Amsterdam Noord tips: wat is er te doen?

Amsterdam Noord: wat zien en doen?

Amsterdam, de hoofdstad van Nederland straalt een charme uit die amper onder woorden te brengen is, daarom moet je Amsterdam beleven. De stad met schilderachtige grachten en historische architectuur bruist van cultuur en levendigheid. Gezelligheid in de vele horecagelegenheden en drukke markten nodigen uit tot struinen en proeven van lokale specialiteiten. De stad koestert oude tradities, maar evengoed zet ze haar deuren open voor nieuwe ideeën en creativiteit. In Amsterdam smelten culturen samen, opdat iedereen zich er thuis kan voelen. Deze zomer voeren we met de boot naar de Sixhaven om onder andere Amsterdam Noord te verkennen. Noord was voorheen een ondergewaardeerde buurt, maar tegenwoordig wordt er fors geïnvesteerd in nieuwbouw, renovatie, kunst en cultuur. Wat er allemaal te zien en te doen is lees je hier!

Waar overnachten in Noord?

Deze zomer voeren we met de boot naar de Sixhaven, een fijne plek om te verblijven, zo direct aan het IJ gelegen. Verblijf er een weekendje of een week!

In de Sixhaven

overnachten haven amsterdam
haven amsterdam boot

Vanaf het achterdek zagen we de A’damtoren en vanaf het voordek keken we uit op het IJ. We lagen kort bij de ingang van de haven, wat niet alleen mooi is, maar ook gunstig, want wie midden in de haven een plekje heeft, houdt beter geen rekening met een vaste vertrektijd. Hoog zomer is het namelijk aansluiten in de rij van wachtende boten om te kunnen uitvaren. Daarom zijn nieuwkomers pas na 12.00 uur welkom. Reserveren is niet mogelijk, maar de havenmeester scheidsfluit je altijd wel naar een plekje om te overnachten. Kosten: € 2,75 per meter bootlengte per nacht, incl. gebruik van WiFi, elektra, drinkwater en goed verzorgd schoon sanitair. Een korte wandeling over het sluisje van het Noord-Hollands kanaal naar de Buiksloterweg voert naar het pontje (voetveer) dat je gratis naar de overkant brengt. Binnen vijftien minuten ben je in het centrum van de stad. Lijn F3 vaart elke 6 minuten, 24 uur per dag.

Uniek overnachten in: het Mandelahuisje

mandelahuisje amsterdam noord

Wie Amsterdam met de trein aandoet en ook op een unieke plek aan het IJ wil overnachten, kan terecht in Herberg het Mandelahuisje. Mandelahuisje? Welnu, Nelson Mandela werd geboren in 1918, het jaar dat Amsterdam haar eerste jachthaven kreeg: de Sixhaven. De havenmeester woonde in het houten huisje aan het IJ. Tot 2014. Daarna schreef de gemeente een wedstrijd uit voor het beste bestemmingsplan van dit mooie plekje. De jury viel voor het plan van Herberg het Mandelahuisje, alwaar Mandela’s “Ubuntu filosofie,” die gaat over een diep besef van onderlinge verbondenheid van mensen onder elkaar, geëerd wordt.

Een droomnacht doorbrengen in de royale serre, oftewel “The Panorama Suite,” kan het hele jaar door. De luxe suite van ruim vijftig vierkante meter heeft een glazen dak en glazen wanden, je kunt je wel voorstellen dat je hier een spectaculair uitzicht hebt op het IJ, de langsvarende boten en bij heldere nacht op de sterren aan de hemel. De luxe kamer met rond bed en royaal bad kost €295. Met vier personen overnachten is ook mogelijk, daartoe moet je even mailen en vragen naar de mogelijkheden in combinatie met de unieke boomhut.

Ook erg leuk: Bunk Amsterdam

bunk hotel amsterdam
bijzonder overnachten amsterdam

Je kunt ook kiezen voor het Bunk Amsterdam hotel dat gevestigd is in de voormalige Sint-Rita-kerk te midden van Amsterdam Noord. Een leuke locatie met een gezellig terras, waar je zowel locals als reizigers aantreft. Wij nuttigden hier een lekkere lunch. De (wereld)gerechten op de menukaart worden zoveel mogelijk bereid met duurzame ingrediënten uit de buurt. De Bunk kamers zijn gezellig en door hun slimme ontwerp functioneel ingericht. Kamerprijzen verschillen van €50 p.p. tot €180 p.p. per nacht.

Wat te doen in Amsterdam Noord?

De futuristische skyline van Amsterdam Noord wordt gekenmerkt door hoogbouw en nodigt uit om ook dit gedeelte van de stad te bezoeken. Hierbij mijn tips!

A’damtoren

De A’damtoren torent machtig boven het IJ uit; het is dé plek om te genieten van een panorama-uitzicht over Amsterdam. Met Europa’s hoogste schommel zwier je “over the edge” en geniet je, als je dat kunt met al die adrenaline in je lijf, van het uitzicht op het historisch centrum en de beroemde grachten.

Tickets zijn te boeken via A’DAM Lookout. Vanaf € 16.50 p.p. excl. schommel. Je kunt je ticket ook combineren, bv. met een drankje of lunch in het restaurant.

The Eye

eye amsterdam
Eye en rechts de A’damtoren

Ook prominent aanwezig in de skyline is natuurlijk het Eye filmmuseum, een paradijs voor liefhebbers van film en cinematografie. Het museum is gewijd aan het bewaren, presenteren en onderzoeken van het erfgoed van de filmkunst. Reis met de permanente tentoonstelling door de geschiedenis van de cinema en bezoek ook een van de wisselende tentoonstellingen. Wij waren er ten tijde van de tentoonstelling (tot 1 oktober 2023) van Werner Herzog, een gevierd filmmaker, die met zijn films o.a. inzicht verschaft in de oneindige onverschilligheid van de natuur ten opzichte van de mens. Kosten v.a. € 15,00 p.p., met een museumjaarkaart kun je de tentoonstelling gratis bezoeken.

Verder draaien in the Eye zowel oude als nieuwe films, zo zagen wij er “Oppenheimer.”

Van de Pekbuurt

pekbuurt amsterdam
bakkerij amsterdam

Tijdens ons bezoek ontdekten we de van de Pekbuurt, een levendig stukje Amsterdam Noord dat letterlijk om de hoek van de haven ligt. Typerend is de bouwstijl van de jaren ’20 architectuur, met rode bakstenen muren en geglazuurde gele stenen. Dit is een dorpse woonbuurt waar de mensen elkaar nog kennen. Op woensdag, vrijdag en zaterdag is er een gezellige authentieke markt waar zowel de koopjesjager als de fijnproever zich thuis voelt. Wij kochten ambachtelijk brood bij trotse bakker Eric, van bakkerij Dolzon. Hij staat overigens niet alleen op de markt maar verkoopt zijn verse waren ook in de winkel op het van de Pekplein.

il pecorino amsterdam
Pont neuf amsterdam

Maar wat zou een gezellige buurt zijn zonder aantrekkelijke horecagelegenheden? Je kunt in de van de Pekbuurt kiezen voor een tapasrestaurant, maar evengoed voor de traditionele keuken. Wij streken neer bij Il Peccorino, waar uitsluitend traditionele Italiaanse gerechten én dranken geserveerd worden. Alleen al de smaak van echte Aranciata brengt je terug naar la bella Italia, heb je nog niet gegeten. Aan tafel prijst Tanja de specialiteiten van de dag aan. De pizza’s worden in een houtoven gebakken, zoals de Italianen in Napels gewoon zijn, met geblakerde korst en smeuïg hart. En Napels… dat proef je! Bellisimo.

We sloegen het dessert over en haalden een ijsje bij de buren, bij IJssalon Pont Neuf, het zoete zusje van de frietkraam Pont Neuf aan de Buiksloterweg, niet te missen als je naar het pontje loopt. Verse Vlaamse frieten plukken uit een puntzak, dat is ook smullen geblazen (weten we uit ervaring).

NDSM Scheepswerf

Graffiti amsterdam
Doen in Amsterdam noord

Genoeg over het zorgen voor de interne mens en nog iets meer over Amsterdam Noord. Bij Amsterdam Centraal stap je over op pontje F4 (vaart tijdens spitsuren elk kwartier). Vijftien minuten later waan je je in een andere wereld. Op de NDSM-scheepswerf wordt een compleet duurzame en leefbare wijk ontwikkeld, waar je allerlei kunstenaarsinitiatieven aantreft en hippe bedrijfjes. Dagje strand doen? Kan hier gewoon. Langs het IJ kun je relaxen met je voeten in het zand, of in een van de loungeseats bij Pllek, een café dat opgetrokken is uit oude zeecontainers.

STRAAT

STRAAT Museum Noord
STRAAT-Museum amsterdam
Foto © copyright: STRAAT Museum

We bezochten het STRAAT Museum Amsterdam dat gehuisvest is in een oude scheepsloods, een street art en graffity museum voor iedereen, mogelijk gemaakt door een toegewijd team van liefhebbers. Hier kom je ogen tekort. Er worden 160 kunstwerken gepresenteerd, allemaal ter plekke gecreëerd; grote kunstwerken welteverstaan, zodat je de visuele ervaring van muurschilderingen op straat kunt beleven. Het mooie is dat niet alleen werken van grote kunstenaars ten toon worden gesteld, maar ook werken van aanstormend talent. Wandelend langs de kunstwerken krijg je inzicht in de geschiedenis van de Street Art.

Verder zagen wij, in de prijs inbegrepen, de tentoonstelling van Shepard Fairey, een artiest in wiens werk kunst en activisme samenkomen. Fairey gelooft in de kracht van kunst om sociale verandering in gang te zetten.

Toegangtickets kosten € 18,50 p.p. Op zaterdagen en zondagen kun je ook een rondleiding boeken (€ 28,50 p.p.)

Grachtengevoel

Flagship Amsterdam
boot varen amsterdam

We konden met onze boot niet door de grachten varen. Toch wilden we dit Amsterdamse gevoel mee naar huis nemen. Voor € 21,50 p.p. (diverse aanbieders) vaar je een uur lang door het historische gedeelte van de stad en heb je o.a. uitzicht op de gouden bocht, het deftige deel van de grachtengordel waar middeleeuwse kooplieden hun goederen van en naar de stad transporteerden. Vanuit de sloep zie je de romantische Magere brug, de Amstel, de zeven bruggen en andere bezienswaardigheden. Wat nou zo leuk is aan een tochtje met Flagship Amsterdam is dat je met een klein gezelschap bent, dat maakt persoonlijk contact leggen met de schipper en de livegids mogelijk; je kunt direct vragen stellen.

Lees hier meer over de mooie grachten van Amsterdam!

Talkshow Humberto

humberto talkshow bijwonen
Davina Michelle

Ter afsluiting van ons verblijf in Amsterdam deden we een ander avondje uit dan anders en bezochten we de live talkshow van Humberto Tan. Met Tram 14 reis je vanaf Amsterdam Centraal naar de Plantage Middenlaan en moet je je melden in het café tegenover Artis Plantage. Na het controleren van de gegevens krijg je een drankje aangeboden. Twintig minuten voor aanvang worden de gasten naar de studio begeleid. Humberto ontvangt zijn publiek allerhartelijkst en legt het verloop van de avond uit.

Wij luisterden naar een enthousiaste Leo Blokhuis die vertelde over de nieuwe plaat van de Rolling Stones en Davina Michelle kondigde haar nieuwe single aan. Aan het end van de uitzending werd e.e.a. natuurlijk omlijst met een spetterend live-optreden van Davina. Een ticket is te boeken via Iseats en kost € 5,00 p.p. Overweeg het als je toch in Amsterdam bent.

Wijlen burgemeester Eberhard van der Laan zei het zelf: “Amsterdam is een lieve stad.” En zo is het maar net. Het behoud van tradities, voortdurend streven naar vooruitgang, vrijheid en tolerantie wordt weerspiegeld in de levendige straten vol met mensen van allerlei achtergronden en culturen. De stad die historie ademt heeft al menig hart sneller doen kloppen. Kortom, je moet er geweest zijn.

Have fun,

Anita

Hey lezer of reiziger! Foutje gezien, of heb jij actuelere informatie? Ik doe mijn best om alle reistips up to date te houden en jij kan daarbij helpen. Mail mij, ik ben je dankbaar. Dit artikel bevat affiliate links. Je leest er meer over in de disclaimer.

Dit blog is geschreven door Anita Mulleneers. Foto credits: Anita.

Ervaringen & Vragen

Stel je vragen, of deel jouw tips en ervaring hier!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *