Auto huren Aruba | tips voor een goedkope huurauto

Reisjevrij app QR
Download de Reisjevrij app Download de Reisjevrij app

Auto huren op Aruba: Tips en Ervaringen

Om alle mooie plekjes op het eiland te bezoeken is het wel handig als je een huurauto tot je beschikking hebt. Je kunt op je eigen tempo alle mooie plekjes ontdekken, je kunt overal stoppen en je kunt je eigen dagindeling maken. Een andere manier is er eigenlijk ook niet echt. Openbaar vervoer is niet betrouwbaar en bereikt niet alle plekken. Een taxi is een dure aangelegenheid. Het vinden van een goedkope en goede huurauto kan een beetje overweldigend zijn. Er zijn zoveel verhuurmaatschappijen en waar moet je op letten? Graag geef ik je mijn tips en deel ik mijn ervaringen over een auto huren en rijden op Aruba.

Hoe is het om zelf auto te rijden op Aruba? – Onze ervaring

Je mag met je Nederlandse rijbewijs rijden op Aruba. Hoe is het om als toerist op het eiland rond te rijden? Autorijden op Aruba is heel makkelijk en geeft je veel vrijheid. Het is veel relaxter rijden dan in Nederland en ook veel rustiger dan op Curaçao. Er zijn niet veel wegen op Aruba en de wegen zijn rustig. Over het hele eiland zijn er tweebaanswegen en rotondes. Er zijn geen snelwegen en verkeerslichten zagen wij alleen bij het vliegveld. De verkeersregels zijn vrijwel gelijk aan de verkeersregels in Nederland. Dat maakt het eenvoudig en veilig om in Aruba een auto te huren en zelf rond te rijden. De maximumsnelheden staan goed aangegeven en sowieso spreekt de bewegwijzering voor zich.

wegen op aruba
De hoofdweg op Aruba

Er zijn een aantal verschillen tussen rijden op Aruba en rijden in Nederland:

  • De maximale snelheid op Aruba ligt lager dan in Nederland. Binnen de bebouwde kom mag je maximaal 40 kilometer per uur rijden en buiten de bebouwde kom is dit 60 kilometer per uur. Er is een uitzondering en dat is de ‘hoofdweg’ van het eiland L.G. Smith Blvd. Hier mag je maximaal 80 kilometer per uur rijden.
  • Op T-splitsingen heeft doorgaand verkeer altijd voorrang van zowel rechts als links. Dit betekent in de praktijk dat verkeer van rechts vaak geen voorrang hoeft te krijgen. Hier moet je rekening mee houden in het verkeer.
  • De Arubanen zijn heel vriendelijk en hoffelijk in het verkeer. Sta je ergens te wachten om de hoofdweg op te draaien? Er wordt vrijwel meteen voor je gestopt en vriendelijk gezwaaid dat je de weg op mag rijden. Schrik niet van getoeter, dit wordt gedaan als dank tijdens het invoegen.

Navigeren deden wij met de app MAPS.ME. Je kunt de kaarten downloaden zodat je deze ook offline kunt gebruiken. Dit is ideaal want het kost je geen data en ook veel minder capaciteit van je batterij.

Hoe zijn de wegen op Aruba?

Wij zijn het hele eiland rondgereden en hebben het heel relaxed ervaren. De meeste wegen op Aruba zijn goed onderhouden en van uitstekende kwaliteit. De hoofdweg en ook de binnenwegen zijn vrijwel allemaal geasfalteerd. Er zijn slechts enkele onverharde wegen in het Noordoosten van het eiland. Bij regen kunnen de wegen glad worden, veel gladder dan in Nederland, dus wordt er geadviseerd om je snelheid te matigen. Ook wordt er geadviseerd om bij stilstaand verkeer 1 meter afstand van je voorligger te houden omdat je remweg tijdens regen en nat wegdek langer is. In Oranjestad zijn er een aantal eenrichtingswegen. Dit staat goed aangegeven. De stad is niet groot dus zelfs rijden in de hoofdstad is relaxed.

goedkope huurauto aruba
De onverharde wegen in het Noord-Oosten van Aruba

Welke auto huren op Aruba?

Elke auto is in principe geschikt! Een Kia Picanto, Ford Fusion, Hyundai i10, of een SUV… allemaal prima te doen. Alleen in het Nationaal Park Arikok zou een SUV handig kunnen zijn omdat je de natural pool niet kunt bereiken met een gewone auto, maar de rest van het park is ook prima te bezoeken met een standaard auto. Houd rekening met het aantal personen en je bagage. Een kleine auto zoals een Kia Picanto met twee kinderen en 2 grote koffers wordt krap. Als je een huurauto gaat zoeken via een vergelijker zoals Rentalcars.com of Sunnycars.nl, dan kun je filteren op “autoklasse”. Hiermee doelen ze op de grootte van de auto, bijvoorbeeld klein (small), medium (comfort), groot of premium. Reis je met twee personen, dan zou ik voor een kleine auto (small of comfort) gaan waarbij je een koffer of handbagage eventueel op de achterbank kunt zetten. Reis je met kinderen, dan zou ik kiezen voor een grotere auto.

Zelf heb ik een Kia Picanto gehuurd en dat was prima te doen met 2 personen en bagage. Een fijne, compacte auto waarmee je heerlijk het eiland rond kunt touren. Geef van te voren aan het autoverhuur bedrijf duidelijk aan of je een schakel of automaat wilt huren. Ik kreeg een automaat op Aruba. Ik zelf had nog nooit automaat gereden, maar het ging prima.

auto rijden aruba
Arikok National Park

Mijn tips:

  • Huur voor vertrek alvast een auto, zeker in drukke periodes rondom de vakanties in Nederland. Dat staat de auto direct klaar bij aankomst op het vliegveld en heb je garantie van de auto naar keuze.
  • Tanken: op Aruba moet je vooraf betalen. Vaak zijn er medewerkers aanwezig die dit voor je doen.
  • Download de offline route app: MAPS.ME
  • Zorg altijd voor een goede autoverzekering (inbegrepen bij Sunny Cars)!

Tips om de goedkoopste huurauto vinden

Hoe vind je nou de goedkoopste huurauto? Wat moet je doen om de goedkoopste prijzen te scoren? Je kunt op Aruba al een auto huren voor €300,- per week.

1. Boek ruim van tevoren

Hoe langer je wacht met boeken, hoe hoger de dagprijs van de huurauto zal zijn. Dit zie je terug aan de prijzen online. Wanneer je een week vooraf pas zoekt naar een auto krijg je prijzen van rond de €80,- per dag. Hoe eerder je boekt, hoe goedkoper. Leg bij voorkeur 3 tot 6 maanden voor je reis je huurauto al vast. Wanneer je zoekt naar een huurauto voor over 3 maanden, is de goedkoopste auto rond de €40 per dag via Sunnycars.nl! Deze prijs krijg je wanneer je de auto voor een weekje huurt. Huur je de auto maar 1 dag? Dan kost dit zo een €70,-. Dit is ook niet aan te raden. Je hebt de auto je hele vakantie nodig.

Gok er nooit op dat je op de dag van aankomst op de luchthaven nog een auto kan huren. Ze zijn vaak allemaal al verhuurt of ze kosten de hoofdprijs.

2. Reis buiten de hoogseizoenen

Reis bij voorkeur buiten de schoolvakanties en zomermaanden. In de maanden juli en augustus zijn de prijzen altijd hoger, ongeacht hoe lang van tevoren je boekt. De vraag naar huurauto’s is in deze maanden hoger, dus ook de prijzen. Begin mei en eind september of oktober zouden goedkopere periodes moeten zijn.

3. Vergelijken loont

Als je je reis nog niet volledig hebt vastgelegd, dan loont het zeker om alles te vergelijken! Vergelijk bijvoorbeeld de ophaallocaties of de dagen van de week. Zo kan het zijn dat een auto ophalen bij een kantoor op de luchthaven duurder is dan bij een verhuurbedrijf vlakbij die je bereikt met een shuttle service. Nog een vergelijkingstip: Vergelijk de vergelijkers’ EasyTerra.nlRentalcars.com en Sunnycars.nl. Dit zijn niet de autoverhuurders zelf, maar verzamelwebsites waarop het aanbod van alle autoverhuurders vergeleken wordt. Nu blijkt dat ook deze vergelijkers verschillende prijzen hanteren, dus ook hier is het goed om het aanbod even te checken.

4. Sluit de verzekering af via de vergelijker

Bij het huren van een auto is het wel zo verstandig om ook een autoverzekering af te sluiten. Een ongeluk zit in een klein hoekje. Van de tientallen keren dat wij achteraf de verzekering niet nodig bleken te hebben, waren we ook een paar keer heel erg blij met de all-risk verzekering! Wanneer je een goede verzekering afsluit via de vergelijker wanneer je je auto boekt, dan ben je vele malen goedkoper uit dan de verzekering los te nemen bij de verhuurder. Voorbeeld: In Spanje sloot ik via EasyTerra een all-risk af voor €5,95 per dag en aan het loket in Alicante bood de verhuurder mij een verzekering aan voor €21 per dag! Ik was blij dat ik hem al had en heb hiervan geleerd voor de volgende keren. Op Aruba hadden wij geboekt met Sunnycars, dan is een all-inclusive verzekering altijd al bij de huurprijs inbegrepen! Dit is een enorm pluspunt aan deze website.

Je eigen risico afkopen – of huren bij Sunny Cars – kan ik je van harte aanbevelen!

verzekering huurauto
In Spanje reed blogger Carien de berm in… Ze bleef ongedeerd, de auto niet.

Onze ervaringen met de autoverhuurders

Inmiddels hebben wij al veel auto’s gehuurd in diverse landen. Met alle drie de onderstaande vergelijkers/verhuurders hebben wij goede ervaringen en zijn betrouwbaar!

EasyTerra blijkt de goedkoopste huurauto’s aan te bieden in veel landen. Hun prijs is meestal inclusief volledige verzekering. Hun website is heel overzichtelijk en tijdens het boeken kun je extra wensen zoals een babyzitje of navigatie aanvinken.

Rentalcars.com heeft ook goedkope auto’s, vaak anders dan die van EasyTerra. De prijzen die je ziet zijn zonder verzekering. Ik heb er goede ervaringen mee en al meerdere auto’s via hun gehuurd. De verzekering kun je er tijdens het boekingsproces bij boeken.

Sunnycars.nl hebben wij hele goede ervaringen mee. Zij staan écht met stipt op 1 als het om service draait. Het fijne aan Sunny Cars is namelijk dat je all-in prijzen krijgt, waarbij belangrijke zaken zoals verzekering en onbeperkte kilometers al zijn inbegrepen. Zij hebben een hele goede service. Zij bieden alleen huurauto’s aan inclusief volledige dekking/verzekering. Ook betalen ze je eigen risico terug als er onverhoopt toch iets gebeurt. Dat maakt het huren van een auto bij Sunny Cars écht zorgeloos. Wanneer je geen risico wilt lopen, dan is Sunnycars.nl de beste optie voor jou.

huurauto boeken aruba
De Kia Picanto op Aruba 🙂

Ophalen en terugbrengen van de huurauto?

Hoe zit het met ophalen en terugbrengen van de huurauto? Meestal haal je de auto op bij de luchthaven. De meeste autoverhuurbedrijven bevinden zich op 2 minuten rijden van de luchthaven en bieden een shuttle service aan. Sommige verhuurbedrijven zitten zelfs in de terminal van de luchthaven.

De shuttle naar het verhuurbedrijf stond meteen klaar bij aankomst op Aruba! We reden in 2 minuutjes naar hun kantoor en hier hebben wij de auto ook weer ingeleverd aan het einde van de vakantie!

Je hoeft de huurauto niet persé direct meteen vanaf de luchthaven te huren. Sommige verhuur bedrijven kunnen de auto ook naar je accommodatie brengen en daar weer ophalen. Handig als je een pakketreis hebt geboekt inclusief transfer.

Overige kosten om rekening mee te houden

Naast het huren van de auto maak je nog meer kosten.

Verzekering

Zoals reeds uitgelegd, kun je het beste een verzekering nemen. Doe dit tijdens je boekingsproces. Je kunt je auto verzekeren via Rentalcars en EasyTerra. Mocht je een lekke band krijgen, of andere schade aan de auto, dan ben je volledig verzekerd. Een nadeel is dat de verzekering best prijzig is. Toch adviseer ik om een verzekering af te sluiten tijdens het reserveren. Je kunt meestal kiezen tussen verschillende soorten dekkingen en inclusief of exclusief het afkopen van je eigen risico. Je kunt voor grote verassingen komen te staan wanneer je zonder verzekering schade krijgt. Een ongeluk zit een klein hoekje. Wil je op safe spelen? Huur je auto dan via Sunnycars, dan heb je sowieso een all-in verzekering.

Borg

Controleer van tevoren goed hoeveel borg je moet betalen voor de huurauto. Afhankelijk van de huurauto betaal je meestal een bedrag rond de €100 tot €500. Deze borg wordt op je creditcard gereserveerd en het bedrag wordt weer vrijgegeven zodra je de huurauto ongeschonden retourneert. Lees altijd goed de voorwaarden door en borgstelling.

Parkeerkosten & Benzine

Op veel plekken kun je gratis parkeren. Je kunt direct naast de bekende stranden parkeren en ook aan de boulevard van Palm Beach kun je gratis parkeren. In het centrum van Oranjestad zijn diverse parkeerplekken rondom de winkelstraat en de Royal Plaza Mall. Ook bij de cruisehaven kun je parkeren. Ook hier kun je gratis parkeren. Er staan wel parkeermeters, maar die doen het al jaren niet meer 🙂 (aldus een local).

De tankprijzen op Aruba liggen laag. Zeker in verhouding met de huur die je voor je auto betaald. Voor ongeveer €10 per dag kun je prima het eiland rondreizen. Wij betaalden €40 aan benzine na 5 dagen rondrijden. Op dit moment kost een liter benzine op Aruba €1,50.

Navigatiesysteem

Een navigatiesysteem is niet te gebruiken op het eiland omdat er geen kaarten beschikbaar zijn. Je kunt de app MAPS.ME gebruiken. Deze app is gratis en de kaart wordt op de smartphone gedownload, zodat er tijdens het rijden geen internet nodig is. Het bespaart ook enorme capaciteit van je batterij. Echt een aanrader!

reserveren huurauto aruba
Rijden met uitzicht op baby beach

Nog meer tips

Inmiddels heb ik echt al heel vaak een auto gehuurd op vakantie. Deze tips wil ik je nog meegeven!

Wacht op de bevestiging

Zodra je een huurauto boekt, dan is deze boeking nog niet definitief. De vergelijkwebsite gaat nu de aanvraag doen bij de verhuurder, en de verhuurder moet eerst de boeking accorderen. Soms duurt het een paar minuten, maar soms ook een dag. Controleer daarom altijd of je boeking definitief is. Je ontvangt hier meestal een e-mail over en ontvangt dan een voucher. Wij hebben 3 dagen gewacht op de bevestiging na het boeken van een huurauto op Aruba.

Controleer de huurauto op bestaande gebreken

Check bij het ophalen van de huurauto, voordat je gaat rijden, altijd of er schade is aan de auto, en maak hier foto’s van. Dan kunnen ze je nooit aansprakelijk stellen voor schade die er al was. Bijna elke huurauto heeft lakschade en om te voorkomen dat ze deze schade op jou willen verhalen, is het verstandig om alles vast te leggen. Laat de medewerker de schade invullen op het speciaal daarvoor formulier. Schade controleren kost tijd, maar voorkomt een discussie naderhand en bespaart je geld als ze de schade op je willen verhalen.

Vraag naar de inleverlocatie

Vraag bij het ophalen van de huurauto alvast na waar je de auto aan het eind van je vakantie moet inleveren. Is dit op dezelfde plek? Moet je hem ergens parkeren? En zijn ze geopend op de gewenste tijd? Na het inleveren wordt de schade en de tankstand gecontroleerd en krijg je je borg terug.

Check de tankstand

Fotografeer naast de schade ook de tankstand. Met de vol-vol regeling moet je de auto met dezelfde tankstand inleveren als waarmee je deze ophaalt. Mocht je onterecht worden belast voor ontbrekende brandstof dan heb je de foto’s als bewijs. Kies voor een tankstation vlak bij de inleverlocatie, zodat je niet veel benzine meer gaat gebruiken. Bewaar ook de tankbon als bewijs.

Hopelijk heb je iets gehad aan mijn tips en ervaringen. Heb je nog vragen? Stel ze gerust hieronder. Ik help je graag.

Meer Aruba?

Have fun en reis je vrij ,
Debbie

Foutje gezien, of heb jij actuelere informatie? Mail mij, ik ben je dankbaar. Dit artikel bevat affiliate links. Je leest er meer over in de disclaimer.

Foto credits: Pixabay
reisblogger debbie

Debbie Hameleers

Het maken van verre reizen is mijn passie. Ik bepaal graag zelf mijn eigen reisroute. Het worden altijd unieke routes langs de hoogtepunten van het land, of een combinatie van landen. Deze routes wil ik hier graag met jullie delen. Een grote magnetische wereldkaart is prominent aanwezig in mijn huis en biedt telkens inspiratie voor nieuwe bestemmingen.

Meer over Debbie Hameleers

Ervaringen & Vragen

Stel je vragen, of deel jouw tips en ervaring hier!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *