Auto huren Kroatië | Tips voor een goedkope huurauto

Auto huren Kroatië: Tips en Ervaringen

Kroatië verken je het beste met de auto. Je kunt dit met je eigen auto doen door van Nederland naar Kroatië te rijden (+/- 14 uur reistijd zonder te stoppen). Maar je kunt ook een vliegticket boeken naar Kroatië en vervolgens goedkoop een auto huren. Dit laatste hebben wij gedaan. Wij vlogen naar Zadar en haalden direct bij de luchthaven de huurauto op. Zonder eigen auto of huurauto, kom je niet op de mooiste plekjes. Het vinden van een goedkope en goede huurauto, kan een beetje overweldigend zijn. Er zijn zoveel verhuurmaatschappijen en waar moet je op letten? Graag geef ik je mijn tips en deel ik mijn ervaringen over rijden in Kroatië.

Hoe is het om te rijden in Kroatië?

Auto rijden in Kroatië is ons zeer goed bevallen! De wegen zijn er vrij rustig en de Kroaten hebben een vrij relaxte rijstijl. Natuurlijk zitten hier ook malloten op de weg, die bumperkleven of je onverwachts inhalen. Wij vonden het vergelijkbaar met autorijden in Nederland en dus erg veilig. De maximaal toegestane snelheden staan vaak aangegeven en sowieso spreekt de bewegwijzering voor zich. Navigeren deden wij met Google Maps via onze buitenlandbundel (zonder meerkosten). Een andere oplossing is Maps.me, een app die je offline kan gebruiken nadat je de betreffende kaarten hebt gedownload. In Kroatië kun je dus prima zelf rijden!

Ervaring auto rijden kroatie

Hoe zijn de wegen in Kroatië?

De meeste wegen in Kroatië zijn goed onderhouden. Er zijn snelwegen en er zijn diverse snelle verbindingswegen. Voor sommige snelwegen moet je tol betalen, omgerekend een paar euro voor een stukje. Dat valt dus reuze mee. Je kunt er ook altijd voor kiezen om een tolvrije weg te kiezen. Je bent dan vaak iets langer onderweg, maar rijdt dan wel over een mooiere weg door het binnenland of langs de kust.

De wegen in bepaalde dorpjes zijn vaak wat smaller en steiler omdat ze gebouwd zijn op rotsen. Als je een tegenligger hebt, is het vaak even passen en meten, maar niets is onmogelijk. Er zijn een aantal onverharde wegen, vaak in afgelegen gebieden (nationale parken) of op de kleinere eilanden. Lees altijd goed de voorwaarden door van de autoverhuurder, want soms ben je niet verzekerd als je ‘offroad gaat rijden’.

wegen in kroatie
Fijne en goed onderhouden snelwegen.

Welke auto huren in Kroatië?

Elke auto is in principe geschikt! Een Ford Fiesta, Citroen, Kia of Mazda… allemaal prima te doen. Klein of groot, elke auto is geschikt om de klus te klaren. Houd wel rekening met het aantal personen en je bagage. Een kleine auto zoals een Volkswagen Up met twee kinderen en 2 grote koffers wordt krap. Als je een huurauto gaat zoeken via een vergelijker zoals Booking.com / Rentalcars.com of Sunnycars.nl, dan kun je filteren op “autoklasse”. Hiermee doelen ze op de grootte van de auto, bijvoorbeeld mini, economy, compact, intermediate (soms ook klein, comfort of groot) etc. Reis je met twee personen, dan zou ik voor een kleine auto (mini of economy) gaan waarbij je de reistas eventueel op de achterbank kunt zetten. Reis je met kinderen, dan zou ik kiezen voor een grotere auto. Wij huurden dit keer via EasyTerra.nl een Mazda 6 (standaard) met grote kofferruimte.

Mijn tips:

  • Huur een automaat: superhandig met al die steile wegen!
  • Verblijf je vaak in het centrum van een stad: huur een kleinere auto. Dat is handiger met parkeren én de smalle straten.
  • Zorg altijd voor een goede autoverzekering!
welke auto huren kroatie
Wij huurden een grotere auto i.v.m. onze bagage en twee kids.

Ophalen en terugbrengen van de huurauto?

Hoe zit het met ophalen en terugbrengen van de huurauto? In Kroatië is dit heel goed geregeld. Meestal haal je de auto op bij de luchthaven. Bijvoorbeeld in Split, Zadar of Zagreb. De autoverhuurbedrijven bevinden zich op loopafstand van de luchthaven en sommige zitten zelfs in de terminal van de luchthaven. In de meeste steden kun je overigens ook een huurauto ophalen, maar persoonlijk vind ik de luchthaven altijd fijner i.v.m. de verkeersdrukte in de steden.

Wij haalden onze auto op in Zadar (luchthaven) en leverden hem hier ook weer in!

Je hoeft de huurauto niet persé terug te brengen naar dezelfde locatie als waar je hem hebt opgehaald. Zo is het mogelijk om de auto bijvoorbeeld op te halen in Zagreb en terug in te leveren in Dubrovnik luchthaven. Je betaalt dan in de meeste gevallen een extra ‘enkele-reistoeslag’ van ongeveer €120.

Bij de luchthaven in Zadar is géén tankstation! Je moet de tank altijd zo vol inleveren als dat je hem hebt opgehaald, dus vergeet niet te tanken!

Tips om de goedkoopste huurauto vinden

Eén grote fout die ik gemaakt had, was dat ik de huurauto te laat gereserveerd had. Nu kwam dit omdat wij last-minute besloten hadden om naar Kroatië te gaan. Hierdoor had ik binnen 1 week een huurauto nodig en had ik niet veel keuze. 5 tips om de goedkoopste huurauto te vinden:

1. Boek ruim van tevoren

Hoe langer je wacht met boeken, hoe hoger de dagprijs van de huurauto zal zijn. Helaas heb ik dit zelf ondervonden tijdens mijn zoektocht naar de goedkoopste huurauto. Op de dag van zoeken kostte de huurauto die ik wilde boeken €60 per dag en toen ik een dag later daadwerkelijk ging boeken was de prijs €75 per dag! Hoe eerder je boekt, hoe goedkoper. Leg bij voorkeur 3 tot 6 maanden voor je reis je huurauto al vast. Als ik nu zoek naar een huurauto voor over 3 maanden, is de goedkoopste auto maar €13 per dag via EasyTerra.nl!

Gok er nooit op dat je op de dag van aankomst pas een auto kan reserveren. In Zadar zat een vriendengroepje mooi zonder auto omdat alle huurauto’s al waren verhuurd.

2. Reis buiten de hoogseizoenen

Reis bij voorkeur buiten de schoolvakanties en zomermaanden. In de maanden juli en augustus zijn de prijzen altijd hoger, ongeacht lang van tevoren je boekt. De vraag naar huurauto’s is in deze maanden hoger, dus ook de prijzen. Begin mei en eind september zouden goedkopere periodes moeten zijn.

3. Vergelijken loont

Als je je reis nog niet volledig hebt vastgelegd, dan loont het zeker om alles te vergelijken! Vergelijk bijvoorbeeld de huurautoprijzen per luchthaven. Zo kan het zijn dat een auto ophalen in Zadar duurder is dan in Zagreb. Nog een vergelijkingstip: Vergelijk de ‘vergelijkers’ EasyTerra.nl, Booking.com / Rentalcars.com en Sunnycars.nl. Dit zijn niet de autoverhuurder zelf, maar verzamelwebsites waarop het aanbod van alle verhuurders vergeleken wordt. Nu blijkt dat ook deze vergelijkers verschillende prijzen hanteren, dus ook hier is het goed om het aanbod even te checken.

4. Sluit de verzekering af via de vergelijker

Bij het huren van een auto is het wel zo verstandig om ook een autoverzekering af te sluiten. Een ongeluk zit in een klein hoekje. Van de tientallen keren dat wij achteraf de verzekering niet nodig bleken te hebben, waren we ook een paar keer heel erg blij met de all-risk verzekering! Wanneer je een verzekering afsluit via de vergelijker dan ben je vele malen goedkoper uit dan de verzekering bij de verhuurder. Voorbeeld: In Kroatië sloot ik via EasyTerra een all-risk af voor €5,95 per dag en aan het loket in Zadar bood de verhuurder mij een verzekering aan voor €24 per dag! Nog al een verschil.

verzekering huurauto
In Spanje reed blogger Carien de berm in… Ze bleef ongedeerd, de auto niet.

5. Voorkom toeslagen

Autoverhuurders rekenen voor bepaalde ‘service’ extra kosten. Denk aan een eenrichtingstoeslag, waarbij je de huurauto ophaalt vanaf locatie A en inlevert op locatie B. Soms rekenen de verhuurders een extra toeslag wanneer je met de huurauto een grens over wilt, of wanneer je de auto wilt inleveren buiten de reguliere kantoortijden om.

Prijsverschillen

Je ziet vaak dat de geadverteerde prijzen veel lager liggen dan de uiteindelijke huurprijzen. Dit kan verschillende redenen hebben. Bijvoorbeeld de reisperiode waarin je gaat. Reis je in het echte hoogseizoen (juli t/m augustus) dan betaal je de hoofdprijs per dag. Verder denk ik dat de coronacrisis de verhuurprijzen erg omhoog heeft gedreven. De autohuurders hebben natuurlijk flink verlies gedraaid in deze periode en kunnen nu de schade een beetje inhalen.

goedkope huurauto kroatie
Zoveel vrijheid met een huurauto! Wij bezochten wat afgelegen strandjes.

Onze ervaringen met de autoverhuurders

Inmiddels hebben wij al veel auto’s gehuurd in diverse landen. Met alle drie de onderstaande vergelijkers/verhuurders hebben wij goede ervaringen en zijn betrouwbaar!

EasyTerra blijkt de goedkoopste huurauto’s aan te bieden (wij vergeleken de prijzen voor het laatst in september 2021 bij verschillende aanbieders). Inclusief volledige verzekering, hadden zij het goedkoopste huurauto voor Kroatië vanaf €33 per dag (locatie Zadar airport). Hun website is heel overzichtelijk en tijdens het boeken kun je extra wensen zoals een babyzitje of tomtom aanvinken. EasyTerra is een vergelijker en kijk daarom ook even goed naar de beoordelingen van de verschillende verhuurders!

Booking.com / Rentalcars.com heeft ook goedkope auto’s vanaf €12, vaak anders dan die van EasyTerra. De prijzen die je ziet zijn zonder verzekering. Met de meeste auto’s kun je onbeperkte kilometers rijden en zie je wat wel en niet verzekerd is. Ik heb er goede ervaringen mee en al meerdere auto’s via hun gehuurd.

Ook met Sunnycars.nl hebben wij hele goede ervaringen. Zij staan écht met stipt op 1 als het om service draait. Je betaalt vaak iets meer voor een huurauto, maar bent dan wel helemaal gerust. Zij bieden alleen huurauto’s aan inclusief volledige dekking/verzekering. Vaak heb je ook geen risico, of kun je dit afkopen.

Overige kosten om rekening mee te houden

Naast het huren van de auto maak je nog meer kosten.

Met de huurauto op de ferry

Wanneer je met de huurauto wilt rijden naar bepaalde eilanden, dan neem je de auto mee op de ferry. Dit moet je aangeven bij de verhuurder en je betaalt een toeslag van omgerekend €17,50.

Met de huurauto naar het buitenland

Wanneer je met de huurauto ook naar buurlanden wilt rijden, dan moet je dit aangeven. Een huurauto mag je namelijk niet zomaar de grens overnemen. Geef het dus aan bij de verhuurder wat je reisplannen zijn en betaal eventueel een toeslag.

Verzekering

Zoals reeds uitgelegd, kun je het beste een verzekering nemen.

Borg

Controleer van tevoren goed hoeveel borg je moet betalen voor de huurauto. Afhankelijk van de huurauto betaal je meestal een bedrag rond de €200 tot €1800. Deze borg moet je via een creditcard betalen en het bedrag krijg je terug zodra je de huurauto ongeschonden retourneert. Lees altijd goed de voorwaarden door en borgstelling.

Eenrichtingstoeslag

Als je van Zagreb naar Split rijdt of andere bestemming, dan kan de verhuurmaatschappij een ‘eenrichtingstoeslag’ in rekening brengen. Je haalt de auto op in de ene stad en brengt hem terug in de andere stad.

Tolwegen en Benzine

kosten auto rijden kroatie
Kosten van de tolwegen en afstanden in Kuna!

Sommige autosnelwegen in Kroatië zijn tolwegen. Wij betaalden ongeveer €5 aan tol per ritje. De benzineprijs in Kroatië ligt wat lager dan bij ons. Wij betaalden ongeveer €1,40 per liter!

De auto verhuurder rekent extra kosten als je de auto met een legere tank inlevert dan je hem hebt opgehaald. Zorg er dus altijd voor dat je de tank hetzelfde inlevert als hoe je hem gekregen hebt.

Parkeerkosten

Op veel plekken kun je niet gratis parkeren. De parkeerkosten variëren tussen de 8 tot 10 Kuna / €1 tot €1,30 per uur. Op parkeerplaatsen kun je vaak met de pin betalen, maar op straat staan parkeerpalen waar je met munten kan betalen.

Navigatiesysteem

Wij huurden dit keer geen navigatiesysteem. Wij gebruikten gewoon onze internetbundel en Google Maps. Heb je wel een TomTom nodig, dan betaal je hier extra voor. Een andere optie is de gratis app Maps.me!

Kinderstoeltjes

Ga je met een baby of peuter naar Kroatië? Dan heb je een autostoeltje nodig. Tijdens het reserveren van de auto, kun je kenbaar maken dat je een autostoeltje nodig hebt. De kosten voor het stoeltje betaal je ter plekke aan de verhuurder. Niet goedkoop… meestal betaal je €8 tot €10 per dag voor een autostoeltje. Helaas houden de verhuurders niet altijd rekening met het verzoek om een autostoel. Wees er dus ook op bedacht dat er geen autostoel op voorraad is en dat je via een andere verhuurder de stoel moet regelen (dit bleek inderdaad zo te zijn in Kroatië). Een andere optie is om zelf de autostoel mee te nemen (dit is gratis bij de meeste luchtvaartmaatschappijen) of om een goedkope stoel te kopen bij de eerste de beste babyzaak.

plitvice meren uitzichtpunt
Ook bezochten wij de Plitvice meren met de auto.

Nog meer tips

Inmiddels heb ik echt al heel vaak een auto gehuurd op vakantie. Deze tips wil ik je nog meegeven!

Wacht op de bevestiging

Zodra je een huurauto boekt, dan is deze boeking nog niet definitief. De verhuurder moet namelijk eerst de boeking accorderen. Soms duurt het een paar minuten, maar soms ook een dag. Controleer daarom altijd of je auto ook daadwerkelijk voor jou gereserveerd is. Je ontvangt hier meestal een e-mail over en ontvang een voucher!

De huurauto snel ophalen

Wanneer je met het vliegtuig komt en op de luchthaven de huurauto gaat ophalen, dan is de kans groot dat je lang moet wachten voordat je daadwerkelijk in de auto zit. In Kroatië waren wij gelukkig direct aan de beurt omdat wij als een van de eersten door de douane waren. Wel hadden wij binnen no-time een redelijke rij achter ons staan. Als je wachtrijen zo goed mogelijk wilt voorkomen, dan kun je je het beste opsplitsen zodra je het vliegtuig uit komt. De één wacht op de koffers en de ander (de bestuurder) gaat met alle papieren naar het verhuurloket.

Bij Sunnycars kun je ook kiezen voor een “fastlane huurauto”. Ideaal. Je kunt dan de wachtrij skippen en wordt direct geholpen!

Controleer de huurauto op bestaande gebreken

Voordat je ook maar 1 km met de huurauto gaat rijden, is het verstandig om foto’s te maken van de huidige staat van de auto. Bijna elke huurauto heeft lakschade en om te voorkomen dat ze deze schade op jou willen verhalen, is het verstandig om alles vast te laten leggen. Maak foto’s van alle schade, ook die op de bumper en onder de auto. Laat deze schade ook in het systeem zetten door de medewerker, of laat de medewerker de schade invullen op een formulier. Schade controleren kost tijd, maar voorkomt een discussie naderhand.

Heb je nog vragen of wil je jouw eigen ervaringen delen? Laat hieronder een reactie achter!

Have fun en reis je vrij ,
Evy

Hey lezer of reiziger! Foutje gezien, of heb jij actuelere informatie? Ik doe mijn best om alle reistips up to date te houden en jij kan daarbij helpen. Mail mij, ik ben je dankbaar. Dit artikel bevat affiliate links. Je leest er meer over in de disclaimer.

reisblogger evy van kan

Evy van Kan

In India heb ik de eerste keer de ultieme vrijheid van backpacken mogen ervaren! Sindsdien wil ik niet meer anders. Voor elke reis kies ik mijn eigen bestemmingen, route en hotels. Deze tips deel ik graag met jou, hier op Reisjevrij.nl. Have fun!

Meer over Evy van Kan

Ervaringen & Vragen

Stel je vragen, of deel jouw tips en ervaring hier!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *