Tips Athene: bezienswaardigheden en overnachten
hoogtepunten en tips stedentrip athene

Tips Athene: hoogtepunten, bezienswaardigheden en wat doen

Athene is de hoofdstad van Griekenland en is vooral een heel gezellige stad. Het heeft eigenlijk alles om een vakantie en stedentrip te combineren. Wij hebben in september genoten van 33 graden en zon in het betaalbare 4* Stanley hotel aan de rand van het centrum waarvan het zwembad op het dak een mooi uitzicht op de Akropolis heeft. In het centrum zijn naast mooie bezienswaardigheden uit de oudheid ook vele restaurantjes en terrasjes. Het havengebied Piraeus bereik je met een korte metrorit en is de toegangspoort tot de vele eilanden die Griekenland rijk is. Je kunt eenvoudig eilandhoppen door Griekenland vanaf Piraeus Athene.

Hoe kom je er? Kosten en beste reistijd

Athene bereik je in 3 uurtjes vliegen. Wij vlogen vanaf Eindhoven met Ryanair en betaalden per persoon €60,- retour in september. We hebben wel nog €35,- enkele reis bijbetaald voor een koffer, maar je mag ook met alleen handbagage reizen. Check hier goedkope vluchten.

Wanneer je aankomt op het vliegveld in Athene kun je op verschillende manieren in het centrum of het havengebied Piraeus komen. Wij kwamen net na middernacht aan en kozen er daarom voor om een taxi te nemen, dat is wel zo veilig. De taxi’s tussen het vliegveld en het centrum hebben een vaste prijs, namelijk €38,-. In de nacht kost een taxi €55,-. Een enkele rit duurt ongeveer 45 minuten. Naast de taxi kun je er ook voor kiezen om met de metro of met de bus te gaan. Bus X95 vervoert je 24/7 ieder kwartier tussen Syntagmaplein en het vliegveld voor €6,-. De metro rijdt niet in de nacht en een kaartje voor de metro is duurder dan de bus. Wij vonden september een goede reistijd. Wij hebben een week lang genoten van 33 graden en zon. Vanaf maart/april tot eind oktober is het heerlijk weer in Athene. De maanden november, december en januari zijn het koudst. Het is net waar je van houdt. 

Bezienswaardigheden in Athene

1. De Akropolis

Athene bezienswaardigheden Akropolis
De Akropolis is hét symbool van Griekenland en een van de belangrijkste bezienswaardigheden van Athene en Griekenland. De akropolis is een berg van 156 meter hoog, gelegen in het hart van de stad. Hij valt onwijs op en je ziet hem vanaf de meeste wijken in Athene boven de stad uittorenen. Op de Akropolis liggen de bekendste bezienswaardigheden van de stad, namelijk de overblijfselen uit de oudheid. Er liggen verschillende overblijfselen, maar breng zeker een bezoek aan de belangrijkste; het Parthenon, het Erechteion, de tempel van Nike, het theater van Dionysus, het Odeon van Herodes Atticus en de Propyleeën. Om boven op de Akropolis te komen, moet je een stevige klim maken. De wandeling naar boven is mooi en je ziet overal de oude overblijfselen en als beloning een prachtig uitzicht over de Athene.

Parthenon

Het Parthenon is het mooiste en belangrijkste gebouw op de akropolis. Dit gebouw domineert de berg en is schitterend om te zien. Het parthenon is door de eeuwen heen talloze keren beschadigd en geplunderd door verschillende indringers, daardoor is niet meer alles van de tempel heel. Toch staan er nog best veel zuilen recht en is het een mooi bouwwerk dat je een goed beeld geeft van hoe het vroeger was. De tempel wordt gezien als het best bewaarde en daardoor het belangrijkste bewaarde gebouw uit de klassieke oudheid.

Erechteion

De Erechteion is gebouwd op het meest heilige gebied van de Akropolis, namelijk waar de heilige olijfboom van Godin Athena groeide. Volgens de Griekse mythologie hebben de goden Poseidon en Athena er op deze plekom de stad gestreden. Er zijn nog zes zuilen te zien, versierd met typisch Griekse vrouwenfiguren. Persoonlijk vonden wij de Poort van Propyleeën erg mooi. Dit is de ingang naar de Akropolis en deed vroeger dienst als scheiding tussen de stad en de Akropolis. Het theater van Dionysus is ook bijzonder omdat dit het oudste theater van Griekenland is en waarschijnlijk ook het oudste ter wereld. Toen wij er waren, werd er in de avond een openluchtvoorstelling gehouden. Het is nog steeds in gebruik en dat is bijzonder.

In de zomer kan het warm zijn, dus zorg dat je water bij je hebt.

gebouwen akropolis athene
Poort van Propyleeën

De Akropolis is gemakkelijk bereikbaar; het is gelegen in het hart van het centrum. Metrostation ‘Acropoli’ ligt op 100 meter van de ingang. Dit station ligt aan de rode lijn, nummer 2. Je kunt de Akropolis iedere dag bezoeken vanaf 8:00 tot 17:00 uur of in de zomer zelfs nog later. Het kan er erg druk zijn waardoor je in de rij moet staan. 

Hoe kun je de wachtrij omzeilen?

Je kunt het beste je tickets vooraf kopen. Een entreeticket kost €20,- aan de kassa en ook online. Deze prijs is voor de zomer. In de winter kost een ticket rond de €10,-. Je kunt hier je tickets vooraf kopen voor de reguliere prijs inclusief een audiotour voor op je telefoon!

Het is ook mogelijk om een combinatieticket voor de Akropolis en 5 andere bezienswaardigheden te kopen. Het ticket heet ‘Special ticket package’ en kost €30,-. Het is 5 dagen geldig en je kunt ermee een bezoek brengen aan o.a. de Akropolis, de oude Agora, de Romeinse Agora en de bibliotheek van Handrianus die zeker een bezoek waard zijn! De tickets kun je bij de attracties zelf aan de kassa kopen. Koop je ticket vooraf aan je bezoek aan de Akropolis bij een andere attractie, zo kun je de rij bij de Akropolis overslaan!

Wil je de Akropolis met een gids bezoeken? Bekijk dan zeker eens deze tour.

Tip! VR ervaring op de Akropolis? Boek dan deze tour.

2. Het Akropolis museum

museums Athene
Na je bezoek aan de Akropolis is het leuk om het naastgelegen Akropolismuseum te bezoeken. Hier zijn veel originele overblijfselen van de Akropolis te bezichtigen. Een toegangskaartje kost in de zomer €10,- en in de winter €5,-. Het is open van 8:00 tot 20:00 uur, alleen op maandag iets korter. Het museum is heel mooi, modern en het ligt aan de voet van de Akropolis. Ook bij het museum kan soms een enorme wachtrij zijn. Wil je de wachtrij skippen? Koop dan hier je tickets vooraf.

3. Het Olympieion

wat te zien in Athene

De Tempel van de Olympische Zeus was ooit de grootste tempel van Griekenland. Wat je vandaag nog kunt zien, zijn de resten van deze grote tempel die was toegewijd aan Zeus.  Van de 104 zuilen zijn en nu nog slechts 15 over. Je kan het Olympieion dagelijks bezoeken van 08:00 tot 19:00 uur. In de winter en op maandagen zijn de openingstijden korter. Een ticket koop je het beste aan de kassa en kost €6,-.

4. De oude en de Romeinse Agora

zien en doen in Athene
Dit zijn naast de Akropolis de belangrijkste bezienswaardigheden van Athene. De oude Agora was in de oudheid het centrum van de stad. Er waren pleinen voor parades en evenementen maar ook er stonden ook belangrijke gebouwen. De overblijfselen van het hele gebied zijn te zien. De tempel van Hephaistos en de Stoa van Attalos zijn nog goed bewaard. De Romeinse agora ligt vlakbij. Hier staat de toren der winden die vroeger als windwijzer diende. De Agora is dagelijks tussen 08:00 en 20:00 uur te bezoeken. In de winter sluit de agora om 17:00. Een ticket koop je aan de kassa voor €12,-. Je kunt hier ook het ‘Special ticket package’ kopen waarbij je voor €30,- een ticket voor diverse bezienswaardigheden koopt, waaronder de Akropolis.

5. De bibliotheek van Hadrianus

athene stedentrip 3 a 4 dagen
De bibliotheek van Hadrianus is ook zeker een bezoekje waard. Het bibliotheekcomplex was ooit 122 bij 80 meter. Het bestond uit een binnenplaats en leeskamers. Het is elke dag geopend vanaf 8:00 uur tot in de middag. De entree kost los €4,- per persoon en het ligt op loopafstand van de Romeinse Agora. Hier kochten wij ons ‘Special ticket package’ waarmee we de dag erna meteen de Akropolis zijn gaan bezoeken.

6. Olympisch Stadion Panathinaiko

athene hoogtepunten en tips
Dit is het oude Olympische stadion. In de vierde eeuw voor Christus werd het = gebouwd om atletiekwedstrijden te organiseren. Hier werden ook de eerste moderne Olympische Spelen gehouden in 1896. Je kunt het stadion vanaf de voorkant goed bekijken. Wil je het stadion betreden? Dan moet je een entreeprijs van €5,- betalen. Het is elke dag geopend vanaf 8:00 uur tot 19:00. In de winter is het tot 17:00 geopend.

7. Het Nationaal Archeologisch Museum

Athene must see
Dit museum ligt net iets buiten het centrum van de stad. Het is wel eenvoudig bereikbaar per metro. Je kunt er archeologische vondsten uit de Griekse Oudheid bezichtigen. Het museum is elke dag open van 08:00 tot 19:30 uur en op maandagen van maandag 12:30 en 19:00 uur. De entree kost €6,-.

Leuke pleinen, straten, wijken en uitzichtpunten

1. Het Syntagmaplein

Athene tipsHet Syntagmaplein is het echte hart van de stad. Het is het drukste kruispunt van de stad. Het belangrijkste metrostation komt uit midden op dit plein. Vanaf hier kun je overal naartoe reizen, zelfs naar het vliegveld. Op het Syntagmaplein zijn er ook bussen naar het vliegveld. Vanaf het Syntagmaplein wandel je in korte tijd naar vrijwel alle bezienswaardigheden van de stad. Bovenaan het plein staat het parlementsgebouw. Elk heel uur vindt hier de wisseling van de wacht plaatst van bewakers in traditionele kleding. Dit is erg leuk om te zien.

2. De wijk en het plein Monastiráki

Leuke plekken Athene
Deze wijk bevindt zich in het centrum. Het Metrostation komt uit midden op het plein. Naast vele restaurantjes en winkeltjes vindt je hier ook de vlooienmarkt. Op zondagochtend is er een authentieke antiek- en vlooienmarkt. Leuk om te bezoeken!

3. De wijk Plaka

avond winkelen athene
Deze wijk ligt aan de voet van de Akropolis. Het is een heel gezellige wijk met smalle straatjes, winkeltjes, restaurantjes en terrassen. Wij hebben hier bijna elke avond doorgebracht. Er liggen zo veel lekkere restaurantjes, dat het moeilijk kiezen is. We hebben hier heerlijke kebab, pita gyros en souflaki’s gegeten. Ook zijn hier veel souvenirwinkeltjes en andere leuke winkeltjes. Deze wijk is dus zeker een aanrader voor een bezoek in de avond.

4. De wijk Anafiotika

griekse sfeer atheneDeze wijk grenst aan de gezellig wijk Plaka. Ze gaan eigenlijk geleidelijk in elkaar over. Ook in Anafiotika zijn vele lekkere restaurants en leuke winkeltjes te vinden. Deze wijk heeft de echte Griekse sfeer met de kleine witte huisjes met gekleurde deuren en ramen en veel bloemen. Op de Griekse eilanden zie je deze bouwstijl en sfeer veel vaker maar ook Athene kun je het hier vinden.

5. De straat Panepistimíou

gebouwen athenePanepistimíou is een bekende drukke straat op korte loopafstand van het Syntagmaplein en met een eigen Metrostation. De straat is rijk aan mooie gebouwen. Zo vind je hier o.a. de Universiteit, de Nationale Bibliotheek en de kathedraal van Sint-Dionysios. Allemaal vlakbij elkaar. Niet onbelangrijk: Er liggen ook mooie winkels en een groot warenhuis.

6. De winkelstraat Ermou

Deze straat is erg lang. Het leukste gedeelte is het stuk van het Syntagmaplein tot het Monastirakiplein. Hier vind je vele bekende en onbekende winkels. Ook de zijstraatjes zijn de moeite waard; hier vind je vele Griekse winkels met een Grieksere sfeer dan de drukke winkelstraat.

7. De heuvel Aereopagus

heuvels athene
In Athene vind je vele heuvels. Een van de heuvels is de Aereopagus. Hij is 115 meter hoog en vanaf de top heb je een 360 graden view over de stad. Je hebt hier ook een fantastisch uitzicht op de Akropolis. Het is een klim, maar wel de moeite waard. Onderaan het begin van de berg ligt een leuk restaurantje.

8. De heuvel Lycabettus

uitzichtpunten athene
De heuvel Lycabettus is met 277 meter de hoogste van alle heuvels in Athene. Je kunt helemaal naar de top wandelen, maar je kunt er ook voor kiezen om het kabelbaantje te nemen. Een enkeltje kost €5,- en een retourtje €7,50. Je kunt de Akropolis van bovenaf zien en je kunt zelfs zo ver kijken tot aan de zee bij Piraeus.

Duiken, Zee en Stranden bij Athene

Stranden en zee AtheneAthene is niet alleen leuk voor een stedentrip, wij combineerde dit tevens met een zonvakantie. We boekte The Stanley hotel in de stad Athene, met een prachtig rooftop zwembad met uitzicht op de Akroplis. Je kunt er ook voor kiezen om te verblijven aan de zee. Je hebt verschillende opties in hotels die ik hieronder noem.

Hoewel Athene niet heel mooie stranden heeft, zijn er weldegelijk stranden voor een dagje ontspannen. Kies voor Voula Beach of Alimos ten zuiden van Athene stad. Dit zijn mooie ontspannen strandjes. Je kunt er voor kiezen om naar Edem te gaan. Deze plek is makkelijk bereikbaar. Vanaf het Syntagmaplein kun je de roze tramlijn nemen naar de kustplekjes. Neem de tram en zie waar je uitstapt 😊

Een andere optie is om de rode Hop-on-hop-off bus te nemen. Een ticket voor 24 uur kost €20,-. of €25,-. Daarvoor heb je keuze uit 3 lijnen waaronder ook de lijn langs de stranden. Kijk hier voor meer informatie en koop je tickets.

Op 45 minuten van het centrum van Athene zijn verschillende duikplekken. Als je een gecertificeerde duiker bent kun je met deze tour mee naar interessante plekken in de Middellandse Zee. Verken wrakken, steile muren, grotten en hellingen vol overblijfselen van oude scheepswrakken. Je kunt om 10:00 en om 17:00. De prijs is €35,- voor 1 duik en €60,- voor 2 duiken.

De eilanden Aegina en Poros nabij Athene

Wil je wel mooie stranden zien en genieten van het Griekse eilandgevoel? Kies er dan voor om in Piraeus de veerboot of de speedboot te nemen. Voor een dagtrip kan ik Poros en Aegina echt aanraden.

Aegina

eiland aegina dagtour atheneAegina is kortbij Athene gelegen en je bereikt dit eiland al met een boottochtje van 40 minuten. Je kunt verschillende boten nemen; de ene doet er iets langer over dan de andere. Wij bezochten Aegina voor een dagje. In de ochtend namen wij de ferry die ons in 1 uur en 10 minuten naar Aegina bracht. Terug kwamen wij met de speedboat in 40 minuten. De rit van 40 minuten kostte €14,- enkele reis en de veerboot kostte €8,- enkele reis.

Op Aegina heb je mooie strandjes. Er ligt al een mooi strand op 4 kilometer van de haven. Je zou dit kunnen wandelen maar en rijden ook bussen en taxi’s. Verder is er een mooie tempel uit de oudheid te bezichtigen, namelijk de Aphaia tempel die nog in goede staat is. Dit is één van de mooiste tempels van Griekenland. Al met al, was deze dagtocht zeker de moeite waard! Kijk op deze site voor meer info over het eiland zelf en de bootverbindingen.

Poros

Poros eiland dagtour athenePoros is een echte aanrader. Dit eiland gaf ons het echte Griekenland gevoel. Ook dit eiland is goed bereikbaar vanaf Athene. Met een korte metrorit vanaf het centrum bereik je het havengebied Piraeus. Vanaf hier kun je de boot nemen naar diverse eilanden, waaronder Poros. Wij kozen voor de speedboot omdat deze ons in 1u15 naar Poros bracht. De rit kostte ons €24,50 enkele reis en het was het echt waard! Wat een heerlijke dag hebben we gehad. We hebben genoten van de mooiste stranden, waaronder Love Bay en Russian Bay. Wij hebben vanaf de haven een taxi genomen. Het ritje naar Love Bay duurde 10 minuutjes en kostte ons €5,-.

Love Bay is een klein paradijsje. Dennenbomen rijken tot aan de zee. Vanaf daar kun je wandelen naar Russian Bay, bekend om de ruïnes die er liggen. Ook het havengebied is erg leuk en er hangt een typisch Grieks sfeertje met alle boten, restaurantjes en smalle straatjes met witte huisjes. Wij vonden het heerlijk en daarom raden we een tripje naar dit eiland zeker aan.

boot griekse eilanden vanaf athene

Tip: Bezoek 3 Saronische Eilanden vanuit Athene in een dagtour

Tijdens deze tour bezoek je maar liefst 3 Griekse eilanden in een dagtour. Je combineert een bezoek aan Aegina en Poros met het eiland Hydra. Je vaart met een luxe boot en onderweg geniet je van een lunch die wordt bereid door een chefkok. Tijdens de terugvaart naar Athene geniet je van een show met Griekse volkszangers en -dansers. Deze tour kost €104,- per persoon en is elke euro waard!eilandhoppen athene
Wil je verder reizen naar andere eilanden vanaf Athene , Aegina of Poros? Bekijk hier onze route eilandhoppen.

Leuke dagtours in Athene

1. Foodtour

gerechten eten athene
Deze tour is voor de foodliefhebbers! In 3,5 uur proef je meer dan 18 delicatessen uit de Griekse keuken. Met een gids maak je een culinaire tocht door de pittoreske oude wijken van Athene. De tour start om 9:30 of om 13:30 en kost €50,-.

2. Athene met een local

local tips athene
Wil je het ECHTE Athene leren kennen? Ga dan 2 uur lang met een local mee. Deze tour brengt je naar de meest authentieke plekjes en vertelt je onderweg over de geschiedenis van de stad. Je kunt zelf je starttijd kiezen en het kost €23,- per persoon.

3. Het wereldberoemde Meteora

Meteora kloosters dagtour athene
Wil je de wereldberoemde Meteora bezoeken vanaf Athene? Ook dat kan! Het kost wel wat tijd, namelijk 4 uur enkele reis met de trein, maar dan heb je ook wat. Je vertrekt in de vroege ochtend. In de middag heb kun je in vijf uur alle zes de kloosters op de schitterende rotsformaties bekijken. Neem een kijkje in drie UNESCO-Werelderfgoedmonumenten. In de avond ben je rond 21:30 weer terug in Athene. De tour kost €93,- en dat is niet te duur.

Vervoer in Athene

athene citybusHoewel vrijwel alle bezienswaardigheden in Athene op loopafstand van elkaar liggen, moet je stiekem toch best een eind lopen als je alles te voet wil doen. Wij namen een metrokaart voor onbeperkt reizen voor 5 dagen. Deze kaart kost €8,50. Zo namen wij telkens de metro vanaf ons hotel naar het centrum en weer terug en tussendoor ook nog wel een paar keer. Je kunt ook dagkaartjes kopen voor €4,50. Je kunt met de tickets zowel de metro als de tram en de bus nemen.

Een andere, leuke manier om de stad te verkennen is met de rode Hop-on-hop-off bus. Een ticket voor 24 uur kost €20,-. of €25,-. Daarvoor heb je keuze uit 3 lijnen waaronder ook de lijn langs naar Piraeus en langs de stranden. Kijk hier voor meer informatie en koop je tickets.

Vervoer vanaf het vliegveld naar Athene centrum

Met de reguliere metrokaart kun je je helaas niet verplaatsen van en naar het vliegveld. Hier heb je een apart ticket voor nodig. Deze kost €10,-. Wij namen van en naar het vliegveld een taxi. De taxi’s tussen het vliegveld en het centrum hebben een vaste prijs, namelijk €38,-. In de nacht kost een taxi €55,-. Een enkele rit duurt ongeveer 45 minuten. Naast de metro en de taxi kun je er ook voor kiezen om met de bus te gaan. Bus X95 vervoert je 24/7 ieder kwartier tussen Syntagmaplein en het vliegveld voor €6,-

Kom je overdag op een heel uur aan? Dan zou deze deur-tot-deur service nog een optie zijn. Deze shuttlebus brengt je voor €20,- van het vliegveld naar het centrum. Check wel even goed de vertrektijden bij de boeking.

Overnachten in Athene

Blijf minimaal 3 nachtjes in Athene zodat je voldoende tijd hebt om de schoonheid van de stad te zien. Wij verbleven 7 nachten omdat we naast de stad ook graag wouden genieten van de omliggende eilanden en het mooie weer.

Wij kozen voor: The Stanley hotel ****

overnachten athene centrum
Dit 4* hotel is luxe en van alle gemakken voorzien. Het heeft een heerlijk modern zwembad op het dak met uitzicht op de Akropolis. Het hotel ligt direct aan metrostation Metaxourgeio aan de rode lijn, 4 haltes van de Akropolis. Wij hebben hier heerlijk genoten. Een kamer inclusief ontbijt boek je al vanaf €68,- per nacht. Andere gasten beoordelen dit hotel met een 8,5

Goedkoper alternatief: Hotel Byron **

hotel Akropolis Athene
Wil je goedkoper overnachten, dichter bij het centrum en hoef je geen zwembad bij het hotel? Dan is hotel Byron perfect! Dit hotel ligt op een toplocatie in Plaka; direct onder de Akropolis, op 100 meter van het Akropolismuseum. De kamers zijn voorzien van airco en sommige bieden een mooi uitzicht op de Akropolis. Het hotel wordt beoordeeld met een 7,4 en je verblijft hier al vanaf €46,- inclusief ontbijt.

Wil je bij de zee overnachten? Boek dan het Poseidon Athens Hotel ***

Hoteltips Athene
Dit gerenoveerde hotel ligt op 6 km van het centrum van Athene in het leuke plekje Edem, en nabij de moderne jachthavens Alimos en Flisvos. In de omgeving zijn leuke restaurants en bars. Het strand is vlakbij en het hotel heeft en dakterras met zwembad en uitzicht op zee. De tram stopt tegenover het hotel en de airport bus X96 stopt ook vlakbij het hotel. Het centrum bereik je in een half uurtje met de tram en metro of de hop-on-hop-off bus. Gasten beoordelen dit hotel met een 8,7 en je slaapt er al een nachtje voor €60,- inclusief ontbijt.

Check voor vertrek de coronamaatregelen van het land. Daarnaast heb je voor sommige landen een negatieve corona PCR test nodig incl. ‘corona vrij verklaring’. Vaccinatie op reis is specialist op het gebied van reisvaccinaties en je kunt er ook terecht voor zo’n coronatest.

Verder reizen vanaf Athene?

Athene is een mooi startpunt om te gaan eilandhoppen in Griekenland. Bekijk hier onze route.

Wat vinden jullie van Athene? Laat hieronder een berichtje achter, dat vinden wij leuk.

blogger Debbie

Dit artikel bevat affiliate links. fotocredits: Debbie Hameleers, Pixabay en booking.com. Wij hebben in dit artikel 100% onze eigen mening geschreven. Je leest er meer over in de disclaimer.

Over de auteur

client-photo-1
Debbie Hameleers
Het maken van verre reizen is mijn passie. Ik bepaal graag zelf mijn eigen reisroute en stel deze zelf samen. Het worden altijd unieke routes langs de hoogtepunten van het land, of een combinatie van landen. Deze routes wil ik hier graag met jullie delen. Een grote magnetische wereldkaart is prominent aanwezig in mijn huis en biedt telkens inspiratie voor nieuwe bestemmingen.

Reacties en vragen

Trees
1 november 2020
Net een bericht gestuurd, maar toch; wát een mooie uitvoerige site met leuke foto’s en tips! Complimenten!
Laura de Greef
1 november 2020
Wat een mooie woorden Trees! Bedankt namens alle Reisjevrijers!

Stel hier je vraag of geef een reactie.