Auto huren Portugal | Tips voor een goede huurauto

Auto huren Portugal: Tips en Ervaringen

Portugal laat zich het beste ontdekken met de auto, als je echt van plan bent om een rondreis te maken. Ben je van plan op Lissabon of Porto te vliegen en van daaruit uitstapjes te maken, dan moet je vooraf overwegen of je niet beter de trein kan nemen naar bepaalde bezienswaardigheden. Treintickets in Portugal nemen geen hap uit je budget. Algemeen blijft de regel echter: voor een rondreis en het verkennen van het binnenland, neem je best een auto! Want de trein verbindt weliswaar de steden, maar niet de landelijke bezienswaardigheden.

In principe zou je dit kunnen doen met je eigen auto door van Nederland of België naar Portugal te rijden (+/- 20 uur reistijd in het laagseizoen en minimaal één overnachting onderweg). Dat raden we dus niet aan: je bent minimaal vier dagen kwijt voor de heen-en terugrit. Je zal doodmoe aankomen, zowel in Portugal, als in Nederland/België. Heb jij vijf weken vakantie? Dan kan je dit wel overwegen: hierbij kan je dan drie weken in Portugal zelf rondrijden en heb je telkens één week voor de heen-en terugreis. Kan je nog enkele streken in Spanje en Frankrijk extra meepakken!

Het gemakkelijkste blijft echter toch om een vliegticket te boeken naar Portugal en vervolgens een auto te huren. Graag geef ik je mijn tips en deel ik mijn ervaringen over rijden in Portugal.

Fijn geprijsde vliegtickets vind je op Skyscanner, een goede prijsvergelijker!

Waarom een auto huren in Portugal?

bezienswaardigheden portugal
hoogtepunten portugal
Hier kom je niet zonder auto!

Tja, ik heb het hierboven al aangegeven: ben je van plan om te vliegen op Lissabon of Porto en, naast het verkennen van deze steden, nog enkele uitstappen te doen, dan is het mogelijk om geen auto te huren. Wij hebben een uitgebreide city-trip naar Porto ondernomen, waarbij we niet enkel de stad zelf bezochten, maar waarbij we ook met de trein naar Guimaraes en Braga gingen. Je kan treintickets tevoren online kopen. Voor ons was dit echter geen garantie dat de treinen ook tijdig reden. We hebben één keertje bijna een uur vertraging gehad.

Lees meer over onze city-trip Porto en over de geweldige daguitstappen die je kan maken!

Maar als je echt een rondreis wil maken en de provincies tussen Porto en Lissabon wil bezoeken of van Lissabon naar de Algarve wil rijden, dan is een auto een must in Portugal. Vele mooie bezienswaardigheden of natuurgebieden liggen niet naast een treinstation, maar pal op het platteland.

Ga je dus rondreizen door Portugal en wil je iets van het land zien, dan is jouw beste optie een eigen (huur) auto.

Een leuke reisroute die je van Lissabon naar Porto voert, vind je hier!

Is met de auto rijden veilig in Portugal?

Eerlijk is eerlijk: auto rijden in Portugal valt reuze goed mee! Lange rijdagen ontbreken, je bent meestal maximaal een goede 2 uurtjes onderweg naar een volgende bestemming, meestal zelfs nog ietsje minder. Zo kan je onderweg nog heel veel doen en zien en kom je toch uitgerust aan. Je kan dus ook met kleine kinderen naar Portugal.

De wegen zijn absoluut niet druk, nergens, ook niet tussen de steden. Algemeen geldt dat de hoofdwegen en de secundaire wegen in goede staat zijn. Soms zijn ontstane kuilen met nieuwe asfalt opgevuld, wat dan een ongelijk gevoel geeft bij het rijden, maar dit is niet gevaarlijk.

Echte kleine landweggetjes, binnenweggetjes en dergelijke kunnen wel degelijk niet geasfalteerd zijn en bestaan uit gravel. Ze zijn doorgaans ook smal, dus tegenliggers vormen hier een uitdaging. Maar eerlijk is eerlijk: wij zijn dit type weggetjes amper tegen gekomen en dit is dus geen reden om niet te gaan auto rijden in Portugal.

coimbra hoogtepunt portugal
auto huur portugal
Hier rijd je beter niet met de auto!

Wat we wel kunnen afraden, is het rijden in steden, zeker historische steden, die hun kern van smalle straatjes nog hebben behouden. Nu kan je denken: dit is toch logisch, maar we willen dit toch even aangeven. Ben je van plan om bijvoorbeeld Ciombra of Obidos te bezoeken, zoek dan tevoren even een parkeerplaats op aan de rand van het historische gedeelte en ga van daaruit te voet verder. Wij bekeken altijd de avond tevoren welke mogelijk goede parkeerplaatsen er waren aan de rand, en hielden ons ook aan dat plan de dag zelf. Steeds was er voldoende plek en steeds waren we dan te voet in 5 à 10 minuutjes in het historische centrum.

Uitzondering is Sintra, waar de verschillende kastelen wat verder uit elkaar liggen. De parkings zijn echter zo gigantisch en je moet voor deze kastelen niet door het stadje zelf rijden! Portugal is trouwens een veilig land om je auto achter te laten op een parkeerplaats.

Vooraleer we naar Portugal vertrokken, las ik verhalen over de Portugese rijstijl. Die zou lijken op de Italiaanse rijstijl en nogal nerveus zijn: inhalen in bochten, bumper kleven, seinen met de lichten om voorbij te kunnen, veel te hard rijden. Vreemd, maar ter plekke hebben we er niks van gemerkt: natuurlijk zijn er steeds mensen die te snel rijden, zijn er mensen die snel hun toeter gebruiken en zijn er mensen die op elk mogelijk moment inhalen, maar dit was niet erger dan in Nederland/België.

Welke auto huren in Portugal?

wegen portugal
auto rijden portugal
De verschillende wegen in Portugal.

Portugal kent een redelijk goed netwerk van snelwegen, hoofdwegen en secundaire wegen die je naar overal in het land brengen. Met de auto kom je dus overal. De wegen in Portugal zijn algemeen van goede/redelijke kwaliteit. Sommige wegen zijn goed onderhouden, op de kleinere wegen zit er soms sleet op het wegdek. Over het algemeen geldt: hoe meer afgelegen, hoe meer afgesleten het wegdek.

Wij hebben landweggetjes met gravel gezien, maar hebben er zelf geen enkele moeten nemen. Je hoeft dus echt geen 4WD of SUV te voorzien, ‘voor het geval dat’.

Elke auto is in principe geschikt! Houd wel rekening met het aantal personen en je bagage. Wij kozen voor een grotere wagen, want we namen ook nog mee: 2 kids, 2 grote koffers (met zijn twee één koffer, is meestal onze stijl van reizen) en 2 handbagage koffers en dat was geen enkel probleem.

Ophalen en terugbrengen van de huurauto?

Hoe zit het met ophalen en terugbrengen van de huurauto? In Portugal is dit heel goed geregeld. Twee logische plekken van waaruit je een auto kan ophalen en weer terugbrengen, zijn Porto en Lissabon en dan meer bepaald de luchthaven. Beide zijn ook logische plekken om een rondreis te starten of te eindigen. Sommige autoverhuurbedrijven bevinden zich op wandelafstand van de luchthaven, de meesten zitten zelfs in de terminal van de luchthaven. Of je gaat met de shuttle; vraag steeds even na tevoren waar je verhuurkantoor zich bevindt. Hun auto’s staan op een veilige, afgesloten plek aan de terminal. Dikwijls hebben deze verhuurders ook een locatie midden in de stad, maar het viel ons op, dat er enerzijds minder huurauto’s ter beschikking zijn en dat dezelfde modellen soms dubbel zo duur zijn. En je eerste autorij-ervaring in Portugal is ook minder leuk als dat in hartje Lissabon of Porto is.

auto huur portugal
Een auto huren op het vliegveld blijft het gemakkelijkste!

Wijzelf maakten geen lus van onze reisroute. Wij startten in Lissabon en eindigden in Porto. Bij alle hieronder staande zoekmachines kan je een verschillende drop-off locatie aan duiden. Let vervolgens goed op: de resultaten die je daarna te zien krijgt, moet je goed filteren! Bij sommigen is de one-way fee al ingerekend, bij anderen nog niet, maar staat deze bijvoorbeeld wel apart aangegeven.

Overzicht van de werking van de verschillende aanbieders

Bij EasyTerra.nl staat er bij vele auto’s al een one-way inbegrepen. Je vindt deze terug onder het type auto en wat er allemaal inbegrepen is: Inclusief enkele reis toeslag.

Bij Booking.com / Rentalcars.com werkt het ietwat anders: hierbij zie je onder de huurprijs tussen haakjes de extra one-way fee staan.

Bij Sunnycars.nl is dit niet het geval, maar moet je dit eerst even navragen. Je klikt door op de ‘Bekijk de specifieke voorwaarden’, daar kan je al zien of dit is toegelaten of niet. Vervolgens kan je in je vraag om reservering dit aangeven en de kostprijs hiervoor opvragen. Een ‘normale’ one-way fee bedraagt €125 à 150 voor de afstand Lissabon-Porto.

De goedkoopste huurauto vinden

auto huren portugal
Wees gerust, dit is ook in Portugal een bezienswaardigheid!

Tegenwoordig is een echt goedkope huurauto vinden, niet zo gemakkelijk meer. Zeker in het hoogseizoen, in populaire vakantielanden zoals Portugal, betaal je op dit moment (2022) gemakkelijk €100 per dag voor een kleine gezinswagen.

Ik heb eigenlijk maar één tip om deze prijs enigszins te drukken: boek zo vroeg mogelijk. De vergelijking qua prijzen die ik gemaakt heb, was in mei 2022 voor vertrek in juli 2022. Dat is veel te laat. Als je zes maanden van tevoren boekt, dan kan je wellicht nog een huurauto vinden voor de helft van de prijs, zelfs in tijden dat de autohuurprijzen hoger liggen.

Ik heb namelijk dezelfde oefening gedaan voor de kerstvakantie 2022-2023. Uiteraard is dit niet het hoogseizoen in Portugal, maar het is een vergelijkbare vakantieperiode, waarin er ook veel vraag zal zijn naar huurauto’s. De prijzen werden ook opgevraagd in mei 2022. Conclusie: je kan een grotere wagen boeken voor minder dan de helft van de prijs. Een VW Golf Estate huur je dan voor 14 dagen voor €700 voor twee weken, inclusief one-way fee. De helft dus voor een grote wagen. Vroeg boeken is dus wel echt de gouden tip!

Zelf zoek ik altijd naar een combinatie tussen goedkoop en zo ruim mogelijk, gezien we als gezin reizen en ik heb daarom prijzen opgevraagd bij de volgende vergelijkers:

EasyTerra blijkt de nog steeds de goedkoopste huurauto’s aan te bieden. Hun website is heel overzichtelijk en tijdens het boeken kun je extra wensen zoals een babyzitje of tomtom aanvinken. EasyTerra is een website waar verschillende aanbieders worden vergeleken, dus kijk daarom ook even goed naar de beoordelingen van de verschillende verhuurders!

Booking.com / Rentalcars.com heeft ook heel goedkope huurauto’s. Hun website is iets minder overzichtelijk: op de tweede pagina van het boekingsproces kan je ook de extra verzekeringen bij nemen, echter de totaal prijs wordt nog niet meteen berekend. Een beetje hoofdrekenen dus. Zelf boeken wij dikwijls via Booking.com / Rentalcars.com en hun service is erg goed. Ook hier kan je, buiten de verzekeringen nog extra’s aanvinken. Voor extra’s die er niet bij staan, kan je een mail sturen.

Met de meeste auto’skhun je onbeperkte kilometers rijden en zie je wat wel en niet verzekerd is. Dikwijls is er ook reeds een extra bestuurder inbegrepen, zodat je kan afwisselen met rijden (opgepast, dit zie je bij de voorwaarden en kan je bijvoegen bij boekingsproces, mocht dat niet zo zijn).

Sunnycars.nl heeft ook een hele goede service en hun website is erg overzichtelijk. Zij bieden alleen huurauto’s aan inclusief volledige dekking/verzekering. De prijs die je ziet, is dus all-in. Als je volledig verzekerd op weg wilt, dan is Sunnycars.nl de beste optie! In Portugal blijkt dit niet eens zoveel duurder. Neem dus zeker een kijkje op hun website.

Kosten om rekening mee te houden

Naast het huren van de auto maak je nog meer kosten.

Verzekering

We raden aan om toch de nodige verzekeringen te nemen. Het hangt een beetje ervan af waar jij je goed bij voelt, of je een gedeeltelijke of een volledige verzekering neemt. Een nadeel is dat de verzekeringen best prijzig zijn en dat hierdoor de huurprijs van je wagen flink kan oplopen. Als je via Booking.com / Rentalcars.com een verzekering afsluit, ben je echter nog steeds veel goedkoper uit, dan bij het autoverhuurbedrijf zelf ter plekke.

Bekijk voor vertrek goed wat er wel en niet inbegrepen is in de verzekering. Wij hebben het meegemaakt dat men ons alsnog dezelfde verzekeringen wilde laten betalen. Dit was gelukkig niet in Bulgarije, hier kregen wij uitstekende service!

Benzine tanken

De meeste tankstations bevinden zich in grotere plaatsen en langs de hoofdwegen. De gemiddelde afstand tussen de tankstations is zo’n 50 kilometer. Je kan dus vlot tanken. De tankstations zijn over het algemeen open van 7-22.00 uur, aan de snelwegen is dit 24/7. Je betaalt er contant, met bankpas of credit card. Opgepast, men kan extra kosten aanrekenen voor betalen met credit card. Prijzen zijn ook hier omhoog gegaan, algemeen is benzine en diesel nog steeds goedkoper dan in Nederland/België.

Tolwegen

tolwegen portugal
Met Easytoll of een tolkastje moet je je niet afvragen of dit nu een tolweg is of niet 🙂

De snelwegen in Portugal tolwegen, je herkent deze aan de letter A.

Een deel van de tolwegen werkt nog op de ‘oude’ manier. Je krijgt een kaartje als je de snelweg op rijdt en je betaalt wanneer je de tolweg verlaat. Verschillende betaalmiddelen worden allemaal geaccepteerd.

Het is echter zo dat je op steeds meer tolwegen enkel nog maar elektronisch kan betalen. Er zijn geen tolpoortjes of kaartjes meer. Als je met je auto de snelweg op gaat, dan wordt je kenteken geregistreerd. Aan de hand daarvan wordt jouw tol berekend. Bedoeling is om dit systeem te veralgemenen en alle snelwegen hiermee uit te rusten. Toen wij er waren, was dit al grofweg voor 90% van de snelwegen waar wij op reden het geval. Tolwegen met elektronisch betalen, heten in Portugal portagem electrónica.

In jouw huurauto zit meestal reeds een elektronisch kastje in waarmee de tol verrekend wordt. Als je zelf met de auto naar Portugal rijdt, is Easytoll het gemakkelijkste systeem. Hierbij wordt het kenteken van je auto gekoppeld aan bankpas of creditcard. Elke keer als je dan op een tolweg rijdt, wordt een bedrag afgeschreven. Een zeer goede website is PortugalTolls, met een duidelijk overzicht van:

  • de elektronische tolwegen
  • de verschillende manieren, met voor-nadelen en kostprijs om met je eigen auto elektronisch tol te kunnen betalen
  • de plekken waar je Easytoll (en andere manieren) kan aanschaffen
  • de online mogelijkheid om bijvoorbeeld het Easytoll-systeem aan te schaffen/je ervoor te registreren.

Tips autohuur Portugal

braga portugal
guimaraes portugal
peneda-geres portugal
Rondtouren in Noord-Portugal met de trein en/of de auto!

Zo, dit waren mijn tips om een goede auto te huren in het mooie Portugal. Wij hadden zelf 16 dagen de tijd, waarvan we 12 dagen een auto hebben gehuurd. Met deze auto zijn we van Lissabon naar Porto gereden, met vele stops onderweg. Onze SUV kostte ons toen (maar) €214,02 en de one-way fee €125. We waren met zijn vieren en onze kofferruimte was groot genoeg voor twee grote koffers en handbagage. De tweede handbagage werd tussen de kinderen geplaatst. Wij huurden in april, in de paasvakantie.

Enkele jaren later maakten we een city-trip naar Porto, waarbij we twee dagen een auto huurden voor een uitstap naar de Douro-vallei.

Heb je nog vragen over rijden in Portugal of het huren van een goede auto? Stel ze gerust hieronder. Ik help je graag.

Zoek je nog meer leuke tips over Portugal? Lees dan ook de volgende artikelen:

Have fun en reis je vrij,
Chris

Hey lezer of reiziger! Foutje gezien, of heb jij actuelere informatie? Ik doe mijn best om alle reistips up to date te houden en jij kan daarbij helpen. Mail mij, ik ben je dankbaar. Dit artikel bevat affiliate links. Je leest er meer over in de disclaimer.

Foto credits: Chris en Pixabay.
blogger Chris Donkers

Chris Donkers

Sinds we met de kinderen een roadtrip door Mexico hebben gemaakt, zijn we een beetje reisgek! Als we reizen, willen we graag wat van het land zien, op onze eigen manier en op ons eigen tempo. Het zelfstandig organiseren van een reis, het vele uitzoekwerk, het verslinden van reisgidsen.... is voor mij even plezierig als het reizen zelf. Ik heb nog een lange wishlist: uitstapjes dichtbij, leuke city-trips in Europa, maar ook roadtrips en verre bestemmingen, ik hou van de wereld! Graag wil ik mijn reistips met je delen, zodat ook jij geïnspireerd geraakt.

Meer over Chris Donkers

Ervaringen & Vragen

Stel je vragen, of deel jouw tips en ervaring hier!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *