Auto huren IJsland | Tips voor een goedkope huurauto
IJsland auto huren

Auto huren IJsland: Tips en Ervaringen

IJsland verken je het beste met een eigen huurauto. Het openbaar vervoer is in IJsland erg beperkt en in de winter rijden sommige bussen niet. Het vinden van een goedkope en goede huurauto kan een beetje overweldigend zijn. Er zijn ontzettend veel verhuurmaatschappijen en bijvoorbeeld verzekeringen waar je rekening mee moet houden. Graag geef ik je mijn tips en deel ik mijn ervaringen over autorijden in IJsland.

Hoe is het om te rijden in IJsland? – Onze ervaring

Het rijden in IJsland is ontzettend fijn en rustig. Wij waren in februari (laagseizoen) in IJsland en hadden 90% van de tijd de weg voor ons zelf. Je ziet natuurlijk wel wat andere weggebruikers, maar deze vind je vaak op een afstandje voor of achter je. In de stad en de dorpen is het natuurlijk wel wat drukker, maar de IJslanders hebben over het algemeen een rustige rijstijl.

Hoe zijn de wegen in IJsland?

Autorijden in IJsland
Ringweg 1 in IJsland

IJsland kent één belangrijke ringweg door het land en deze weg wordt aangeduid met nummer 1. Deze weg is geasfalteerd, maar zo nu en dan kom je wat gaten tegen. Deze weg is over het algemeen heel goed om op te rijden.

Andere belangrijke wegen hebben een getal van twee cijfers. Deze wegen zijn vaak niet geasfalteerd. Minder belangrijke wegen hebben een getal van drie cijfers. Tot slot zijn er nog de wegen in het onbewoonde binnenland, deze wegen beginnen met een F, gevolgd door een nummer.

Rijden in IJsland in de winter

In de winter is ringweg 1 vaak goed begaanbaar en meestal best goed sneeuwvrij. Omdat wij weinig verkeer tegen kwamen reden wij vaak in het midden. Aan de randen ligt vaak nog wel wat sneeuw. Ga je van de ringweg af, dan kom je veel meer sneeuw of ijsvlakken op de wegen tegen. Let dus goed op als je op zo’n besneeuwde weg rijdt. Daarnaast kunnen rotondes en privé terreinen verraderlijk glad zijn.

Trek niet te hard op en rijd niet te snel. Test eventueel bij een lage snelheid of je grip hebt. Hoe de wegen erbij liggen is natuurlijk ook afhankelijk van het moment waarop het voor het laatste gesneeuwd heeft. Tijdens onze reis reden wij met een auto met vierwielaandrijving en zijn we maar één keer, bij een rotonde, weggegleden.

Wegen IJsland in de winter
Opletten bij besneeuwde wegen

Verkeersregels

Over het algemeen zijn de verkeersregels in IJsland vergelijkbaar met die in Nederland. Veiligheidsgordels zijn verplicht en bellen tijdens het rijden is verboden. Er zijn een aantal punten waar je rekening mee moet houden.

 • Het is in IJsland verplicht om altijd met je lampen aan te rijden, ook overdag.
 • Op asfaltwegen buiten de bebouwde kom is de maximum snelheid 90 km per uur.
 • Het is verboden om met je auto van de weg af te gaan. De autosporen vernielen de kwetsbare vegetatie. Daarnaast blijven ze jaren zichtbaar en het ontsiert het landschap. Stop dus alleen op parkeerplekken of inhammen in de weg.
 • Alcohol tijdens het rijden is helemaal verboden. 0,05 promille is al strafbaar.
 • Inhalen op heuvels en kruispunten is verboden.
 • IJsland hanteert op vierbaanswegen het principe: “keep your lane”, rechts inhalen mag dus in IJsland wel.

Welk type auto huren in IJsland: normaal of 4×4?

Op internet kom je heel vaak de discussie tegen, een auto met of zonder vierwielaandrijving (4×4) in IJsland? Dit is afhankelijk van o.a. de route die je rijdt, de bezienswaardigheden die je wilt bezoeken en de periode waarin je reist met het bijbehorend weer type.

Wij waren in februari in IJsland en wilde graag wat meer zien dan de standaard Golden Circle. Daarnaast hadden wij rustig gelegen accommodaties geboekt. Wij boekte daarom een auto met vierwielaandrijving. Een andere reden is dat wij graag onbezorgd op reis willen gaan en daarom ons vervoer graag goed geregeld willen hebben.

Ik raad je aan om in de winter zeker een auto met vierwielaandrijving te huren. Het is veiliger én je kunt met zo’n auto alle bezienswaardigheden in IJsland bezoeken.

Auto huren in IJsland
Onze huurauto: een Ford Kuga met vierwielaandrijving

Mijn tips:

 • Heb je een voorkeur voor een automaat of een handgeschakelde auto? Geef dit dan bij de verhuurmaatschappij door.
 • Zorg altijd voor een goede autoverzekering! Maar laat je geen overbodige verzekeringen aanpraten.
 • Wil jij echt dé ultieme vrijheid? Huur dan een camper, dit kan zelfs in de winter.

De goedkoopste huurauto vinden

Als je het goedkoop wilt aanpakken dan kun je in IJsland voor € 39,- per dag bij Sunnycars.nl een auto huren incl. verzekering. Ik huur zelf graag een zo goedkoop mogelijke auto, maar wel met verzekering. Ik heb daarom bij de volgende aanbieders prijzen opgevraagd:

 • Rentalcars.com = de goedkoopste auto met vierwielaandrijving (€ 66,- per dag)
 • EasyTerra = de goedkoopste voor kleine auto’s
 • Sunnycars.nl = all-in prijzen, goed verzekerd, geen eigen risico etc.
 • Direct bij de aanbieders zoals Europcar, Hertz, Budget, Sixt etc.

In de winter in IJsland is een auto met vierwielaandrijving 4×4 echt een aanrader. Zo’n auto boek je het voordelig bij Rentalcars.com voor € 66,- per dag. EasyTerra blijkt de goedkoopste kleine huurauto’s aan te bieden (wij vergeleken de prijzen voor het laatst in feburari 2020 bij verschillende aanbieders). Inclusief volledige verzekering, hadden zij het goedkoopste huurauto voor Ijsland. Hun website is heel overzichtelijk en tijdens het boeken kun je extra wensen zoals een babyzitje of tomtom aanvinken. EasyTerra is een vergelijker en kijk daarom ook even goed naar de beoordelingen van de verschillende verhuurders!

Check altijd goed wat je voor een bepaalde prijs krijgt. Hoe is de auto verzekerd? Heb je een eigen risico en hoeveel kilometers mag je ermee rijden?

Huurauto IJsland
Een hele mooie zonnige dag in de sneeuw

Ophalen en terugbrengen van de huurauto?

In IJsland is het ophalen en terugbrengen van een huurauto goed geregeld. Je kunt de auto bij de luchthaven (Keflavíkurflugvöllur) ophalen en terug brengen. Bij alle autoverhuurbedrijven is de ophaal locatie van de auto op zo’n 5 minuten rijden van de luchthaven. Om er te komen neem je de grote gele shuttle bus op de parkeerplaats bij de aankomsthal. In de bus staat aangegeven waar je precies uit moet stappen.

In Reykjavik zijn ook verschillende autoverhuurbedrijven, maar persoonlijker vind ik het prettiger om de auto op het vliegveld op te halen en terug te brengen.

Kosten om rekening mee te houden

Naast het huren van de auto maak je nog meer kosten.

Verzekering

Je kunt je auto verzekeren via Rentalcars. Mocht je een lekke band krijgen, of andere schade aan de auto, dan ben je volledig verzekerd. Een nadeel is dat de verzekering best prijzig is. Toch adviseer ik om een verzekering af te sluiten via Rentalcars. Of huur via Sunnycars, dan heb je sowieso een all-in verzekering.

Benzine

De benzineprijs in IJsland is over het algemeen iets voordeliger dan in Nederland. In februari 2019 stond de benzineprijs in IJsland op 222 ISK / € 1,56. Houd er rekening mee dat je een gehuurde auto altijd met een volle tank in moet leveren. Wij waren voor onze rondreis zo’n € 150,- aan benzine kwijt.

Wacht niet totdat het brandstof lampje aan gaat! Je kunt in IJsland niet op iedere hoek tanken, dus tank wanneer dit kan.

Parkeerkosten

Over het algemeen kun je in IJsland vaak gratis parkeren. Bij de toeristische trekpleisters is het vaak wel betaald parkeren en zijn de kosten ongeveer € 5,- tot € 6,- per bezoek. Wij betaalde tijdens onze gehele rondreis € 17,- aan parkeerkosten. In het centrum van Reykjavik is het parkeren ook betaald. Kies daarom voor een hotel waar je gratis kunt parkeren wanneer je hier met de auto heen gaat.

Roadtrip IJsland

Navigeren in IJsland

Navigeren in IJsland kan heel makkelijk met je telefoon via een navigatie app of Google maps. Download voor de zekerheid in Nederland al de gehele kaart van IJsland op je telefoon zodat je ook zonder internet makkelijk kunt navigeren. Wij kozen voor deze optie en waren er zeer tevreden over. Tegenwoordig hebben veel auto’s gewoon een USB aansluiting zodat je jouw telefoon tijdens het navigeren ook op kunt laden. Neem eventueel voor de zekerheid een koppelstukje mee voor in de sigarettenaansteker.

Een tweede optie is om een navigatie systeem mee te nemen. Zorg er ook dan voor dat de kaart van IJsland op het navigatiesysteem staat.

Ook interessant:

♥ Roadtrip door IJsland: route van 1 week.

♥ 10 hoogtepunten van de Golden Circle

♥ Overnachten op de Golden Circle: 10 tips.

Hopelijk heb je na het lezen van dit artikel zin gekregen om je koffer of backpack te gaan pakken en op reis te gaan. Heb je nog vragen? Stel ze gerust hieronder. Ik help je graag.

Esther reis blogger

Dit artikel bevat affiliate links. Je leest er meer over in de disclaimer. Foto credits: Esther.

Over de auteur

client-photo-1
Esther Jacobs
Tijdens mijn eerste backpack reis ben ik verliefd geworden op de overvloed aan natuur die de wereld ons te bieden heeft. Mooie kustlijnen, uitgestrekte vlaktes, immense bergketens, parelwitte stranden, schitterende meren en alle prachtige dieren in deze gebieden. Hier krijg ik nooit genoeg van! En jij?

Reacties en vragen

Stel hier je vraag of geef een reactie.