Amalfikust & Napels huurauto tips: ervaringen rijden en parkeren

Huurauto Amalfikust & Napels: Tips en Ervaringen

Italië is een ideaal land voor een roadtrip met eigen auto of een huurauto. Wij hebben al op heel veel plekken in Italië een auto gehuurd en ook in Napels om vervolgens de Amalfikust te verkennen. Met een eigen auto of huurauto, kom je op de mooiste plekjes en kun je op je eigen tempo reizen. Het vinden van een goedkope en goede huurauto, kan een beetje overweldigend zijn. Er zijn zoveel verhuurmaatschappijen en waar moet je op letten? Graag geef ik je mijn tips en deel ik mijn ervaringen over rijden en parkeren bij de Amalfikust.

Huurauto voor de Amalfikust, doen of niet?

Meestal zeg ik volmondig ja, maar overweeg om de Amalfikust te ontdekken met het openbaar vervoer! Dit is hier namelijk heel goed geregeld en je kunt de trein, bus en de boot overwegen als vervoersmiddel. Natuurlijk biedt dit minder flexibiliteit en kost het ook meer tijd dan reizen met een huurauto. Anderzijds is reizen met het openbaar vervoer veel goedkoper én kunnen de wegen (en parkeerplaatsen) langs de Amalfikust zo druk zijn dat je er ook met een auto last van hebt. Voor de bus geldt hetzelfde.

Goed om te weten is dat de dorpjes langs de Amalfikust enkel met de boot of bus te bereiken zijn wanneer je besluit géén auto te huren. Treinen rijden wel tot aan Salerno en Sorrento, maar niet tussen de dorpjes. Boten varen alleen als het weer goed is. Download de App UniCo Campania om te kijken of je de Amalfikust met het openbaar vervoer kan bereizen.

Wij hadden tijdens onze trip dus wel een huurauto en vonden dit ook wel fijn. Je kan stoppen waar en wanneer jij wilt, je kunt er af en toe je bagage in achter laten en hoeft nooit te wachten op een vertraagde boot of bus. Omgerekend betaalden wij €30 per dag voor onze kleine huurauto incl. all-risk verzekering.

auto rijden amalfikust
boot vervoer amalfi
Wij hadden een huurauto, maar maakten ook gebruik van het OV.

Rijden langs de Amalfikust en Napels, onze ervaring

Rijden langs de Amalfikust is wel anders dan in Nederland. De Italiaanse rijstijl kan het beste worden samengevat als: ongeduldig. De Italianen kunnen écht bumperkleven, toetteren direct als je niet meteen volle gas invoegd of even wilt kijken welke kant je precies op moet. Zij nemen de verkeerregels met een korretje zout. Op de snelweg halen ze soms links in en ook het knipperlicht wordt niet altijd gebruikt. Voorrang krijg je niet, dat neem je, zeker als de andere partij wat onzekerder is. De Italianen gooien gerust hun auto voor die van jou, zonder dat zij voorrang hebben.

In drukke steden is het toch wel wat hectisch. Scooters halen je van links en van rechts in. Auto’s toetteren, halen je in en rijden soms zelfs op de verkeerde weghelft. Mijn tip is: laat je niet opjagen en verkies veiligheid boven snelheid. Liever een geirriteerde Italiaan dan een kras op je auto. Het is overigens wel handig als je al wat jaartjes rijervaring hebt opgedaan in Nederland voordat je een auto gaat huren in Italië.

Bijzondere Italiaanse verkeersregels!

Elk land heeft eigen verkeersregels en Italië heeft een aantal bijzondere. Het is altijd goed om hiervan op de hoogte te zijn voordat je er met je eigen auto of een huurauto gaat rijden.

ZTL zone inrijden = boete

ZTL zone italie
ztl zone amalfi
Zone Traffico Limitato. Bij het rechter bord mag je dus tussen 09u en 14u en van 16u tot 23u niet die straat in rijden.

Stel je bent onderweg naar je accommodatie in een leuke stad in Italië. Rome, Milaan, Salerno, Amalfi, Pisa etc. Je volgt je navigatiesysteem en bent tegenlijkertijd druk bezig om je auto ongeschonden op de plek van bestemming te krijgen. Terwijl je links en rechts wordt ingehaald door scootertjes en moet remmen voor een voetganger, toetert de auto achter je ongeduldig op jou. Zonder dat je het door hebt, rijd je een ZTL zone binnen. ZTL staat voor Zone Traffico Limitato, ofwel een zone met beperkt verkeer. In heel veel steden en kleinere dorpen zijn deze ZTL zones bijna 24u van kracht en dit betekent dat je er niet in mag rijden (en navigator Google Maps weet dit niet!)! Rijd je perongeluk wel zo’n ZTL-bord voorbij, dan wordt je geflitst en kun je achteraf een (flinke) boete thuis verwachten. Het verradelijk is dat Google Maps je gewoon door deze straten navigeert en dat de verkeersborden allemaal in het Italiaans zijn en soms erg verwarrend zijn i.v.m. blauwe borden erboven. De regels over de Zona traffico limitato kunnen verschillen per stad. Wees er dus heel alert op!

In Salerno maakten wij direct deze fout en reden dus een ZTL zone binnen. Als je het eenmaal weet, dan ga je er ook meer op letten. Ook in Vietri Sul Mare was een ZTL zone en de andere dorpjes langs de Amalfikust ook!

Even en oneven kentekens

huurauto amalfikust
weer amalfikust

Langs de Amalfikust geldt nog een bijzondere regel voor alle voertuigen! Dat is dat het laatste cijfer van je (huur)auto bepaalt of je op een bepaalde dag wel of niet de kustweg mag gebruiken. Om de verkeersinfarcten tegen te gaan, voerde de overheid een aantal maatregelen in die ook voor toeristen gelden. Eindigt het kenteken op een ONEVEN nummer? Dan mag je op dagen met een ONEVEN datum tussen 10:00 en 18:00 uur NIET de kustweg op. Op dagen met een EVEN datum mogen voertuigen met als laatste nummer een EVEN getal deze kustweg niet gebruiken. Deze regel is dit jaar (2023) in de maanden augustus en september dagelijks van kracht tussen 10:00 – 18:00 uur. De regels staan aan het begin van SS163 Amalfitana op een groot bord aangegeven in het Italiaans. “Circolazione a targhe alterne”, ofwel Circulatie met wisselende kentekens. Voor toeristen is dit bord helemaal niet te lezen omdat er veel te veel informatie op staat en niets in het Engels. Het is onduidelijk of deze regels ook gehandhaafd worden en of er een boete op staat als je wordt aangehouden. Onze huurauto had een oneven cijfer op het laatst en dus mochten wij de kustroute niet rijden op de dag dat wij wilden. Omdat je bij het ophalen van de huurauto pas weet welk kenteken het heeft, moesten wij wederom onze plannen omgooien. Officiëel mochten wij dus niet de SS163 op toen wij dat graag wilden…

Als je een reservering hebt bij een accommodatie in een van de dorpen aan de Amalfikust, dan mag je ongeacht het kenteken, wel de kustweg op om bij je accommodatie te kunnen komen en gaan.

Hoe zijn de wegen langs de Amalfikust?

SS163 Amalfitana kustweg
amalfikust rijden ervaring

Tussen de grote steden Napels, Salerno, Pompeii en Sorrento lopen snelwegen waar je tol moet betalen. Wij waren steeds €2,10 per ritje kwijt en je kan met de pin of cash betalen. De wegen in de steden zijn gewoon goed. Zodra de wegen erg smal worden en niet meer uit asfalt bestaan, dan moet je je afvragen of je er uberhaupt wel mag rijden of dat je een ZTL zone bent ingereden.

De dorpjes langs de Amalfikust zijn allemaal verbonden door de ‘SS163’ weg. Een tweebaansweg met vele bochten en prachtige uitzichten. Deze weg, ofwel de Amalfi Drive, wordt genoemd als een van de mooiste roadtrips ter wereld! De Amalfi Drive begint in Vietri Sul Mare en loopt ongeveer tot het dorpje Meta. De weg is zo’n 50 km lang, maar hier doe je gerust 2,5 uur over zonder te stoppen. In het hoogseizoen staat er vaker een file op deze weg, waardoor het nog langer duurt om hem af te rijden.

Parkeren langs de Amalfikust

parkeren amalfi
auto parkeren italie

Een huurauto moet je natuurlijk ook ergens kunnen parkeren. Je leest waarschijnlijk dat parkeerplekken langs de Amalfikust schaars zijn en dat is deels waar. Wij hebben overigens wel altijd zonder te veel moeite een parkeerplaats gevonden (wij waren er eind augustus), maar het is niet echt goedkoop. In Salerno betaalden wij €25 per 24u en in Positano waren wij al €25 kwijt voor 2 uurtjes! In Amalfi betaal je ook snel €8 per uur voor een parkeerplek. In de andere dorpen zoals Vietri Sul Mare, Vico del Mare (bij Sorrento), Ravello betaal je tussen de €2,50 en €4 per uur.

In parkeergarages is het normaal om je autosleutel achter te laten in de auto. De garagehouders stappen je auto in en parkeren hem voor je. Op een briefje of je parkeerticket staat je kenteken, al kregen wij ook eens de verkeerde auto voorgereden :-). Dat was een leuke upgrade. Zorg dus altijd dat je je huurauto goed verzekerd!

De parkeervakken langs de straat hebben verschillende kleuren. Witte vakken zijn gratis, gele vakken zijn invalide/inwoners en blauw vakken zijn betaald. Zorg dat je daarvoor contant geld bij je hebt en de app Easypark download.

Langs de SS163 staat ook vaker auto’s geparkeerd, waardoor je op de andere weghelft moet rijden of tegenliggers op jouw helft hebt. Er zijn niet veel plaatsen langs de weg om zo even te stoppen.

Welke auto huren voor de Amalfi Drive?

Elke auto is in principe geschikt! Een Ford Fiesta, Citroen, Kia of Fiat 500… allemaal prima te doen. Houd er wel rekening met het aantal personen en je bagage. Een Fiat 500 met twee kids en 2 koffers wordt krap.

Mijn voorkeur gaat uit naar een kleinere auto omdat parkeren soms een probleem kan zijn. Ook zijn sommige wegen erg smal en dan is een klein autootje echt heel fijn!

Ophalen en terugbrengen van de huurauto?

Hoe zit het met ophalen en terugbrengen van de huurauto? Wanneer je de Amalfikust wilt verkennen dan haal je de huurauto het beste direct op bij Napels Airport. De autoverhuurbedrijven bevinden zich op loopafstand van de luchthaven, en sommige zitten zelfs in de terminal van de luchthaven. Eventueel wordt er een shuttle service aangeboden indien de auto niet op loopafstand van de luchthaven is. Dit zou bij ons het geval zijn, maar bij aankomst zeiden ze dat we beter naar het kantoor konden lopen omdat de shuttle er in het verkeer 2x zo lang over zou doen. Wij huurden de auto in Napels (airport) via EasyTerra.nl bij Noleggiare. Hun kantoor ligt op 8 minuten lopen van de luchthaven.

Je hoeft de huurauto niet persé terug te brengen naar dezelfde locatie als waar je hem hebt opgehaald. Zo is het mogelijk om de auto bijvoorbeeld op te halen in Napels en terug in te leveren in Rome of Brindisi. Je betaalt dan in de meeste gevallen een extra ‘enkele-reistoeslag’ van ongeveer €70.

amalfi in rijden

De goedkoopste huurauto vinden

Als je het echt goedkoop wilt aanpakken, dan kun je in Napels al voor €17 per dag een auto huren (excl. verzekering)! Zelf wil ik ook altijd zo goedkoop mogelijk huren en ik heb daarom prijzen opgevraagd bij de volgende vergelijkers:

  • EasyTerra.nl = de goedkoopste! Check zeker hun aanbod even.
  • Rentalcars.com = Ook goedkoop en ik heb er goede ervaringen mee
  • Sunnycars.nl = all-in prijzen, geen eigen risico etc.
  • Direct bij de aanbieders zoals Europcar, Hertz, Budget, Sixt

EasyTerra blijkt de goedkoopste huurauto’s aan te bieden (wij vergeleken de prijzen voor het laatst in juni 2023 bij verschillende aanbieders). Inclusief volledige verzekering, hadden zij het goedkoopste huurauto in Napels (vanaf €24 per dag, huur in augustus). Hun website is heel overzichtelijk en tijdens het boeken kun je extra wensen zoals een babyzitje of tomtom aanvinken. EasyTerra is een vergelijker en kijk daarom ook even goed naar de beoordelingen van de verschillende verhuurders!

Rentalcars.com heeft ook goedkope auto’s vanaf €18, vaak anders dan die van Easy Terra. Zelf boek ik ook altijd bij hun en hun service is erg goed. Met de meeste auto’s hun je onbeperkte kilometers rijden en zie je wat wel en niet verzekerd is. Ik heb er goede ervaringen mee en al meerdere auto’s via hun gehuurd.

Sunnycars.nl heeft ook een hele goede service. Zij bieden alleen huurauto’s aan inclusief volledige dekking/verzekering. Dus als je geen risico wilt lopen, dan is Sunnycars.nl de beste optie voor jou!

Kosten om rekening mee te houden

Naast het huren van de auto maak je nog meer kosten.

Verzekering

Je kunt je auto verzekeren via Rentalcars of EasyTerra. Mocht je een lekke band krijgen, of andere schade aan de auto, dan ben je volledig verzekerd. Een nadeel is dat de verzekering best prijzig is. Toch adviseer ik om een verzekering af te sluiten via Rentalcars of EasyTerra. De Italianen zijn minder voorzichtig met hun auto’s als wij. Op de parkeerplaatsen doen ze bijvoorbeeld gewoon hun autodeur open tegen een andere auto op. Een deukje of krasje is dan snel gemaakt.

De autoverhuurder Noleggiare waarbij wij de auto moesten ophalen probeerden ons wel nog een duurdere verzekering aan te smeren. Als we autopech zouden krijgen, dan moesten wij de kosten voor de pechhulp betalen etc. Ook als de auto gestolen werd moesten wij iets van €1600 betalen. Als je een verzekering hebt afgesloten via Rentalcars of EasyTerra, dan moet je dit bedrag in eerste instantie zelf betalen bij de verhuurder, maar kun je het daarna declareren en krijg je je geld terug.

Eenrichtingstoeslag

Als je van Napels naar Rome of Bari rijdt of andersom, dan kan de verhuurmaatschappij een ‘eenrichtingstoeslag’ in rekening brengen. Je haalt de auto op in de ene stad en brengt hem terug in de andere stad.

Tolwegen en Benzine

De autosnelwegen in Italië zijn vaak tolwegen. De benzineprijs in Italië is vergelijkbaar met die van ons of zelfs iets duurder!

Bekijk hier onze routes door Italië.

Nog meer tips

Inmiddels heb ik echt al heel vaak een auto gehuurd op vakantie. Deze tips wil ik je nog meegeven!

Wacht op de bevestiging

Zodra je een huurauto boekt, dan is deze boeking nog niet definitief. De verhuurder moet namelijk eerst de boeking accorderen. Soms duurt het een paar minuten, maar soms ook een dag. Controleer daarom altijd of je auto ook daadwerkelijk voor jou gereserveerd is. Je ontvangt hier meestal een e-mail over en ontvang een voucher!

De huurauto snel ophalen

Wanneer je met het vliegtuig komt en op de luchthaven de huurauto gaat ophalen, dan is de kans groot dat je lang moet wachten voordat je daadwerkelijk in de auto zit. Als je wachtrijen zo goed mogelijk wilt voorkomen, dan kun je je het beste opsplitsen zodra je het vliegtuig uit komt. De één wacht op de koffers en de ander (de bestuurder) gaat met alle papieren naar het verhuurloket.

Bij Sunnycars kun je bij veel luchthavens ook kiezen voor een “fastlane huurauto”. Ideaal. Je kunt dan de wachtrij skippen en wordt direct geholpen! Van deze service hebben wij in Sicilië gebruik gemaakt en dat was zee relaxed!

Controleer de huurauto op bestaande gebreken

Voordat je ook maar 1 km met de huurauto gaat rijden, is het verstandig om foto’s te maken van de huidige staat van de auto. Bijna elke huurauto heeft lakschade en om te voorkomen dat ze deze schade op jou willen verhalen, is het verstandig om alles vast te laten leggen. Maak foto’s van alle schade, ook die op de bumper en onder de auto. Laat deze schade ook in het systeem zetten door de medewerker, of laat de medewerker de schade invullen op een formulier. Schade controleren kost tijd, maar voorkomt een discussie naderhand.

Heb je nog vragen of wil je jouw eigen ervaringen delen? Laat hieronder een reactie achter!

Have fun en reis je vrij ,
Evy

Foutje gezien, of heb jij actuelere informatie? Mail mij, ik ben je dankbaar. Dit artikel bevat affiliate links. Je leest er meer over in de disclaimer.

reisblogger evy van kan

Evy van Kan

In India heb ik de eerste keer de ultieme vrijheid van backpacken mogen ervaren! Sindsdien wil ik niet meer anders. Voor elke reis kies ik mijn eigen bestemmingen, route en hotels. Deze tips deel ik graag met jou, hier op Reisjevrij.nl. Have fun!

Meer over Evy van Kan

Ervaringen & Vragen

Stel je vragen, of deel jouw tips en ervaring hier!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *