Akchour, Marokko: dit natuurgebied en de watervallen bezoeken

Akchour, Marokko: hoe kom je er, watervallen en Gods Bridge

Je bent de onbekende plek “Akchour” vast al vaker tegengekomen in mijn blogartikelen. Op Instagram zag ik deze mooie plek en toen wist ik dat ik er heen moest! En terecht! Het is een supermooi natuurgebied in het Rifgebergte en onderdeel van het Talassemtane National Park. Met heel veel groen, helder turquoise – smaragdgroen water en veel mooie watervallen. Ben je een natuurliefhebber en vind je het leuk om te wandelen / hiken? Dan moet je de watervallen van Akchour bezoeken. Graag laat ik je zien waarom je er heen moet én natuurlijk geef ik je tips en info om dit te doen.

Hoe kom je er?

De watervallen van Akchour liggen op zo’n 45 minuten rijden van de blauwe stad Chefchaouen en op 2,5 uur rijden van Tanger. Wij hadden een eigen huurauto en bezochten deze plek op eigen houtje. Je kunt gewoon de navigatie van Google Maps volgen. Maak je een rondreis door Marokko en ben je in Chefchaouen? Maak dan zeker een daguitstap naar Akchour. Ook de weg naar de plek toe is al erg mooi! Je kunt ook online een tour boeken naar Gods Bridge (€60) of naar de watervallen (€55), dan vertrek je vanuit Chefchaouen.

akchour hoe kom je er

Je betaalt 10 dirham (€1) om de auto te parkeren en wordt al snel aangesproken door locals dat je écht een gids nodig hebt. Dat is echt niet zo. De wandelpaden spreken voor zich en je hoeft eigenlijk maar het water te volgen. Kies je wel voor een gids, wees dan bereid om 150 tot 200 MAD te betalen.

Vanuit Chefchaouen kun je ook een grand taxi nemen voor 250 MAD (enkele reis, €25). In Akchour zelf staan ook weer taxi’s om te mee terug te nemen. Je kunt ook afspreken dat de taxi op je wacht, maar dan moet je wel een wachttarief afspreken.

Het startpunt

Startpunt hike watervallen

Vanaf de parkeerplaats loop je richting de dam, die je op bovenstaande foto ziet. Je komt een brug tegen en die moet je oversteken. De foto is vanaf die brug genomen. Het pad links van de dam leidt naar de watervallen. Het pad rechts van de dam leidt je naar Gods Bridge.

Als je zowel Gods Bridge als de Big waterfall op één dag wil zien, dan moet je in de ochtend aan de hike beginnen!

Hike naar the Big Waterfall

watervallen van akchour
Watervallen Akchour
akchour marokko waterval
De Big waterfall en meerdere kleintjes

Er zijn meerdere watervallen in Akchour. Je hebt meerdere kleinere watervallen en “The Big Waterfall”, ofwel Grand Cascade d’Akchour. Wij hebben de hike naar de grote waterval niet afgemaakt omdat wij kleine kinderen van 2 en 3 jaar bij ons hadden. De hike naar de grote waterval duurt 2 uur (heen). Het is geen lastige hike, maar ons leek het niet zo’n goed idee om sowieso 4 uur te moeten hiken met twee peuters (die meestal niet zelf willen lopen). Wij zijn voornamelijk op zoek gegaan naar een fijne plek om te zwemmen en hebben zodoende ongeveer 45 minuten over de trail naar de grote waterval gelopen.

wandelpad watervallen akchour
wandelpaden naar de waterval

Zodra je het pad gevonden hebt (bij het startpunt de brug oversteken en dan rechts), loop je via de rivier steeds verder de kloof in. Er is een duidelijk pad en waar je niet meer verder kan, moet je een bruggetje over óf omhoog via trappen gemaakt van hoge betonblokken (zie rechter foto). Je volgt de route langs de rivier en na 1 uur hiken kom je de eerste lage waterval tegen. Het tweede deel en ook tweede uur lopen schijnt wat pittiger te zijn. Veel berg op en wat klim en klauterwerk, maar wel een duidelijk pad en goed te doen. Het totale pad is ongeveer 5,5 kilometer, enkel. Bij Grand Cascade d’Akchour kun je echt even uitrusten en vreemd genoeg iets kan eten. Neem dus cash mee! Bij de grote waterval kun je ook zwemmen! Deze tour regelt het vervoer vanuit Chefchaouen en vervolgens loop je met een gids naar de watervallen.

Houd er rekening mee dat de grote waterval in de zomermaanden een stuk minder vol zal zijn! Ook in de wintermaanden is het geen enorme waterval, maar een magische plek.

akchour marokko
wat te doen akchour

De weg terug is makkelijk omdat het vooral bergafwaarts is. Reken op een 1,5 uur teruglopen. Sowieso tot aan het eerste deel van het pad, vind je overal kleine restaurantjes en winkeltjes waar ze drinken verkopen. Het is verstandig om zelf ook water mee te nemen, maar ter plaatse kun je dus ook wat kopen. Neem cash kleingeld mee.

Hike naar God’s Bridge (Le Pont de Dieu)

gods bridge akchour marokko

Een andere prachtige hike is de hike naar God’s Bridge, ookwel Le Pont de Dieu genoemd. Als je eerder naar de kleine of grote waterval bent gelopen, dan moet je weer helemaal teruglopen naar het startpunt bij de dam. Het pad naar God’s Bridge start namelijk aan de andere kant van de dam, de rechterkant. Wij hebben deze hike niet gedaan omdat we twee peuters bij ons hadden en hadden gelezen dat het geen makkelijke hike was. Zonder kinderen wel goed te doen, maar je moet behoorlijk wat klimmen, klauteren en soms zelfs een stukje door het water.

Je kunt ook deze tour boeken, dan vertrek je vanuit Chefchaouen en een gids naar Gods Bridge.

Let goed op want er zijn twee hikes naar God’s Bridge: naar het viewpoint van bovenaf of juist van onderaf. Het pad naar het viewpoint van bovenaf is een behoorlijke klim. Loop je dus enkel naar boven (ben je buiten adem), dan loop je waarschijnlijk naar het viewpoint. Om naar het viewpoint van onderaf te gaan (45 minuten), is mijn tip om zo dicht mogelijk bij de rivier te blijven. Ook deze trial loopt soms naar boven met wat trappen of rotsen, maar niet zo stijl en hoog zoals de hike naar het viewpoint van bovenaf. Check deze youtube video om een idee te krijgen van de hike. Ben jij er geweest? Wil je dan hieronder een reactie achterlaten :-)?

Zwemmen

akchour marokko chefchaouen

Er zijn meerdere plekken in Akchour waar je kan zwemmen. Vooral Le Pont de Dieu is een populaire plek voor een verfrissende ‘duik’. Ook zijn er diverse plekken waar je kan cliff jumpen, mocht je daar interesse in hebben. Ik was er in oktober en het was zeker 30 graden. Na een wandeling van 45 minuten (met een peuter op mijn rug) had ik het heet en ben ik het water in gegaan. Vergis je niet, het water is ijskoud! Het hele jaar door. De kinderen wilden er niet in. Toch is het heerlijk verkoelend. Het water is schoon, stroomt én er leeft vanalles in! Ik zag een slang zwemmen en daarna ben ik er niet meer in gegaan!

Eten

Akchour restaurants

Vanaf de parking loop je eerst door een mini dorpje. Hier vind je winkeltjes en een paar restaurantjes. Overal zie je tajines staan. Zodra je begint aan een van de hikes, kom je ook nog voldoende eet- en drinkgelegenheden tegen. Zeker in het hoogseizoen.

Overnachten in Akchour?

Als je zowel Gods Bridge als de watervallen wilt bezoeken, dan kun je beter de nacht voor de hikes in Akchour blijven slapen. Of zelfs twee nachten zodat je ook na de hikes gewoon lekker snel kan uitrusten.

Hotel tip: Caiat Lounge Refuge

akchour overnachten

Deze accommodatie ligt op een mooie locatie, op zo’n 6 km van het startpunt van de hikes af. Je moet dus wel alsnog de auto nemen om naar het dorpje van Akchour te gaan. Je kunt de auto gratis parkeren bij de accommodatie. Het uitzicht hier is prachtig. Er zijn leuke familie bungalows, waar je vanaf €60 per nacht in kan overnachten!

Goedkoper is Complexe rueda, maar qua ligging is het hetzelfde als bovenstaande accommodatie!

Hotel tip Chefchaouen: Hotel Casa Miguel

chefchaouen kindvriendelijk verblijf
hotel tip chefchaouen

Wij bezochten Akchour vanuit Chefchaouen en verbleven bij Casa Miguel. Deze B&B ligt in de oude blauwe medina en is werkelijk prachtig! Andere gasten beoordelen deze accommodatie met een 8,7. Wij betaalden €120 per nacht voor de ‘superior suite + babybed’ en ontbijt en reisden dus met kids. Met twee personen slaap je hier al vanaf €40 per nacht! De kamer was niet heel ruim, zeker niet met het babybedje erbij. Maar het gros van de tijd ben je lekker in de stad te vinden. Je kunt hier alleen met cash betalen.

Dit waren al mijn tips voor Akchour! Heb jij nog vragen of juist aanvullingen? Laat hieronder een berichtje achter, dat vind ik leuk!

Have fun en reis je vrij ,
Evy

Foutje gezien, of heb jij actuelere informatie? Mail mij, ik ben je dankbaar. Dit artikel bevat affiliate links. Je leest er meer over in de disclaimer.

Alle foto's zijn van mij, behalve die van Gods Bridge en de Big Waterfall (Shutterstock).
reisblogger evy van kan

Evy van Kan

In India heb ik de eerste keer de ultieme vrijheid van backpacken mogen ervaren! Sindsdien wil ik niet meer anders. Voor elke reis kies ik mijn eigen bestemmingen, route en hotels. Deze tips deel ik graag met jou, hier op Reisjevrij.nl. Have fun!

Meer over Evy van Kan

Ervaringen & Vragen

Stel je vragen, of deel jouw tips en ervaring hier!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *