Reisgids Addo Elephant Park bezoeken | Handige safari tips

Addo Elephant Park bezoeken in Zuid-Afrika: safari tips

Ga je naar Zuid-Afrika, dan mag je het Addo Elephant National Park natuurlijk niet overslaan. Het Krugerpark is een van de mooiste en grootste safariparken ter wereld, maar als je bijvoorbeeld alleen de tuinroute rijdt is Addo Elephant Nationaal Park heel makkelijk te combineren. Een stuk kleiner dan het Krugerpark, maar minstens net zo fijn. Wij hebben er uren doorgebracht, op zoek naar wildlife, heerlijk! Qua oppervlakte is Addo 1.6240 km2, aan één dag zou je genoeg kunnen hebben. Maar niks is leuker dan dieren spotten, dus je kunt je hier meerdere dagen vermaken. Wij hebben alle tips verzameld, zodat jij het beste kunt halen uit je bezoek aan Addo, het olifantenpark!

In dit artikel lees je alles over het Nationaal Park Addo Elephant:

Waarom het Nationaal Park Addo Elephant?

Addo olifanten safari tips
In Addo Elephant NP leven meer dan 450 olifanten

Vroeger mochten alle olifanten in de Oost-Kaap gaan en staan waar zij maar wilden. Deze vrijheid was verschrikkelijk voor de boeren en de andere inwoners van deze provincie, want de olifanten verwoestten veel. Dit leidde tot een conflict en hierdoor zijn er ontzettend veel olifanten gedood. Er waren nog maar elf olifanten over en toen besloot de overheid deze olifanten een beschermd leefgebied aan te bieden. Zo ontstond Addo Elephant National Park in 1931. Ondertussen hebben de olifanten zich goed voortgepland en leven er meer dan 450 olifanten in dit park. De kans dat je een olifant ziet is dus 99%. Naast olifanten leven er ook 400 buffels, ongeveer 48 bedreigde neushoorns, antilopen, leeuwen, luipaarden en hyena’s. Dat betekent dus dat je hier de big 5 kunt spotten!

Addo Elephant Nationaal Park is ook malaria vrij! Hierdoor is het ook geschikt om te bezoeken als je zwanger bent of reist met (kleine) kinderen.

bezoeken Addo Elephant national park zuid afrika
In Addo kun je de complete big 5 spotten!

Hoe bezoek je Addo Elephant National Park?

Er zijn verschillende manieren om Addo Elephant NP te bezoeken:

 • Met je eigen huurauto
 • Een dag safari tour

Eigen huurauto

De leukste en beste manier om Addo te bezoeken is met je eigen auto. Je kunt dus zelf door het Addo Elephant NP rijden! Een eigen huurauto geeft je veel vrijheid en je kunt van ’s ochtends vroeg tot de sluitingstijd op safari gaan met je eigen auto. Er zijn verharde en onverharde wegen, en deze zijn beide goed te rijden met een eigen auto. Wij reden in de Toyota Etios sprint. Deze auto is goedkoop en aan de kleine kant, maar heeft ons nooit teleurgesteld. Heb je echter meer budget? Dan raden wij aan om een auto te nemen waarin je hoger zit. Vaak liggen de leeuwen in de bosjes en is het met een kleine auto moeilijk om over het gras heen te kijken.

Let op: Als je zelf door het park rijdt, zorg er dan voor dat je niet over olifanten poep rijdt! In deze poep leeft de beschermde mestkever. Er worden er dagelijks tientallen doodgereden. Wij zijn te gast in het park, dus zorg ervoor dat we het ecosysteem niet verstoren.

Huurauto zuid afrika tips safari
Onze huurauto in het Addo NP

Dagtour: georganiseerde safari

Indien je een dagtour wilt doen, dan kun je dit het beste regelen bij organisatie’s zoals Afroventures. Je wordt dan bij je accomodatie in Porth Elizabeth opgehaald en bent in het park van ongeveer 09.00 uur tot 17.30 uur. Deze tour is inclusief lunch en consumpties. Je betaalt hier ongeveer €115,- per persoon voor.

Ter voorbereiding aan je bezoek

Wat moet je allemaal regelen voor je bezoek aan het Addo Elephant National Park ?

 • Een huurauto (of tour)
 • Accommodatie in of net buiten Addo Elephant National Park
 • Entreetickets (€20 p.p.)
 • Vergeet nooit je paspoort!

Lees hier meer over het huren van een auto

Entree tickets Addo Elephant NP kopen

Om het park binnen te komen moet je entreegeld betalen. R376, ongeveer €20 per persoon (per dag). Je kunt de tickets online kopen via de officiële website van het Addo Elephant NP. Je kunt de tickets ook op de dag van aankomst kopen, bij een van de toegangspoorten.

De genoemde prijzen kunnen inmiddels iets verhoogd zijn, maar geven een goede indicatie.

wild life dieren spotten addo elephant park
Zodra je het park binnen rijdt, kun je met de kaart een wedstrijd doen wie de meeste dieren spot!

Overnachten in het Addo Elephant National Park

Je kunt blijven overnachten in Addo. In het park zijn zogenaamde Restcamps waar je kunt verblijven. De Restcamps lieten mij een beetje aan Center Parcs denken, alleen dan met een Afrikaans tintje en een vele coolere omgeving natuurlijk. Wij sliepen twee nachten in het park. Allebei de nachten sliepen wij in Addo Rest Camp. Indien je net zoals ons in het park wilt overnachten, dan kun je de accommodatie het beste van te voren boeken via de officiële website. Wij raden het aan om in Addo Rest Camp te overnachten, omdat deze kamp een drinking hole heeft die ’s avonds wordt verlicht! Dat betekent dat je met een glas wijn, verrekijker en een deken kunt kijken hoe de olifanten komen drinken. Daarnaast is er hier een winkeltje en een restaurant. Wij sliepen zelf in een safaritent en betaalden hier €57,- per nacht voor. Er zijn ook kampeerplekken, rondavels en luxe chalets voor gezinnen.

Overnachten vlakbij het Addo Elephant National Park

Zijn alle accomodaties in Addo al vol of vind je het fijner om buiten het park te overnachten? Verblijf dan in het dorpje Addo. Dit kleine dorpje is een goede uitvalbasis.

Mijn hotel tip: Gerald’s Gift Guest House

overnachten addo park zuid afrika

Een prachtige accommodatie vlakbij Addo. Je verblijft in een mooie tweepersoonskamer vanaf €62,- per nacht inclusief ontbijt. Er zijn ook familiekamers voor €150 per nacht. Dit is dus ook uitermate geschikt voor gezinnen. Het is vanaf hier nog ongeveer 15 km rijden naar Addo. Andere gasten waarderen vooral het uitzicht en beoordelen deze accomdatie met een 9.2.

Ook superleuk: Addo African Home

addo national park bungalow
rondavel zuid afrika

Deze accomodatie is echt eenhidden gemmet superleuke en traditionele rondavels. De rondavels hebben een eigen badkamer, en de eigenaars zijn enorm gastvrij. In het restaurant van de accommodatie kun je lekker eten en ontbijten tegen een meerprijs. Vanaf hier is het nog 10 minuten rijden naar Addo. Een tweepersoonskamer boek je vanaf €76,- per nacht. Andere gasten beoordelen deze accomodatie met een 8.8.

Toegangspoorten en openingstijden

Bij de gate moet je je entreekaartje laten zien en wat papieren invullen. Je krijgt die daar. In het winkeltje kochten wij een leuke kaart van Addo, met de wegen erop én een dieren checklist! Superleuk. Wij zijn zelf het park in en uit gegaan bij de Matyholweni gate. Deze gate ligt bijna aan de N2, dus vanaf hier ben je snel onderweg naar je volgende stop. Ongeveer 3 km van de gate heb je een Spar en een benzinestation. Vanaf deze gate naar Addo Main Camp is het nog ongeveer 39 kilometer rijden. De openingstijden van de Matyhoweni gate zijn: 07.00 – 18.30 uur. Check dit wel even van te voren op officiele website want dit kan ook per seizoen verschillen.

Let wel op dat je op tijd bij je kamp aan komt, want ook hier is een poort waar je doorheen moet! Er zijn wel altijd bewakers aanwezig.

Zelf rijden door het Addo Elephant Nationaal Park

Het is écht een aanrader om zelf te rijden door Addo (ook wel self-drive genoemd). Je kunt stoppen waar en wanneer jij wilt, en er is niets vetter dan zelf dieren te spotten!

Hier een aantal tips en dingen waar je rekening mee moet houden:

 • Je mag max. 50 km per uur rijden op de verharde wegen in Addo en max. 40 km per uur op onverharde wegen
 • Onze ervaring is dat je sowieso niet te snel rijdt omdat er dieren kunnen oversteken en je de dieren het beste kan spotten als je langzaam rijdt.
 • Zorg ervoor dat je niet over olifantenpoep heen rijdt. Hier zitten beschermede kevers in die je dan dood. Ook deze kevers heeft ons ecosysteem nodig!
 • Houd afstand van je voorganger. Het kan zijn dat een auto bovenop de rem staan omdat hij (misschien) iets gezien heeft.
 • Er staan flitsers in het park, dus houd je aan de snelheid.
 • Je mag in Addo niet off-road rijden om bijvoorbeeld dichter bij de dieren te komen.
 • Bereken hoeveel tijd je nodig hebt om van de gate naar het kamp te komen (of van kamp naar kamp). Van Matyhowelni gate naar Addo Main Camp is het 39 km, dus zonder stops al gauw een uur rijden.
 • Een hogere auto (SUV) is fijn en comfortabel, maar niet noodzakelijk.
 • Zet de motor uit als je dichtbij de dieren staat.
 • Je mag niet uit de auto stappen, behalve bij de kampen en bepaalde picknick plekken (op eigen risico). Er is zelfs een wall of shame van toeristen die zich niet gedragen.
 • Tank voordat je het park in rijdt, je auto vol. Bijna alle restcamps hebben overigens wel tankstations.

Dieren spotten, waar zitten ze?

Dieren spotten big 5 addo park
Sommige dieren steken gewoon de weg over. Waar een file is, is een leeuw!

In het Addo Elephant National Park is de kans dat je olifanten tegenkomt heel erg groot. Waar de dieren precies zijn, kun je bijna niet weten. Je moet een beetje geluk hebben. Sommige dieren lopen kilometers per dag, andere zijn territoriaal en bevinden zich altijd in een straal van een paar km.

Wild life Zuid Afrika Addo tips
Weer iets afstrepen van ons lijstje: de hyena!

Wij hebben zelf in Addo de volgende bijzondere dieren gezien: heel veel olifanten, leeuwen, buffels, hyena, zebra’s en een wilde kat. Ons grote geluksmoment was bij de Hapoor dam. Elke ochtend tussen 9 en 11 uur komen hier groepen olifanten drinken. Het is aan te raden om je auto daar stil te zetten en gewoon te wachten. Wij hebben daar twee keer een groep olifanten gezien van wel 15 leden. Ze kwamen ook onze auto bekijken, en konden ze dus bijna aanraken. Blijf in dit geval rustig en maak geen onverwachte bewegingen. Wij hadden deze groep olifanten helemaal voor ons alleen, de rust en dat geluid is echt prachtig en ons ultieme safari moment!

Olifanten Addo elephant park tips
Een familie olifanten komt drinken bij de Harpoordam

Hierbij nog wat tips om veel wild te zien tijdens je ‘self-drive’:

 • Rijd niet te snel en let goed op andere auto’s (stoppen zij, dan hebben ze misschien iets gezien).
 • Een leeuw veroorzaakt bijna altijd een file. Vaak liggen zij in de bosjes en wil iedereen even een blik werpen op deze prachtige dieren. Wees geduldig!
 • Vraag af en toe aan andere bestuurders of zij nog iets ‘spannends’ hebben gezien. Wuif naar ze en doe je raampje open.
 • Ga vroeg op pad, ook al betekent dit dat je om 04.00u moet opstaan. In de ochtend en na zonsondergang zijn de dieren het actiefst.
 • Kijk goed onder bomen en schaduwplekken.
 • Waterplekken zijn populair, soms zie je één zebra, soms een hele kudde olifanten. Rijd dus naar de Hapoor dam.
Tips wild life spotten Addo National park
Een meertje is altijd een goede plek om dieren te spotten

Game drive of safari boeken

Iets wat wij je kunnen adviseren, is om een safari te boeken met een ervaren ranger. In Addo noemen ze deze safari’s game drives, ofwel ritjes waarbij je op zoek gaat naar wildlife en voornamelijk de BIG 5. Zoals hierboven al genoemd, kun je een dagsafari regelen via een onafhankelijke tour operator. Voor +/- €115 per persoon ga je een hele dag op jeepsafari in Addo park met een ervaren ranger. Het Addo Elephant National Park biedt zelf ook verschillende game drives aan, alleen via Addo Main camp. Het is aan te raden om dit van te voren te boeken. Kinderen onder de zes jaar mogen helaas niet mee.

Morning game drive

safari Addo
Jeep Safari (foto van Kruger park)

Deze safari begint héél vroeg, rond 04.00u of 05.00u, afhankelijk van je kamp en de winter- of zomertijd. De open jeep met max. 20 personen, vertrekt nog voor zonsopkomst. Met zaklampen ga je op zoek naar wild en de BIG 5. De ranger vertelt veel over het park en de dieren en dat maakt een game drive extra interessant. Een morning drive via Addo kost ongeveer R435 (€22) per persoon en de safari duurt 3 uur. Je kunt dit alleen boeken als je in het park hebt geslapen.

Sundowner

Je kunt ook een sundowner boeken. Deze start om 18 of 16 uur, afhankelijk van het seizoen. Hierbij doe je een game drive in combinatie met de zonsondergang. Je gaat dan nog ergens een drankje drinken en een snack eten. Een deel van deze gamedrive doe je dus in het donker.

Bushwalk of morning walk

Een hele avontuurlijke manier om op ‘safari’ te gaan is een bushwalk. Hierbij ga je te voet op zoek naar wildlife. Je doet dit altijd in kleine groepen van maximaal 8 personen. Er gaan twee rangers mee en zij vertellen je onderweg alles over het bushveld en de dieren. Deze safaritochten vertrekken ‘s ochtends vroeg en duren zo’n 4 uur. Alleen Addo Main camp biedt deze optie aan. Bovendien moet je de nacht van te voren in het park overnachten om deze activiteit te doen.

Horse Trail

Voor de paardenliefhebbers moet dit toch wel de ultieme droom zijn. Tijdens een twee uur durende tocht ga je vanaf de rug van een paard op zoek naar wildlife! Je gaat in een klein groepje van maximaal vijf personen. Je betaalt hier ongeveer €35,- voor. Maak je geen zorgen, dit schijnt heel veilig te zijn!

Tip: Wij waren er zelf in de Afrikaanse winter (juli/aug). Kleed je warm aan tijdens een gamedrive, het kan erg koud worden! Je zit namelijk in een open jeep.

Eten, drinken en tanken

Addo Main Camp heeft een benzinestation, een restaurant en een winkeltje waar je gewoon met je pinpas kunt betalen. Wij raden je aan om lekker zelf te gaan braaien. Elke tent of cottage heeft een eigen braai, waarbij je vaak ook nog uitkijkt op de vlakte en dieren kunt zien. Je kunt in het winkeltje vlees kopen voor op de BBQ, drinken, groenten, ontbijt, toiletartikelen, bestek etc. Prijzen lagen naar mijn idee gelijk aan de prijzen van de supermarkten buiten het park. Maar buiten het park is de keuze reuze en kun je ook lekkere verse broodjes kopen. Als je de N2 verlaat om af te slaan naar Addo, zit er bij het benzinestation een Spar. Je kunt hier van te voren inkopen doen. Zo hadden wij een koelbox met koelelementen, twee borden en wat bestek gekocht.

Lunchtip

Je kunt om te lunchen natuurlijk naar het restaurant in Addo Main Camp rijden, maar wij raden je aan om van tevoren je lunch in de supermarkt te kopen. Rijd dan naar Jack’s Picnic site en je kunt hier heerlijk zitten en braaien. Neem wel je eigen kolen of hout mee! Er hangt hier ook een bord waar je kunt zien waar de dieren zijn gespot.

Beste reistijd

Je kunt het hele jaar door Addo bezoeken. Elk seizoen heeft zijn voor en nadelen. De seizoenen in Zuid-Afrika zijn tegenovergesteld aan die van ons. Wanneer het in Nederland zomer is, is het in Zuid-Afrika dus winter en vice versa. De winter in Zuid-Afrika is droog en nog steeds aangenaam warm. In deze periode (juni – september) is de kans om de Big 5 te zien net iets groter. Door de droogte zijn de bomen en struiken minder begroeid en zie je de dieren sneller. Ook is de kans groot dat je veel wild ziet bij de (overgebleven) waterbronnen. Van juni t/m september is het hoogseizoen in Zuid-Afrika, dus meer toeristen en hogere prijzen.

reistijd addo januari
In december en januari krijgen veel dieren jongen!

In de periode december – februari is het zomer. Het is warm en er valt soms wat regen. Het Addo park is dan mooi groen, maar de dieren verschuilen zich soms achter de begroeide struiken. gezien. In december worden veel jongen geboren! Superleuk om de nieuwkomers te zien. Vanaf eind december t/m medio januari is de Zuid-Afrikaanse zomervakantie. In die periode is het ook iets drukker overal.

Wat neem je mee?

Als je blijft overnachten in Addo, dan neem je gewoon je hele hebben en houwen mee in je huurauto. Hierbij een aantal dingen die ik erg handig vond om bij me te hebben:

 • Speciale reisstekker voor Zuid-Afrika (standaard wereldstekker werkt niet)
 • Koelbox (daar gekocht incl. koelelementen om vleeswaren gedurende de hele dag koel te houden in je auto)
 • Campingborden en bestek
 • Een bbq tang en kolen
 • Aluminium folie voor op de BBQ (ook daar gekocht)
 • Oordoppen
 • Anti-muggenspray in de zomer (peaceful sleep, ook daar kopen!)
 • Goede fotocamera
 • Goede verrekijker: National Geographic 10×50 Porro (superveel plezier van gehad)
 • Vest of jas voor tijdens de game drives!

Welke camera of lens voor het fotograferen van wildlife?

Niet iedereen vindt het even belangrijk om goede foto’s te nemen van de dieren. Tijdens de game drives zagen we vooral toeristen met hun mobiele telefoons foto’s maken. Je kunt ook prima foto’s maken met je mobiele telefoon, maar zodra je inzoomt wordt de kwaliteit slechter. Ik heb tijdens één vakantie alle foto’s met mijn telefoon gemaakt en nu heb ik daar spijt van. Qua kwaliteit haalt een GSM het niet bij een fotocamera.

welke fotocamera safari
Links: beetje ingezoomd met iPhone. Rechts: ingezoomd met DSLR Nikon D3300 (16-300 lens)

Om de dieren goed op de foto te krijgen, moet je een toestel hebben dat goed kan inzoomen. Zelf gebruik ik een spiegelreflex camera van Nikon en een compatibel lens van Tamron. Bij een spiegelreflexcamera gaat er veel minder kwaliteit verloren als je inzoomt. Het beeld blijft dus scherp. Het is een investering, maar het is het waard en misschien is fotograferen wel je nieuwe passie! Vlak voor mijn vakantie kocht ik de Tamron 16-300 mm lens. Je kunt dan van dichtbij en veraf foto’s maken zonder van lens te hoeven wisselen. Ideaal voor op safari, waarbij je soms enkele seconden hebt om een foto te maken! De Nikon D3400 is een leuk ‘instapmodel’ voor beginners! Wat betreft de lens, is 200 mm wel het minimale. Een 300 mm lens is soms ook niet voldoende, maar wel de enige lens die je nog in de hand kan vasthouden.

Rondom Addo Elephant National Park

Ook in de omgeving van het Addo is er voldoende te zien en te doen. De tuinroute is een prachtige route met allemaal bezienswaardigheden. Bekijk hier ook onze roadtrip door Zuid-Afrika van dag tot dag.

Hopelijk heb je iets gehad aan mijn tips voor het bezoeken van Addo Elephant National Park! Mocht je nog vragen hebben, stel ze hieronder!

Have fun en reis je vrij ,
Carien

Hey lezer of reiziger! Foutje gezien, of heb jij actuelere informatie? Ik doe mijn best om alle reistips up to date te houden en jij kan daarbij helpen. Mail mij, ik ben je dankbaar. Dit artikel bevat affiliate links. Je leest er meer over in de disclaimer.

Geupdate maart 2023.
Reisbloggers

Carien en Joost

Reizen is voor ons geluk! Dit ontdekten wij tijdens onze eerste reis naar Vietnam. Heerlijk eten, vriendelijke mensen, prachtige dieren en rust in de natuur maken ons ontzettend blij en dankbaar. Wanneer wij thuis zijn, zoeken wij altijd naar nieuwe bestemmingen en fijne plekjes. Wij helpen jou graag op weg!

Meer over Carien en Joost

Ervaringen & Vragen

Stel je vragen, of deel jouw tips en ervaring hier!
 • Hallo, bedankt voor deze nuttige informatie! Wij zouden in december gaan en we zijn nog aan het twijfelen tussen de safari tent in het main rest camp of de tent in Spekboom. Ik heb het gevoel dat het main rest camp nogal toeristisch kan zijn met veel volk? Wat is jouw mening?

  Frieda

  Beantwoorden
  • Hi Frieda,

   Ja het klopt wel dat er kampen zijn met meer accommodaties en faciliteiten (restaurant, tankstation, zwembad…). Die worden dan automatisch drukker bezocht. Echter is iedereen overdag in het park en eet en slaap je alleen in het kamp.
   Check ook even de bereikbaarheid en reviews van Spekboom voordat je een keuze maakt. Ik lees dat Spekboom heel erg privé, basic en niet al te best onderhouden is.

   Groetjes,
   Evy

   Evy van Kan

   Beantwoorden
 • Hoi hoi, raden jullie het aan om twee (goede) verrekijkers mee te nemen als je met z’n tweeën op reis gaat? Buiten het feit dat ze best prijzig zijn, zijn ze ook best groot om eventueel twee mee te nemen. Ben benieuwd naar jullie ervaring! Alvast bedankt 🙂

  Merel

  Beantwoorden
  • Hoi Merel,

   Het kan ook prima met één verrekijker hoor, dan kijk je gewoon om de beurt 🙂 Scheelt weer de helft aan kosten / bagageruimte!

   Veel plezier alvast!

   Groetjes, Laura

   Laura de Greef

   Beantwoorden
 • Hoi Carien en Joost,

  Wij staan op het punt om een Safari tent te boeken voor 1 nacht op het restcamp. Je hebt de keuze om ook al de conservatoir fee te betalen. Deze berekenen ze voor 1 dag. Betekent dit dat je op de dag van aankomst niet door het park mag rijden of 2dgn voor de prijs van 1 een voordeeltje van een accommodatie boeken in het park? Benieuwd hoe dit bij jullie is gegaan!
  Groetjes

  Eline

  Beantwoorden
  • Hi Eline,

   Je betaalt de fee voor de dag dat je het park in rijdt. Het voordeeltje heb je op de dag dat je het park weer verlaat.

   Groetjes,
   Evy

   Evy van Kan

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *