Auto huren in Lapland | Tips voor een goedkope huurauto

Reisjevrij app QR
Download de Reisjevrij app Download de Reisjevrij app

Auto huren Lapland: Tips en ervaringen

Voor wij naar Lapland reisden hebben we ons afgevraagd hoe het zou zijn om onder winterse omstandigheden zelf auto te rijden in Lapland. Wij houden van de vrijheid van een huurauto en daarom besloten we het gewoon te gaan proberen. Zonder huurauto ben je namelijk afhankelijk van het openbaar vervoer en ben je beperkt in de reismogelijkheden. Bovendien liggen de mooiste plekjes juist iets afgelegen zoals nationaal parken om te wandelen. Je kunt hiernaartoe wel excursies boeken, maar dit zijn over het algemeen erg dure excursies waarbij je met een gids gaat wandelen. Wij willen graag op onszelf wandelen. Ook verblijven wij graag in chalets in de bossen buiten het centrum zodat we vanaf de eigen accommodatie noorderlicht zouden kunnen zien. Het hebben van een huurauto in Lapland geeft je veel vrijheid en scheelt tijd en geld.

doen in lapland
excursies ivalo

Het vinden van een goedkope en goede huurauto, kan een beetje overweldigend zijn. Er zijn zoveel verhuurmaatschappijen en waar moet je op letten? Graag geef ik je mijn tips en deel ik mijn ervaringen over rijden in Lapland.

Hoe is het om te rijden in Lapland?

tips auto huren lapland
rovaniemi vliegveld auto huren

Je zou het misschien niet verwachten met die bergen sneeuw die in Lapland vallen, maar wij vonden het prima te doen om te rijden. Het is bij aankomst natuurlijk wel even spannend om in het winterse landschap te gaan rijden. De wegen worden door sneeuwschuivers constant vrijgemaakt en wij vonden het absoluut niet onveilig. Wij verbleven tijdens onze eerste keer Lapland in Inari in het noorden van Lapland. Wij zijn vanaf het vliegveld in Ivalo naar Inari gereden en merkte al meteen tijdens ons eerste ritje dat de auto goede grip had door de winterbanden met spikes en het fijn rijden was.

Tijdens onze tweede keer Lapland hebben we een roadtrip gemaakt en hebben we veel kilometers gereden. De wegen tussen deze steden zijn vaak in de vorm van een dubbele rijbaan waar maximaal 80 km per uur gereden mag worden. Wij reden meestal iets rustiger, zo een 60 kilometer per uur. Een groot voordeel van rijden in Lapland is dat de wegen erg rustig zijn. Je komt maar een paar andere weggebruikers tegen. Er wonen geen massa’s mensen in Lapland en dat is op de wegen goed te zien. Wanneer er iemand achter je zit die jou graag wil inhalen krijg je vaak een seintje met de lichten en er wordt dan heel netjes ingehaald. Wanneer je wordt ingehaald stuift er meestal wat sneeuw van de weg op, vooral bij bussen en vrachtwagens. Houd daarom voldoende afstand van andere weggebruikers. Mensen houden rekening met de weersomstandigheden en met elkaar en dat is heel fijn!

Tijdens onze derde keer Lapland hebben we gereden in Zweden in plaats van Finland. Behalve het uitzicht is er geen verschil met autorijden in deze landen.

Houd rekening met rendieren. Deze dieren leven in Lapland in het wild en kunnen zomaar de weg oversteken. Wij hebben er een aantal gezien langs de wegen dus ook daarom is een rustige snelheid goed!

Wij hebben hele fijne ervaringen met auto rijden in Lapland. Houd er rekening mee dat je ook in donker weer kunt rijden of tijdens een sneeuwbui. Calculeer daarom langere reistijden in dan je navigatie aangeeft en rij rustig.

Hoe zijn de wegen in Lapland?

De meeste wegen in Lapland zijn goed onderhouden. Er zijn maar een paar wegen en daardoor is het rijden eenvoudig. De wegen worden goed vrijgemaakt van sneeuw waardoor het ook niet gevaarlijk is. De mensen rijden rustig en de maximumsnelheid op de wegen is 80 km per uur. Wij hebben flink wat stukken rondgereden en hebben het heel relaxed ervaren. Het kan voorkomen dat er een dun laagje ijs op de weg ligt. Houd hier rekening mee en pas je snelheid aan.

wegen in lapland

De maximumsnelheden staan goed aangegeven langs de weg en de bewegwijzering is ook heel duidelijk. Er zijn niet veel wegen in Lapland dus er staan een paar plekken aangegeven op de wegen. Je volgt de borden en komt vanzelf in de kleine stadjes. Je kunt je bijna niet verrijden. Navigeren deden wij met Google Maps op onze eigen mobiel maar je kunt er ook voor kiezen een navigatiesysteem bij je auto te huren. Een andere oplossing is Maps.me, een app die je offline kan gebruiken nadat je de betreffende kaarten hebt gedownload.

Welke auto huren in Lapland?

lapland veilig zelf rijden

Elke auto is in principe geschikt! Op elke auto die wordt verhuurt in Lapland zitten winterbanden met spikes. Hierdoor heb je goede grip op de weg. Houd rekening met het aantal personen en je bagage. Een kleine auto zoals een Fiat panda met twee kinderen en 2 grote koffers wordt krap. Als je een huurauto gaat zoeken via een vergelijker zoals Rentalcars.com of Sunnycars.nl, dan kun je filteren op “autoklasse”. Hiermee doelen ze op de grootte van de auto, bijvoorbeeld mini, economy, standaard comfort of groot. Reis je met twee personen, dan zou ik voor een kleine auto (mini of economy) gaan waarbij je een koffer of handbagage eventueel op de achterbank kunt zetten. Reis je met kinderen, dan zou ik kiezen voor een grotere auto. Wij huurden tijdens alle drie onze Lapland vakanties via Sunny Cars een economy en dat was prima te doen met 2 personen. Beide koffers gingen in de kofferbak.

huurauto kiruna
winterbanden lapland

Mijn tips:

  • Wanneer je een huurauto neemt vanaf het begin tot eind van je vakantie, let dan op dat je bij je hotel (gratis) kunt parkeren.
  • Pas op met remmen. Rem niet abrupt en rem ook niet in bochten.
  • Omdat de temperatuur in lapland kan dalen tot -40 graden krijg je bij je huurauto een accuverwarmer. Maak hier gebruik van , vooral ‘s nachts.
  • Zorg altijd voor een goede autoverzekering! Wij boeken daarom altijd een auto via Sunnycars. Dan is een all-inclusive verzekering altijd al bij de huurprijs inbegrepen! Dat maakt het huren van een auto bij Sunny Cars écht zorgeloos. Wanneer je geen risico wilt lopen, dan is Sunnycars.nl de beste optie voor jou. De prijzen zijn vaak even duur of niet veel duurder dan op Rentalcars.com. Vergelijk beide websites goed voor de beste prijs!

Ophalen en terugbrengen van de huurauto?

goedkope auto lapland

Hoe zit het met ophalen en terugbrengen van de huurauto?  In Lapland is dit heel goed geregeld. Meestal haal je de auto op bij de luchthaven. De autoverhuurbedrijven bevinden zich in de terminal van de kleine luchthavens in Lapland. Wij huurden onze auto elke keer bij Sunnycars en hebben telkens ongeveer 4 maanden vooraf gereserveerd via hun website. Nadat we waren geland en onze bagage hadden opgehaald gingen we met onze voucher naar het verhuurbedrijf in de terminal. Het voordeel van een kleine luchthaven is dat dit gehele traject maar een kwartiertje duurt. Wij stonden alle keren dus snel buiten met de sleutel van de huurauto. Heerlijk! Omdat wij de auto vooraf al hadden gereserveerd wisten ze dat wij eraan kwamen. Als het echt koud is, staat je auto buiten op de parkeerplaats tegenover de luchthaven al warm te draaien. Je bent dan meteen klaar om weg te rijden. Wij hebben de huurauto telkens uiteindelijk ook weer ingeleverd op de luchthaven. De kantoren zijn soms nog gesloten maar dan is er een brievenbus voor sleutelafgifte. Dus ook het inleveren van de auto is zo gepiept! Je hoeft de huurauto niet persé terug te brengen naar dezelfde locatie als waar je hem hebt opgehaald. Je kunt er ook voor kiezen om je auto op een andere plek in te leveren. Heel handig! Let wel op: Soms betaal je hiervoor een extra ‘enkele-reistoeslag’. Dit bedrag verschilt per verhuurbedrijf.

Je moet de tank altijd zo vol inleveren als dat je hem hebt opgehaald. Meestal is dit helemaal vol. Vergeet dus niet te tanken voordat je de huurauto weer gaat inleveren!

goedkoop auto huren lapland

Tips om de goedkoopste huurauto vinden

Reserveer je huurauto niet te laat. Wanneer je ruim van tevoren boekt heb je vaak de beste prijzen. 5 tips om de goedkoopste huurauto te vinden:

1. Boek ruim van tevoren

Hoe langer je wacht met boeken, hoe hoger de dagprijs van de huurauto zal zijn. Dit zie je terug aan de prijzen online. Wanneer je een week vooraf pas zoekt naar een auto krijg je prijzen van rond de €75 per dag. Hoe eerder je boekt, hoe goedkoper. Leg bij voorkeur 3 tot 6 maanden voor je reis je huurauto al vast. Wanneer je zoekt naar een huurauto voor over 3 maanden, is de goedkoopste auto rond de €40 a €50 per dag via EasyTerra.nl!

Gok er nooit op dat je op de dag van aankomst op de luchthaven nog een auto kan huren. Ze zijn vaak allemaal al verhuurt of ze kosten de hoofdprijs.

2. Let op de extra services

Let erop dat de auto die je wil huren in Lapland winterbanden heeft met spikes. Nu hebben ze dat over het algemeen allemaal, maar je wil niet voor verrassingen komen te staan.

3. Vergelijken loont

Als je je reis nog niet volledig hebt vastgelegd, dan loont het zeker om alles te vergelijken! Vergelijk bijvoorbeeld de ophaallocaties of de dagen van de week. Zo kan het goed mogelijk zijn dat een auto huren van woensdag t/m zondag goedkoper is dan van maandag t/m vrijdag.

Nog een vergelijkingstip: Vergelijk de vergelijkers’ EasyTerra.nlRentalcars.com en Sunnycars.nl. Dit zijn niet de autoverhuurders zelf, maar verzamelwebsites waarop het aanbod van alle autoverhuurders vergeleken wordt. Nu blijkt dat ook deze vergelijkers verschillende prijzen hanteren, dus ook hier is het goed om het aanbod even te checken.

4. Sluit de verzekering af via de vergelijker bij het boeken

Bij het huren van een auto is het wel zo verstandig om ook een autoverzekering af te sluiten. Een ongeluk zit in een klein hoekje. Van de tientallen keren dat wij achteraf de verzekering niet nodig bleken te hebben, waren we ook een paar keer heel erg blij met de all-risk verzekering! Wanneer je een goede verzekering afsluit via de vergelijker wanneer je je auto boekt, dan ben je vele malen goedkoper uit dan de verzekering los te nemen bij de verhuurder. Voorbeeld: In Spanje sloot ik via EasyTerra een all-risk af voor €5,95 per dag en aan het loket in Alicante bood de verhuurder mij een verzekering aan voor €21 per dag! Ik was blij dat ik hem al had en heb hiervan geleerd voor de volgende keren. In Lapland hadden wij geboekt met Sunnycars, dan is een all-inclusive verzekering altijd al bij de huurprijs inbegrepen! Dit is een enorm pluspunt aan deze website.

5. Voorkom toeslagen

Autoverhuurders rekenen voor bepaalde ‘service’ extra kosten. Denk aan een enkele-reistoeslag, waarbij je de huurauto ophaalt vanaf locatie A en inlevert op locatie B. Soms rekenen de verhuurders een extra toeslag wanneer je met de huurauto een grens over wilt, of wanneer je de auto wilt inleveren buiten de reguliere kantoortijden om. Let dus even op of je totaalprijs aan het einde nog overeenkomt met de prijs die getoond werd of waar het prijsverschil in zit.

Onze ervaringen met de autoverhuurders

wandelen in lapland tips
Natuur ivalo

Inmiddels hebben wij al veel auto’s gehuurd in diverse landen. Met alle drie de onderstaande vergelijkers/verhuurders hebben wij goede ervaringen en zijn betrouwbaar!

EasyTerra blijkt de goedkoopste huurauto’s aan te bieden in veel landen. Hun prijs is meestal inclusief volledige verzekering. Hun website is heel overzichtelijk en tijdens het boeken kun je extra wensen zoals een babyzitje of navigatie aanvinken. EasyTerra is een vergelijker en kijk daarom ook even goed naar de beoordelingen van de verschillende verhuurderbedrijven die ze aanbieden!

Rentalcars.com heeft ook goedkope auto’s, vaak anders dan die van EasyTerra. De prijzen die je ziet zijn zonder verzekering. Met de meeste auto’s kun je onbeperkte kilometers rijden en zie je wat wel en niet verzekerd is. Ik heb er goede ervaringen mee en al meerdere auto’s via hun gehuurd. De verzekering kun je er tijdens het boekingsproces bij boeken.

Ook met Sunnycars.nl hebben wij hele goede ervaringen. Zij staan écht met stipt op 1 als het om service draait. Je betaalt vaak iets meer voor een huurauto, maar bent dan wel helemaal gerust. Wij huren onze auto eigenlijk altijd via Sunny Cars. Het fijne aan Sunny Cars is namelijk dat je all-in prijzen krijgt, waarbij belangrijke zaken zoals verzekering en onbeperkte kilometers al zijn inbegrepen. Zij hebben een hele goede service. Zij bieden alleen huurauto’s aan inclusief volledige dekking/verzekering. Ook betalen ze je eigen risico terug als er onverhoopt toch iets gebeurt. Dat maakt het huren van een auto bij Sunny Cars écht zorgeloos. Wanneer je geen risico wilt lopen, dan is Sunnycars.nl de beste optie voor jou.

Wij hebben in Lapland gekozen voor Sunny Cars vanwege de goede service die ze bieden met betrekking tot de verzekering. Wij vonden het in Lapland extra belangrijk om een goede verzekering te hebben. Gelukkig hebben we hem niet nodig gehad, maar het geeft je ook een heel veilig gevoel en dat is ook wat waard.

Overige kosten om rekening mee te houden

bomen lapland sneeuw
Riisitunturi NP Finland tips wandelen

Naast het huren van de auto maak je nog meer kosten.

Verzekering

Zoals reeds uitgelegd, kun je het beste een verzekering nemen.

Borg

Controleer van tevoren goed hoeveel borg je moet betalen voor de huurauto. Afhankelijk van de huurauto betaal je meestal een bedrag rond de €100 tot €500. Deze borg wordt op je creditcard gereserveerd en het bedrag wordt weer vrijgegeven zodra je de huurauto ongeschonden retourneert. Lees altijd goed de voorwaarden door en borgstelling.

Eenrichtingstoeslag

Als je je auto ergens anders wil inleveren dan dat je hem hebt opgehaald, dan kan de verhuurmaatschappij een ‘eenrichtingstoeslag’ in rekening brengen. Je haalt de auto op in de ene stad en brengt hem terug in de andere stad. Vaak zijn de prijzen niet zo hoog voor deze enkele-reistoeslag maar het kan ook te duur uitvallen zodat je hier niet voor kiest.

Benzine

De benzineprijs in Finland ligt op hetzelfde niveau dan bij ons. Wij betaalden ongeveer €1,88 per liter. In Zweden is de benzine iets goedkoper en betaalden wij €1,65 per liter. Het verhuurbedrijf rekent extra kosten als je de auto met een legere tank inlevert dan je hem hebt opgehaald. Zorg er dus altijd voor dat je de tank hetzelfde inlevert als hoe je hem gekregen hebt. Meestal is dit helemaal vol. Ga dus vlak voor je de auto inlevert tanken en zorg dat je voldoende benzine tankt.

Parkeerkosten

Bij de meeste plekken, zoals wandelgebieden en uitzichtpunten, kun je gratis parkeren, maar er zijn ook plekken waar je betaald moet parkeren. Ook in de centrums van de kleine stadjes in Lapland kun je vaak gratis parkeren. Wij hebben nog nergens parkeerkosten betaald.

Navigatie

Wij huren geen navigatiesysteem. Wij gebruikten gewoon onze internetbundel en Google Maps. Heb je wel een navigatie nodig, dan betaal je hier extra voor. Een andere optie is de gratis app Maps.me waar je kaarten offline kunt downloaden en dus zonder internet kunt gebruiken.

Kinderstoeltje of Ski-Rack

Ga je met een baby of peuter naar Lapland? Dan heb je een autostoeltje nodig. Tijdens het reserveren van de auto, kun je kiezen voor een kinderstoeltje. Meestal betaal je een eenmalig bedrag voor een autostoeltje. Dit zal rond de €50 zijn. Het is ook mogelijk om een ski-rack te huren als je wil skiën in Lapland. Bij Sunny Cars kost dit €100 voor de gehele tijd dat je de auto huurt.

Nog meer tips

rendieren lapland

Inmiddels heb ik echt al heel vaak een auto gehuurd op vakantie. Deze tips wil ik je nog meegeven!

Wacht op de bevestiging

Zodra je een huurauto boekt, dan is deze boeking nog niet definitief. De vergelijkwebsite gaat nu de aanvraag doen bij de verhuurder, en de verhuurder moet eerst de boeking accorderen. Soms duurt het een paar minuten, maar soms ook een dag. Controleer daarom altijd of je boeking definitief. Je ontvangt hier meestal een e-mail over en ontvangt dan een voucher!

Controleer de huurauto op bestaande gebreken

Check bij het ophalen van de huurauto, voordat je gaat rijden, altijd of er schade is aan de auto, en maak hier foto’s van. Dan kunnen ze je nooit aansprakelijk stellen voor schade die er al was. Bijna elke huurauto heeft lakschade en om te voorkomen dat ze deze schade op jou willen verhalen, is het verstandig om alles vast te leggen. Maak foto’s van alle schade, ook die op de bumper en onder de auto. Laat deze schade ook in het systeem zetten door de medewerker, of laat de medewerker de schade invullen op het speciaal daarvoor formulier. Schade controleren kost tijd, maar voorkomt een discussie naderhand en bespaart je geld als ze de schade op je willen verhalen.

Meer Lapland?

Heb je nog vragen? Stel ze gerust

Have fun en reis je vrij ,
Debbie

Foutje gezien, of heb jij actuelere informatie? Mail mij, ik ben je dankbaar. Dit artikel bevat affiliate links. Je leest er meer over in de disclaimer.

Foto credits: Debbie, Pixabay & Booking.com
reisblogger debbie

Debbie Hameleers

Het maken van verre reizen is mijn passie. Ik bepaal graag zelf mijn eigen reisroute. Het worden altijd unieke routes langs de hoogtepunten van het land, of een combinatie van landen. Deze routes wil ik hier graag met jullie delen. Een grote magnetische wereldkaart is prominent aanwezig in mijn huis en biedt telkens inspiratie voor nieuwe bestemmingen.

Meer over Debbie Hameleers

Ervaringen & Vragen

Stel je vragen, of deel jouw tips en ervaring hier!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *