Tips Athene: bezienswaardigheden en overnachten

Reisjevrij app QR
Download de Reisjevrij app Download de Reisjevrij app

Tips Athene: hoogtepunten, bezienswaardigheden en wat doen

Athene is de hoofdstad van Griekenland en is vooral een heel gezellige stad. Het heeft eigenlijk alles om een vakantie en stedentrip te combineren. Wij hebben in september genoten van 33 graden en zon! Wij kozen voor een vakantie in het betaalbare 4* Stanley hotel aan de rand van het centrum waarvan het zwembad op het dak een mooi uitzicht op de Akropolis biedt. In het centrum zijn naast mooie bezienswaardigheden uit de oudheid ook meer dan genoeg restaurantjes en terrasjes. Het havengebied Piraeus bereik je met een korte metrorit en is de toegangspoort tot de prachtige eilanden die Griekenland rijk is. Je kunt prima eilandhoppen door Griekenland vanaf Piraeus Athene.

Hoe kom je er? Kosten en beste reistijd

Athene bereik je in 3 uurtjes vliegen. Wij vlogen vanaf Eindhoven met Ryanair en betaalden per persoon €60 retour in september. We hebben wel nog €35 enkele reis bijbetaald voor een koffer, maar je mag ook met alleen handbagage reizen. Check hier goedkope vluchten.

Wij vonden september een goede reistijd. Wij hebben een week lang genoten van 33 graden en zon. Vanaf maart/april tot eind oktober is het heerlijk weer in Athene en kun je je stedentrip eventueel combineren met een zonvakantie. De maanden november, december en januari zijn het koudst.

Bezienswaardigheden in Athene

1. De Akropolis

Athene bezienswaardigheden Akropolis

De Akropolis is hét symbool van Griekenland en een van de belangrijkste bezienswaardigheden van Athene en Griekenland. De akropolis is een berg van 156 meter hoog, gelegen in het hart van de stad. Hij valt onwijs op en je ziet hem vanaf de meeste wijken in Athene boven de stad uittorenen. Op de Akropolis liggen de bekendste bezienswaardigheden van de stad, namelijk de overblijfselen uit de oudheid. Breng een bezoek aan het Parthenon, het Erechteion, de tempel van Nike, het theater van Dionysus, het Odeon van Herodes Atticus en de Propyleeën. Om boven op de Akropolis te komen, moet je een stevige klim maken. De wandeling naar boven is mooi en je ziet onderweg ook overal oud overblijfselen. Als beloning heb je uiteindelijk een prachtig uitzicht over Athene.

Parthenon

Het Parthenon is het mooiste en belangrijkste gebouw op de Akropolis. Dit gebouw domineert de berg en is schitterend om te zien. Het Parthenon is door de eeuwen heen talloze keren beschadigd en geplunderd door verschillende indringers, daardoor is niet meer alles van de tempel heel. Toch staan er nog best veel zuilen recht en is het een mooi bouwwerk dat je een goed beeld geeft van hoe het vroeger was. De tempel wordt gezien als het best bewaarde en daardoor het belangrijkste bewaarde gebouw uit de klassieke oudheid.

Erechteion

De Erechteion is gebouwd op het meest heilige gebied van de Akropolis, namelijk waar de heilige olijfboom van Godin Athena groeide. Volgens de Griekse mythologie hebben de goden Poseidon en Athena op deze plek om de stad gestreden. Er zijn nog zes zuilen te zien, versierd met typisch Griekse vrouwenfiguren.

Poort van Propyleeën

Persoonlijk vonden wij de Poort van Propyleeën erg mooi. Dit is de ingang naar de Akropolis en deed vroeger dienst als scheiding tussen de stad en de Akropolis.

Het theater van Dionysus

Het theater van Dionysus is ook bijzonder omdat dit het oudste theater van Griekenland is en waarschijnlijk ook het oudste ter wereld. Toen wij er waren, werd er in de avond een openluchtvoorstelling gehouden. Het is nog steeds in gebruik en dat is bijzonder.

In de zomer kan het warm zijn, dus zorg dat je water bij je hebt.

gebouwen akropolis athene
Poort van Propyleeën

Hoe kom je er?

De Akropolis is gemakkelijk bereikbaar; het is gelegen in het hart van het centrum. Metrostation ‘Acropoli’ ligt op 100 meter van de ingang. Dit station ligt aan de rode lijn, nummer 2. Je kunt de Akropolis iedere dag bezoeken vanaf 8:00 tot 17:00 uur of in de zomer zelfs nog later. Het kan er erg druk zijn waardoor je in de rij moet staan.

Hoe kun je de wachtrij omzeilen?

Je kunt het beste je tickets vooraf kopen. Een entreeticket kost €22 aan de kassa en ook online. Deze prijs is voor de zomer. In de winter kost een ticket rond de €10. Je kunt hier je tickets vooraf kopen voor de reguliere prijs inclusief een audiotour voor op je telefoon!

Wil je de Akropolis met een gids bezoeken? Bekijk dan zeker eens deze guided tour.

Het is ook mogelijk om een combinatieticket voor de Akropolis en 6 andere bezienswaardigheden te kopen. Dit combinatieticket kost €36. Het is 5 dagen geldig en je kunt ermee een bezoek brengen aan o.a. de Akropolis, de oude Agora, de Romeinse Agora en de bibliotheek van Hadrianus. De tickets kun je het beste vooraf kopen, zo kun je de rij bij de Akropolis overslaan!

 

2. Het Akropolis museum

museums Athene

Na je bezoek aan de Akropolis is het leuk om het naastgelegen Akropolismuseum te bezoeken. Hier zijn veel originele overblijfselen van de Akropolis te bezichtigen. Een toegangskaartje kost in de zomer maximaal €10 en in de winter €5. Het is open van 8:00 tot 20:00 uur, alleen op maandag iets korter. Het museum is heel mooi, modern en het ligt aan de voet van de Akropolis. Ook bij het museum kan soms een enorme wachtrij zijn. Wil je de wachtrij skippenKoop dan hier je tickets vooraf. Je krijgt bij je entreeticket een leuke audiotour door Athene!

3. Het Olympieion

wat te zien in Athene

De Tempel van de Olympische Zeus was ooit de grootste tempel van Griekenland. Wat je vandaag nog kunt zien, zijn de resten van deze grote tempel die was toegewijd aan Zeus. Van de 104 zuilen zijn en nu nog slechts 15 over. Je kan het Olympieion dagelijks bezoeken van 08:00 tot 19:00 uur. In de winter en op maandagen zijn de openingstijden korter. Een ticket koop je het beste aan de kassa en kost €8.

4. De oude en de Romeinse Agora

zien en doen in Athene

Dit zijn naast de Akropolis de belangrijkste bezienswaardigheden van Athene. De oude Agora was in de oudheid het centrum van de stad. Er waren pleinen voor parades en evenementen maar ook er stonden ook belangrijke gebouwen. De overblijfselen van het hele gebied zijn te zien. De tempel van Hephaistos en de Stoa van Attalos zijn nog goed bewaard. De Romeinse agora ligt vlakbij. Hier staat de toren der winden die vroeger als windwijzer diende. De Agora is dagelijks tussen 08:00 en 20:00 uur te bezoeken. In de winter sluit de agora om 17:00. Een ticket koop je aan de kassa voor €12,-.

Het is ook mogelijk om een combinatieticket voor de oude en de Romeinse Agora + de Akropolis en nog 4 andere bezienswaardigheden te kopen. Dit combinatieticket kost €36. Het is 5 dagen geldig. Je kunt je tickets het beste vooraf kopen, zo kun je de wachtrij overslaan!

 

5. De bibliotheek van Hadrianus

athene stedentrip 3 a 4 dagen

De bibliotheek van Hadrianus is ook zeker een bezoekje waard. Het bibliotheekcomplex was ooit 122 bij 80 meter. Het bestond uit een binnenplaats en leeskamers. Het is elke dag geopend vanaf 8:00 uur tot ongeveer 15:00 uur. De entree kost los €6 per persoon en het ligt op loopafstand van de Romeinse Agora.

6. Olympisch Stadion Panathinaiko

athene hoogtepunten en tips

Dit is het oude Olympische stadion. In de vierde eeuw voor Christus werd het gebouwd om atletiekwedstrijden te organiseren. Hier werden ook de eerste moderne Olympische Spelen gehouden in 1896. Je kunt het stadion vanaf de voorkant goed bekijken. Wil je het stadion betreden? Dan moet je een entreeprijs van €10 betalen. Het is elke dag geopend vanaf 8:00 uur tot 19:00. In de winter is het tot 17:00 geopend.

Leuke pleinen, straten, wijken en uitzichtpunten

1Het Syntagmaplein

athene tips en doen

Het Syntagmaplein is het echte hart van de stad. Het is het drukste kruispunt van de stad. Het belangrijkste metrostation komt uit midden op dit plein. Vanaf hier kun je overal naartoe reizen, zelfs naar het vliegveld. Vanaf het Syntagmaplein wandel je in korte tijd naar vrijwel alle bezienswaardigheden van de stad. Bovenaan het plein staat het parlementsgebouw. Elk heel uur vindt hier de wisseling van de wacht plaatst van bewakers in traditionele kleding. Dit is erg leuk om te zien.

2. De wijk en het plein Monastiráki

Leuke plekken Athene

Deze wijk bevindt zich in het centrum. Het metrostation komt uit midden op het plein. Naast veel restaurantjes en winkeltjes vind je hier ook dagelijks de bekende vlooienmarkt. Op zondagochtend is er een authentieke antiekmarkt. Leuk om te bezoeken!

Het leukste gedeelte van de lange winkelstraat ‘Ermou’ is het stuk van het Syntagmaplein tot het Monastirakiplein. Hier vind je bekende en onbekende winkels. Ook de zijstraatjes zijn de moeite waard; hier liggen authentieke Griekse winkeltjes!

3. De wijk Plaka

avond winkelen athene

Deze wijk ligt aan de voet van de Akropolis. Het is een heel gezellige wijk met smalle straatjes, winkeltjes, restaurantjes en terrassen. Wij hebben hier bijna elke avond doorgebracht. Er liggen zo veel lekkere restaurantjes, dat het moeilijk kiezen is. We hebben hier heerlijke kebab, pita gyros en souflaki’s gegeten. Ook zijn hier veel souvenirwinkeltjes en andere leuke winkeltjes. Deze wijk is dus zeker een aanrader voor een bezoek in de avond.

Deze tasting tour is voor de foodliefhebbers! In 3,5 uur proef je meer dan 18 delicatessen uit de Griekse keuken. Met een gids maak je een culinaire tocht door de pittoreske oude wijken van Athene!

4. De wijk Anafiotika

griekse sfeer athene

Deze wijk grenst aan de gezellig wijk Plaka. Ze gaan eigenlijk geleidelijk in elkaar over. Ook in Anafiotika zijn lekkere restaurants en leuke winkeltjes te vinden. Deze wijk heeft de echte Griekse sfeer met de kleine witte huisjes met gekleurde deuren en ramen en veel bloemen. Op de Griekse eilanden zie je deze bouwstijl en sfeer veel vaker maar ook Athene kun je het hier vinden.

5. De straat Panepistimíou

gebouwen athene

Panepistimíou is een bekende drukke straat op korte loopafstand van het Syntagmaplein en met een eigen metrostation. De straat is rijk aan mooie gebouwen. Zo vind je hier o.a. de universiteit, de nationale bibliotheek en de kathedraal van Sint-Dionysios. Allemaal vlak bij elkaar. Niet onbelangrijk: Er liggen ook mooie winkels en een groot warenhuis.

6. De heuvels Aereopagus en Lycabettus

heuvels athene
uitzichtpunten athene

De Aereopagus is 115 meter hoog en vanaf de top heb je een 360 graden view over de stad! Je hebt hier ook een fantastisch uitzicht op de Akropolis. Het is een klim, maar wel de moeite waard.

Onderaan deze berg ligt een leuk restaurantje!

De heuvel Lycabettus is met 277 meter de hoogste van alle heuvels in Athene. Je kunt helemaal naar de top wandelen, maar je kunt er ook voor kiezen om het kabelbaantje te nemen. Een enkeltje kost €7 en een retourtje €10. Je kunt de Akropolis van bovenaf zien en je kunt zelfs zo ver kijken tot aan de zee bij Piraeus.

De stranden van Athene

Stranden en zee Athene

Hoewel Athene niet heel mooie stranden heeft, zijn er weldegelijk stranden voor een dagje ontspannen. Kies voor Voula Beach of Alimos ten zuiden van Athene stad. Dit zijn mooie ontspannen strandjes. Je kunt ook naar Edem te gaan. Deze plek is makkelijk bereikbaar. Vanaf het Syntagmaplein kun je de roze tramlijn nemen naar de kustplekjes. Neem de tram en zie waar je uitstapt.

Een andere optie is om de rode Hop-on-hop-off bus te nemen. Je kun kiezen uit 3 lijnen waaronder ook de lijn langs de stranden. Kijk hier voor meer informatie en koop je tickets.

Op eigen houtje eilandhoppen vanaf Athene

Wil je mooie stranden zien en genieten van het Griekse eilandgevoel? Kies er dan voor om in Piraeus de veerboot of de speedboot te nemen. Voor een dagtrip kan ik Poros en Aegina echt aanraden.

Aegina

eiland aegina dagtour athene

Aegina bereik je al met een boottochtje van 40 minuten. Je kunt verschillende boten nemen; de ene doet er iets langer over dan de andere. Wij bezochten Aegina voor een dagje. In de ochtend namen wij de ferry voor €12 die ons in 1 uur en 10 minuten naar Aegina bracht. Terug kwamen wij met de speedboat in 40 minuten. De rit van 40 minuten kostte €20 enkele reis.

Op Aegina heb je mooie strandjes. Er ligt al een mooi strand op 4 kilometer van de haven. Je zou dit kunnen wandelen maar en rijden ook bussen en taxi’s. Verder is er een mooie tempel uit de oudheid te bezichtigen, namelijk de Aphaia tempel die nog in goede staat is. Dit is één van de mooiste tempels van Griekenland. Al met al, was deze dagtocht zeker de moeite waard!

Kijk op deze site voor meer info over het eiland zelf en de bootverbindingen.

Poros

Poros eiland dagtour athene

Poros is een echte aanrader en gaf ons het echte Griekenland gevoel. Ook dit eiland is goed bereikbaar vanaf Athene. Wij kozen voor de speedboot omdat deze ons in 1u15 naar Poros bracht. De vaart kost €24,50 enkele reis en het was het echt waard! De veerboot doet er iets langer over, maar is wel goedkoper. Wat een heerlijke dag hebben we gehad. We hebben genoten van de mooiste stranden, waaronder Love Bay en Russian Bay. Wij hebben vanaf de haven een taxi genomen. Het ritje naar Love Bay duurde 10 minuutjes en kostten ons €5-.

Love Bay is een klein paradijsje. Dennenbomen rijken tot aan de zee. Vanaf daar kun je wandelen naar Russian Bay, bekend om de ruïnes die er liggen. Ook het havengebied is erg leuk en er hangt een typisch Grieks sfeertje met alle boten, restaurantjes en smalle straatjes met witte huisjes. Wij vonden het heerlijk!

boot griekse eilanden vanaf athene

Bezoek 3 Saronische Eilanden vanuit Athene in een dagtour. Je combineert een bezoek aan Aegina en Poros met het eiland Hydra. Je vaart met een luxe boot en onderweg geniet je van een lunch die wordt bereid door een chefkok. Tijdens de terugvaart naar Athene geniet je van een show met Griekse volkszangers en -dansers!

Vervoer in Athene

athene citybus

Hoewel vrijwel alle bezienswaardigheden in Athene op loopafstand van elkaar liggen, moet je stiekem toch best een eind lopen als je alles te voet wil doen. Wij namen een metrokaart voor onbeperkt reizen voor 5 dagen. Deze kaart kost €9. Je kunt ook dagkaartjes kopen voor €4,50. Je kunt met de tickets zowel de metro als de tram en de bus nemen.

Een andere, leuke manier om de stad te verkennen is met de rode Hop-on-hop-off bus. Een ticket voor 24 uur kost €20. of €25. Daarvoor heb je keuze uit 3 lijnen waaronder ook de lijn langs naar Piraeus en langs de stranden. Kijk hier voor meer informatie en koop je tickets.

Vervoer vanaf het vliegveld naar Athene centrum

Met de reguliere metrokaart kun je je helaas niet verplaatsen van en naar het vliegveld. Hier heb je een apart ticket voor nodig. Deze kost €10. Wij kwamen net na middernacht aan en kozen er daarom voor om een taxi te nemen, dat is wel zo veilig. De taxi’s tussen het vliegveld en het centrum hebben een vaste prijs, namelijk €40. In de nacht kost een taxi €55. Een enkele rit duurt ongeveer 45 minuten. Naast de taxi kun je er ook voor kiezen om met de metro of met de bus te gaan. Bus X95 vervoert je 24/7 ieder kwartier tussen Syntagmaplein en het vliegveld voor €6. Deze deur-tot-deur service is ook een goede optie!

Overnachten in Athene

Athene is niet alleen leuk voor een stedentrip. Wij combineerden een bezoek aan de stad met een zonvakantie. Blijf minimaal 3 nachtjes in Athene zodat je voldoende tijd hebt om de schoonheid van de stad te zien. Wij verbleven 7 nachten omdat we naast de stad bezichtigen ook hebben genoten van de omliggende eilanden en het mooie weer.

Wij kozen voor: The Stanley hotel ****

Dit 4* hotel is luxe en van alle gemakken voorzien. Het heeft een heerlijk modern zwembad op het dak met uitzicht op de Akropolis. Het hotel ligt direct aan metrostation Metaxourgeio aan de rode lijn, 4 haltes van de Akropolis. Wij hebben hier heerlijk genoten. Een kamer inclusief ontbijt boek je al vanaf €114 per nacht. Andere gasten beoordelen dit hotel met een 8,3.


Verder reizen vanaf Athene?

Athene is een mooi startpunt om te gaan eilandhoppen in Griekenland. Bekijk hier onze route.

Have fun en reis je vrij ,
Debbie

Hey lezer of reiziger! Foutje gezien, of heb jij actuelere informatie? Ik doe mijn best om alle reistips up to date te houden en jij kan daarbij helpen. Mail mij, ik ben je dankbaar. Dit artikel bevat affiliate links. Je leest er meer over in de disclaimer.

Foto credits: Pixabay & Booking.com
reisblogger debbie

Debbie Hameleers

Het maken van verre reizen is mijn passie. Ik bepaal graag zelf mijn eigen reisroute. Het worden altijd unieke routes langs de hoogtepunten van het land, of een combinatie van landen. Deze routes wil ik hier graag met jullie delen. Een grote magnetische wereldkaart is prominent aanwezig in mijn huis en biedt telkens inspiratie voor nieuwe bestemmingen.

Meer over Debbie Hameleers

Ervaringen & Vragen

Stel je vragen, of deel jouw tips en ervaring hier!
 • Net een bericht gestuurd, maar toch; wát een mooie uitvoerige site met leuke foto’s en tips! Complimenten!

  Trees

  Beantwoorden
  • Wat een mooie woorden Trees! Bedankt namens alle Reisjevrijers!

   Laura de Greef

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *