rondje over bergpassen Vrsic en Mangart wel iets voor jou.Een beetje vergelijkbaar met de Mont Ventoux en de Alpe D’Huez. Kranjska Gora is het beste vertrekpunt voor deze tocht. Wat een geweldige uitzichten!
Natuurlijk zijn er nog veel meer fietsroutes, dit zijn enkele mogelijkheden in mooi Slovenië.
5. Mysterieus Schotland
Er is geen betere manier om de ruige natuur van Schotland te verkennen, dan vanop de fiets. De zomer is de beste tijd van het jaar, omdat het in de andere seizoenen echt wel te koud kan zijn. Het Schotse klimaat is redelijk nat te noemen. Zelfs als je in de zomer gaat, heb je geen garantie op zon. Aan de kust kan het soms flink waaien. Wij vinden dat tegelijk ook wel charmant!
Nog iets waar je rekening mee dient te houden in de zomer: de vervelende muggen in de Highlands. Zie je dit niet zitten: er zijn vele andere, leuke streken, die uitnodigen tot een fietstocht!
De beste manier is om je mountainbike of elektrische fiets (die je overigens wel nodig hebt voor Schotland) mee te nemen op de boot. Het handigste is om de boot te nemen in IJmuiden naar Newcastle. In Schotland zijn er overnachtingsmogelijkheden genoeg: van hotels tot campings!
Als je in Schotland gaat fietsen, staan je heel wat pittige tochtjes te wachten. Enkele mooie plekken om te fietsen:
- De Highlands in het noordwesten van Schotland bestaan uit vele kleine bergruggen, diepe dalen en vele meren. Deze streek staat bekend als mooi en ruig, de meest mysterieuze streek van Schotland.
- De Scottish Borders is het land van de ruimte. Bergen van meer dan 1000 meter hoogte, uitgestrekte bossen, meren en rivieren wisselen elkaar af.
- In Perthshire ten noordwesten van Edinburgh is het heerlijk fietsen van de ene naar de andere bezienswaardigheid.
- Tot slot zijn de Hebriden een waar fietsparadijs. De natuur is mooi, lieflijker dan in andere stukken van Schotland, en de wegen zijn ook hier van goede kwaliteit. Combineer met een andere streek in Schotland.
Schotland is groter dan Nederland! Een overzicht van korte en lange fietsroutes vind je hier.
Tot slot
Natuurlijk zijn er veel mogelijkheden om geweldige fietstochten te maken in Europa! Indien je wil, kan je er voor kiezen om een aantal maanden met de fiets onderweg te zijn.
We hebben enerzijds bewust gekozen voor trips dichtbij, omdat we vinden dat er dichtbij ook heel veel moois te ontdekken valt! Bovendien kan je deze trips ook doen, als je maar een weekje of 10 dagen hebt.
Anderzijds hebben we twee landen belicht, waarvan we vinden dat ze verdienen om als fietsland genoemd te worden. Is het niet geweldig om eens buiten de gebaande paden te treden en Slovenië en Schotland te ontdekken?
Veel plezier op jouw fietsavontuur!