Amed tips: 9x doen en bezienswaardigheden in Amed (Bali)

Reisjevrij app QR
Download de Reisjevrij app Download de Reisjevrij app

Amed tips: Wat doen en duiken

Amed is een paradijs voor freedivers, yogi’s, vegans en wereldverbeteraars. Dit laatste omdat het stadje een broedplaats is voor projecten ter ondersteuning van de lokale community en natuurbehoud. Daarnaast is het zeer geschikt voor iedereen die het traditionele Bali wil ontdekken zonder onder de voet te worden gelopen door massatoerisme. Met het adembenemende uitzicht op de vulkaan Mount Agung (in het Indonesisch Gunung Agung, letterlijk: grootse berg), tussen het eindeloze palmgroen, word je hier ontvangen in het warme bad van de lokale bevolking die je in alle vriendelijkheid vertelt over hun tradities, religie en positieve levensinstelling. Hier mijn tips wat je kunt doen in Amed.

1. Yoga

yoga amed

Yoga kan in Amed elke dag, ’s ochtends en ’s avonds, in de yogashala van Blue Earth Village met uitzicht op de vulkaan Agung. Naast de gebruikelijke yogalessen worden er ook veel workshops gegeven, gericht op één aspect, bijvoorbeeld ademhaling of nek en schouders. De yogaleraren zijn zeer ervaren, veel hebben een intrigerend leven geleefd en delen graag hun ingrijpende ervaringen en levenslessen met jou. Doen dus! Voor minder dan tien euro volg je een lesje.

2. Dinsdagavond movie night bij Blue Earth

Amed tips
Movie Night Theater

Bijna elke dinsdagavond wordt er een film afgespeeld op groot scherm bij Blue Earth. Van de laatste aflevering van Game of Thrones tot de documentaire Sharkwater Extinction over de bedreiging van de haai door de vangst voor haaienvinnensoep, er wordt van alles gedraaid. Bestel wat te eten aan de bar en achterover leunen maar. Hou Facebook in de gaten om te zien of en welke film er gedraaid wordt. Extra tip: elke zaterdagavond organiseert Blue Earth een Pub Quiz, als je die wint krijg je vijf maaltijden gratis.

3. Snorkelen / fun freedives

Duiken Amed Bali

In Amed vind je verschillende snorkelsites, in de Jemeluk Bay tegen de rotswand waar de bar Sunset Point op ligt vind je bijvoorbeeld mooi koraal en veel vissen. Ook voor het resort Kembali Beach Bungalows vind je veel onaangetast koraal. Amed staat echter bekend om haar scheepswrakken. Je kunt je snorkelset aan de weg huren, voor 30.000 rp per item (nog geen 2 euro), of vraag ernaar bij het hotel waar je verblijft.

USS Liberty Wreck

Dit schip werd tijdens de tweede wereldoorlog geraakt door een Japanse torpedo en werd vervolgens aangelegd op het strand bij Tulamben (een half uur met de scooter van Amed). In 1963 liet de uitbarsting van Mount Agung het schip van het strand afglijden, en sindsdien ligt het onderwater op een diepte van 5 tot 30 meter. Het schip zelf is 130 meter lang en wordt geroemd als één van de beste divesites van heel Bali. De schoorsteen van het schip ligt als hoogste punt op ongeveer vijf meter diepte. Ga je in de middag om 3 uur tijdens laagtij komt het schip nog ondieper te liggen. Het is de hele dag door heel goed mogelijk om een groot deel van het schip al snorkelend te verkennen.

Bij het restaurant betaal je 20.000 rp om te parkeren en toegang te krijgen, als je iets verderop parkeert komt niemand je om geld vragen. Wij parkeerden bij een smalle ingang links van het restaurant en betaalden 5000 rp parkeergeld. Handig om dus even rond te kijken voor je je scooter neerzet.

Japanese Schipwreck

Niet zo indrukwekkend als het USS Liberty Wreck maar alsnog een hele leuke plek om te gaan snorkelen dichtbij Amed, bij het dorpje Banyuning. Het Japanse scheepswrak is een 20 meter lang schip, gelegen op 2 tot 9 meter diepte. Heel goed te zien tijdens het snorkelen dus! Het schip wordt bewoond door hordes aan kleine zeediertjes, met als mijn favoriet: de kleine alen die in het zand naast het schip leven en schuchter het zand in schieten als je te dichtbij komt. Je betaalt voor het Japanse scheepswrak 20k rp als toegang, maar daarvoor krijg je ook een drankje in het restaurant.

4. Freediving

freediven duiken
Foto van @kim.dahlgren

Amed is een perfect oord om te (leren) freediven, of ook wel “vrijduiken” op zijn Hollands. Vanwege de sterke link tussen freediving en yoga en meditatie worden in Amed al deze aspecten dagelijks aan je aangeboden bij zowel duikschool Apneista als in Blue Earth Village. Vanaf het Green Leaf café als thuisbasis, loop je bij Apneista direct de zee in om te gaan duiken. Je hoeft dus niet eerst met een boot. Meer informatie over de opties die Apneista aanbiedt, vind je hier.

5. Scuba diving

Coral gardening Bali
Het eerste coral gardening project van Amed

Als je wilt scubaduiken in Amed ga dan met Valentina, een pittige Italiaanse die terwijl ze haar eigen duikschool Calypso opzette, tegelijkertijd ook de andere duikscholen aan boord kreeg om samen te werken aan het eerste coral gardening project in Amed. De fundering voor een nieuwe coral garden is inmiddels aangelegd en naast fundives (waaronder een supergave night wreckdive naar het USS Liberty Wreck, met een Balinese gids die elk miniscuul zeepaardje aan ons wist aan te wijzen), biedt Valentina ook een 1-daagse cursus coral gardening aan, of een drie-daagse cursus om je certificaat coral rehabilitation techniques te behalen zodat jij over de hele wereld kan bijdragen aan het aanleggen en onderhouden van koraal. Hier kom je met haar in contact.

6. Beach en underwater clean-ups

Doen in Amed
Trash Hero & Parley beach clean-up

Helaas wordt in de mooie omgeving van Amed, net als op de rest van Bali, nog steeds veel vervuild. De rivieren die uitmonden in de zee worden, terwijl ze droog staan in de droge tijd, volgegooid met afval. Als deze in de regentijd volstromen met water komt al het plastic in de oceaan terecht. De locale community is in samenwerking met verschillende NGO’s druk bezig educatie te verschaffen over afval en het organiseren van andere activiteiten om deze vervuiling te verminderen.

Wat kun jij doen om hieraan bij te dragen? Vraag bij de restaurants altijd van tevoren of ze gebruik maken van plastic rietjes, en vraag ze vervolgens (nadrukkelijk) deze niet aan je te geven. Je kunt natuurlijk altijd je eigen bamboe of roestvrijstalen rietjes meenemen! Neem ook een hervulbare waterfles mee, of koop er een van Trash Hero: te koop bij Blue Earth voor 140k rp (8,75 euro). Echt helemaal niet duur voor een super praktische fles met een hip design.

Wil je meer doen? De organisaties Parley en Trash Hero organiseren regelmatig beach en onderwater clean-ups. Wij vonden dit erg leuk om te doen, ook omdat je veel interessante mensen van over de hele wereld ontmoet die allemaal graag willen bijdragen aan een gezonde wereld!

7. Bezoek de Tirta Gangga watertempel

Qua bezienswaardigheden is Bali natuurlijk rijk aan Hindu tempels. Ook in de buurt van Amed zijn er verschillende te bezoeken. Tirta Gangga is een watertempel. Het ligt vlakbij Amlapura, een stadje op ongeveer 30 minuten met de scooter van Amed. Je betaalt hier 10k rp (nog geen euro) toegang, en 20k rp extra als je toegang wilt tot het zwembad. Vergeleken met andere plekken in en rondom Amed, is deze tempel wel redelijk toeristisch. Je kunt aansluiten in de rij om op de foto te gaan op het stenen pad door het heilige water, vol van enorme, kleurrijke karpers. Los daarvan vonden wij het nog steeds waard om deze tempel te bezoeken. Je vindt door het tempelcomplex heen stille plekjes waar je kunt zitten en genieten van het enorme groene woud rondom de tempel en de bijzondere stenen beelden van Balinese goden.

8. Zonsondergang kijken bij Sunset Point

Doen in Amed
Sunset Bar

Tegenover Blue Earth vind je de bar Sunset Point, waar je elke avond tegen zessen de zon achter Mount Agung kan zien verdwijnen. De perfecte manier om je dag af te sluiten.

9. Roadtrip naar Sidemen

Overnachting boeken Bali
Weg naar Sidemen

Heb je wat langer de tijd tijdens je verblijf in Amed? Dan hier mijn (nu niet meer zo) geheime tip: ga voor een kleine roadtrip (1 uur met de scooter, 45 minuten met de auto) naar Sidemen. Een rustig dorpje midden in het groen van de rijstvelden en palmplantages aan de voet van Mount Agung. De natuur is hier echt prachtig. Je kunt in Sidemen relatief goedkoop overnachten in één van de luxueuze massage resorts. Voor als je echt even helemaal tot jezelf wil komen. Wij overnachtten in Villa Sing Ken Ken, meer hierover vind je in mijn blog overnachten in Amed.

Overnachten Amed
Geniet van het uitzicht in een van de vele warungs
Hotel Sidemen
Overnachten in Villa Sing Ken Ken

Meer lezen over Amed:

Have fun en reis je vrij ,
Femke

Hey lezer of reiziger! Foutje gezien, of heb jij actuelere informatie? Ik doe mijn best om alle reistips up to date te houden en jij kan daarbij helpen. Mail mij, ik ben je dankbaar. Dit artikel bevat affiliate links. Je leest er meer over in de disclaimer.

femke

Femke Meeuwes

Het is mens eigen om te reizen op basis van tips van anderen. Natuurlijk is het een fantastisch onderdeel van reizen als je zelf spontaan op een bijzondere plek terecht komt. Toch hoeven we niet elke keer opnieuw het wiel uit te vinden als we op reis zijn. Tips of aanraders van iemand zoals jij, die jouw bestemming al kent, kan de ervaring zelfs nog waardevoller maken. Nu ik een jaar op wereldreis ben met mijn vriend Yilmaz deel ik dan ook graag onze tips en ervaringen met jullie.

Meer over Femke Meeuwes

Ervaringen & Vragen

Stel je vragen, of deel jouw tips en ervaring hier!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *