Auto huren Cyprus | Tips voor een goedkope huurauto

Auto huren Cyprus: Tips en Ervaringen

Cyprus is bekend om zijn stranden, de vele zonuren en de stranden. Maar een fly-drive door Cyprus is eigenlijk een must! Op een dikke 10 dagen kan je het land beter leren kennen, en dan kan je er nog altijd een aantal dagen strand aan plakken. Wij vlogen naar Larnaca en haalden direct bij de luchthaven de huurauto op. Zonder huurauto, kom je niet op de mooiste plekjes. Bij het plannen van onze roadtrip door Cyprus vonden we heel weinig informatie over het huren van een auto. Het gebrek aan info is niet echt uitnodigend om een auto te huren. Het vinden van een goedkope en goede huurauto, kan een beetje overweldigend zijn. Er zijn zoveel verhuurmaatschappijen en waar moet je op letten? Graag geef ik je mijn tips en deel ik mijn ervaringen over rijden in Cyprus.

Fijn geprijsde vliegtickets vind je op Skyscanner, een goede prijsvergelijker!

Hoe is het om te rijden in Cyprus?

Auto rijden in Cyprus is ons zeer goed bevallen! De wegen zijn er rustig. Algemeen gezien is het verkeer zeer rustig op het Akamas-schiereiland en in het Troödosgebergte. Nicosia en de verbindingen tussen de grote kuststeden (Paphos, Limassol, Larnaca,…) zijn wat drukker, maar een pak minder druk dan onze snelwegen. De Cyprioten hebben een vrij relaxte rijstijl. Er wordt niet echt getoeterd, voor zover wij hebben ervaren. Bestuurders zijn vrij geduldig. Wel hebben we gemerkt dat we in bergachtig gebied (lees Troödos) en uitdagend gebied (lees = Akamas) veel werden ingehaald in de bochten. Cyprioten durven meer en halen ook in in haarspeldbochten, hebben we gemerkt. Maar er was nooit sprake van een gevaarlijke situatie. De maximaal toegestane snelheden staan vaak aangegeven en de bewegwijzering spreekt voor zich.

Heel erg belangrijk: in Cyprus wordt LINKS gereden en niet rechts. De verkeersborden zijn dezelfde als bij ons, maar deze staan dus ook langs de linkerkant van de wegen. In het begin is dit wennen, maar wij waren dit na een dagje wel gewend 🙂

Navigeren deden wij met onze eigen TomTom. Deze aankoop is even wat duurder, maar je hebt die kosten er vrij snel uit, als je regelmatig reist en een auto huurt. Een TomTom heb je tegenwoordig voor een goede €200. Daarnaast moet je even kijken naar welk land je reist, want misschien dien je daar een aparte kaart voor aan te kopen en te downloaden. Wij hebben de TomTom al een jaar of zes. Ondertussen heeft onze eigen auto een ingebouwde GPS, maar we hebben er heel veel plezier van tijdens onze reizen, die we met het vliegtuig maken, én we nemen hem ook altijd mee als we met de eigen wagen op reis gaan. Hij wordt gemiddeld twee keer per jaar gebruikt voor een langere periode (2 à 3 weken) en daarbuiten soms ook voor korte tripjes. Zo gebruikten we hem tijdens onze 25 dagen in Mexico en er eentje huren voor de ganse periode had ons €220 gekost, duurder dan de aankoop dus!

Hoe zijn de wegen in Cyprus?

De meeste wegen in Cyprus zijn goed onderhouden. Algemeen geldt het volgende: alle wegen langs de kust en tussen de grotere toeristencentra zijn vergelijkbaar met onze eigen wegen.

In de Troödos zijn er off-road wegen, net als op het Akamas-schiereiland. Overweeg een 4×4 als je Akamas wil bezoeken. Als je enkel de Troödos wil aandoen, dan kan je een ‘gewone’ auto aanhouden. Als je hier op een gravel-weg terecht komt, kan je er over het algemeen prima op rijden, wij deden het ook! Er zijn geen tolwegen in Cyprus, alle wegen zijn gratis.

auto rijden cyprus
Het ruige landschap van Akamas vraagt om een stevige auto!

Welke auto huren in Cyprus?

Elke auto is in principe geschikt! Dit geldt zeker als je enkel de kustwegen, de Troödos en Nicosia aandoet. Ben je van plan het ruige Akamas-schiereiland te verkennen, dan is een 4×4 misschien beter geschikt. Verder maakt het eigenlijk niet zoveel uit: elke grote en kleine auto kan de wegen in Cyprus aan.

Belangrijk om de grootte van je wagen te bepalen, is vooral met hoeveel personen én bagage je onderweg bent. Wijzelf zijn altijd onderweg met onze twee kinderen, en hebben dus een grotere huurauto nodig. Met kleine kinderen heb je dikwijls extra bagage, zoals een kinderwagen,… bij tieners (zoals bij ons), wil iedereen zijn eigen koffertje met kleren mee. Als je een huurauto gaat zoeken via een vergelijker zoals Booking.com / Rentalcars.com of Sunnycars.nl, dan kun je filteren op “autoklasse”. Hiermee doelen ze op de grootte van de auto, bijvoorbeeld mini, economy, compact, intermediate (soms ook klein, comfort of groot) etc. Reis je met twee personen, dan zou ik voor een kleine auto (mini of economy) gaan waarbij je de reistas eventueel op de achterbank kunt zetten. Reis je met kinderen, dan zou ik standaard kiezen voor een grotere auto.

Tips:

 • Huur een automaat: superhandig met al die steile wegen in de Troödos. Je kan je zo ook beter concentreren op het links rijden!
 • Verblijf je vaak in het centrum van een stad: huur een kleinere auto. Dat is handiger met parkeren én de smalle straten. Omdat dat voor ons niet echt een optie is, met zijn vieren, zoeken wij dikwijls een hotel aan de rand van de stad, of een hotel met een eigen parking.
 • Zorg altijd voor een goede autoverzekering!

Ophalen en terugbrengen van de huurauto?

Hoe zit het met ophalen en terugbrengen van de huurauto? In Cyprus is dit heel goed geregeld. Meestal haal je de auto op bij de luchthaven. Bijvoorbeeld in Larnaca of Paphos. De autoverhuurbedrijven bevinden zich op loopafstand van de luchthaven en sommige zitten zelfs in de terminal van de luchthaven. In de meeste steden kun je overigens ook een huurauto ophalen, maar persoonlijk vind ik de luchthaven altijd fijner i.v.m. de verkeersdrukte in de steden.

Wij haalden onze auto op in Larnaca (luchthaven) en leverden hem hier ook weer in!

Je hoeft de huurauto niet persé terug te brengen naar dezelfde locatie als waar je hem hebt opgehaald. Zo is het mogelijk om de auto bijvoorbeeld op te halen in Larnaca en terug in te leveren in Paphos luchthaven. Je betaalt dan in de meeste gevallen wel een one-way-fee. De hoogte hiervan is afhankelijk van de aanbieder.

larnaca cyprus
Een auto huren in Larnaca bleek het goedkoopste voor ons.

Tips om de goedkoopste huurauto vinden

Wij hadden onze reis naar Cyprus al lang tevoren gepland, omdat we met zijn vieren in het hoogseizoen reisden. De volgorde waarin ik de reis boek, is meestal: vliegtickets, huurauto, hotels. Ik heb tevoren een ruwe planning in gedachten, en weet dus meestal welke plekken ik allemaal wil aandoen en of ik daarvoor een huurauto nodig heb.

Voor ons is het daarom logisch om eerst de huurauto te boeken, en dan pas de hotels. Er zijn ook veel leuke hotels, die maar enkele maanden tevoren boekbaar zijn, terwijl ik de huurauto altijd minimaal zes maanden tevoren wil vastleggen, na de vliegtickets.

In dit geval werkte dat ook prima voor de prijs: Wij betaalden via Booking.com / Rentalcars.com €411, 58 voor een SUV (!) voor 14 dagen, voor vier personen en kofferruimte voor drie koffers. De volledige dekking was hierbij inbegrepen! 5 tips om de goedkoopste huurauto te vinden:

1. Boek ruim van tevoren

Hoe langer je wacht met boeken, hoe hoger de dagprijs van de huurauto zal zijn. Hoe eerder je boekt, hoe goedkoper. Leg bij voorkeur 3 tot 6 maanden voor je reis je huurauto al vast. Wij hebben daar alvast ons voordeel mee gedaan in Cyprus, maar ook op andere bestemmingen.

2. Reis buiten de hoogseizoenen

Indien het kan, reis bij voorkeur buiten de schoolvakanties en zomermaanden. In de maanden juli en augustus zijn de prijzen altijd hoger, ongeacht lang van tevoren je boekt. De vraag naar huurauto’s is in deze maanden hoger, dus ook de prijzen. Begin mei en eind september zouden goedkopere periodes moeten zijn.

Nu kunnen wijzelf niet buiten de schoolvakanties reizen, maar het klopt wel: als ik dezelfde huurauto in een andere periode zou willen huren, dan is hij goedkoper! Als je niet anders kan, dan in de schoolvakanties reizen, geldt zeker dat je minimaal zes maanden tevoren de auto moet vastleggen.

3. Vergelijken maar!

Als je je reis nog niet volledig hebt vastgelegd, dan loont het zeker om alles te vergelijken! Vergelijk bijvoorbeeld de huurautoprijzen per luchthaven. Zo kan het zijn dat een auto ophalen in Larnaca duurder is dan in Paphos. Dus een goedkoop vliegticket naar een bepaalde bestemming is niet altijd een goedkope huurauto. Dat geldt vrij algemeen in vele landen. Bijvoorbeeld: het is goedkoper om naar Miami te vliegen dan naar Orlando, maar een huurauto huren in Orlando is veel goedkoper dan in Miami, waardoor je reis goedkoper zou kunnen uitkomen als je op Orlando vliegt (zeker als je van plan bent om lang een auto te huren)!

Nog een vergelijkingstip: Vergelijk de ‘vergelijkers’ EasyTerra.nl, Booking.com / Rentalcars.com en Sunnycars.nl Dit zijn niet de autoverhuurder zelf, maar verzamelwebsites waarop het aanbod van alle verhuurders vergeleken wordt. Nu blijkt dat ook deze vergelijkers verschillende prijzen hanteren, dus ook hier is het goed om het aanbod even te checken.

4. Sluit de verzekering af via de vergelijker

Bij het huren van een auto is het wel zo verstandig om ook een autoverzekering af te sluiten. Een ongeluk zit in een klein hoekje. Van de tientallen keren dat wij achteraf de verzekering niet nodig bleken te hebben, waren we ook een paar keer heel erg blij met de all-risk verzekering! Wanneer je een verzekering afsluit via de vergelijker dan ben je vele malen goedkoper uit dan de verzekering bij de verhuurder.

5. Voorkom toeslagen

Autoverhuurders rekenen voor bepaalde ‘service’ extra kosten. Denk aan een eenrichtingstoeslag, waarbij je de huurauto ophaalt vanaf locatie A en inlevert op locatie B. Soms rekenen de verhuurders een extra toeslag wanneer je met de huurauto een grens over wilt, of wanneer je de auto wilt inleveren buiten de reguliere kantoortijden om.

Let erop de huurauto altijd met een volle tank in te leveren! Er wordt een toeslag aangerekend als je deze niet volgetankt binnen brengt. In sommige gevallen loopt dat op tot €80 (Spanje)!

Onze ervaringen met de autoverhuurders

Inmiddels hebben wij al veel auto’s gehuurd in diverse landen. Met alle drie de onderstaande vergelijkers/verhuurders hebben wij goede ervaringen!

EasyTerra blijkt de goedkoopste huurauto’s aan te bieden, blijkt uit een vergelijking. Hun website is heel overzichtelijk en tijdens het boeken kun je extra wensen zoals een babyzitje of tomtom aanvinken. EasyTerra is een website waar verschillende aanbieders worden vergeleken, dus kijk daarom ook even goed naar de beoordelingen van de verschillende verhuurders!

Booking.com / Rentalcars.com heeft ook heel goedkope huurauto’s. Hun website is iets minder overzichtelijk: op de tweede pagina van het boekingsproces kan je ook de extra verzekeringen bij nemen, echter de totaal prijs wordt nog niet meteen berekend. Een beetje hoofdrekenen dus. Zelf boeken wij meestal via Booking.com / Rentalcars.com en hun service is erg goed. Ook hier kan je, buiten de verzekeringen nog extra’s aanvinken. Voor extra’s die er niet bij staan, kan je een mail sturen.

Met de meeste auto’s hun je onbeperkte kilometers rijden en zie je wat wel en niet verzekerd is. Dikwijls is er ook reeds een extra bestuurder inbegrepen, zodat je kan afwisselen met rijden (opgepast, dit zie je bij de voorwaarden en kan je bijvoegen bij boekingsproces, mocht dat niet zo zijn).

Sunnycars.nl heeft ook een hele goede service en hun website is erg overzichtelijk. Zij bieden alleen huurauto’s aan inclusief volledige dekking/verzekering. De prijs die je ziet, is dus all-in. Als je volledig verzekerd op weg wilt, dan is Sunnycars.nl de beste optie! Vaak heb je ook geen risico, of kun je dit afkopen. Neem dus zeker een kijkje op hun website.

Overige weetjes over je huurauto in Cyprus

Naast het huren van de auto maak je nog meer kosten.

Met de huurauto naar Noord-Cyprus

Als je de huurauto huurt in Cyprus, is die enkel verzekerd voor het Cypriotische deel. Als je naar Noord-Cyprus wil, dan moet je dit tevoren aangeven bij de verhuurder. Je dient dan extra (dure) verzekeringen af te sluiten ter plekke. In Noord-Cyprus wordt er blijkbaar iets wilder gereden dan in Cyprus; het risico op schade is hier groter.

Echter, de meeste verhuurmaatschappijen bieden je niet de mogelijkheid voor deze extra verzekering en hebben in hun algemene voorwaarden ook staan dat je in Cyprus zelf dient te blijven met de wagen en hier niet de landsgrens mee mag oversteken (de grens met Noord-Cyprus dus).

Je zou dus al op zoek moeten naar een verhuurder die dit aan biedt, en er niet negatief tegenover staat. Omgekeerd is het zo dat een huurauto huren in Noord-Cyprus en hem mee over de grens nemen naar Cyprus verboden is! Het beste verken je dus beide delen van het eiland in een afzonderlijke reis, of je verblijft in Cyprus, en maakt georganiseerde uitstapjes naar het Noorden (met geregeld transport).

Salamis Noord-Cyprus
Salamis ligt in Noord-Cyprus: het is eenvoudig hier een georganiseerde tour naartoe te boeken!

Verzekering

Zoals reeds uitgelegd, kun je het beste een verzekering nemen.

Borg

Controleer van tevoren goed hoeveel borg je moet betalen voor de huurauto. Afhankelijk van de huurauto betaal je meestal een bedrag rond de €200 tot €1800, soms zelfs boven de €2000. Deze borg moet je via een creditcard betalen en het bedrag krijg je terug zodra je de huurauto ongeschonden retourneert. Lees altijd goed de voorwaarden door en borgstelling.

Eenrichtingstoeslag

Als je geen rondje maakt, maar bijvoorbeeld de auto ophaalt in Larnaca en inlevert in Paphos, dan kan de verhuurmaatschappij een ‘eenrichtingstoeslag’ in rekening brengen. Je haalt de auto op in de ene stad en brengt hem terug in de andere stad.

Tolwegen en Benzine

Zoals al gezegd, alle wegen in Cyprus zijn gratis!

De auto verhuurder rekent extra kosten als je de auto met een lege tank inlevert. Zorg er dus altijd voor dat je de auto met volle tank inlevert. Wij vroegen bij het ophalen eenvoudigweg waar het dichtstbijzijnde tankstation gelegen was, op de weg waarlangs wij planden terug te rijden.

Parkeerkosten

Op veel plekken kun je goed gratis parkeren. In de kuststeden, zoals Limassol, zijn er effectief plekken waar je betaald moet parkeren, maar je vindt hier ook nog niet-betalende parkings. De parkeerkosten zijn een pak lager dan in Nederland of België en je maakt hier gewoon gebruik van de parkeermeters.

Navigatiesysteem

Wij huurden geen navigatiesysteem, maar gebruikten onze eigen TomTom. Heb je wel een GPS nodig, dan betaal je hier extra voor, en dat kan oplopen. Een andere optie is de gratis app Maps.me!

Kinderstoeltjes

Ga je met een baby, peuter of jong kind (lagere schoolleeftijd) naar Cyprus? Dan heb je een autostoeltje nodig. Tijdens het reserveren van de auto, kun je kenbaar maken dat je een autostoeltje nodig hebt. De kosten voor het stoeltje betaal je ter plekke aan de verhuurder. Niet goedkoop… meestal betaal je €8 tot €10 per dag voor een autostoeltje. Helaas houden de verhuurders niet altijd rekening met het verzoek om een autostoel. Er staat ook duidelijk aangegeven bij het boeken ‘op basis van beschikbaarheid’. Het kan dus zijn dat je ter plekke geen beschikking hebt over een autostoeltje. Je kan dan via een andere verhuurder de stoel regelen.

Een andere optie is om zelf de autostoel mee te nemen (dit is gratis bij de meeste luchtvaartmaatschappijen) of om een opblaasbare autostoel mee te nemen (Bubblebum). Deze laatste is geschikt voor kinderen van 4 tot 11 jaar. Wij hebben er eentje aangekocht voor onze dochter en ze heeft hier effectief vanaf haar vierde tot haar negende op gezeten tijdens onze reizen. Een BubbleBum kost tussen de €30 en €40.

Nog meer tips

auto huren cyprus
Op het Akamas-schiereiland kom je niet zonder huurauto!

Inmiddels heb ik echt al heel vaak een auto gehuurd op vakantie. Deze tips wil ik je nog meegeven!

Wacht op de bevestiging

Zodra je een huurauto boekt, dan is deze boeking nog niet definitief. De verhuurder moet namelijk eerst de boeking accorderen. Soms duurt het een paar minuten, maar soms ook een dag. Controleer daarom altijd of je auto ook daadwerkelijk voor jou gereserveerd is. Je ontvangt hier meestal een e-mail over en ontvangt een voucher! Dit voucher neem je mee naar de verhuurder. Het is handig om dit in tweevoud te hebben, en een exemplaar voor jezelf te hebben; in dit voucher staan meestal ook de algemene voorwaarden.

De huurauto snel ophalen

Wanneer je met het vliegtuig komt en op de luchthaven de huurauto gaat ophalen, dan is de kans groot dat je lang moet wachten voordat je daadwerkelijk in de auto zit. In Cyprus waren wij gelukkig snel aan de beurt omdat wij als een van de eersten door de douane waren. Wel hadden wij binnen no-time een redelijke rij achter ons staan. Toch duurde het nog redelijk lang eer we onze auto daadwerkelijk hadden.

Als de mogelijkheid er is, dan kun je je het beste opsplitsen zodra je het vliegtuig uit komt. De één wacht op de koffers en de ander (de bestuurder) gaat met alle papieren naar het verhuurloket. Natuurlijk lukt dat niet altijd, zeker niet op grote luchthavens, waar je soms nog met een busje naar de autoverhuurder moet, omdat die niet in de luchthaven zelf zit.

Wij proberen op de dag van aankomst niks meer te plannen, behalve uit de vlieghaven komen, de huurauto ophalen, naar onze accommodatie rijden, en daar lekker bekomen. Gaat alles dan toch sneller, dan is dat mooi meegenomen om ’s avonds eventueel al eens op verkenning te gaan, maar we rekenen hier niet op.

Bij Sunnycars kun je ook kiezen voor een “fastlane huurauto”. Ideaal. Je kunt dan de wachtrij skippen en wordt direct geholpen!

Controleer de huurauto op bestaande gebreken

Voordat je ook maar 1 km met de huurauto gaat rijden, is het verstandig om foto’s te maken van de huidige staat van de auto. Bijna elke huurauto heeft lakschade en om te voorkomen dat ze deze schade op jou willen verhalen, is het verstandig om alles vast te laten leggen. Maak foto’s van alle schade, ook die op de bumper en onder de auto. Laat deze schade ook in het systeem zetten door de medewerker, of laat de medewerker de schade invullen op een formulier. Schade controleren kost tijd, maar voorkomt een discussie naderhand.

Zo, jij bent helemaal klaar om een auto te huren in Cyprus!

Wil je meer over Cyprus weten? Check hier meer artikelen:

Heb je nog vragen of wil je jouw eigen ervaringen delen? Laat hieronder een reactie achter!

Have fun en reis je vrij,
Chris

Hey lezer of reiziger! Foutje gezien, of heb jij actuelere informatie? Ik doe mijn best om alle reistips up to date te houden en jij kan daarbij helpen. Mail mij, ik ben je dankbaar. Dit artikel bevat affiliate links. Je leest er meer over in de disclaimer.

Foto Credits: Chris en Pixabay
blogger Chris Donkers

Chris Donkers

Sinds we met de kinderen een roadtrip door Mexico hebben gemaakt, zijn we een beetje reisgek! Als we reizen, willen we graag wat van het land zien, op onze eigen manier en op ons eigen tempo. Het zelfstandig organiseren van een reis, het vele uitzoekwerk, het verslinden van reisgidsen.... is voor mij even plezierig als het reizen zelf. Ik heb nog een lange wishlist: uitstapjes dichtbij, leuke city-trips in Europa, maar ook roadtrips en verre bestemmingen, ik hou van de wereld! Graag wil ik mijn reistips met je delen, zodat ook jij geïnspireerd geraakt.

Meer over Chris Donkers

Ervaringen & Vragen

Stel je vragen, of deel jouw tips en ervaring hier!
 • Hi Chris,

  Je geeft aan dat als je met een huurauto van het Griekse gedeelte naar het Turkse gedeelte wil, je hiervoor een extra “dure” verzekering moet afsluiten. Over welk bedrag hebben we het dan ten opzichte van het bedrag dat je betaald enkel in het Griekse gedeelte?

  Imke

  Beantwoorden
  • Hoi Imke,
   De meeste verhuurmaatschappijen bieden zelfs niet de mogelijkheid om met een huurauto van het Griekse gedeelte door te steken naar het Turkse gedeelte. Zo biedt Sunny Cars deze optie zelfs niet aan. Als je een prijsvergelijker als rentalcars of easyterra neemt, kan je dit per verhuurbedrijf terugvinden in hun algemene voorwaarden. Momenteel is het zo dat geen van de verhuurbedrijven, aangesloten bij deze prijsvergelijkers, toelaten dat je de auto mee de grens over neemt. Dit kan variëren, maar momenteel is er dus geen enkele. Je zou dan je toevlucht moeten nemen tot een lokale verhuurder ter plaatse. Dit betekent dat zij dan ook zelf bepalen wat de kost van de verzekering is. Naast de kost, is het ook nog maar de vraag of deze verzekering dan echt alles dekt. Ik zou dit echt afraden. Neem gewoon een huurauto voor Zuid-Cyprus en boek een tourtje naar bezienswaardigheden in Noord-Cyprus. Bovenstaande geldt ook in omgekeerde richting.
   Hopelijk heb jij een fijne reis!
   groetjes,
   Chris

   Chris Donkers

   Beantwoorden
 • Hi Chris,

  Je geeft aan dat als je met een huurauto van het Griekse gedeelte naar het Turkse gedeelte wil, je hiervoor een extra “dure” verzekering moet afsluiten. Over welk bedrag hebben we het dan ten opzichte van het bedrag dat je betaald enkel in het Griekse gedeelte?

  Imke

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *