Een van de hoogtepunten van onze reis door Guatemala was de beklimming van de Acatenango vulkaan! De Acatenango vulkaan ligt vlakbij Antigua en is ook al te zien vanuit deze stad. Met een hoogte van 3976 meter is de Acatenango de op twee na hoogste berg van Guatemala. Vanaf de Acatenango heb je een geweldig uitzicht op de ernaast gelegen El Fuego vulkaan (3763 meter hoog). Dit is een actieve vulkaan die een aantal keer per uur nog lava, as en stenen de lucht in spuwt. In deze blog vertellen wij je hoe je de vulkaan kunt beklimmen en geven we je handige tips voor de beklimming!
De beklimming
Wij verzamelden om half 8 bij het kantoor van Wicho & Charlie’s, een van de organisaties waar je deze 2-daagse tour naar de Acatenango kunt boeken. Hier kregen we een ontbijt en instructies. Ook konden we kleren uitzoeken die we wilden huren. Het is erg koud (rond vriespunt) bovenop de Acatenango, dus een stel warme kleren is dan meer dan welkom. Al snel werd ons duidelijk gemaakt dat de beklimming niet te licht moet worden opgevat en dat het zeker geen ‘walk in the park’ is. Hierna vertrokken we met een shuttle busje naar het punt waar de klim begint. Op 2200 meter hoogte begint de beklimming. Op het laatste half uurtje na is de gehele beklimming ontzettend stijl ( ± 15%). Dit zal je al snel gaan voelen in je kuiten.
De toenemende hoogte en het dragen van je eigen spullen (4L water, eten en kleding), zorgen ervoor dat je al snel buiten adem zult zijn. Ongeveer om de 20 minuten krijg je even een pauze om op adem te komen en om ervoor te zorgen dat de groep weer samen is. Te snel zal dan het ‘Vamos!‘ klinken van de gidsen, als teken dat er weer gelopen gaat worden. Na een tijdje zal je dit woord gaan haten. Het uitzicht tijdens de klim maakt echter een hoop goed. Je hebt schitterende vergezichten over de groene heuvels in de omgeving. Als je verder stijgt, zal langzaam de vegetatie afnemen en loop je tussen de wolken. Afhankelijk van je eigen snelheid en die van de groep zal de klim 4 à 6 uur duren. Wij hebben Q450 (ongeveer €50,- p.p.) betaald voor deze tour maar het is inmiddels een stuk duurder geworden.
Andere organisaties waar wij goede verhalen over hebben gehoord zijn Soy tours en Old town outfitters!
Basecamp
Na het eerste deel van de beklimming kun je bijkomen in het basiskamp (basecamp). Dit ligt op ongeveer 3600 meter hoogte. Hier kregen wij van onze gidsen warme chocolademelk en marshmallows. Bij helder weer kan je de El Fuego vulkaan zien en met een beetje geluk zie je al lava en as omhoog gespoten worden. Toen de zon onder was gegaan konden we ons warm houden bij het kampvuur en kregen we een heerlijke pastamaaltijd. Bij ons basecamp stonden een paar tenten: één grote tent waarin je met zijn allen kan eten en koken, één hutje waar je met acht personen in kunt slapen en eventueel nog tweepersoonstenten. Wij sliepen in het hutje met andere personen. Je slaapt op een matje, krijgt een super warme slaapzak en heel veel dekens. Er is een soort van natuurtoilet, maar verder zijn er geen voorzieningen.
Naar de top!
De volgende ochtend wordt je al vroeg (3.30 uur) gewekt door de gidsen, we gaan naar de top! Om 4.00 uur vertrokken we voor het laatste stukje klimmen naar boven. Hier is nog nauwelijks vegetatie en het grootste deel van de route loop je over zwart vulkaanzand / grind. De stukje klimmen duurt één tot anderhalf uur. Op de top waait het ontzettend hard en in het begin is het nog donker. Langzaam wordt het lichter en zie je, als het niet mistig is, een schitterende zonsopgang.
Is de beklimming te doen?
In principe kun je stellen dat iedereen met een basisconditie de vulkaan kan beklimmen. Maar, onderschat het zeker niet! De beklimming begint al op 2200 meter en basiskamp ligt op 3600 meter. Dat betekent dat je al best snel last krijgt van de hoogte. Je kunt minder zuurstof tot je nemen waardoor je snel buiten adem raakt en lichte verschijnselen kan krijgen van hoogteziekte. Zo kreeg één van ons een beetje last van duizelingen, hoofdpijn en misselijkheid. Laat je hierdoor niet afschrikken, maar wees wel voorbereid. Wij zagen mensen op hun gympjes en in hun spijkerbroeken naar boven klimmen: is niet heel comfortabel. Daarnaast kun je natuurlijk gewoon de tijd nemen voor de beklimming en eventueel je bagage laten dragen door een porter tegen een extra vergoeding.
Wat moet je meenemen?
- Trek schoenen aan waar je lekker op kunt lopen, het liefst met een beetje grip. Echte bergschoenen zijn niet nodig. Zelf hadden wij lichte wandelschoenen aan met grip.
- Trek het liefst kleding aan dat gemaakt is met snel drogend materiaal. Zweetdruppels zijn gegarandeerd.
- Neem een schoon setje kleding + sokken mee voor in het basiskamp. Zorg ervoor dat dit warme kleding is.
- Een winterjas! Wij hebben deze gehuurd.
- Een hoofdlamp (of zaklamp).
- Energierijke snacks (muesli repen of energy gel).
- Powerbank voor het opladen van je telefoon.
- WC papier
- Je kunt een stok huren bij de start van beklimming. Dit kost ongeveer Q20. Wij vonden het fijn om hier mee te lopen.
- De gidsen hebben EHBO spullen bij zich, maar wij namen voor de zekerheid toch pijnstillers en blarenpleisters mee.
- Een zak voor natte kleding en je eigen afval.
- Eventueel een poncho.
Al met al is de beklimming van de Acatenango vulkaan één van de gaafste dingen die wij gedaan hebben tijdens onze reizen. Voor iedereen met een goede basisconditie en een gezonde dosis doorzettingsvermogen raden wij de beklimming dus zeker weten aan! Een alternatief is om de Pacaya vulkaan (2552 meter hoog) te beklimmen. Deze klim is een stuk goedkoper duurt ongeveer anderhalf uur. Ook voor reizigers met een kleiner budget of minder tijd is dit een goed alternatief. Deze ATV tour is populair en zal de beklimming een stuk makkelijker maken.
Voor of na het beklimmen van de Acatenango vulkaan kun je een paar dagen verblijven in het prachtige Antigua. In deze blog vertellen we je wat je allemaal kunt doen in Antigua en wat er te zien is. Tips om te overnachten in Antigua kun je in deze blog vinden.
Beste Carien en Joost,
Na een google zoekopdracht beklimmen vulkaan Guatemala kwam ik al snel op jullie blog. Leuk om te lezen, wanneer zijn jullie geweest. Wij gaan komende zomer met onze 3 kinderen (12-14-17) naar Guatemala en willen ook een vulkaan beklimmen. Zouden zij (met normale conditie) dit ook aankunnen en nemen reisgezelschappen ook gezinnen met kinderen mee? En moet je zo’n trip van tevoren reserveren of kun je dit 2 dagen van tevoren doen? Dank voor je reactie.
Petra Busschers
Hi Petra,
Carien en Joost bloggen niet meer voor Reisjevrij, maar ik ga proberen een beetje te helpen!
De Acatenango vulkaan kun je in principe met kinderen vanaf 12 jaar beklimmen. Ze moeten wel een goede conditie hebben en sportief zijn. Het is een tweedaagse hike die soms vrij steil en zwaar is. Je moet dus even afwegen of je kids dat kunnen en uberhaupt ook willen natuurlijk! Het is natuurlijk wel een gaaf avontuur.
Een alternatief is de Pacaya vulkaan. Dat is een actieve vulkaan die op zo’n 1,5 uur rijden van Antigua ligt. De wandeling naar boven is zo’n 1,5 uur en is minder steil en hoog dan naar Acatenango. Deze is als dagtocht te bezoeken.
Ik verwacht dat het boeken een paar dagen van tevoren geen probleem zal zijn, maar zeker weten doe ik het niet. Als je de datum al weet, zou ik hem wellicht al van tevoren vastleggen.
Veel plezier alvast!
Groetjes, Laura
Laura de Greef