Huurauto in Marokko | Auto rijden en huren, tips en ervaring

Auto huren en rijden in Marokko: Tips en ervaringen

Volgepakte vrachtwagentjes, paard en wagen, scooters met hele gezinnen erop, schaapjes en heel veel voetgangers. Iedereen neemt deel aan het verkeer in Marokko. Je zou het misschien niet verwachten, maar Marokko is een superleuke roadtrip bestemming. Wij maakten met ons gezin een roadtrip van noord naar zuid en het was prachtig! Tijdens een roadtrip door Marokko rijd je uren door of met uitzicht op het Atlasgebergte en dat levert spectaculaire beelden op. Wil jij ook een auto huren in Marokko en ben je benieuwd hoe het is om te rijden in dit land? Graag vertel ik je er alles over, onze ervaring, tips, hoe je kan navigeren, de kwaliteit van de wegen en waar je een goede en goedkope huurauto kan boeken. Wij huurden dit keer via Rentalcars.com een Dacia Sandero Stepway.

marrakech met kinderen
akchour marokko
Hi! Wij reden van Tanger naar Marrakech in twee weken!

Hoe is het om te rijden in Marokko?

Het was geweldig! Vooraf hadden wij wat gezonde spanningen omdat we niet zo goed wisten wat we konden verwachten. Maar auto rijden in Marokko is heel goed te doen en ook lekker avontuurlijk. Tijdens het rijden zie je veel verschillende kanten van Marokko, van superluxe tot heel primitief. We hebben door dorpen gereden waar ze zich nog met paard (of eigenlijk ezels) en wagen verplaatsten. Soms rijd je op hele verlaten wegen en zie je opeens iemand lopen in the middle of nowhere. Erg bijzonder.

wegen in marokko

Buiten de grote steden is het heel rustig op de wegen. Daar is het erg makkelijk en relaxed om te rijden. In de steden is het natuurlijk wat drukker. Je moet dan vooral goed opletten op alle kleine voertuigen en voetgangers die je van alle kanten inhalen wanneer je even afremt. Gewoon rustig blijven en je vooral niet laten opjagen door toeterende auto’s! Op sommige wegen ontbreken de lijnen op het wegdek. Houd er dan rekening mee dat ze rijden ‘waar plek is’.

auto rijden ervaring marokko
uitzicht wegen
Bij het ophalen van onze huurauto kregen wij een ‘upgrade’ en dus een andere auto.

Verkeersregels en snelheid

De verkeersregels in Marokko verschillen niet veel van die van ons. Ze rijden hier gewoon rechts en rechts heeft ook voorrang tenzij de verkeersborden anders aangeven… Al wordt er lang niet altijd voorrang verleend. De verkeersborden kun je gewoon lezen en de snelheid staat ook erg goed aangegeven. Iets té goed als je het ons vraagt. Soms kom je op 100 meter vier snelheidsborden tegen: 80 – 60 – 40 – 20 en ja, dan mag je dus 25 meter 80 rijden, 25 meter 60 etc. Beetje vreemd, maar het komt veel voor.

Bij zebrapaden hoef je niet persé te stoppen. Dat zijn ze daar niet gewend, dus de auto achter jou rekent er niet op dat je stopt! Bij sommige rotondes geldt dat de auto rechts van je voorrang heeft. Wij zijn gewend altijd voorrang te hebben zodra we op de rotonde rijden, dat is bij de meeste rotondes in Marokko ook zo, met enkele uitzonderingen. Op rotondes zonder voorrangsborden en -tekens moet je als je op de rotonde rijdt, voorrang verlenen aan auto’s van rechts, die dus de rotonde willen oprijden. Toeteren tijdens het inhalen is vrij gebruikelijk, of wanneer je een bocht omkomt met weinig zicht op tegenliggers.

Stop! Politie

politie marokko
Heel veel politie in Marokko!

Wij worden altijd aangehouden op vakantie, waar we ook zijn. In Marokko hebben we echter een record gevestigd! In twee weken tijd – 4 echte reisdagen – zijn we 7 keer aangehouden door de politie. De eerste keer is het even schrikken, maar al snel kom je er achter dat de politie hier supervriendelijk is. Corrupt? Soms misschien een beetje. We hadden al gelezen dat er veel snelheidscontroles zijn. Tip! Houd je altijd aan de snelheid! Ook als er 3 borden achter elkaar staan (80 – 60 – 40) moet je op tijd afremmen en dus 40 rijden. Grote kans dat er verder op politie staat. Ook als je denkt: op deze verlaten weg in the middle of nowhere kom ik geen politie tegen, of ik ben zojuist de politie gepasseerd dus nu kan ik gas geven, niet doen! Er zijn enorm veel controle posten.

Van de 7 keer, hadden wij 1 keer te snel gereden. Het ging maar om 6 km te hard rijden. De politie vroeg ons vriendelijk naar de papieren etc. Ze maakten ook een praatje met ons, maar gaven aan dat we dus 6 km te hard hadden gereden. Dat zou ons 150 dirham (€15) kosten. Wij zijn onder deze boete uitgekomen door vriendelijk mee te werken, maar ook door te vragen naar bewijs dat we te snel reden én door een bon te vragen. Toen wij naar de bon vroegen, zeiden ze vrij snel: oké we houden het bij een waarschuwing. De overige 6 keren dat we moesten stoppen voor de politie, vroegen ze: Ça va? of Where are you from?, en mochten we doorrijden.

Hoe zijn de wegen in Marokko?

snelweg
hoe zijn de wegen in marokko
Snelweg en een N-weg

Wij waren onder de indruk van de wegkwaliteit. De wegen in Marokko zijn echt heel goed, voor Afrikaanse begrippen! Er zijn snelwegen en er zijn diverse verbindingswegen (N- of R- wegen), allemaal geasfalteerd. Voor sommige snelwegen moet je tol betalen, omgerekend een paar euro voor een stukje. Dat valt dus reuze mee. Je kunt er ook altijd voor kiezen om een tolvrije weg te kiezen. Je bent dan vaak iets langer onderweg, maar rijdt dan wel over een mooiere weg door het binnenland en langs verschillende dorpen.

Uiteraard hebben we ook gereden over minder goede wegen, waar bijvoorbeeld gaten (potholes) in zaten. Meestal waren dit korte stukjes. Onverharde wegen hebben we minimaal gehad, maar moesten we wel nemen om op de plek van bestemming te komen.

Welke auto huren in Marokko?

huurauto marokko ervaring
Onze Dacia Dokker, a.k.a. bestelbus

Elke auto is in principe geschikt! Een Ford Fiesta, Citroen, Kia of Dacia… allemaal prima te doen omdat de wegen goed zijn. Klein of groot, elke auto is geschikt om de klus te klaren. Houd wel rekening met het aantal personen en je bagage. Een kleine auto zoals een Suzuki Celerio met twee kinderen en 2 grote koffers wordt krap. Als je een huurauto gaat zoeken via een vergelijker zoals Rentalcars.com of Sunnycars.nl, dan kun je filteren op “autoklasse”. Hiermee doelen ze op de grootte van de auto, bijvoorbeeld mini, economy, compact, intermediate (soms ook klein, comfort of groot) etc. Reis je met twee personen, dan zou ik voor een kleine auto (mini of economy) gaan waarbij je de reistas eventueel op de achterbank kunt zetten. Reis je met kinderen, dan zou ik kiezen voor een grotere auto. Wij huurden dit keer via Rentalcars.com een Dacia Sandero Stepway (premium). Een hogere auto en Rentalcars.com was de goedkoopste aanbieder op het moment van vergelijken. Eenmaal daar kregen we een zogenaamde ‘upgrade’ naar een Dacia Dokker. Deze auto had lekker veel kofferruimte en ook de schuifdeur voor de achterbank was erg handig!

Wij boekten de huurauto in augustus voor halverwege oktober. Wij betaalden €465 voor 12 dagen inclusief volledige verzekering en geen eigen risico. Huurprijs €38,75 per dag. Voor een kleine auto betaal je zo’n €20 per dag!

Ophalen en terugbrengen van de huurauto?

Hoe zit het met ophalen en terugbrengen van de huurauto? In Marokko is dit heel goed geregeld. Meestal haal je de auto op bij de luchthaven. Bijvoorbeeld in Marrakech, Fez of Tanger. De autoverhuurbedrijven bevinden zich op loopafstand van de luchthaven en sommige zitten zelfs in de terminal van de luchthaven. In de meeste steden kun je overigens ook een huurauto ophalen. In Marokko haalden wij de huurauto op in de stad. Hiervoor moesten we even zoeken naar het loket, maar uiteindelijk hebben we het wel gevonden.

huurauto marokko tips
huurauto schade verzekerd
Maak altijd foto’s van de staat van de huurauto voordat je hem meeneemt!

Wij haalden onze auto op in Tanger (de stad) en leverden hem weer in bij Marrakech Airport.

Wij leverden de huurauto weer in bij Marrakech Airport. Je betaalt dan ter plekke een extra ‘enkele-reistoeslag‘ van ongeveer €68. In Marrakech vind je de verhuurders gewoon direct buiten de luchthaven. Omdat wij een hele vroege vlucht hadden, en de verhuurloketten dicht waren op het gewenste tijdstip van retourneren, moesten wij de auto een dag voor vertrek al inleveren.

Tips om de goedkoopste huurauto vinden

5 tips om de goedkoopste huurauto te vinden:

1. Boek ruim van tevoren

Hoe langer je wacht met boeken, hoe hoger de dagprijs van de huurauto zal zijn. Hoe eerder je boekt, hoe goedkoper. Leg bij voorkeur 3 tot 6 maanden voor je reis je huurauto al vast. Als ik nu zoek naar een huurauto voor over 3 maanden, is de goedkoopste auto maar €19,20 per dag incl. volledige verzekering via EasyTerra.nl!

Gok er nooit op dat je op de dag van aankomst pas een auto kan reserveren.

2. Reis buiten de hoogseizoenen

Reis bij voorkeur buiten de schoolvakanties en zomermaanden. In de maanden juli en augustus zijn de prijzen altijd hoger, ongeacht lang van tevoren je boekt. De vraag naar huurauto’s is in deze maanden hoger, dus ook de prijzen. Begin mei en eind september zouden goedkopere periodes moeten zijn.

3. Vergelijken loont

Als je je reis nog niet volledig hebt vastgelegd, dan loont het zeker om alles te vergelijken! Vergelijk bijvoorbeeld de huurautoprijzen per luchthaven. Zo kan het zijn dat een auto ophalen in Marrakech duurder is dan in Tanger. Nog een vergelijkingstip: Vergelijk de ‘vergelijkers’ EasyTerra.nl, Rentalcars.com en Sunnycars.nl. Dit zijn niet de autoverhuurder zelf, maar verzamelwebsites waarop het aanbod van alle verhuurders vergeleken wordt. Nu blijkt dat ook deze vergelijkers verschillende prijzen hanteren, dus ook hier is het goed om het aanbod even te checken.

4. Sluit de verzekering af via de vergelijker

Bij het huren van een auto is het wel zo verstandig om ook een autoverzekering af te sluiten. Zeker in Marokko! Van de tientallen keren dat wij achteraf de verzekering niet nodig bleken te hebben, waren we ook een paar keer heel erg blij met de all-risk verzekering! Wanneer je een verzekering afsluit via de vergelijker dan ben je vele malen goedkoper uit dan de verzekering bij de verhuurder zelf (zoals Europcar). In Marokko moet je echt een goede all-risk verzekering afsluiten. Voornamelijk op de parkeerplaatsen zijn anderen niet zo voorzichtig met jouw auto. Een deukje meer of minder maakt hun niet uit.

verzekering huurauto
In Spanje reed blogger Carien de berm in… Ze bleef ongedeerd, de auto niet.

5. Voorkom toeslagen

Autoverhuurders rekenen voor bepaalde ‘service’ extra kosten. Denk aan een eenrichtingstoeslag, waarbij je de huurauto ophaalt vanaf locatie A en inlevert op locatie B. Soms rekenen de verhuurders een extra toeslag wanneer je met de huurauto een grens over wilt, of wanneer je de auto wilt inleveren buiten de reguliere kantoortijden om. In Marokko hebben wij overigens wel gebruik gemaakt van de eenrichtingstoeslag.

Onze ervaringen met de autoverhuurders

Inmiddels hebben wij al veel auto’s gehuurd in diverse landen. Met alle drie de onderstaande vergelijkers/verhuurders hebben wij goede ervaringen en zijn betrouwbaar!

EasyTerra blijkt vaak de goedkoopste huurauto’s aan te bieden (wij vergeleken de prijzen voor het laatst in november 2022 bij verschillende aanbieders). Inclusief volledige verzekering, hadden zij het goedkoopste huurauto voor Marokko vanaf €19,20 per dag (locatie Marrakech airport). Hun website is heel overzichtelijk en tijdens het boeken kun je extra wensen zoals een babyzitje of tomtom aanvinken. EasyTerra is een vergelijker en kijk daarom ook even goed naar de beoordelingen van de verschillende verhuurders!

Rentalcars.com heeft ook goedkope auto’s vanaf €20, vaak anders dan die van EasyTerra. Toen wij boekten in augustus was Rentalcars.com het goedkoopst, dus dat verschilt echt per dag. De prijzen die je ziet zijn zonder verzekering. Met de meeste auto’s kun je onbeperkte kilometers rijden en zie je wat wel en niet verzekerd is. Ik heb er goede ervaringen mee en al meerdere auto’s via hun gehuurd.

Ook met Sunnycars.nl hebben wij hele goede ervaringen. Zij staan écht met stipt op 1 als het om service draait. Je betaalt vaak iets meer voor een huurauto, maar bent dan wel helemaal gerust. Zij bieden alleen huurauto’s aan inclusief volledige dekking/verzekering. Vaak heb je ook geen risico, of kun je dit afkopen.

Overige kosten om rekening mee te houden

Naast het huren van de auto maak je nog meer kosten.

Met de huurauto naar het buitenland

Wanneer je met de huurauto ook naar buurlanden wilt rijden, dan moet je dit aangeven. Dit zou ik ook niet aanraden in Marokko gezien de buurlanden. Een huurauto mag je niet zomaar de grens overnemen. Geef het dus aan bij de verhuurder wat je reisplannen zijn en betaal eventueel een toeslag.

Verzekering

Zoals reeds uitgelegd, kun je het beste een all-risk verzekering nemen.

Borg

Controleer van tevoren goed hoeveel borg je moet betalen voor de huurauto. Afhankelijk van de huurauto betaal je meestal een bedrag rond de €800 tot €1800. Deze borg moet je via een creditcard betalen en het bedrag krijg je terug zodra je de huurauto ongeschonden retourneert. Lees altijd goed de voorwaarden door en borgstelling.

Eenrichtingstoeslag

Als je van Marrakech naar Fez of Tanger rijdt of andere bestemming, dan kan de verhuurmaatschappij een ‘eenrichtingstoeslag’ in rekening brengen. Je haalt de auto op in de ene stad en brengt hem terug in de andere stad. Wij betaalden 700 MAD (= €68) als one way-fee.

Tolwegen en Benzine

tanken marokko
tankstations marokko

Sommige autosnelwegen in Marokko zijn tolwegen. Wij betaalden ongeveer €3 aan tol per ritje. De benzineprijs in Marokko ligt wat lager dan bij ons. Wij betaalden ongeveer €1,40 per liter! Je hebt trouwens twee tarieven: één wanneer je zelf tankt en één ‘service tarief’, dan wordt er voor je getankt. Wij hebben ruim 900 km gereden tijdens onze vakantie en waren ongeveer €82 kwijt aan benzine (diesel).

Er zijn voldoende tankstations te vinden in Marokko! Je kunt pinnen of in cash betalen. Leuk om te weten is dat er bij de grotere tankstations (meestal langs de snelwegen) speeltuintjes of zelfs zwembaden te vinden zijn. Heel fijn wanneer je met jonge kinderen reist.

Een autoverhuurder rekent extra kosten als je de huurauto met een legere tank inlevert dan je hem hebt opgehaald. Zorg er dus altijd voor dat je de tank hetzelfde inlevert als hoe je hem gekregen hebt.

Parkeren en parkeerkosten

Op veel plekken kun je niet gratis parkeren. Het is onduidelijk of de parkeerplaatsen écht door iemand beheerd worden, of dat ze zijn toegeëigend… maar elke parkeerplaats heeft wel een mannetje (vaak herkenbaar met hesje) die de parkeerplaatsen regelt en je helpt met parkeren. De parkeerkosten variëren tussen de 10 en 30 MAD per 24u. Wij hebben steeds 30 MAD betaald (€3), overal, en hebben hier niet over onderhandeld omdat we blij waren met het plekje dichtbij ons riad. Wij betaalden meestal voor één nacht, ook al bleven we meerdere nachten op een plek. Op de dag van vertrek betaalden we dan de resterende nachten. Soms lijkt een parkeerplaats echt bomvol, maar dan weet de parkeerwachter een plekje voor je te vinden!

Goed om te weten is dat er veel kleine parkeerplaatsen zijn rondom een medina. Deze zie je niet op Google Maps. Rijd gewoon zo ver mogelijk door tot aan je riad / hotel en kijk dan waar je het beste kan parkeren.

Let wel op want naast de ‘parkeerwachter’ die het geld int, zijn er nog meer mannen die je komen helpen met het zoeken van je parkeerplek. Ook zij vragen daarna een vergoeding, maar wij hebben deze mannen gewoon genegeerd.

Navigatiesysteem en navigeren

Navigeren in Marokko is wel een dingetje! Je hebt echt een TomTom navigatiesysteem nodig, of een goede app zoals Google Maps. De aangegeven reistijden in Google Maps kloppen precies! Marokko ligt natuurlijk buiten de Europese Unie en daarom kun je geen gebruik maken van je Nederlandse internetbundel. Wanneer je gebruikt maakt van internationale data, dan kost dit je veel geld! Zet je ‘roaming’ dus zeker uit.

Pro tip: schaf zo snel mogelijk een simkaart aan in Marokko! En neem dus een extra mobiele telefoon mee.

Wij hebben de dag na aankomst direct een Marokkaanse simkaart gekocht met 5 GB aan internet. Het aanschaffen van de simkaart kost 20 MAD + 10 MAD per gigabit. Wij betaalden 80 MAD (€8) voor 5 GB + een week belminuten. Dit was heel makkelijk en op de meeste plekken hadden we goed bereik. 5 GB is voldoende wanneer je het internet gebruikt om te navigeren, af en toe wat filmpjes kijkt op Youtube, of de bundel af en toe gebruikt als internet hotspot voor je eigen telefoon. In de grotere steden zijn meerdere providers te vinden. Maroc Télécom is de grootste aanbieder maar wij kwamen het snelste Orange tegen.

Naast de Marokkaanse simkaart, is het verstandig om de kaarten van je verblijfplaatsen ook te downloaden voor offline gebruik. Je hebt niet overal bereik en door de kaarten vooraf te downloaden op je mobieltje, heb je altijd navigatie bij de hand.

Verder staan de grotere steden ook erg goed aangegeven op de borden. Het bovenste bord is de Arabische beschrijving en daaronder vind je de Franstalige en Engelse benaming. Door de borden te volgen kom je ook al een heel eind!

Kinderstoeltjes

Ga je met een baby of peuter naar Marokko? Dan heb je een autostoeltje nodig. Tijdens het reserveren van de auto, kun je kenbaar maken dat je een autostoeltje nodig hebt. De kosten voor het stoeltje betaal je ter plekke aan de verhuurder. Niet goedkoop… meestal betaal je €7 tot €10 per dag voor een autostoeltje. Helaas houden de verhuurders niet altijd rekening met het verzoek om een autostoel. Wees er dus ook op bedacht dat er geen autostoel op voorraad is en dat je via een andere verhuurder de stoel moet regelen. Een andere optie is om zelf de autostoel mee te nemen (dit is gratis bij de meeste luchtvaartmaatschappijen) of om een goedkope stoel te kopen bij de eerste de beste babyzaak.

opvouwbare autostoel vakantie
autostoel meenemen vakantie

Nog meer tips

Inmiddels heb ik echt al heel vaak een auto gehuurd op vakantie. Deze tips wil ik je nog meegeven!

Wacht op de bevestiging

Zodra je een huurauto boekt, dan is deze boeking nog niet definitief. De verhuurder moet namelijk eerst de boeking accorderen. Soms duurt het een paar minuten, maar soms ook een dag. Controleer daarom altijd of je auto ook daadwerkelijk voor jou gereserveerd is. Je ontvangt hier meestal een e-mail over en ontvang een voucher!

De huurauto snel ophalen

Wanneer je met het vliegtuig komt en op de luchthaven de huurauto gaat ophalen, dan is de kans groot dat je lang moet wachten voordat je daadwerkelijk in de auto zit. In Marokko waren wij gelukkig direct aan de beurt omdat wij de auto in de stad hebben opgehaald i.p.v. de luchthaven. Als je wachtrijen op de luchthaven zo goed mogelijk wilt voorkomen, dan kun je je het beste opsplitsen zodra je het vliegtuig uit komt. De één wacht op de koffers en de ander (de bestuurder) gaat met alle papieren naar het verhuurloket.

Bij Sunnycars kun je ook kiezen voor een “fastlane huurauto”. Ideaal. Je kunt dan de wachtrij skippen en wordt direct geholpen!

Controleer de huurauto op bestaande gebreken

Voordat je ook maar 1 km met de huurauto gaat rijden, is het verstandig om foto’s te maken van de huidige staat van de auto. Bijna elke huurauto heeft lakschade en om te voorkomen dat ze deze schade op jou willen verhalen, is het verstandig om alles vast te laten leggen. Maak foto’s van alle schade, ook die op de bumper en onder de auto. Laat deze schade ook in het systeem zetten door de medewerker, of laat de medewerker de schade invullen op een formulier. Schade controleren kost tijd, maar voorkomt een discussie naderhand.

Bekijk hier onze mooie reisroute van 2 weken met de kinderen!
Of deze klassieke roadtrip van 3 weken!

Heb je nog vragen of wil je jouw eigen ervaringen delen? Laat hieronder een reactie achter!

Have fun en reis je vrij ,
Evy

Foutje gezien, of heb jij actuelere informatie? Mail mij, ik ben je dankbaar. Dit artikel bevat affiliate links. Je leest er meer over in de disclaimer.

reisblogger evy van kan

Evy van Kan

In India heb ik de eerste keer de ultieme vrijheid van backpacken mogen ervaren! Sindsdien wil ik niet meer anders. Voor elke reis kies ik mijn eigen bestemmingen, route en hotels. Deze tips deel ik graag met jou, hier op Reisjevrij.nl. Have fun!

Meer over Evy van Kan

Ervaringen & Vragen

Stel je vragen, of deel jouw tips en ervaring hier!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *