Auto huren Amorgos: Tips en ervaring

Auto huren Amorgos: Tips en Ervaringen

Amorgos is een onontdekte parel in de Cycladen. Dit Griekse eiland is authentiek, heeft een prachtige natuur, stranden met kraakhelder water en wordt nog niet overspoeld met toeristen. Tijdens ons vierdaags bezoek aan dit eiland, hadden wij een fijne huurauto onder onze kont. Zonder eigen auto of huurauto, kom je niet op de mooiste plekjes en het is voor ons toch ook wel enorm comfortabel. Het vinden van een huurauto op Amorgos kan een uitdaging zijn. Graag geef ik je mijn tips en deel ik mijn ervaringen over rijden in Amorgos.

Heb je een huurauto nodig in Amorgos?

Amorgos is een klein maar langgerekt eiland. Als je van oost naar west wilt rijden, dan doe je daar iets langer dan een uur over! Voor ons was het een must om een auto te huren. Als je aankomt in de haven, dan moet je toch met al je bagage bij je accommodatie komen en dat gaat lastig op een scooter. Er zijn ook taxi’s maar qua kosten zul je goedkoper uit zijn wanneer je zelf een auto huurt.

Je kunt je op Amorgos het beste verplaatsen met een eigen voertuig zoals een scooter, quad of auto. Er rijden ook bussen, maar lang niet naar alle verborgen plekjes op het eiland.

Schip Amorgos
big blue amorgos
Chora amorgos

Wat zijn mooie plekken om naar toe te rijden?

  • Aegiali – mooi strand, onze uitvalsbasis voor verblijf
  • Chozoviotissa Monastery – klooster in de rotsen
  • Navagio beach – daar ligt het schip
  • Chora – de hoofdstad van het eiland
  • Mouros beach – supermooi strand
  • St Anna beach – ook een supermooi strand

En nog veel meer!

Welke auto huren?

Elke auto is in principe geschikt, maar klein is in Amorgos best fijn. Een Nissan Micra, Kia Picanto, Ford Fiesta, Citroen, of Fiat 500… allemaal prima te doen. Klein of groot, elke auto is geschikt om de klus te klaren. Houd wel rekening met het aantal personen en je bagage. Een zeer kleine auto zoals een Volkswagen Up met twee kinderen en 2 grote koffers gaat niet passen. Reis je met twee personen, dan zou ik voor een kleine auto gaan waarbij je de reistas eventueel op de achterbank kunt zetten. Reis je met kinderen, dan zou ik kiezen voor een grotere auto.

Onze keuze

hermes rent a car
huurauto amorgos griekenland

Wij huurden de auto bij Hermes rent a car. Wij kregen een gloednieuwe Kia Picanto (automaat) mee en in de kofferbak paste ons grote koffer en de backpack. De buggy vervoerden wij tussen de achterbank en onze stoelen voorin mee. Een kleinere en goedkopere auto kost omgerekend zo’n €30 per dag in het laagseizoen. Prijzen stijgen in het hoogseizoen (juli, aug en sept), reken dan op minimaal €60 voor een kleine auto. Sluit apart nog een verzekering af. Helaas kun je hier niet je eigen risico afkopen. Onze ervaring met Hermes is erg goed!

Verder:

  • Er mogen meerdere bestuurders met een rijbewijs in de auto rijden. Geef het wel even door.
  • Je kunt een autostoel erbij huren indien je deze nodig hebt. Geef dit ook even aan.
  • Minimum leeftijd voor een huurauto is 21 jaar.

Waar huur je de auto?

Ik kan wellicht stellen dat Amorgos nog zo onontdekt is, dat je via autohuur vergelijkers géén resultaten vindt. Bijvoorbeeld Sunnycars.nl en Booking.com / Rentalcars.com, hebben hier geen contracten met de verhuurders en dus geen aanbod op het moment van schrijven. Je zult dus in direct contact moeten treden met een lokale partij. Reis je in het hoogseizoen, reserveer je huurauto dan tijdig en ruim voor je reis!

Auto ophalen in de haven

Amorgos heeft twee havens. De meeste veerboten komen aan in Port Katapola. De andere haven is Aegiali, een charmant dorpje aan de oostkant van het eiland. Hermes rent a car ligt met zijn kantoor direct in de haven van Katapola. Je stapt dus de boot af en staat al met één been in zijn kantoor. Kan niet missen. Je haalt de auto dus op in de haven en brengt hem hier ook weer terug.

Behalve auto’s kun je via Hermes ook scooters en quads huren. Er liggen ook nog andere autoverhuurders in de haven van Katapola, maar daar heb ik geen ervaringen mee.

Hoe is het om te rijden in Amorgos?

rijden door de wolken
zonsondergang amorgos rit
Zo’n mooie ritjes! Door de wolken, of vlak voor de zonsondergang!

Geweldig! Wij vonden Amorgos het mooiste eiland tijdens onze reis om over te rijden. Onderweg geniet je al heel snel van spectaculaire uitzichten, wij reden soms letterlijk door de wolken! Erg bijzonder. Je rijdt dus op grote hoogte en tegen de avond (het goude uurtje) is het écht prachtig om richting Aegiali te rijden. Deze uitzichten lieten mij erg denken aan een van de mooiste roadtrips ter wereld: the Chapman peak drive in Zuid-Afrika. Amorgos komt aardig in de buurt!

koeien op de weg
Houd rekening met andere weggebruikers!

Toen wij er waren, hadden wij de weg vaak helemaal voor ons zelf en een paar geitjes en koeien… Er is weinig verkeer en de kleine dorpen zijn autovrij en hebben een parkeerplaats direct buiten het dorp.

Hoe zijn de wegen?

De conditie van de wegen in Amorgos was meestal goed. Kuilen en ongelijke wegen kom je zeker tegen, maar overall zijn de wegen prima! De meeste wegen zijn ruim en verhard. De parkeerplaatsen bij de stranden zijn vaker onverhard. De wegen naar de stranden toe zijn vaak steil. Het is fijn als je de hellingproef goed onder de knie heb of een automaat rijdt zoals ons!

wegen amorgos

Overige zaken om rekening mee te houden

Naast het huren van de auto maak je nog meer kosten.

Verzekering

Zoals reeds uitgelegd, kun je het beste een verzekering nemen.

Borg

Controleer van tevoren goed hoeveel borg je moet betalen voor de huurauto. Afhankelijk van de huurauto betaal je meestal een bedrag rond de €200 tot €1800. Deze borg moet je via een creditcard betalen en het bedrag krijg je terug zodra je de huurauto ongeschonden retourneert. Lees altijd goed de voorwaarden door en borgstelling.

Tolwegen en Benzine

Er zijn geen tolwegen. De benzineprijs in Griekenland ligt momenteel hoger dan bij ons. Wij betaalden ongeveer €2,40 per liter! In totaal €25 voor de hele vakantie van 4 dagen. Er ligt sowieso een tankstation in Katapola en ook in de buurt van Aegiali.

De auto verhuurder rekent extra kosten als je de auto met een legere tank inlevert dan je hem hebt opgehaald. Zorg er dus altijd voor dat je de tank hetzelfde inlevert als hoe je hem gekregen hebt.

Parkeerkosten

Je kunt bijna overal gratis parkeren op Amorgos.

Navigatiesysteem

Wij huurden geen navigatiesysteem. Wij gebruikten gewoon onze internetbundel en Google Maps. Echter is het internet bereik op sommige plekken heel slecht waardoor je zelfs geen bereik hebt. Gelukkig is Amorgos een smal eiland met maar een aantal wegen. Je echt verrijden is bijna onmogelijk.

Kinderstoeltjes

Ga je met een baby of peuter naar Griekenland? Dan heb je een autostoeltje nodig. Tijdens het reserveren van de auto, kun je kenbaar maken dat je een autostoeltje nodig hebt. De kosten voor het stoeltje betaal je ter plekke aan de verhuurder.

Nog meer tips

Inmiddels heb ik echt al heel vaak een auto gehuurd op vakantie. Deze tips wil ik je nog meegeven!

Wacht op de bevestiging

Zodra je een huurauto boekt, dan is deze boeking nog niet definitief. De verhuurder moet namelijk eerst de boeking accorderen. Soms duurt het een paar minuten, maar soms ook een dag. Controleer daarom altijd of je auto ook daadwerkelijk voor jou gereserveerd is. Je ontvangt hier meestal een e-mail over!

Controleer de huurauto op bestaande gebreken

Voordat je ook maar 1 km met de huurauto gaat rijden, is het verstandig om foto’s te maken van de huidige staat van de auto. Bijna elke huurauto heeft lakschade en om te voorkomen dat ze deze schade op jou willen verhalen, is het verstandig om alles vast te laten leggen. Maak foto’s van alle schade, ook die op de bumper en onder de auto. Laat deze schade ook in het systeem zetten door de medewerker, of laat de medewerker de schade invullen op een formulier. Schade controleren kost tijd, maar voorkomt een discussie naderhand.

Heb je nog vragen of wil je jouw eigen ervaringen delen? Laat hieronder een reactie achter!

Have fun en reis je vrij ,
Evy

Hey lezer of reiziger! Foutje gezien, of heb jij actuelere informatie? Ik doe mijn best om alle reistips up to date te houden en jij kan daarbij helpen. Mail mij, ik ben je dankbaar. Dit artikel bevat affiliate links. Je leest er meer over in de disclaimer.

reisblogger evy van kan

Evy van Kan

In India heb ik de eerste keer de ultieme vrijheid van backpacken mogen ervaren! Sindsdien wil ik niet meer anders. Voor elke reis kies ik mijn eigen bestemmingen, route en hotels. Deze tips deel ik graag met jou, hier op Reisjevrij.nl. Have fun!

Meer over Evy van Kan

Ervaringen & Vragen

Stel je vragen, of deel jouw tips en ervaring hier!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *