Amalfikust Italië: tips voor een fijne vakantie

Amalfikust tips: dit moet je weten voor je vakantie

Heb je een vliegticket geboekt naar Napels en ben je van plan om de Amalfikust te ontdekken? Dan heb ik afgelopen vakantie behoorlijk wat tips voor je verzameld. De Amalfikust ligt in de regio Campania, een gebied dat rijk is aan culturele steden, archeologische schatten, vulkanen en prachtige stranden. De Amalfikust heeft een wereldwijde aantrekkingskracht bij jong en oud en is één van de meest toeristische gebieden van Italië. Om er voor te zorgen dat je een fijne en zorgeloze tijd hebt aan de Amalfikust, is enige voorbereiding een must! Met tips over de mooiste dorpjes, de highlights, een goede uitvalsbasis en de beste manier om je te verplaatsen. Hoewel een vakantie naar de Amalfikust garant staat voor prachtige uitzichten, natuur, schilderachtige dorpjes en heerlijk eten, richt ik me op de praktische aspecten van het verkennen van deze betoverende kustlijn.

1. Waar ligt de Amalfikust?

kaart amalfikust
De blauwe lijn op de kaart is de Amalfikust (route)

De Amalfikust ligt vrij zuidelijk in de laars van Italië. Zoals op de kaart te zien is, wordt het gebied tussen Vietri Sul Mare (A) en Positano (B) bestempeld als de Amalfikust. Ongeveer in het midden ligt het dorpje Amalfi, waar de Amalfikust zijn naam aan te danken heeft. De Amalfikust ligt op ongeveer 40 tot 50 kilometer van de grote stad Napels. Dit is ook direct de toegangspoort tot deze mooie kustlijn van Italië.

Er zijn verschillende luchtvaartmaatschappijen die direct op Napels vliegen. Vanuit Amsterdam: Easyjet en Transavia. Vanuit Eindhoven kun je met Ryanair en ook vanuit diverse luchthavens in België en Duitsland kun je naar Napels vliegen. Wij vlogen in het hoogseizoen (augustus) voor €195 retour naar Napels. De vliegreis duurt nog geen 2,5 uur.

2. Wat maakt de Amalfikust zo bijzonder?

waarom amalfikust?
Positano bezoeken italie

De Amalfikust wordt omschreven als een van de mooiste en spectaculairste kustlijnen ter wereld. Met steile kliffen, pittoreske kleurrijke dorpen, veel groen en kraakhelder zeewater heeft de Amalfikust ons inderdaad niet teleurgesteld. De gehele kustlijn staat sinds 1997 op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Langs de kust liggen 13 dorpjes die allemaal tegen de kliffen op zijn gebouwd. Door de hoogte verschillen heb je op veel punten een prachtig panoramisch uitzicht!

Er is één lange slingerachtige weg die alle dorpjes met elkaar verbindt. Dat is de SS163 Amalfitana. Deze smalle tweebaansweg begint in Vietri Sul Mare en loopt ongeveer tot het dorpje Meta. De zogenaamde Amalfi Drive is zo’n 50 km lang, maar hier doe je gerust 2,5 uur over zonder te stoppen. In het hoogseizoen staat er vaker een file op deze weg, waardoor het nog langer duurt om hem af te rijden. De Amalfi Drive wordt genoemd als een van de mooiste roadtrips ter wereld! Als dat niet bijzonder is?

kustweg amalfi rijden
SS163 Amalfitana kustweg

3. Wat is de beste reistijd?

De beste ervaring heb je wanneer je buiten de schoolvakanties om reist en op het moment dat het niet super warm is in Italië. De maanden mei, juni, halverwege september en oktober worden beschouwd als de ideale reismaanden met fijne temperaturen en gematigd toerisme. Al wordt de Amalfikust het hele jaar door wel drukbezocht. De maanden juli en augustus zijn de drukste maanden. In veel landen in Europa, de USA en Italië zelf beginnen dan de schoolvakanties. Bovendien kan het in deze maanden bloedheet worden in dit gebied. Afgelopen zomer werden temperaturen van +40 graden bereikt.

Beter ga je niet in augustus! Dat maakt je reis een stuk ingewikkelder. Lees de rest van mijn artikel, dan leer je vanzelf waarom!

Zelf hebben wij eind augustus de Amalfikust bezocht, dus nog in het officiële hoogseizoen maar buiten de Nederlandse schoolvakanties. De echte drukte was toen wel al voorbij, maar sommige plekken zoals Amalfi en Positano waren nog erg overladen met toeristen. In augustus krijg je te maken met allemaal regeltjes. Ondanks dat hebben wij hele fijne dagen gehad aan de kust.

4. Je hele vakantie plannen is (bijna) onmogelijk

Normaliter ben ik best wel van het plannen en voorbereiden van mijn vakanties. Zeker als ik maar een paar dagen weg ga, dan wil ik er alles uit halen. Voor onze vakantie naar de Amalfikust hadden we eigenlijk alleen de accommodaties vastgelegd, de vluchten en de huurauto. Oh, en een boottour vanuit Sorrento naar de Amalfikust (dorpjes Amalfi en Positano). Voor mijn doen ‘als reisblogger’ dus redelijk onvoorbereid, ervan uitgaande dat het hier hetzelfde werkt als elders. Niet dus…

Nog voordat wij de luchthaven hadden verlaten kregen we een telefoontje dat onze boottour gecanceld was. Het zou slecht weer worden, dus er zouden geen boten varen. Toen moesten we onze plannen weer omgooien omdat wij toch graag Amalfi en Positano wilden bezoeken. Vervolgens gingen wij onze huurauto ophalen en stonden wij voor het volgende dilemma.

Rijverbod op basis van je kenteken en voertuig

huurauto amalfikust
weer amalfikust
Ons huurautootje… daarmee mochten wij op de oneven dagen niet over de SS163 rijden.

Het klinkt zowel absurd als geniaal… Het laatste cijfer van de kentekenplaat bepaalt wie de weg op mag. Specifiek gaat het om de befaamde SS163 Amalfitana, de enige weg tussen A en B op bovenstaande kaart. Om de verkeersinfarcten tegen te gaan, voerde de overheid een aantal maatregelen in die ook voor toeristen gelden.

De regels:

 • Voor auto’s: eindigt je kenteken op een oneven nummer, dan mag je op oneven dagen niet over de SS163 rijden. Voor kentekens die eindigen op even nummers geldt dat ze op even dagen niet over de weg mogen rijden.
 • De regels gelden elke dag in de maand augustus. Van 15 juni t/m 31 juli en in september gelden de regels op zaterdagen en zondagen. Het rijverbod geldt dan vanaf 10.00 tot 18.00 uur.
 • Campers en auto’s met caravan mogen alleen ’s nachts over de weg rijden (dus na 24.00u tot 06.30u)
 • Het OV, taxi’s, hulpdiensten en bewoners zijn vrijgesteld.
 • Wanneer je overnacht in een accommodatie aan de Amalfikust, dan ben je op de dag van aankomst en vertrek ‘vrijgesteld’ van deze regels.

De regels staan aan het begin van SS163 Amalfitana op een groot bord aangegeven in het Italiaans. “Circolazione a targhe alterne”, ofwel Circulatie met wisselende kentekens. Voor toeristen is dit bord helemaal niet te lezen omdat er veel te veel informatie op staat en niets in het Engels. Het is onduidelijk of deze regels ook gehandhaafd worden en of er een boete op staat als je wordt aangehouden. Onze huurauto had een oneven cijfer op het laatst en dus mochten wij de kustroute niet rijden op de dag dat wij wilden. Omdat je bij het ophalen van de huurauto pas weet welk kenteken het heeft, moesten wij wederom onze plannen omgooien.

Natuurlijk kun je na het lezen van deze tips en informatie wel je vakantie beter plannen! Reis niet in augustus en kies bijvoorbeeld accommodaties in de dorpjes langs de kustweg.

De boot vaart niet

Onze boottocht naar Amalfi en Positano werd al drie dagen voor vertrek afgelast. Er is slecht weer voorspeld, zeiden ze. Ook wilden wij graag het eiland Capri bezoeken met de ferry. Deze vertrekt vanuit Sorrento en wij verwachtten een grote ferry. Toen wij aankwamen in de haven van Sorrento bleek ook de ferry niet te varen. De zee was te wild en alle afvaarten waren afgelast. Pech voor ons en andere toeristen die naar Capri wilden (of moesten). Hoewel de boot echt een heel fijn vervoersmiddel is om de Amalfikust te verkennen, moet je er rekening mee houden dat de trips gecanceld kunnen worden vanwege de weersomstandigheden. Ook met vertraging moet je rekening houden. De geplande aankomsttijd kan bijvoorbeeld gerust 30 tot 60 minuten later zijn dan staat aangegeven.

5. Onze favoriete dorpjes langs de Amalfikust

Amalfi is het dorpje waaraan de Amalfikust zijn naam te danken heeft, maar er zijn 13 dorpen die langs de kust liggen. Positano en Amalfi zijn het bekendste en daarmee ook het drukst bezocht. Volgens velen zijn dit de mooiste dorpen, maar ze zijn niet perse onze top favorieten. Wij hebben helaas niet alle 13 de dorpjes bezocht, maar deze dorpen vonden wij zeker de moeite waard!

Ravello

Villa Rufolo ravello
eten ravello

Het prachtige bergdorpje Ravello ligt op ongeveer 365 meter hoogte. In tegenstelling tot veel andere dorpen langs de Amalfikust, ligt dit dorp niet aan zee. Het is een klein dorp met enkele leuke bezienswaardigheden, maar de echte reden om Ravello te bezoeken is het panoramisch uitzicht over de Amalfikust. Je ziet o.a. de dorpjes Minori en Maiori liggen. Bezoek de bezienswaardigheden Villa Cimbrone en Villa Rufolo voor geweldige uitzichten. Houd er rekening mee dat Ravello op een berg ligt en dat je veel trappen moet kunnen lopen.

Praktische tips voor je bezoek

 • Bezoek Ravello zo vroeg mogelijk. Wij waren er rond 10.00u en toen was het nog rustig.
 • Trek minimaal 4 tot 5 uur uit om het dorp te bezoeken.
 • Ga lunchen bij Villa Amore voor een geweldig uitzicht en lekkere pasta.
 • Kom je met de auto? Parkeer bij Parcheggio Piazza Duomo voor €3 – €4 per uur. Het dorp is autovrij!
 • Reis je met het openbaar vervoer? Dan moet je uiteindelijk altijd reizen vanuit Amalfi. Vanuit Amalfi gaat bijna elk half uur een SITA bus naar Ravello. Terug elk uur. Een kaartje kost €1,50 enkele rit. Het is een kort stukje maar de bus doet er zo’n 20 tot 30 minuten over. Download de App UniCo Campania om digitaal kaartjes te kopen.

Overnachten in Ravello? Check hotel Nonno Francesco B&B of B&B il vetraio

Vietri Sul Mare

vietri sul mare centrum
park vietri
kleurrijke dorpjes amalfikust

Vietri Sul Mare, ofwel Vietri, is het eerste dorpje langs de Amalfikust wanneer je reist vanuit Salerno. Wij vonden dit een heel mooi dorp, net even anders dan de rest én niet zo druk bezocht. Het kleurrijke Vietri staat vooral bekend om haar keramische kunst en dit vind je dan ook terug door het hele dorpje. Het centrum van het dorp en de kerk liggen een flinke klim omhoog, gescheiden van het strand en de haven. Het stadspark ‘Villa Comunale Vietri sul Mare’ is zeker de moeite waard om te bezoeken!

Praktische tips voor je bezoek

 • Bezoek Vietri Sul Mare zo vroeg mogelijk. Wij waren er rond 10.00u en toen was het nog rustig.
 • Trek minimaal 2 tot 3 uur uit om het dorp te bezoeken.
 • Neem vanuit de haven van Vietri de boot naar andere dorpjes zoals Cetara of Amalfi.
 • Kom je met de auto? Parkeer bij Parcheggio Campo Sportivo voor €2 – €2,50 per uur.
 • Let op! Voorkom een boete achteraf. In Vietri zijn meerdere ZTL zones, straten waar jij als toerist niet in mag rijden. Rijd je er wel in, dan word je geflitst en krijg je een bekeuring thuis.
 • Reis je met het openbaar vervoer? De SITA bus nr. 5120 rijdt van Amalfi tot aan Salerno en terug. Onderweg kun je in- of uitstappen bij Atrani, Minori, Maiori, Cetara en Vietri. Terug elk uur. Een kaartje kost max €2,40 enkele rit. Download de App UniCo Campania om digitaal kaartjes te kopen.

Vietri Sul Mare is ook een leuk dorp om te overnachten. Mijn hotel tip: Apple Lemonade B&B

Positano

positano de moeite waard?
centrum positano
Voor ons geen stranddag i.v.m. de regen

Naast Amalfi is Positano het populairste dorpje aan de Amalfikust. Een prachtig dorp met kleurrijke huizen, smalle straatjes en een mooi strand. Het nadeel? Massatoerisme. In vergelijking met Vietri en Ravello was Positano erg druk. De prijzen liggen hier ook een stuk hoger, van zowel het eten en drinken als de parkeergarages en hotels. En het grappige is, er is eigenlijk helemaal niet zoveel te zien in Positano! Je kunt er vooral goed shoppen, lekker eten (keuze is reuze), slenteren door de straatjes en zonnen op het strand. Het verticale aanzicht van het dorp, maakt Positano wel echt een plaatje!

Praktische tips voor je bezoek

 • Ga een hele dag, of ga niet… Omdat alles vrij duur is in Positano (strandbedjes €20-€30 p.p. / parkeren €8 tot €12 per uur) kun je beter een hele dag gaan, of Positano enkel vanaf het water bekijken (door er langs te varen met de ferry).
 • Trek minimaal 4 tot 8 uur uit om het dorp te bezoeken.
 • Kom je met de auto? Er zijn best wat parkeergarages te vinden langs de hoofdweg “Viale Pasitea” naar beneden. Wij parkeerden bij Parcheggio Mandara voor €12 per uur! Je moet je autosleutels in de auto laten (dat is normaal hier in Italië).
 • Let op! Voorkom een boete achteraf. In Positano zijn meerdere ZTL zones, straten waar jij als toerist niet in mag rijden. Rijd je er wel in, dan word je geflitst en krijg je een bekeuring thuis.
 • Reis je met het openbaar vervoer? De SITA bus nr. 5070 rijdt van Amalfi tot aan Sorrento en terug. Onderweg kun je in- of uitstappen bij o.a. Praiano, Positano, Colli San Pierto. Meestal rijdt de bus meerdere keren per uur, maar het kan erg druk zijn! Mogelijk moet je 1,5u in de rij staan voordat je in de bus zit. Een kaartje kost max €2,40 enkele rit. Download de App UniCo Campania om digitaal kaartjes te kopen.

En de andere dorpjes?

Mijn tip is om de drukke dorpen over te slaan en de onbekendere dorpjes te bezoeken voor een betere ervaring!

Amalfi

mooiste plekken amalfikust italie
duomo amalfi
drukte in amalfi

Het dorpje Amalfi hebben we ook bezocht maar behoort niet tot onze favorieten. Het was hier superdruk, door de mensen zie je het dorp niet meer. Vanaf het strand van Amalfi heb je geen uitzicht door de vele parasols en een bedje kost minimaal €25 per persoon. Mijn FOMO (Fear of Missing out) bracht mij naar Amalfi, maar achteraf gezien had ik mijn tijd liever gespendeerd in een ander dorpje zoals Atrani, Praiano of Cetara.

Atrani

atrani amalfi
mooiste dorpjes amalfikust

Atrani is het dorpje naast Amalfi en kun je te voet bereiken wanneer je met de boot aankomt in Amalfi. Atrani heeft een heel pittoresk strand, is minder druk dan Amalfi en heeft een vergelijkbare kern met smalle straatjes.

Praiano

praiano

Praiano ligt dichtbij Positano in de buurt en heeft ook zo’n mooie gekleurde koepel als Positano. Toch is Praiano een stuk minder populair en dat komt omdat het aanzicht van dit dorp gewoon iets minder spectaculair is. Het ligt hoog op een klif en het strand is gescheiden van het dorp.

Cetara

cetara amalfikust

Cetara is één van de minst toeristische plaatsjes aan de Amalfikust terwijl het misschien wel het meest traditionele dorp is. Alles draait hier nog om de visserij en het eten schijnt hier dan ook geweldig te zijn! Bij aankomst met de boot zag Cetara uit als een geweldig dorpje, kleurrijk, rustiger, een mooi strand. Echt een pareltje!

6. Omliggende bezienswaardigheden

De route langs de Amalfikust en de dorpjes zijn ideaal te combineren met andere geweldige bezienswaardigheden in de buurt. Langs de Amalfikust liggen nog heel veel bezienswaardigheden, je kunt er prachtig hiken en heel veel leuke uitstapjes maken. De Sorrento kust wordt ook vaker in een adem met de Amalfikust genoemd. Sorrento ligt aan de noordzijde en heeft ook een prachtige kustlijn. Hier mijn tips!

Salerno

salerno bezienswaardigheden
salerno italie
wat doen in salerno

De havenstad Salerno ligt op 40 minuten rijden van Napels en is ook per trein goed bereikbaar. Salerno werd vooral bekend door het TV programma B&B Vol Liefde, maar is ook een charmste stad om te bezoeken. Tevens ligt de stad ideaal voor het bezoeken van de Amalfikust en komt daardoor ook in de reisroutes voor. Salerno heeft enkele leuke bezienswaardigheden zoals kathedraal en de crypte, maar het is vooral de gezellige binnenstad waar je heerlijk doorheen kan slenteren.

Fjordstrand Fiordo di Furore

Fiordo di Furore strand
Op zonnige dagen kun je hier heerlijk zwemmen!

Je zou zo langs dit bijzondere plekje langs de SS163 rijden. Fiordo di Furore is een prachtig fjordstrand en behoort tot het dorpje Furore. Als de zee rustig is en het zonnetje lekker schijnt, is het een geweldige plek om je handdoekje neer te leggen en de verkoeling op te zoeken. Check hier de exacte locatie.

Je kunt er het beste komen met de SITA bus, de taxi of de scooter. Wij hadden een huurauto en konden die niet echt ergens parkeren. Ik had de auto even langs de weg gezet en ben alleen even naar beneden gelopen om dit mooie strandje te bekijken. Vanaf de brug loopt een stenen trap naar beneden. Via dit pad kun je ook nog verder doorlopen naar de straatjes van Furore.

Wandeling Il Sentiero degli Dei

Il Sentiero degli Dei

Langs de Amalfikust kun je eindeloos wandelen, maar een van de mooiste hikes is de Il Sentiero degli Dei, het Pad der Goden. Felicia tipte deze wandeling al in haar reisroute langs de Amalfikust. De wandeling Sentiero degli Dei begint bij Piazza Paolo Capasso in het dorp Bomerano en leidt je via Nocelle naar Positano. Het is een prachtige wandeling van +/- 9 km en daar doe je 2 tot 4 uur over. Je loopt op grote hoogte en komt langs wijnranken, kruidenbloesem, vijgenbomen en krijgt onderweg panoramische uitzichten. 

Sorrento

sorrento tips
kustlijn sorrento
citroen sorrento

Sorrento is voor velen de uitvalsbasis voor een bezoek aan de Amalfikust, maar het stadje zelf is ook leuk om te bezoeken. Sorrento ligt op de kliffen van de Sorrentijnse schiereiland en staat bekend om de productie van de citroenlikeur Limoncello, die populair is in heel Italië en ver daarbuiten. De regio staat bekend om zijn citroenboomgaarden en veel gebouwen in Sorrento zijn ook geel gekleurd. Eet hier zeker een citroen-ijsje! Vanuit Sorrento kun je de ferry nemen naar Capri. De ferry doet er 20 minuutjes over, kost €21,50 (enkele reis) en vertrekt meestal meerdere keren per uur.

Capri

Capri is een wonderschoon eiland gelegen in de baai van Napels en stond hoog op mijn lijstje van bezienswaardigheden! Capri is geliefd bij de rich en famous en biedt je wederom spectaculaire uitzichten. Bijna vanuit alle dorpjes van de Amalfikust, als vanuit Sorrento, worden boottours georganiseerd naar Capri. Je vaart dan meestal om het eiland heen en krijgt ook 3 uur de tijd om Capri zelf te verkennen. Wij wilden Capri op eigen houtje ontdekken – zonder tijdsbestek – en kozen daarom voor de ferry vanuit Sorrento. Helaas waren alle boottours en zelfs de ferries gecanceld op de dag dat wij wilden gaan. De zee was veel te wild.

De baai Regina Giovanna

Bagni Regina Giovanna
mooie baai bij sorrento
Verschilletje, expectation v.s. reality

Omdat Capri niet door ging, hadden we tijd om andere plekken langs de Sorrento kust te ontdekken. Zo kwamen wij bij de baai Bagni Regina Giovanna. Deze mooie plek ligt op 20 minuten rijden van Sorrento. De auto kun je parkeren voor €10 per dagdeel, waarna je nog 10 minuten moet afdalen naar de plek. Er is een duidelijk pad aangelegd. Wij hadden een rustige baai verwacht, waar we lekker konden zwemmen (what were we thinking…) maar ook hier was de zee veel te wild.

Tips wat doen sorrento
mooi uitzichtpunt regina Giovanna

Ondanks dat onze verwachting anders was, wil ik het toch als tip meegeven omdat je hier bij mooi weer wél kan zwemmen. Daarnaast is het een mooi gebied, met mooie uitzichtpunten en plekjes.

Pompeii

waarom pompeii bezoeken
beste tijd pompeii bezoeken

Wij sloten onze vakantie af met een bezoek aan de ruïnestad Pompeii en dat was ook direct een van de hoogtepunten voor mij. De opgravingen van de Romeinse stad Pompeii geven je de mogelijkheid om letterlijk in de voetsporen van de oude Romeinen te treden en een diepgaand inzicht te krijgen in hun levens, gebruiken en cultuur. Pompeii is absoluut de moeite waard om te bezoeken! Regel je eigen gids zodat je alle belangrijke bezienswaardigheden te zien krijg incl. de uitleg.

Lees hier alles over het bezoeken van Pompeii en mijn ervaring!

7. Hoeveel tijd heb je nodig aan de Amalfikust?

Voor de Amalfikust route zou ik minimaal 4 of 5 dagen uittrekken. Je kunt dan op je gemak enkele dorpjes bezoeken en een leuke tour doen met de boot. Voor de regio Napels, Sorrento, Amalfi en Salerno kun je gerust 10 tot 14 dagen uittrekken omdat er zoveel te zien en te doen is.

8. Vervoer, hoe kun je het beste reizen?

Ik ben altijd een voorstander van een huurauto. Dit geeft je veel vrijheid, bespaart vaak op het gebied van reistijd en je kan overal komen. Voor de Amalfikust gaat dit niet helemaal op! Het is zeker een optie, maar lees mijn tips en ervaringen hieronder zeker even door voordat je iets gaat boeken. Je hebt namelijk best veel keuze als het om vervoer gaat: bus, trein, boot, huurauto en eventueel taxi/ tour operators.

Huurauto

auto rijden amalfikust
ztl zone amalfi

Wij hadden een kleine auto gehuurd, via Booking.com / Rentalcars.com incl. verzekering. Kostte €30 per dag. Vanaf Napels airport zijn wij naar Salerno gereden. Daar werden wij meteen geflitst omdat wij een zogenaamde ZTL zone in reden! Let hier dus goed op.

Ik raad je een huurauto aan als: je voldoende budget hebt om alle randzaken rondom de huurauto te betalen. Dagelijks ben je best veel geld kwijt aan parkeerkosten (€25 tot €80 per dag…), tolwegen (€2,10 per keer), benzine (€2 per liter). De huurauto geeft je makkelijk toegang tot alle hoogtepunten langs de Amalfikust én een van de mooiste auto routes ter wereld kun je enkel rijden met een auto… Wij vonden het ook fijn om onze koffers even in de auto te laten wanneer we onderweg van A naar B nog een dorpje bezochten. Ook raad ik een huurauto aan als je tijdens je vakantie nog meer plekken in Campania wilt bezoeken, zoals Sorrento, Pompeii en Paestum. Toch wel fijn om zelf je vertrektijden te bepalen.

Ik raad een huurauto af als: je tijdens je vakantie voldoende tijd hebt om alle plekken te bezoeken. Dan kun je makkelijk gebruik maken van het openbaar vervoer en er zo een hele gevarieerde trip van maken. Ook moet je best wel stressbestendig zijn in het verkeer. Smalle straten, veel verkeer en onwijs ongeduldige Italianen met een andere rijstijl maken auto rijden langs de kust niet altijd een ontspannen bezigheid. Reis je in het absolute hoogseizoen, tijdens de schoolvakanties? Dan zou ik ook kiezen voor reizen met het openbaar vervoer.

De reistijd tussen de dorpjes mét huurauto was vaak langer dan de reistijd per boot (mits geen vertraging).

Trein

treinkaartje italie
trein reizen italie

Er rijden géén treinen tussen de dorpjes langs de Amalfikust! De trein is voor dit gebied dus geen optie! De trein is overigens wel het makkelijkste vervoersmiddel voor de verbinding tussen: Napels, Pompeii, Salerno en Sorrento. Een treinkaartje kost vaak maar een paar euro en koop je gewoon op het treinstation.

Bus

Superhandig voor het plannen van je reis is de App UniCo Campania! Zoek busverbindingen, treinverbindingen, parkeerplaatsen etc. De Amalfikust kun je heel goed bereizen per (SITA) bus. Kaartjes koop je ter plekke in tabakszaken of via de App. Alle dorpen langs de Amalfikust zijn per bus goed te bereiken. Veel bussen vertrekken elk half uur of elk uur, van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat. Houd er wel rekening mee dat bussen op de toeristische plekken zoals Positano en Amalfi bomvol kunnen zitten en dat je moet wachten op de volgende bus! Bouw dus voldoende rust en tijd in wanneer je de Amalfikust per bus gaat verkennen.

Boot / ferry

ferry amalfi kust
boot vervoer amalfi
Op de ferry van Vietri naar Amalfi

De leukste manier om van dorp naar dorp te ‘hoppen’ is per boot! Soms is dit zelfs de snelste manier omdat je geen last hebt van files en vooraf gewoon een kaartje kan kopen. Er zijn diverse organisaties waaronder TravelMar, Gruson en NLG die veerdiensten aanbieden. Hieronder een overzicht van de plekjes die je vanaf Vietri Sul Mare kan bereiken, maar dit geldt dus voor alle dorpen aan de kust!

ferry tijden amalfikust

Je kunt dus ook vanuit Salerno of Sorrento te boot nemen naar de dorpen. Een groot voordeel is dat de havens heel dichtbij het centrum liggen, dus dat je maar een klein stuk te voet hoeft af te leggen. Je mag ook een koffer meenemen aan boord. De boot of ferry is vrij klein en biedt geen ruimte voor auto’s. Een groot nadeel van je verplaatsen per boot/ferry is dat de boottochten gecanceld worden op het moment dat het slecht weer wordt. Deze boten zijn dus anders dan de boottours, waarbij je stopt bij de mooiste plekjes.

9. De perfecte uitvalsbasis en hotel tips

Met bovenstaande tips en informatie kun je beter de perfecte uitvalsbasis bepalen voor jouw vakantie aan de Amalfikust en/of Sorrento kust. Je kunt voor één of twee uitvalsbasissen kiezen, afhankelijk van wat je wil zien en doen. Of je reist van plek naar plek, met accommodaties in de dorpen van de Amalfikust. Zeker wanneer je met een huurauto wilt reizen, kan het handig zijn om op deze manier vrijstelling te krijgen voor de ‘kenteken regels’.

Wij kozen voor: Salerno

Salerno ligt strategisch, aan het begin van de Amalfikust route. Het is de ideale uitvalsbasis is om de rest van de omgeving te verkennen. Het is een kleine stad met veel gezellige barretjes en restaurantjes en een mooie boulevard met uitzicht op de Amalfikust. In Salerno zou ik minimaal 2 nachten boeken.

Hotel tip: B&B La Tartaruga

Salerno hotel tip

B&B La Tartaruga: Een mooi centraal gelegen B&B in het centrum van de stad. Vanuit de gemeenschappelijke ruimte uitzicht op de boulevard en zee, op loopafstand van de haven en de bushalte en het historisch centrum. Je kunt voor €90,- al een overnachting boeken voor twee personen, inclusief ontbijt (afhankelijk van de periode). Score op booking.com: 9,2.

Onze tweede uitvalsbasis: Vico Equense

Vico Equense ligt aan zee, naast het populaire Sorrento. Sorrento wordt overigens ook vaker als uitvalsbasis gekozen om de Amalfikust te bezoeken, maar deze stad is véél drukker en duurder dan Vico Equense. Zeker wanneer je met een huurauto reist, verlies je tijd aan files en het drukke verkeer in Sorrento. Vico Equense heeft een mooie ligging, een eigen strand, treinstation en een gezellig centrum met een aantal goede restaurants. Boek hier minimaal 2 nachten.

Mijn hotel tip: B&B Stella

vico equense uitvalsbasis

B&B Stella ligt in het centrum van Vico Equense. Binnen 5 minuten loop je naar het trein- en busstation. De kamers zien er netjes uit en de B&B voelt huiselijk aan. Je overnacht hier vanaf €94 per nacht in een nette tweepersoonskamer incl. ontbijt.

10. Is de Amalfikust duur?

Je vraagt je vast af hoe duur het allemaal is aan de Amalfikust. Er zijn een aantal dingen die je vakantie hier wat duurder maken: een huurauto en de accommodatie. De prijzen van het eten in de restaurants vond ik reuze mee vallen. In de minder populaire plaatsen betaalde je bijvoorbeeld €12 tot €15 voor een pasta of pizza. In de toeristische plaatsen zoals Amalfi en Positano betaalde je daar €20 tot €25 voor. In plaatsen zoals Vico Equense en Salerno hebben wij goedkoper gegeten. Voor drie gangen incl. een drankje ben je ongeveer €50 p.p. kwijt, maar je hoeft natuurlijk niet altijd drie gangen te nemen.

kosten vakantie amalfi
lekker eten amalfi

Het hebben van een eigen auto maakt het duur. Aan parkeergeld zijn wel écht wel veel geld kwijt geweest. Je betaalt al snel €25 tot €80 per dag aan parkeerkosten. Daarnaast kost de huurauto ook zo’n €30 per dag, betaal je vaker wat tol en benzinekosten.

Ook overnachten aan de Amalfikust is erg duur. Wil je in een dorpje slapen, reken dan op prijzen tussen de €150 en €300 per nacht! Slaap je buiten de echte hotspots, dan kun je wel nog goede hotels vinden voor €80 tot €120 per nacht.

Dit waren mijn beste tips voor een goede voorbereiding van je vakantie naar de Amalfikust. Heb je nog vragen of heb je zelf ervaringen om te delen? Laat hieronder een berichtje achter.

Have fun en reis je vrij,
Evy

Hey lezer of reiziger! Foutje gezien, of heb jij actuelere informatie? Ik doe mijn best om alle reistips up to date te houden en jij kan daarbij helpen. Mail mij, ik ben je dankbaar. Dit artikel bevat affiliate links. Je leest er meer over in de disclaimer.

reisblogger evy van kan

Evy van Kan

In India heb ik de eerste keer de ultieme vrijheid van backpacken mogen ervaren! Sindsdien wil ik niet meer anders. Voor elke reis kies ik mijn eigen bestemmingen, route en hotels. Deze tips deel ik graag met jou, hier op Reisjevrij.nl. Have fun!

Meer over Evy van Kan

Ervaringen & Vragen

Stel je vragen, of deel jouw tips en ervaring hier!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *