Auto huren Italië tips: ervaringen rijden in Italië

Auto huren Italië: Tips en Ervaringen

Italië is een ideaal land voor een autovakantie. Uiteraard kan dit met je eigen auto, maar je kunt er ook een huren. Tijdens onze roadtrips van door Italië, huurden wij al meerdere keren een auto. Zo reden wij met een huurauto van Rome naar Milaan, tourden wij over de Italiaanse eilanden met een auto én bezochten we de Amalfikust met huurauto. Met een eigen auto of huurauto, kom je op de mooiste plekjes. Het vinden van een goedkope en goede huurauto, kan een beetje overweldigend zijn. Er zijn zoveel verhuurmaatschappijen en waar moet je op letten? Graag geef ik je mijn tips en deel ik mijn ervaringen over rijden in Italië met jou.

Rijden in Italië, onze ervaring

Rijden is Italië is wel anders dan in Nederland. De Italiaanse rijstijl kan het beste worden samengevat als: ongeduldig. De Italianen kunnen écht bumperkleven, toetteren direct als je niet meteen volle gas invoegd en kennen niet de verkeersregels zoals wij die kennen. Op de snelweg halen ze soms links in en ook het knipperlicht wordt niet altijd gebruikt. Voorrang krijg je niet, dat neem je. De Italianen gooien gerust hun auto voor die van jou, zonder dat zij voorrang hebben.

In drukke steden is het toch wel wat hectisch. Scooters halen je van links en van rechts in. Auto’s toetteren, halen je in en rijden soms zelfs op de verkeerde weghelft. Mijn tip is: laat je niet opjagen en verkies veiligheid boven snelheid. Het is overigens wel handig als je al wat jaartjes rijervaring hebt opgedaan in Nederland voordat je een auto gaat huren in Italië.

Bijzondere Italiaanse verkeersregels

Elk land heeft eigen verkeersregels en Italië heeft een aantal bijzondere. Het is altijd goed om hiervan op de hoogte te zijn voordat je er met je eigen auto of een huurauto gaat rijden.

ZTL zone inrijden = boete

ZTL zone italie
ztl zone amalfi
Zone Traffico Limitato. Bij het rechter bord mag je dus tussen 09u en 14u en van 16u tot 23u niet die straat in rijden.

Stel je bent onderweg naar je accommodatie in een leuke stad in Italië. Rome, Milaan, Salerno, Amalfi, Pisa etc. Je volgt je navigatiesysteem en bent tegenlijkertijd druk bezig om je auto ongeschonden op de plek van bestemming te krijgen. Terwijl je links en rechts wordt ingehaald door scootertjes en moet remmen voor een voetganger, toetert de auto achter je ongeduldig op jou. Zonder dat je het door hebt, rijd je een ZTL zone binnen. ZTL staat voor Zone Traffico Limitato, ofwel een zone met beperkt verkeer. In heel veel steden en kleinere dorpen zijn deze ZTL zones bijna 24u van kracht en dit betekent dat je er niet in mag rijden! Rijd je perongeluk wel zo’n ZTL-bord voorbij, dan wordt je geflitst en kun je achteraf een (flinke) boete thuis verwachten. Het verradelijk is dat Google Maps je gewoon door deze straten navigeert en dat de verkeersborden allemaal in het Italiaans zijn en soms erg verwarrend zijn i.v.m. blauwe borden erboven. De regels over de Zona traffico limitato kunnen verschillen per stad. Wees er dus heel alert op!

Even en oneven kentekens

auto rijden italie ervaring

Dit jaar kregen wij bij de Amalfikust nog te maken met een hele vreemde regel! Dat is dat het laatste cijfer van je (huur)auto bepaalt of je op een bepaalde dag wel of niet de kustweg mag gebruiken. Eindigt het kenteken op een ONEVEN nummer? Dan mag je op dagen met een ONEVEN datum tussen 10:00 en 18:00 uur NIET de kustweg op. Op dagen met een EVEN datum mogen voertuigen met als laatste nummer een EVEN getal deze kustweg niet gebruiken. Deze regel is dit jaar (2023) in de maanden augustus en september dagelijks van kracht tussen 10:00 – 18:00 uur. Hoewel wij ons aan deze regel gehouden hebben, werd deze nergens gecommuniceerd en is het onduidelijk hoe het gecontroleerd wordt!

Als je een reservering hebt bij een accommodatie in een van de dorpen aan de Amalfikust, dan mag je ongeacht het kenteken, wel de kustweg op om bij je accommodatie te kunnen komen en gaan.

Stijgend verkeer heeft voorrang

Rijd je door de bergen? Houd er dan rekening mee dat op smalle bergweggetjes stijgend verkeer altijd voorrang heeft op dalend verkeer. Als het stijgend verkeer zich dicht bij een uitwijkplaats bevindt heeft het dalende verkeer voorrang.

Hoe zijn de wegen in Italië?

Italie is een groot land en de wegen kunnen verschillen per regio. Maar de kwaliteit van de wegen is over het algemeen prima! De maximale snelheid staat meestal goed aangegeven, maar andere bewegwijzering kan nog wel eens ontbreken. In Italië krijg je ook te maken met hele smalle wegen, of wegen waar zoveel auto’s geparkeerd staan, dat je tegen de richting in moet rijden om er door te komen.

Welke auto huren in Italie?

Italie auto huren tips
De wegen naar de stranden kunnen wel iets uitdagender zijn!

De wegen in de meeste delen van Italië zijn goed (wij reden al een huurauto van Rome tot Milaan, in Puglia, Campania e.o. en Sardinië en Sicilië). Er zijn snelwegen en er zijn diverse snelle verbindingswegen. Italië is (gelukkig) niet helemaal vlak, dus soms heb je wel eens een pittig bergje en gezellige haarspeldbochten. De wegen naar de stranden zijn soms iets uitdagender voor je auto, maar als je rustig rijdt is elke auto in principe geschikt! Een Ford Fiesta, Citroen, Kia of Fiat 500… allemaal prima te doen. Houd er wel rekening met het aantal personen en je bagage. Een Fiat 500 met twee kids en 2 koffers wordt krap.

Mijn voorkeur gaat uit naar een kleinere auto omdat parkeren soms een probleem kan zijn. Ook zijn sommige wegen erg smal en dan is een klein autootje echt heel fijn!

Auto parkeren in Italië

auto parkeren italie
parkeren amalfi

Je auto ergens parkeren kan nog wel eens een ding zijn in Italië. In sommige steden mag je bijvoorbeeld overdag niet parkeren, maar ’s avonds wel. De parkeervakken langs de straat hebben verschillende kleuren. Witte vlakken zijn gratis, gele vakken zijn invalide/inwoners en blauw vakken zijn betaald. Zorg dat je daarvoor contant geld bij je hebt en de app Easypark download.

Daarnaast zijn er ook parkeergarages in Italië en dat is ook vaak een aparte beleving. Meestal word je namelijk gevraagd om je autosleutels in het contact te laten steken. Zo passen er namelijk meer auto’s in de garage en kan de garagehouder jouw auto even aan de kant zetten om een andere auto er uit te laten.

Ophalen en terugbrengen van de huurauto?

Hoe zit het met ophalen en terugbrengen van de huurauto? In Italië is dit heel goed geregeld. Meestal haal je de auto op bij de luchthaven. Bijvoorbeeld in Rome, Milaan of Napels. De autoverhuurbedrijven bevinden zich op loopafstand van de luchthaven, en sommige zitten zelfs in de terminal van de luchthaven. Eventueel wordt er een shuttle service aangeboden indien de auto niet op loopafstand van de luchthaven is. In de meeste steden kun je overigens ook een huurauto ophalen, maar persoonlijk vind ik de luchthaven altijd fijner i.v.m. de verkeersdrukte in de steden.

Wij haalden onze auto op in Rome en leverden hem in Milaan weer in!

Je hoeft de huurauto niet persé terug te brengen naar dezelfde locatie als waar je hem hebt opgehaald. Zo is het mogelijk om de auto bijvoorbeeld op te halen in Rome en terug in te leveren in Milaan. Je betaalt dan in de meeste gevallen een extra ‘enkele-reistoeslag’ van ongeveer €70.

De goedkoopste huurauto vinden

Als je het echt goedkoop wilt aanpakken, dan kun je in Italië al voor €5 per dag een auto huren! Zelf wil ik ook altijd zo goedkoop mogelijk huren en ik heb daarom prijzen opgevraagd bij de volgende vergelijkers:

  • EasyTerra.nl = de goedkoopste! Check zeker hun aanbod even.
  • Rentalcars.com = Ook goedkoop en ik heb er goede ervaringen mee
  • Sunnycars.nl = all-in prijzen, geen eigen risico etc.
  • Direct bij de aanbieders zoals Europcar, Hertz, Budget, Sixt

EasyTerra blijkt de goedkoopste huurauto’s aan te bieden (wij vergeleken de prijzen voor het laatst in december 2022 bij verschillende aanbieders). Inclusief volledige verzekering, hadden zij het goedkoopste huurauto voor Italië (vanaf €15 per dag in Rome!). Hun website is heel overzichtelijk en tijdens het boeken kun je extra wensen zoals een babyzitje of tomtom aanvinken. EasyTerra is een vergelijker en kijk daarom ook even goed naar de beoordelingen van de verschillende verhuurders!

Rentalcars.com heeft ook goedkope auto’s vanaf €18, vaak anders dan die van Easy Terra. Zelf boek ik ook altijd bij hun en hun service is erg goed. Met de meeste auto’s hun je onbeperkte kilometers rijden en zie je wat wel en niet verzekerd is. Ik heb er goede ervaringen mee en al meerdere auto’s via hun gehuurd.

Sunnycars.nl heeft ook een hele goede service. Zij bieden alleen huurauto’s aan inclusief volledige dekking/verzekering. Dus als je geen risico wilt lopen, dan is Sunnycars.nl de beste optie voor jou!

Kosten om rekening mee te houden

Naast het huren van de auto maak je nog meer kosten.

Verzekering

Je kunt je auto verzekeren via Rentalcars. Mocht je een lekke band krijgen, of andere schade aan de auto, dan ben je volledig verzekerd. Een nadeel is dat de verzekering best prijzig is. Toch adviseer ik om een verzekering af te sluiten via Rentalcars. De Italianen zijn minder voorzichtig met hun auto’s als wij. Op de parkeerplaatsen doen ze bijvoorbeeld gewoon hun autodeur open tegen een andere auto op. Een deukje of krasje is dan snel gemaakt.

Eenrichtingstoeslag

Als je van Milaan naar Rome of Napels rijdt of andersom, dan kan de verhuurmaatschappij een ‘eenrichtingstoeslag’ in rekening brengen. Je haalt de auto op in de ene stad en brengt hem terug in de andere stad. Wij deden dit zelf ook: ophalen in Rome en terugbrengen in Milaan.

Tolwegen en Benzine

De autosnelwegen in Italië zijn vaak tolwegen. De benzineprijs in Italië is vergelijkbaar met die van ons of zelfs iets duurder!

Bekijk hier onze routes door Italië.

Nog meer tips

Inmiddels heb ik echt al heel vaak een auto gehuurd op vakantie. Deze tips wil ik je nog meegeven!

Wacht op de bevestiging

Zodra je een huurauto boekt, dan is deze boeking nog niet definitief. De verhuurder moet namelijk eerst de boeking accorderen. Soms duurt het een paar minuten, maar soms ook een dag. Controleer daarom altijd of je auto ook daadwerkelijk voor jou gereserveerd is. Je ontvangt hier meestal een e-mail over en ontvang een voucher!

De huurauto snel ophalen

Wanneer je met het vliegtuig komt en op de luchthaven de huurauto gaat ophalen, dan is de kans groot dat je lang moet wachten voordat je daadwerkelijk in de auto zit. Als je wachtrijen zo goed mogelijk wilt voorkomen, dan kun je je het beste opsplitsen zodra je het vliegtuig uit komt. De één wacht op de koffers en de ander (de bestuurder) gaat met alle papieren naar het verhuurloket.

Bij Sunnycars kun je bij veel luchthavens ook kiezen voor een “fastlane huurauto”. Ideaal. Je kunt dan de wachtrij skippen en wordt direct geholpen! Van deze service hebben wij in Sicilië gebruik gemaakt en dat was zee relaxed!

Controleer de huurauto op bestaande gebreken

Voordat je ook maar 1 km met de huurauto gaat rijden, is het verstandig om foto’s te maken van de huidige staat van de auto. Bijna elke huurauto heeft lakschade en om te voorkomen dat ze deze schade op jou willen verhalen, is het verstandig om alles vast te laten leggen. Maak foto’s van alle schade, ook die op de bumper en onder de auto. Laat deze schade ook in het systeem zetten door de medewerker, of laat de medewerker de schade invullen op een formulier. Schade controleren kost tijd, maar voorkomt een discussie naderhand.

Heb je nog vragen of wil je jouw eigen ervaringen delen? Laat hieronder een reactie achter!

Have fun en reis je vrij ,
Evy

Foutje gezien, of heb jij actuelere informatie? Mail mij, ik ben je dankbaar. Dit artikel bevat affiliate links. Je leest er meer over in de disclaimer.

reisblogger evy van kan

Evy van Kan

In India heb ik de eerste keer de ultieme vrijheid van backpacken mogen ervaren! Sindsdien wil ik niet meer anders. Voor elke reis kies ik mijn eigen bestemmingen, route en hotels. Deze tips deel ik graag met jou, hier op Reisjevrij.nl. Have fun!

Meer over Evy van Kan

Ervaringen & Vragen

Stel je vragen, of deel jouw tips en ervaring hier!
  • Italië heeft goede wegen. Ik zeg tegen iedereen dat de wegen (misschien niet de snelwegen) in Italië het slechtst zijn van alle landen in Europa.

    Willem Teune

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *