Reisjevrij app QR
Download de Reisjevrij app Download de Reisjevrij app

De tofste musea in Berlijn om te bezoeken

Onlangs bezochten wij Berlijn met ons gezin. We hadden er heel veel zin in, en de stad heeft ons in positieve zin verrast! Er is veel te zien en te doen, zowel voor kinderen én volwassenen. Omdat we in februari gingen, was het weer wisselend. Gelukkig zijn er veel topmusea in Berlijn die een bezoekje waard zijn, ook op een zonnige dag! Het aanbod is groot en er is veel variatie. Wij bezochten dan ook de meest uiteenlopende musea. Hieronder vind je 7x museum tips!

Visit Berlin adviseerde ons bij het samenstellen van onze city-trip, zo ook bij de keuze van kindvriendelijke musea, helemaal onderaan dit blog!

Vervoer in Berlijn

Berlijn is één van de meest uitgestrekte steden ter wereld. De stad is groter dan Londen of Parijs en maar liefst vier keer groter dan Amsterdam. Bijna vier miljoen Berlijners noemen dit hun thuis en er is enorm veel groen in de stad. Dat betekent ook dat de bezienswaardigheden vrij verspreid liggen. Natuurlijk is er het centrum, Berlin Mitte, waar een aantal van de belangrijkste en meest monumentale hoogtepunten liggen, zoals de Brandenburger Tor en de Reichstag. Andere bezienswaardigheden kan je enkel bereiken met het openbaar vervoer.

Gelukkig is dit echt prima geregeld. Er is een uitgebreid netwerk van S- en U-Bahnen die zeer goed op elkaar aansluiten. De haltes liggen meestal vlak naast een bezienswaardigheid. Zo is reizen met het openbaar netwerk in Berlijn dus erg efficiënt, wij kunnen het alleen maar aanraden!

Om niet steeds losse tickets te moeten kopen, die meestal ook duurder uitkomen, is er de Berlin Welcome Card! Deze geeft je toegang tot publiek transport in zones AB (centrum Berlijn). Het aantal dagen kan je zelf kiezen, tussen 72 uren en 6 dagen. Verder geeft deze kaart je reductie op bepaalde toegangsprijzen, bijvoorbeeld musea of de Dom van Berlijn. Je kan de basisversie nog pimpen, door er toegangen aan toe te voegen, of door transport in zone C toe te voegen (van en naar de luchthaven en Potsdam). Een dikke aanrader, wij hebben er goed gebruik van gemaakt!

1. Museuminsel

Het Museumsinsel is een eiland in de Spree, in het centrum van de stad, Berlin Mitte dus. Alles aan en op het Museuminsel is prachtig: de lanen, de gebouwen, zelfs het station voor de U-Bahn is magnifiek. Op dit eiland staan vijf van de bekendste musea van Berlijn. Hieronder worden ze kort overlopen. 

Ook de Berliner Dom staat op het Museumsinsel en is een bezoek meer dan waard. Je kan de toren beklimmen en van boven heb je een prachtig uitzicht op het omringende Museuminsel, de indrukwekkende koepels en toren van verder gelegen gebouwen en het moderne Berlijn. Zeker doen!

De Berliner Dom

Neues Museum

In het Neues Museum worden tal van vondsten uit het oude Egypte tentoongesteld. Je ziet er sarcofagen, mummies, kleine beeldjes die als grafgiften dienden, sieraden, jachtvoorwerpen, en nog veel meer. De collectie in dit museum is echt heel indrukwekkend en het borstbeeld van de Egyptische koningin Nefertiti is het topstuk. Het museum zelf is ook prachtig vorm gegeven, zowel langs binnen als buiten.

Pergamon Museum

pergamon museum berlijn
musea berlijn
Het 360° Pergamon panorama by night!

Dit is een museum dat je MOET gezien hebben als je Berlijn bezoekt. Het Pergamonmuseum is gespecialiseerd in archeologische vondsten uit het Midden-Oosten. Bijzonder dat er een heel museum is gewijd aan deze collectie en het is dan ook één van de belangrijkste en meest bezochte musea van Duitsland. Dé topstukken van dit museum zijn het enorme Pergamonaltaar uit het huidige Turkije en een replica van de oude stadspoort van Babylon. Dit is met origineel materiaal in het museum heropgebouwd.

Bode Museum

In dit museum worden voornamelijk beeldhouwwerken en muntenverzamelingen tentoongesteld, de laatste in het Muntenkabinet.  Het gebouw dateert uit 1897 en de voorkant is monumentaal. Het lijkt wel een beetje op de boeg van een schip dat uit het niets vanuit de Spree opduikt, of althans, deze illusie wil het gebouw geven.

Altes Museum

altes museum berlijn
Het immense Altes Museum, gezien vanaf de koepel van de Dom

Het gebouw waar het Altes Museum in is gevestigd, werd tussen 1823 en 1828 gebouwd. De brede gevel en de zuilen geven het gebouw een monumentaal uiterlijk. Het is dan ook een enorm bouwwerk. Binnenin het gebouw is zelfs een rotonde gebouwd, die moest verwijzen naar het Pantheon in Rome.

In de Tweede Wereldoorlog en alle verwoestingen en bombardementen die daarmee verband hielden, brandde het Altes Museum gedeeltelijk af. Na WOII werd het gerestaureerd. Omdat het in Oost-Berlijn lag, werd er vanaf een bepaald moment kunst uit de DDR getoond. Terwijl dit gebouw oorspronkelijk diende om de enorme kunstverzameling van de koningen van Pruisen in onder te brengen.

Vandaag de dag kan je er prachtige beelden, vazen en nog veel meer bewonderen uit de Griekse en Romeinse oudheid. 

Alte Nationalgalerie

De Alte Nationalgalerie

In de Alte Nationalgalerie vind je een kunstverzameling met voornamelijk (Duitse) beeldhouwwerken en schilderkunst uit de 19e eeuw. De buitenkant van het gebouw is wederom prachtig en lijkt op een compacte Griekse tempel.

Momenteel is men bezig aan een grootscheepse renovatie van het Pergamon Museum. Daardoor kan je het helaas niet bezoeken. Je kan wel het Pergamon Panorama bezoeken, dat een 360° uitzicht biedt op hoe het vroegere Pergamon eruit gezien moet hebben. Je beleeft 24 uur uit de geschiedenis van deze stad! Dit is een aanrader, ook met kinderen.

2. DDR-museum

Het DDR Museum is een interactief museum, waar alles gericht is op actief bezig zijn en beleving. Geen lange, saaie teksten hier. Als bezoeker maak je een tripje naar de tijd van de DDR. Hier vind je allerlei spullen die in de DDR geproduceerd zijn. Je kunt zelf ontdekken hoe alles werkt, hoe de mensen in de DDR geleefd hebben en wat typisch Oost-Duitse gebruiken waren.

Het museum is geopend in 2006 en was toen nog zeer bescheiden qua oppervlakte en tentoonstelling. De interesse was echter groot en al snel kwam er uitbreiding. Het museum is onderverdeeld in een 17-tal thema’s zoals onderwijs, cultuur, vrije tijd, vakantie, producten, wonen en nog van dat alles.

Zo zie je een appartement nagebouwd dat volledig in DDR-stijl is ingericht. Je bekijkt ook de afluisterapparatuur die de Stasi gebruikte bij het afluisteren van burgers uit Oost-Duitsland. Maar er is veel meer. Door het Ijzeren Gordijn werd er niet gehandeld met het Westen. Dat betekende dat de DDR zijn eigen auto’s (de Trabantjes), koekjes, koffie, enzovoort produceerde. Daar zaten goede dingen bij, maar ook zeer slechte 🙂

Het DDR museum is zeer leerrijk, zeker ook voor kinderen. We beseffen dikwijls niet hoe het leven aan de andere kant van het Ijzeren Gordijn er echt uitzag, laat staan dat kinderen en jongeren dit weten!

3. Berliner Unterwelten

Berliner Unterwelten is een origineel, ondergronds museum in Berlijn. Onder Berlijn loopt een heel netwerk van tunnels, schuilkelders, spoorwegen, stiekeme brouwerijen en nog heel wat verborgen plekjes. Als je interesse hebt, dan kan je kiezen uit heel wat verschillende rondleidingen. Heb je interesse in WOII, dan kan je bijvoorbeeld een tour langs de schuilkelders maken van destijds, maar je kan ook nog overblijfselen van Hitlers’ versterkingen bezoeken. De Koude Oorlog komt ook aan bod: er werden bunkers gebouwd uit schrik voor wat er zou kunnen gebeuren.

Zo is er nog veel meer. In totaal kan je uit 8 verschillende tours kiezen, die elk door een verschillend deel van ondergronds Berlijn gaan en elk een ander thema hebben. Check zeker goed welke uitrusting je nodig hebt, voor wie het toegankelijk is, en welke minimumleeftijd je moet hebben om deel te mogen nemen. Deze tours zijn heel leerrijk en laten een heel andere kant van Berlijn zien.

4. Topographie des Terrors

Topographie des Terrors is een museum dat volledig gewijd is aan de nazimisdaden, gepleegd tussen 1933 en 1945. Het bevindt zich op de plek van het vroegere hoofdkwartier van de Gestapo. Je leert hoe Hitler aan de macht kwam, hoe hij heel snel heel de samenleving naar zijn hand zette en hoe de vervolging van de Joden en andere bevolkingsgroepen startte, tot aan complete uitroeiing toe.

Dit museum ‘doe’ je niet zomaar eventjes. Het is confronterend, de foto’s die je ziet, zijn erg hard en de verhalen erg emotioneel. Als je alles wil lezen én proberen te begrijpen, ben je even bezig. Nadien is het toch best om even iets luchtigs in te lassen, want dit is een ontzettend zwaar onderwerp. Maar eigenlijk is dit wel een must-visit.

5. Met tieners: Computerspielemuseum

Niet alleen voor tieners, maar ook voor volwassenen die nog af en toe graag achter een spelcomputer kruipen, is het Computerspielemuseum een feestje. Je ziet hier een replica van de Nimrod, een van de eerste spelcomputers ter wereld. Daarnaast zie je ook de eerste computerspelletjes, hoe deze zijn zijn geëvolueerd doorheen de tijd en wat er nog op stapel staat. Natuurlijk kan je zelf ook gamen in de enorme game-hal! Tiener-alert!

6. Met kinderen: German Spy Museum

museum berlijn

Het thema van dit museum is erg origineel: spionage! Spionnen spreken tot de verbeelding van zowat iedereen. Op zich is het geen wonder dat uitgerekend Berlijn een spionagemuseum heeft. Niet lang na WOII konden de Sovjets en het Westen het niet meer met elkaar vinden. Duitsland werd opgedeeld in de BDR, die bij het Westen hoorde, en de DDR, die hoorde bij het Oostblok. De Berlijnse muur werd gebouwd rond West-Berlijn en door het Ijzeren Gordijn was er jarenlang geen contact meet tussen West en Oost. Dat zorgde voor veel achterdocht en dus….spionnen!

Het resultaat is een immens museum: wie waren de spionnen, welke technieken gebruikten ze, welke middelen hadden ze om af te luisteren, waarom werd spionage ingezet? Je kan zelf ook ‘spionnen’-proefjes doen en zelfs je eigen ‘mission impossible’ escape spelen! Dit museum is enorm populair, dus het kan even wachten zijn bij de proefjes. Het ligt naast het Deutschlandmuseum, hieronder beschreven.

7. Met kinderen: Deutschlandmuseum

activiteiten met kinderen berlijn
museum berlijn

Dit is één van Berlijns nieuwste musea en het richt zich speciaal tot families met kinderen. Thema: Duitsland door de eeuwen heen. Je reist door 2000 jaar geschiedenis, onderverdeeld in 12 tijdsperiodes.

Heel de tentoonstelling is als een 4D-ervaring opgezet. Hierdoor ‘wandel’ je door de decors van de verschillende tijdsperiodes. Je ziet rondom je van alles gebeuren: riddertoernooien in de middeleeuwen, gevechten met de Romeinen rond het jaar nul, dansende koppeltjes op café in de gay twenties. Kortom, je ziet, hoort en ruikt soms zelfs de geschiedenis. Het lijkt of je er deel van uitmaakt.

Een bezoek hier doet denken aan een wandeling door een themapark rond Duitse geschiedenis. Heel erg leuk voor kinderen, maar ook voor volwassenen is dit een fijn en leerrijk museum.

Tips musea Berlijn

Zo, dit waren wat ons betreft de leukste musea in Berlijn om te bezoeken. Jij vindt vast wel een museum dat je aan spreekt, de keuze is namelijk groot en het aantal leuke thema’s ook. Het toffe aan Berlijn is ook dat zij specifiek inzetten op musea met tieners en kinderen, dus ook met hen hoeft een bezoek niet saai te zijn.

Natuurlijk zijn er nog veel meer fantastische musea in Berlijn te vinden, wij hebben enkel diegene opgenomen, waar we zelf zijn geweest. Heb jij nog leuke tips of aanvullingen? Welk museum vind jij geweldig? Laat het hieronder zeker even weten!

Meer Berlijn?

Have fun en reis je vrij,
Chris

Hey lezer of reiziger! Foutje gezien, of heb jij actuelere informatie? Ik doe mijn best om alle reistips up to date te houden en jij kan daarbij helpen. Mail mij, ik ben je dankbaar. Dit artikel bevat affiliate links. Je leest er meer over in de disclaimer.

Foto Credits: Chris
blogger Chris Donkers

Chris Donkers

Sinds we met de kinderen een roadtrip door Mexico hebben gemaakt, zijn we een beetje reisgek! Als we reizen, willen we graag wat van het land zien, op onze eigen manier en op ons eigen tempo. Het zelfstandig organiseren van een reis, het vele uitzoekwerk, het verslinden van reisgidsen.... is voor mij even plezierig als het reizen zelf. Ik heb nog een lange wishlist: uitstapjes dichtbij, leuke city-trips in Europa, maar ook roadtrips en verre bestemmingen, ik hou van de wereld! Graag wil ik mijn reistips met je delen, zodat ook jij geïnspireerd geraakt.

Meer over Chris Donkers

Ervaringen & Vragen

Stel je vragen, of deel jouw tips en ervaring hier!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *