7 redenen om te (leren) freediven

7 redenen om te (leren) freediven

Ik die nooit mijn B zwemdiploma heb gehaald, omdat het me als kind niet lukte om zeven meter onder water te zwemmen, hing ineens ondersteboven aan een touw in het donkerblauwe zeewater, tijdens mijn beginnerscursus Freediven aan de kust van Nusa Penida, op tien meter diepte. Toen ik mijn vriend ontmoette en hij me vertelde dat hij aan freediven doet en dieper dan 40 meter de zee induikt op één ademhaling, schoten alle clichés aan eerste reacties door mijn hoofd. Is dat niet gevaarlijk? Voelt dat niet ontzettend naar? En: ik denk dat ik dat nooit zou kunnen. Al mijn aannames zijn inmiddels ontkracht en ben ook ik aangestoken met het freedive-virus en duik nu met gemak tot vijftien meter en dieper. Voor de twijfelaars: hier vind je zeven redenen om te (leren) freediven!

Tip: Lees ook Freediven – wat is dat en Deep Week Panglao – onze ervaringen

#1 De vaardigheden die je leert tijdens freediven zijn goed toepasbaar tijdens het dagelijks leven

Je leert om te ontspannen in een (in eerste instantie) ongemakkelijke situatie, en ervaart hierdoor het ongemak niet meer. Freediving heeft sterke verbanden met yoga, meditatie en mindfulness. Lichaamsflexibiliteit, een kalme geest en een focus op het nu, is bij deze sport heel belangrijk. Ondanks dat het een fysieke sport is, en je het lichaam ervoor kunt trainen, is het net zo sterk een mentale sport, en train je ook je geest.

#2 Je kunt een positieve relatie opbouwen met water

Je hoeft je dus nooit meer ongemakkelijk te voelen in het water. Als je tijdens het reizen gaat snorkelen hoef je niet als een plank op het wateroppervlakte te blijven liggen, maar kun je naar beneden duiken om de vissen en het koraal van dichtbij te bekijken. Zo heb je tijdens een fundive alle tijd om met een schildpad mee te zwemmen, kun je in een grot of onder een boog van koraal heen zwemmen, of een scheepswrak verkennen!

#3 Je leert veel over de werking van je eigen lichaam

duiken filipijnen
Deep Week Panglao, foto door @jakeallejandre

Je krijgt meer kennis van bloed- en zuurstofcirculatie, de samenstelling van lucht en wat diepte en druk met je lichaam doet. Technieken om je oren te kunnen blijven klaren vanaf een bepaalde diepte (omdat lucht en je longen in de diepte krimpen maar je lucht nodig hebt om tegen je trommelvliezen te duwen), zijn een belangrijk onderdeel van freedive training.

freediven leren
Dean Chaouche op Deep Week Panglao, foto door @jakeallejandre

#6 Je kunt gaan speervissen en langer je adem inhouden tijdens het surfen

Freediving is nuttig voor veel andere vormen van watersport. Veel surfers doen een freedive cursus zodat ze leren langer en gemakkelijker hun adem in te houden wanneer ze in een golf terecht komen. Ook kun je leren speervissen en zelf je avondeten bij elkaar jagen. Kijk bijvoorbeeld deze video over “Kimi Swimmy”, professioneel speervisser en inwoonster van Hawaï die ervoor pleit de eilanden meer zelfvoorzienend te maken!

#7 Coole onderwaterfotografie

Onderwater veranderen we allemaal in gracieuze zeemeerminnen, en dat levert mooie foto’s op! Veel freedivers zijn geïnteresseerd in onderwaterfotografie, en het zou heel goed kunnen dat één van je divebuddy’s een camera bij zich heeft. Of misschien ben je zelf wel een ware onderwaterfotograaf en heb je onderwater de tijd om mooie plaatjes te schieten.

duiken filipijnen
Mijn divebuddy Julietta tijdens Deep Week Panglao, foto door @martinzapanta

Genoeg redenen lijkt mij, om je bij ons en bij de vissen te voegen! Wie weet komen we elkaar nog tegen op een van onze freedive reizen. Zoek je de beste freedivespots? Veel beroemde sites zijn te herkennen in deze adembenemende video van professioneel freediver Guillaume Néry: One breath around the world.

Heb je vragen? Stel ze hieronder!

Have fun en reis je vrij ,
Femke

Foutje gezien, of heb jij actuelere informatie? Mail mij, ik ben je dankbaar. Dit artikel bevat affiliate links. Je leest er meer over in de disclaimer.

femke

Femke Meeuwes

Het is mens eigen om te reizen op basis van tips van anderen. Natuurlijk is het een fantastisch onderdeel van reizen als je zelf spontaan op een bijzondere plek terecht komt. Toch hoeven we niet elke keer opnieuw het wiel uit te vinden als we op reis zijn. Tips of aanraders van iemand zoals jij, die jouw bestemming al kent, kan de ervaring zelfs nog waardevoller maken. Nu ik een jaar op wereldreis ben met mijn vriend Yilmaz deel ik dan ook graag onze tips en ervaringen met jullie.

Meer over Femke Meeuwes

Ervaringen & Vragen

Stel je vragen, of deel jouw tips en ervaring hier!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *