Amazone in Ecuador: Cuyabeno

De Amazone bezoeken in Ecuador: waar te boeken, mijn ervaring en inpaklijst

Het Amazonegebied is een gigantisch regenwoud, waardoor de grootste rivier ter wereld stroomt: de Amazonerivier. De rivier is maar liefst 6992 km lang en heeft 1100 zijrivieren. In het regenseizoen kan de rivier wel 40 km breed worden en is daarmee de breedste rivier ter wereld. Enorm dus! In het regenwoud is het nooit kouder dan 18 graden en het regent er veel, dit zijn de perfecte omstandigheden voor ontelbaar veel vogelsoorten, bomen, planten, reptielen en insecten. Ongeveer twee derde van alle soorten planten op de wereld vind je in het Amazonegebied. Hoe tof is dat!

Regenwoud Amazone lopen

TIP! Zoek op tijd uit waar je het Amazonegebied wilt bezoeken, zodat je hier rekening mee kunt houden in je reisplanning.

Vanuit Ecuador kun je het Amazonegebied bezoeken. Er zijn drie verschillende nationaal parken in Ecuador, waar je toegang hebt tot de Amazone. In deze blog beschrijf ik mijn ervaring in het Amazonegebied in het Cuyabeno natuurreservaat. Vanuit Quito is de beste plek om de Amazone te bezoeken in het ‘Cuyabeno Wildlife Reserve’, dit is hoe het gebied bekend staat. De Cuyobenorivier is een vertakking van de Amazonerivier. 95% van de inkomsten van de bevolking die in dit gebied leeft komt uit toerisme. Het is voor de inwoners dus belangrijk dat toeristen het reservaat blijven bezoeken. Het is een prachtige ervaring! Tijdens je reis naar Ecuador is het bezoeken van het Amazonegebied eigenlijk wel een must-do. Lees hier mijn ervaringen en tips voor het bezoeken van de Amazone in Ecuador.

Amazone Ecuador bevaren

Het boeken van een lodge

De Amazone kun je niet op eigen houtje bezoeken, je moet hiervoor een tour boeken van een lodge. Er zijn een aantal lodges in het Cuyabeno Wildlife Reserve. Je boekt een tour bij een lodge, zij regelen dan alles voor je (vervoer, eten, verblijf en activiteiten). Mijn keuze viel op Nicky Amazon Lodge, vanwege de goede reviews en aanbevelingen. Nicky Amazon Lodge ligt vergeleken met de andere lodges achteraan op de rivier, waardoor het rustiger is op het water. Dit is niet de Amazonerivier, maar een vertakking ervan genaamd: Cuyabeno. Hoeveel nachten je wilt verblijven in de Amazone hangt af van je eigen behoeften. Ik deed een 4 dagen tour en sliep daarbij 3 nachten in de jungle.

Nicky Amazone Lodge Ecuador
Nicky Amazone Lodge Ecuador boeken

Hoe kom je er?

Vanuit Quito naar Cuyabeno

Er zijn vier opties om je te verplaatsen van Quito naar de Amazone; met een georganiseerde nachtbus, met het openbaar vervoer, met eigen vervoer of met het vliegtuig. Ik zou aanraden om vanaf Quito een rechtstreekse nachtbus te boeken. Deze vertrekt in de avond vanaf Quito en je komt dan de volgende ochtend aan bij Puente de Cuyabeno. Vraag je lodge welk vervoersopties zij aanbieden. Nicky Amazon Lodge regelt een bus voor $ 60,00 retour, deze zet je af bij de plek waar de boot vertrekt. 

Boot varen over Amazone
Vervoer op Cuyabeno

TIP! Boek de nachtbus vanuit Quito, dat scheelt veel ongemak en tijd.

Mijn ervaring bij Nicky Amazon lodge

Tijdens mijn Amazone avontuur verbleef ik dus bij Nicky Amazon Lodge. Het is een prachtige lodge, gelegen midden in de jungle aan de Cuyabenorivier. Nicky Amazon lodge bestaat sinds meer dan 20 jaar en gaat goed om met de natuur en lokale bevolking. Elke 10 jaar verplaatst de Nicky Amazon Lodge naar een nieuwe plek. De grond is namelijk van de inheemse bevolking die daar leeft, zij krijgen de grond terug met daarop de volledige lodge. Nicky Amazon Lodge werkt nauw samen met de in lokale gemeenschap en zorgt voor mooie mogelijkheden voor de inwoners. Zo werkt een deel van de gemeenschap in dienst van Nicky Amazon Lodge, zij leren daar veel over de natuur en toerisme en kunnen zichzelf opwerken in de loop van de tijd. Naast het goed zorgen voor de inheemse bewoners zorgt Nicky Amazon lodge ook heel goed voor de natuur. Ik boekte na veel aanbevelingen van anderen een 4-daagse tour, hier lees je mijn ervaring.

Inheemse stam Amazone
Gids Amazone

Dag 1: nachtbus, boottrip en zonsondergang

Om 23:20 uur werd ik opgepikt bij Secret Garden hostel in Quito. Ik stapte in de nachtbus richting Puente de Cuyabeno, een hele relaxte rit, onderweg stopten we 2 keer. De volgende ochtend om 11:00 uur kwamen wij aan in Puente de Cuyabeno, waar een simpel ontbijt/lunch op ons stond te wachten. Ik maakte kennis met de gids en de andere bezoekers en samen stapten wij in een motorkano. Een prachtige boottrip van 3 uur over de Cuyabenorivier bracht ons naar Nicky Amazon Lodge. Het was een mooie zonnige dag en onderweg spotten wij een luiaard en twee soorten apen, wat een leuk begin! Door het droogseizoen stond het water heel laag, waardoor wij niet hard konden varen. Er werd verteld wat wij geluk hadden, omdat als het water te laag staat je de lodge niet kunt bereiken. Check dit dus even voordat je je trip gaat plannen.

Zonsondergang Amazonerivier
Varen naar Lodge

Aangekomen bij Nicky Amazon Lodge stond er een lekker glas vers sap en een lunch op ons te wachten. Een prachtige lodge met verschillende hutjes en een restaurant gedeelte. Na de lunch was er tijd om wat te rusten. Om half 4 stond de eerste activiteit op het programma. Wij stapten weer op de boot en voeren naar het grote meer. Onderweg naar het meer zagen wij roze dolfijnen. Indrukwekkend! Op het meer keken wij naar een prachtige zonsondergang. De lucht kleurde van blauw naar rood en hoe meer de zon onderging des te mooier de lucht rood kleurde. Wauw wat een ervaring. Nadat we hadden genoten van de zonsondergang was het tijd voor een verfrissende duik. In het donker voeren wij terug naar de lodge. Op de terugweg spotten wij kaaimannen en een kleine gele python, heel tof allemaal! Bij de lodge stond het avondeten al op ons te wachten. Het eten was allemaal heel goed geregeld én heel lekker. Na het eten was het tijd om naar bed te gaan. Om 10 uur ging de stroom uit en kon ik genieten van de pure rust en een prachtige sterrenhemel.

Zonsondergang Amazone rivier

Dag 2: inheemse gemeenschap, apen spotten en avondwandeling

De eerste ochtend wakker worden in de Amazone, wat een rust en prachtige dierengeluiden. Om 8:00 uur gingen wij gezamenlijk ontbijten en de gids vertelde wat er op de planning stond voor de dag. De eerste activiteit van de dag begon om 10:00 uur. Wij gingen peddelen over de rivier, heerlijk rustig met prachtige junglegeluiden. Wij spotten weer een luiaard, vliegende apen en andere prachtige Amazonedieren.

Amazone pedellen water
Amazone inheemse bevolking keuken

De peddeltocht leidde ons naar de inheemse gemeenschap die in de Amazone leeft. Onze gids beschreef hoe de bevolking daar leeft en vertelde andere interessante feiten over de gemeenschap. Ik leerde dat er verschillende gemeenschappen leven in het Amazonegebied en deze onderling contact hebben. In de hoofdgemeenschap is een school, waar de leerlingen naast hun eigen taal ook Spaans leren. Onze gids vertelde ook over de verschillende gebouwen en natuur op het terrein en in de omgeving.

Amazone inheemse gemeenschap gids
Amazone inheemse gemeenschap keuken
Bezoek Amazone bevolking

In één van de gebouwen stonden daarna lokale snacks voor ons klaar: piranhasoep, yuca, bananen chips, cacao zaden, Chonta fruitsap, Waba inga fruit, druiven en bakbananen. Na het proeven van alle snacks gingen we zelf yucabrood maken. Op het land hakten wij verse yuca, dit ziet eruit als een soort gember maar dan groter en groeit onder de grond. Daarna werd het geschild, geraspt en tot slot in een soort wringer gestopt, waarmee al het vocht uit de yuca werd gehaald. Daarna werd het gevormd tot platte pannenkoeken, die werden gebakken op vuur. Tot slot mochten wij het verse yucabrood eten. Daarna kwamen er verschillende vrouwen uit de gemeenschap met handgemaakte sieraden, hier konden wij leuke souvenirs kopen en de gemeenschap wat extra supporten. Het was een hele indrukwekkende en leerzame ervaring om zo een kijkje te krijgen bij een inheemse gemeenschap.

Eten amazone ecuador
Lokale snacks amazone Ecuador
Amazone bevolking

Na het bezoeken van de community keerden wij weer terug met de kano richting de lodge. Aangekomen bij de lodge kregen we een paar uur ‘’vrije tijd’’. Aan het einde van de middag stond er een boottour om het ‘apen eiland’ op het programma. Dit was heel indrukwekkend, ik heb nog nooit eerder zoveel apen bij elkaar gezien. Daarnaast zagen wij overvliegende papagaaien en andere tropische dieren. Een veel voorkomende vogel is de stinkende kalkoenvogel, gegarandeerd dat je deze spot tijdens een trip in het Cuyabeno Wildlife Reserve. Op de terugweg zwommen er nog roze dolfijnen langs de boot!

Varen amazone Ecuador mett gids
Varen over de Amazone

Bij terugkomst bij de lodge kregen wij laarzen en trokken lange kleren aan voor een avondwandeling om de lodge heen. Daar zagen wij een pad, grote sprinkhanen, wandelende takken en een megagrote harige spin. Je moet dus niet bang zijn voor wat interessante jungledieren ;). Na een korte wandeling stond het avondeten klaar, dat weer heel erg goed verzorgd was. Vervolgens was het tijd om weer heerlijk te gaan slapen met alle junglegeluiden.

Spin jungle amazone
avondwandeling amazone pad

Dag 3: jungle wandeling, peddeltocht en jungle nachtwandeling

Dag 3 was aangebroken, om 8:00 uur stond het ontbijt klaar. Na het ontbijt gingen wij ons klaar maken voor een langere wandeling door de jungle. We liepen over een pad dat door de vorige gemeenschap, die op deze plek woonde, werd gebruikt om vruchten en planten te verzamelen. De gids vertelde over alle verschillende plantmedicatie en vruchten.

grote boom amazone

Wij liepen langs een enorm grote boom van 200 tot 300 jaar oud. De verhalen over de verschillende planten en hun werking waren heel interessant, de jungle is een natuurlijke apotheek. Zo waren er verschillende planten die werden gebruikt bij hoofdpijn, tegen insectenbeten en als anticonceptiemiddel. Na een leerzame wandeling keerden wij terug naar de lodge en was het tijd voor de lunch.

wandelen amazone regenwoud groep
wandelen amazone regenwoud gids

Met een goed gevulde maag stond er een nieuwe activiteit op ons te wachten. We gingen stroomopwaarts pedellen in alle rust van de jungle. We zagen een Tucan en andere mooie dieren. Weer heel indrukwekkend! Bij terugkomst was het inmiddels donker en gingen wij weer wandelen door de jungle. Dit keer spotten wij veel insecten en reptielen zoals: een grote kever, jagende spinnen, een kogelmier, een gifgroene Waxi kikker en grote sprinkhanen. In het donker zijn al deze dieren toch een stukje spannender!

Spinnen amazone
dieren amazone spin
gif groene kikker amazone

Na de wandeling stond er een feestmaal op ons te wachten, omdat het zaterdagavond was. Bij het dessert werd er wat muziek gemaakt door de gidsen en daarna was het weer tijd om in slaap te vallen met de rustgevende geluiden van de jungle.

Dag 4: terug richting Quito

Amazone Luiaard
Regen amazone varen
Varen amazone Cuyabeno boom

De laatste dag begon helaas met regen. Wij pakten onze spullen en na het ontbijt stapten wij op de boot. Een mooie boottocht over de rivier volgde. Bij aankomst in Puente de Cuyabeno was het tijd om afscheid te nemen van de gidsen. Er werd gezorgd voor een lunchpakketje en de bus stond klaar om ons terug te brengen naar Quito. Dit was een lange busrit en ’s avonds laat kwamen wij aan in Quito.

Het waren 4 prachtige dagen in de Amazone.

Aapjes amazone

Kosten Amazone Cuyabeno

Tijdens mijn bezoek bij Nicky Amazon Lodge verbleef ik 3 nachten in de Amazone. Deze tour wordt beschreven als een 4-daagse tour en kost $ 320. Bij deze prijs is inbegrepen:

 • Drie nachten in een privékamer in de lodge 
 • Drie heerlijke (vegetarische) maaltijden per dag
 • De hele dag koffie, thee, water en snacks
 • Een geheel programma voor 4 dagen
 • Een gecertificeerde Engelssprekende gids
 • Laarzen tijdens de junglewandelingen en zwemvesten voor op de boot

Niet inbegrepen:

 • Bus van Quito naar Puente de Cuyabeno. De bus kost retour $ 60,00 en moet je contant betalen aan de chauffeur.
 • Regen poncho
 • $ 5,00 die moet worden betaald aan de inheemse bevolking tijdens het bezoek
 • Extra drankjes bij de bar, dit moet je contant betalen in de lodge
Amazone inheemse gemeenschap

Paklijst Amazone trip

Voor een backpackreis heb ik een apart artikel geschreven met een inpaklijst voor backpacken. Het is vochtig in de jungle, dus houdt daar rekening mee. Je kunt je grote backpack meenemen of alleen een kleine rugzak. Voor de trip naar de Amazone zijn hier de belangrijkste spullen om mee te nemen:

 • Camera
 • Contant geld
 • Korte broek
 • Lange dunne broek tegen muggen
 • Leesboek
 • Long-sleeve tegen muggen
 • Muggenspray
 • Ondergoed
 • Paspoort
 • Pet of hoed
 • Regenjas of poncho
 • Reisverzekeringpasje en papieren
 • Schoenen
 • Slippers/sandalen
 • Sokken
 • T-shirts
 • Toiletartikelen
 • Trui
 • Verrekijker
 • Waterfles
 • Zaklamp of hoofdlamp
 • Zonnebrand
 • Zonnebril
 • Zwemkleren
Amazone bezoeken Cuyabeno

Amazone Cuyabeno: Nicky Amazone Lodge

Bekijk hier de Nicky Amazone Lodge op Booking.com. Mijn aanrader! Een prachtige lodge in Cuyabeno.

Ik heb 4 fantastische, rustige en indrukwekkende dagen gehad in de Amazone. Een dikke aanrader! Ik hoop dat je wat aan mijn ervaring hebt en als je nog vragen hebt, wil ik deze met alle liefde beantwoorden. Plaats hieronder een opmerking. Veel reisplezier!

Have fun en reis je vrij ,
Juliëtte

Hey lezer of reiziger! Foutje gezien, of heb jij actuelere informatie? Ik doe mijn best om alle reistips up to date te houden en jij kan daarbij helpen. Mail mij, ik ben je dankbaar. Dit artikel bevat affiliate links. Je leest er meer over in de disclaimer.

Juliette spaaij blogger

Juliëtte Spaaij

De wereld is zoveel groter dan alleen Nederland, dus waarom in Nederland blijven? Ik ben gek op nieuwe culturen, plekken, natuur, zon en vooral alles dat met water te maken heeft. Reizen is voor mij ultieme vrijheid en elke dag is een nieuw feestje. Om deze ultieme vrijheid te ervaren heb ik mijn huis opgezegd, spullen verkocht en ben ik vertrokken. Ik ben voor onbepaalde tijd aan het reizen en deel met veel liefde al mijn tips!

Meer over Juliëtte Spaaij

Ervaringen & Vragen

Stel je vragen, of deel jouw tips en ervaring hier!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *