5x must-do activiteiten in Krakau

Activiteiten in Krakau: must-do tours tijdens je citytrip!

Krakau is heel erg hip! Het is een prachtige stad, met een rijke geschiedenis, maar de sfeer is er ook super relaxt en de stad zit vol met leuke cafeetjes en restaurantjes. Ondanks het feit dat Warschau al sinds 1600 de hoofdstad is van Polen, bleef Krakau het culturele, kloppende hart. Kortom, deze stad bruist! Krakau leent zich perfect voor een stedentrip, maar natuurlijk kan je deze stad ook bezoeken tijdens een rondreis door Polen. Wij bezochten Krakau in de herfstvakantie met onze tieners van 15 en 12 jaar en vermaakten ons uitstekend! Hieronder zie je onze 5 beste tips voor dé top activiteiten in Krakau.

Hoe kom je er?

Krakau bereik je al in amper 2 uurtjes vliegen. Vliegtickets Krakau boek je bijvoorbeeld via Ryanair vanuit Eindhoven. Wij boekten een retourtje voor €60,- per persoon.

Zorg ervoor dat je bij aankomst met het vliegtuig al vervoer naar je hotel geboekt hebt. Bij aankomst kan dit overweldigend zijn én je bent moe van de reis. Wij hebben goede ervaringen met het regelen van een taxi via Booking.com.

Tips voor leuke activiteiten in Krakau

burcht krakau
De Wawel, hoogtepuntje!

1. Wandel langs de Koninklijke Weg naar de Burchtheuvel

Wanneer je in Krakau bent, dan moet je de Koninklijke Weg van de Barbakan naar de Burchtheuvel wandelen. Trek voldoende tijd uit voor zowel de wandeling als de burchtheuvel zelf, er is veel moois te zien! Deze wandeling voert je langs leuke winkelstraten, mooie kerken en de Rynek Glowny, het grote marktplein waar Krakau zo bekend voor staat. Verken zeker de Rynek en de gebouwen errond en mis de Lakenhallen en de Mariakerk niet. Als je dan je weg vervolgt, kom je vanzelf bij de Wawel of burchtheuvel uit. Trek voldoende tijd uit voor de kathedraal en de burcht. Je kan ter plekke kiezen welke tentoonstellingen je wenst te bezoeken in de burcht.

bezienswaardigheden krakau
De mooie Mariakerk op Rynek Glowny

Wij vonden het een echte meerwaarde om (kosteloos) een audioguide te huren voor de kathedraal. Binnenin de kathedraal liggen zoveel Poolse koningen en belangrijke mensen begraven, elk met een eigen verhaal. Bordjes ontbreken, dus de audioguide is echt wel een toevoeging om te begrijpen wat je ziet.

2. Maak een leuke fietstour door de stad

Wil je graag de stad op een originele manier leren kennen, mét gids? Verken dan Krakau met een begeleide fietstour. Je fietst op een rustig tempo langs alle highlights van de stad, en krijgt allerlei leuke verhalen en anekdotes te horen van je enthousiaste Nederlandse gids!

fietsen krakau
Lekker fietsen!

De fietstour ‘Compleet Krakau’ door Mijn Krakau Tours begint om 10.00 en duurt 3 uur en geeft je een goed beeld van de stad. Dit is erg leuk als eerste kennismaking met Krakau zodat je na de fietstour precies weet waar je moet zijn voor de rest van je verblijf, zowel qua bezienswaardigheden als hippe plekjes als restaurants. Met deze tour bezoek je de historische binnenstad en Kazimierz, de leuke Joodse Wijk. Wil je graag een andere tour, dat kan ook! Bezoek hun website voor meer info.

Lees hier meer over onze tip top ervaring met Mijn Krakau Tours! Zij zijn dé nummer 1 op Tripadvisor voor activiteiten in Krakau.

3. Bezoek Nowa Huta met een unieke communisme-tour

Wil jij een alternatieve tour maken in Krakau? Dan MOET je een tour boeken met Crazy Guides!

Na de Tweede Wereldoorlog tot 1989 zat Polen in de invloedssfeer van de communistische Sovjetunie. In Polen wist men bijna niks van het Westen en omgekeerd. De facto leefden we in Europa in twee gescheiden werelden. De Crazy Guides zijn ontstaan vanuit de behoefte om te vertellen over het recente verleden en over het alledaagse leven van de mensen onder het communisme. En dat vertellen gebeurt op een ‘crazy’ manier: je verplaatst je in een Trabantje, Lada of Smuggler Van en je gids is prettig gestoord 🙂 De gidsen zijn veelal opgegroeid in deze wijk en vertellen met veel plezier over alle kattenkwaad dat ze hier uitstaken. 

communisme tour krakau
Onze gids zag het alvast helemaal zitten!

Lees hier meer over onze fantastische ervaring met Crazy Guides! Wij vonden deze tour ongelooflijk veel fun, maar ook heel informatief. Mike en zijn team zijn ondertussen een begrip en zijn wereldwijd bekend.

4. Dompel je onder in de geschiedenis van een zoutmijn

Onder de grond blijkt er ook heel wat te beleven! Dichtbij Krakau bevinden zich een aantal zoutmijnen, waarvan de Wieliczka Zoutmijn het bekendste is. Je kan hier gemakkelijk naartoe met bus 304 of met de trein vanuit Krakow Glowny. Dit is een half uurtje met het openbaar vervoer.

Je kan niet zonder gids de mijn in; een bezoek is sowieso geleid. Je legt ongeveer 3 km af in een dikke 2 uur tijd, de standaard toeristen route. Eerst begin je al met 400 treden naar beneden. Dit is dus niet voor mensen die niet goed te been zijn. In de mijn sta je stil bij de geschiedenis, bij prachtige zoutsculpturen, en op een gegeven moment sta je zelfs in een enorme ondergrondse kapel, helemaal uitgehouwen uit het zout. Een leuke toevoeging aan je stedentrip, is dit ondergronds avontuur! Je tickets boek je best tevoren en dat kan via deze website.

5. Must-visit: bezoek Auschwitz-Birkenau

Dit is nu niet meteen een uitstap die onder ‘leuke’ activiteit valt, maar het is wel een must-visit voor iedereen die Krakau bezoekt. Sommige mensen komen zelfs enkel hiervoor naar Krakau, maar dat doet de stad groot onrecht aan.

Hoe kom je er?

Auschwitz ligt op een klein anderhalf uur rijden vanaf Krakau. Op het busstation (Bosacka 18, 31-505) kun je een busticket kopen voor een retourtje Auschwitz (Oswiecim). Je kan ook met de trein gaan. Hiervoor ga je naar Station Krakow Glowny. Zowel bus-als treintickets kosten een paar euro. Ga zo vroeg mogelijk, zodat je genoeg tijd hebt voor je bezoek.

Met of zonder gids

auschwitz bezoeken
De beruchte poort

Je hebt de keuze: je kunt Auschwitz zonder of met gids bezoeken. Deze tours zijn eigenlijk helemaal niet zo duur en het voordeel is dat je met gids heel veel uitleg krijgt. Nadeel is dat je relatief snel door Auschwitz heen loopt (3 uur). Hierdoor krijg je niet de tijd om alle beschikbare informatie te lezen, er staan immers echt wel veel borden met daarop veel informatie over het kamp zelf, het leven, de bewoners, de gruwelijkheden… Wij kozen er dan ook voor om de site zonder gids te bezoeken. Hierdoor konden we ook ter plekke bekijken welke tentoonstellingen wel en welke niet geschikt waren voor onze kinderen van 15 en 12 jaar. De toegang is gratis, je moet wel op voorhand reserveren, want er is een gelimiteerd aantal personen dat per kwartier wordt toegelaten. Reserveren kan drie maanden van tevoren op deze site.

Auschwitz I en Auschwitz II-Birkenau

Het gebied bestaat uit twee gedeelten. Auschwitz I dat wat kleiner is, is als een museum ingericht en hier vind je dan ook heel veel info. Bij aankomst zie je de beruchte ‘Arbeit macht frei’-poort. In Auschwitz I staan de barakken van destijds nog, en in deze barakken vind je tentoonstellingen. Er rijdt een gratis shuttlebus tussen Auschwitz I en Auschwitz II.

Auschwitz krakau
Het treinperron in Auschwitz-Birkenau

Auschwitz II (Birkenau) is bijgebouwd omdat Auschwitz I te klein werd. Dit gebied is vele maten groter en uitgestrekter dan Auschwitz II. Wij vonden dit erg beklijvend: zoveel mensen die hier aan hun trieste einde zijn gekomen. Hier vind je de beruchte gaskamers en dit is ook de plek waar op het einde van WOII de beruchte spoorlijn zo het kamp binnen reed, en er op het perron selecties gebeurden.

Meer lezen over Krakau?

Have fun en reis je vrij ,
Chris

Hey lezer of reiziger! Foutje gezien, of heb jij actuelere informatie? Ik doe mijn best om alle reistips up to date te houden en jij kan daarbij helpen. Mail mij, ik ben je dankbaar. Dit artikel bevat affiliate links. Je leest er meer over in de disclaimer.

Foto credits: Chris
blogger Chris Donkers

Chris Donkers

Sinds we met de kinderen een roadtrip door Mexico hebben gemaakt, zijn we een beetje reisgek! Als we reizen, willen we graag wat van het land zien, op onze eigen manier en op ons eigen tempo. Het zelfstandig organiseren van een reis, het vele uitzoekwerk, het verslinden van reisgidsen.... is voor mij even plezierig als het reizen zelf. Ik heb nog een lange wishlist: uitstapjes dichtbij, leuke city-trips in Europa, maar ook roadtrips en verre bestemmingen, ik hou van de wereld! Graag wil ik mijn reistips met je delen, zodat ook jij geïnspireerd geraakt.

Meer over Chris Donkers

Ervaringen & Vragen

Stel je vragen, of deel jouw tips en ervaring hier!
 • Je moet 400 treden naar beneden , maar kun je wel met een lift omhoog ?

  Ben de Ridder

  Beantwoorden
  • Dag Ben,
   Je gaat in het begin dik 380 trappen naar beneden en in totaal moet je zo’n 800 trappen lopen, dus je moet wel goed te been zijn voor deze tour. Op het einde ga je inderdaad met een lift terug naar boven, dus je gaat niet dezelfde weg terug. Hopelijk heb je hiermee genoeg info!
   Groetjes en reisjevrij,
   Chris

   Chris Donkers

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *