Auto huren Cuba | Tips voor een goedkope huurauto

Reisjevrij app QR
Download de Reisjevrij app Download de Reisjevrij app

Auto huren Cuba: Tips en Ervaringen

Cuba is een enorm leuk en uniek land om te bezoeken! Je kunt een leuke route rijden in twee á drie weken waarin je een heel groot deel van het eiland ziet. Het is zeker goed mogelijk om dit land met eigen auto te verkennen. Zit jij er over na te denken om een auto te huren in Cuba en zelf te gaan roadtrippen? Lees dan snel verder!

Hoe is het om auto te rijden in Cuba?

oldtimer rijden in havana cuba
De wegen rondom Havana

Over het algemeen is het redelijk goed te doen om auto te rijden op Cuba. Er loopt eigenlijk één grote snelweg in een rondje over het eiland, en als je daar van af rijdt, om een stad in te rijden, worden de wegen doorgaans iets slechter. De snelweg is goed te doen, geasfalteerd maar wel af en toe gaten of ineens gekke bulten, en was totaal niet druk. Hou er rekening mee dat het hier niet zo is dat op de linkerbaan de snelste auto’s rijden, integendeel zelfs, rechts inhalen is normaal. Iedereen rijdt er super rustig en je krijgt vaak voorrang. Ik heb het autorijden op Cuba niet als gevaarlijk of eng ervaren. Wil je meer weten over zelf autorijden op Cuba, lees dan dit blog!

Welke auto huren in Cuba?

tips voor cienfuegos cuba to do

Elke auto is in principe geschikt! Het leukste is natuurlijk om een oldtimer te huren en er in te rijden, maar dat is helaas niet mogelijk. Je mag als toerist niet rijden in een oldtimer, dus dit moet je echt ervaren door een keer een ritje in een taxi of tour te boeken. Er rijden nog veel oldtimers op Cuba, en de huurauto’s vallen daardoor extra op. Dit komt vooral omdat er voornamelijk huurauto’s worden aangeboden van één merk: Peugeot. Op zich is het handig als het overige verkeer weet dat je een toerist bent! Hou wel rekening met het aantal personen en je bagage, als je een auto uitkiest. Het kan best lastig zijn om een huurauto op Cuba te vinden en het is zeker aanbevolen op heel erg op tijd te boeken! Wij huurden een Peugeot 301 en dit was prima te doen met zijn tweeën! De meeste wegen waren met deze auto goed begaanbaar, soms kwamen we op onverharde wegen waar we wat voorzichtiger moesten rijden. Maar hey, de oldtimers overleven het ook!

Waar auto huren Cuba?

Je vindt op Cuba geen grote huurbedrijven zoals Hertz of Sixt, dus het aanbod is karig. Er zijn niet veel websites die huurauto’s in Cuba aanbieden, dus je kan ook niet vergelijken. Je hebt vaak niet echt de keuze uit heel veel soorten auto’s. Soms kun je een auto huren via het hotel of de casa particular waar je verblijft. Ik raad altijd iedereen aan om ver van te voren een auto te boeken via www.tuicars.com. Dit één van de weinige websites waar je van tevoren een huurauto in Cuba kunt vastleggen. Volgens mij werken zij samen met Havanautos, een groter autoverhuurbedrijf op Cuba. Zij hebben in ieder geval een kantoor op de luchthaven van Havana (24 uur geopend) en ook in het centrum van Havana.

Ik blijf het zeggen, maar boek ruim van tevoren. Het is niet vreemd als je op de website naar huurauto’s zoekt, en er niets meer beschikbaar is!

Ophalen en terugbrengen van de huurauto?

Hoe zit het met ophalen en terugbrengen van de huurauto? Wij hebben de huurauto opgehaald in het centrum van Havana, en weer ingeleverd op de luchthaven van Havana. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om de huurauto direct nadat je geland bent op te halen op de luchthaven. Het kantoor op de luchthaven was 24 uur geopend, dus dat was heel fijn! Het is ook mogelijk om de auto op te halen in het centrum van Havana of in andere (grotere) steden, zoals Trinidad of Santa Maria.

oldtimer rijden havana

Je hoeft de huurauto niet persé terug te brengen naar dezelfde locatie als waar je hem hebt opgehaald. Zo is het mogelijk om de auto bijvoorbeeld op te halen in Havana en terug in te leveren in Santa Maria. Je betaalt dan in de meeste gevallen een extra ‘enkele-reistoeslag’.

Tips om de goedkoopste huurauto vinden

Hierbij nog 5 tips om de goedkoopste huurauto in Cuba te vinden:

1. Boek ruim van tevoren

Dit geldt op Cuba nog meer dan in andere landen. Hoe langer je wacht met boeken, hoe hoger de dagprijs van de huurauto zal zijn. Hoe eerder je boekt, hoe goedkoper. Bovendien is er niet heel veel aanbod, dus loop je het risico als je laat boekt dat er gewoon geen auto meer beschikbaar is. Leg bij voorkeur minimaal 6 maanden voor je reis je huurauto al vast.

2. Reis buiten de hoogseizoenen

Reis bij voorkeur buiten de schoolvakanties en zomermaanden. In de maanden juli en augustus zijn de prijzen altijd hoger, ongeacht lang van tevoren je boekt. De vraag naar huurauto’s is in deze maanden hoger, dus ook de prijzen. Begin mei en eind september zouden goedkopere periodes moeten zijn. Let wel; september en oktober zijn maanden die in het orkaanseizoen vallen. De prijzen zullen daardoor lager liggen, maar wees je bewust van de risico’s.

3. Wegenkaart of maps.me

Ga goed voorbereid op reis en download de gratis app maps.me, waarin je de wegenkaart van Cuba kunt downloaden zodat je zonder internet routes kunt opzoeken. Internet op Cuba is schaars, dus een fysieke kaart of app is onmisbaar. Door dit vooraf te regelen hoef je geen TomTom te kopen bij het verhuurbedrijf.

4. Verzekering

Alle auto’s die je via TUI Cars op Cuba huurt zijn standaard WA-verzekerd. Daar komen een verplichte allrisk-schadeverzekering (Super CDW) en diefstalverzekering (LDW) bij, die je ter plaatse dient af te sluiten. Let erop dat dit alleen met creditcard kan. Het eigen risico kun je afkopen. Bekijk goed hoeveel deze extra kosten bedragen wanneer je een huurauto uit zoekt, zodat je niet ter plekke nog voor verassingen komt te staan.

verzekering huurauto
In Spanje reed blogger Carien de berm in… Ze bleef ongedeerd, de auto niet.

5. Zelf tanken

Er zijn weinig tankstations te vinden in Cuba, dus het is sowieso aan te raden om op tijd naar een tankstation uit te kijken wanneer je tank leeg begint te raken. Vul de tank weer voordat je de auto inlevert, want als het verhuurbedrijf dat moet doen, rekenen ze vaak een hoge prijs door aan de klant.

6. Voorkom toeslagen

Autoverhuurders rekenen voor bepaalde ‘service’ extra kosten. Denk aan een eenrichtingstoeslag, waarbij je de huurauto ophaalt vanaf locatie A en inlevert op locatie B. Soms rekenen de verhuurders een extra toeslag wanneer je de auto wilt inleveren buiten de reguliere kantoortijden om. Ook is er vaak een toeslag voor iedere extra bestuurder (dus de bestuurder naast de creditcardhouder).

Onze ervaringen met de autoverhuurder

TUI Cars heeft een deal met Havanauto’s, wat het mogelijk maakt om thuis via internet al een auto te boeken (vaak kan dit niet van tevoren). Havanauto’s is ons goed bevallen! Hou er wel rekening mee dat je op Cuba bent, maar veel dingen een beetje anders gaan. Zo kwamen wij op de afgesproken tijd naar het kantoortje in de stad, en was er niemand te bekennen. We hebben even gewacht en rondgevraagd, maar niemand wist waar de betreffende persoon was. Toen we bijna ten einde raad waren, kwam er ineens iemand opdagen. Dat was wat vreemd, maar de auto was prima in orde!

Overige kosten om rekening mee te houden

Naast het huren van de auto maak je nog meer kosten.

Verzekering

Zoals reeds uitgelegd, ben je verplicht een verzekering nemen.

Borg

Controleer van tevoren goed hoeveel borg je moet betalen voor de huurauto. Afhankelijk van de huurauto betaal je meestal een bedrag rond de €200 tot €1800. Deze borg moet je via een creditcard betalen en het bedrag krijg je terug zodra je de huurauto ongeschonden retourneert. Lees altijd goed de voorwaarden door en borgstelling.

beste reisroute door cuba

Eenrichtingstoeslag

De verhuurmaatschappij kan een ‘eenrichtingstoeslag’ in rekening brengen. Je haalt de auto op in de ene stad en brengt hem terug in de andere stad.

Tolwegen en Benzine

Er zijn geen tolwegen in Cuba, dus hier ben je geen extra kosten aan kwijt. Wel ben je natuurlijk geld kwijt aan benzine. Zoals eerder gezegd kun je het beste zo vaak mogelijk tanken, zeker wanneer je tank nog maar kwartvol zit, omdat je niet heel veel tankstations tegenkomt. Wij hebben 10 dagen (ongeveer 785 km) met de auto gereden en voor 40 CUC getankt totaal. Een liter benzine kostte (toen, oktober 2019) iets minder dan 1 CUC.

De auto verhuurder rekent extra kosten als je de auto met een legere tank inlevert dan je hem hebt opgehaald. Zorg er dus altijd voor dat je de tank hetzelfde inlevert als hoe je hem gekregen hebt. Hou er tot slot rekening mee dat je waarschijnlijk niet met kaart kunt betalen, dus zorg voor voldoende cash geld om te tanken!

Tomtom

Wij huurden dit keer geen TomTom. Wij gebruikten de gratis app Maps.me, zoals eerder vermeld. Mocht je wel een TomTom bij de auto huren, dan komen er extra kosten bij.

Kinderstoeltjes

Ga je met een baby of peuter naar Cuba? Dan heb je een autostoeltje nodig. Tijdens het reserveren van de auto, kun je kenbaar maken dat je een autostoeltje nodig hebt. De kosten voor het stoeltje betaal je ter plekke aan de verhuurder. Helaas houden de verhuurders niet altijd rekening met het verzoek om een autostoel. Een andere optie is om zelf de autostoel mee te nemen (dit is gratis bij de meeste luchtvaartmaatschappijen) of om een goedkope stoel te kopen bij de eerste de beste babyzaak.

Extra bestuurder

Degene die de auto huurt, wordt aangemerkt als bestuurder. Dit is dus altijd degene die betaalt, degene op wiens naam de creditcard staat. Willen er anderen rijden dan de creditcardhouder? Dan moet daar een toeslag voor betaald worden.

Nog meer tips

auto huren Cuba
Je ziet hoe rustig het op de weg is!

Inmiddels heb ik echt al heel vaak een auto gehuurd op vakantie. Deze tips wil ik je nog meegeven!

Wacht op de bevestiging

Zodra je een huurauto boekt, dan is deze boeking nog niet definitief. De verhuurder moet namelijk eerst de boeking accorderen. Soms duurt het een paar minuten, maar soms ook een dag. Controleer daarom altijd of je auto ook daadwerkelijk voor jou gereserveerd is. Je ontvangt hier meestal een e-mail over en ontvang een voucher!

Controleer de huurauto op bestaande gebreken

Voordat je ook maar 1 km met de huurauto gaat rijden, is het verstandig om foto’s en video’s te maken van de huidige staat van de auto. Bijna elke huurauto heeft lakschade en om te voorkomen dat ze deze schade op jou willen verhalen, is het verstandig om alles vast te laten leggen. Maak foto’s van alle schade, ook die op de bumper en onder de auto. Laat deze schade ook in het systeem zetten door de medewerker, of laat de medewerker de schade invullen op een formulier. Schade controleren kost tijd, maar voorkomt een discussie naderhand.

Internationaal rijbewijs

In Cuba heb je een internationaal rijbewijs nodig. Deze haal je gemakkelijk bij de ANWB – zorg dat je een pasfoto mee hebt. Zo voorkom je problemen wanneer je de huurauto in Cuba op gaat halen!

Ik raad je aan om verder te lezen over reizen met de auto door Cuba, want er gaan een aantal dingen heel anders dan in Europa. Heb je nog vragen of wil je jouw eigen ervaringen delen? Laat hieronder een reactie achter!

Have fun en reis je vrij,
Sofie

Hey lezer of reiziger! Foutje gezien, of heb jij actuelere informatie? Ik doe mijn best om alle reistips up to date te houden en jij kan daarbij helpen. Mail mij, ik ben je dankbaar. Dit artikel bevat affiliate links. Je leest er meer over in de disclaimer.

sofie hoebe

Sofie Hoebe

Door de jaren heen ben ik echt reis-verslaafd geraakt! Ik heb al een heel aantal landen van mijn bucketlist mogen afstrepen, maar er staat ook nog genoeg op. Het liefst maak ik actieve reizen: ik ga vaak op wintersport, duik graag en doe op reis zoveel mogelijk excursies en actieve activiteiten. Mijn reizen zijn heel gevarieerd: van all-inclusive hotels tot campings, van touren in een camper tot een zeilvakantie of cruise. Ik heb ruim twee jaar op het Caribische eiland Sint Maarten gewoond, dus ook over die regio kan ik veel vertellen. Ik hoop jullie door deze ervaringen ook verder op weg te helpen!

Meer over Sofie Hoebe

Ervaringen & Vragen

Stel je vragen, of deel jouw tips en ervaring hier!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *