Auto huren Rhodos | Tips voor een goedkope huurauto

Reisjevrij app QR
Download de Reisjevrij app Download de Reisjevrij app

Auto huren Rhodos: Tips en Ervaringen

Rhodos ligt op zo’n 3,5 uur vliegen van Nederland. Een heerlijk Grieks eiland waar de zon bijna altijd schijnt! Wij waren er 10 jaar geleden en gaan nu weer terug! Dit keer met twee jonge kinderen van 1 en 3 jaar. Omdat wij de gehele reis van vliegtickets t/m de accommodatie zelf hebben geregeld en gekozen, huren wij dit keer ook een auto! Wij halen de huurauto direct bij de luchthaven op. Zonder eigen auto of huurauto, kom je niet op de mooiste plekjes en het is voor ons toch ook wel enorm comfortabel. Het vinden van een goedkope en goede huurauto, kan een beetje overweldigend zijn. Er zijn zoveel verhuurmaatschappijen en waar moet je op letten? Graag geef ik je mijn tips en deel ik mijn ervaringen over rijden in Rhodos.

Heb je een huurauto nodig in Rhodos?

ervaring auto rijden rhodos
Zonder huurauto kom je niet op de mooiste plekjes

Rhodos is een compact en klein eiland. Er zijn meerdere manieren om het eiland te verkennen. Toen wij twintigers waren, huurden wij een paar dagen een scooter voor een paar tientjes. Superleuk, maar in het hoogseizoen ook erg warm! In de maanden juli en augustus voelt het alsof je door een warme oven aan het rijden bent. Ook namen wij vanuit Rhodos stad vaker de bus naar naastgelegen dorpen. Om de mooiste strandjes te bezoeken, heb je wel echt een huurauto (of dus scooter) nodig. Wij hebben er elke dag gebruik van gemaakt.

Verder kun je gebruik maken van taxi’s om bijvoorbeeld van de luchthaven naar je accommodatie te komen. Wil je naar Lindos, dan betaal je zo’n €140 retour. Naar Faliraki of Rhodos stad is het zo’n €60 retour.

Het is sowieso leuk om 1 of 2 dagen een auto te huren op Rhodos! Wij huren hem de hele vakantie.

Hoe is het om te rijden in Rhodos?

Dat is prima te doen! Op de meeste wegen van Rhodos is vrij weinig verkeer. De meeste Grieken rijden ook wel rustig. Enig minpuntje, ze geven nauwelijks richting aan. Het kan dus zomaar zijn dat opeens een auto stopt, of afslaat zonder dit aan jou te laten weten. Soms rijden ze ook een beetje ‘waar ruimte is’ op de weg, soms is dat in het midden en soms rechts. Op de snelweg mag je 80 km per uur rijden, dus dat is helemaal niet zo snel. Op andere wegen meestal 50 km p/u. Al met al vonden wij het heel aangenaam om op dit eiland te touren!

Hoe zijn de wegen?

De conditie van de wegen in Griekenland, of Rhodos, is slechter dan in Nederland. Kuilen en ongelijke wegen kom je zeker tegen, maar overall zijn de wegen prima! De meeste hoofdwegen en de snelweg zijn wel verhard. De meeste parkeerplaatsen bij de stranden zijn onverhard. De wegen naar de stranden toe zijn vaak steil. Het is fijn als je de hellingproef goed onder de knie hebt!

wegen in rhodos
De snelweg

Welke auto huren in Rhodos?

Elke auto is in principe geschikt, maar klein is in Rhodos best fijn. Een Ford Fiesta, Citroen, Kia of Fiat 500… allemaal prima te doen. Klein of groot, elke auto is geschikt om de klus te klaren. Houd wel rekening met het aantal personen en je bagage. Een kleine auto zoals een Volkswagen Up met twee kinderen en 2 grote koffers gaat niet passen. Als je een huurauto gaat zoeken via een vergelijker zoals Rentalcars.com of Sunnycars.nl, dan kun je filteren op “autoklasse”. Hiermee doelen ze op de grootte van de auto, bijvoorbeeld mini, economy, compact, intermediate (soms ook klein, comfort of groot) etc. Reis je met twee personen, dan zou ik voor een kleine auto (mini of economy) gaan waarbij je de reistas eventueel op de achterbank kunt zetten. Reis je met kinderen, dan zou ik kiezen voor een grotere auto.

Onze keuze

Wij huurden na grondige vergelijking via Rentalcars.com, bij Surprice Car Rental. Wij kiezen een Ford Fiesta (of vergelijkbaar) en betalen €390 voor 12 dagen in mei incl. volledige verzekering. Omgerekend zo’n €32,50 per dag. Een kleinere en goedkopere auto kostte omgerekend zo’n €24 per dag incl. verzekering. In de kofferbak paste een groot koffer, een goed gevulde backpack en twee stuks handbagage. Onze buggy hebben wij op de vloer tussen de achterbank en onze stoelen in gelegd. Paste precies! Onze ervaring met Surprice Car Rental is erg goed!

Ophalen en terugbrengen van de huurauto?

huurauto ophalen rhodos
rhodos met auto verkennen

Hoe zit het met ophalen en terugbrengen van de huurauto? Op Rhodos is het belangrijk dat je goed kijkt bij welke aanbieder je boekt. Sommige verhuurders zitten echt op de luchthaven, maar velen ook net daarbuiten. Om er te komen maak je gebruik van een gratis shuttle service (of meet & greet). Zo’n shuttle service werkt over het algemeen prima weet ik uit ervaring in Italië, maar in Rhodos hebben wij hier dus geen gebruik van hoeven maken. Wij huurden dit keer via Rentalcars bij Surprice Carrental in Rhodos. Zij hadden een ‘meet&greet’ service en dit was écht perfect! Toen wij de luchthaven uit liepen, stond er een medewerker van Surprice op ons te wachten (met een naambordje). De auto stond al voor ons klaar op de parkeerplaats van de luchthaven. We hebben even alles gecontroleerd en konden direct vertrekken. Echt een top service!

Het terugbrengen van de auto werkt hetzelfde. Je levert hem in waar je hem hebt opgehaald. In ons geval was dat dus op de parkeerplaats van de luchthaven en ook hier was er direct een medewerker van Surprice carrental ter plaatse.

huurauto ophalen rhodos airport
Direct buiten bij de aankomsthal

Je kunt natuurlijk ook een auto huren in een stadscentrum zoals Rhodos-stad.

In de verschillende badplaatsen zijn ook genoeg verhuurbedrijven te vinden. Ook via een vergelijker zoals Rentalcars.com of Sunnycars.nl, kun je aangeven dat je de auto bijvoorbeeld in het stadcentrum wilt ophalen. Maar omdat hier minder aanbieders zitten, betaal je vaak wat meer.

Huurauto voor 1 dag?

Wil je ‘spontaan’ een auto huren om in 1 dag Rhodos te verkennen? Dan kun je ter plaatse op zoek gaan naar een aanbieder. Eén groot nadeel hiervan is, dat je niet weet of er een auto beschikbaar is en welke. Zijn de kleinere auto’s uitverkocht, dan krijg je automatisch een grotere auto met een hogere borg, verzekering en dagprijs.

Over het algemeen geldt dat hoe langer je de auto huurt, hoe voordeliger de prijs per dag wordt! Bijvoorbeeld: De Volkswagen UP kost maar €9,69 per dag bij 7 dagen verhuur, t.o.v. €25,97 voor 1 dag.

Als je de auto vooraf online reserveert, dan weet je zeker welke auto je krijgt én hoe je verzekert bent. De prijs voor 1 dag ligt in het laagseizoen zo rond de €25 voor een kleine auto (zonder verzekering). In het hoogseizoen (juli en augustus) betaal je direct €75 per dag voor dezelfde auto! Qua verzekering ben je bij EasyTerra.nl iets voordeliger uit dan bij Rentalcars.com. Rentalcars.com wordt pas goedkoper qua verzekering wanneer je meerdere dagen huurt.

uitzichtpunten rhodos
In één dag een paar mooie plekken bezoeken.

Tips om de goedkoopste huurauto vinden

Voordat ik mijn huurauto gereserveerd had, heb ik heel veel vergeleken om de beste deal te vinden! 5 tips om de goedkoopste huurauto te vinden:

1. Boek ruim van tevoren

Wanneer je de auto zo’n 4 tot 6 maanden voor de reis boekt, zal je een gunstigere prijs hebben dan wanneer je last-minute een auto nodig hebt. Zeker wanneer je in het hoogseizoen reist, zal dit aanzienlijk in de prijs schelen.

Gok er nooit op dat je op de dag van aankomst pas een auto kan reserveren. Het komt voor dat alle auto’s verhuurd zijn.

2. Reis buiten de hoogseizoenen

De autohuur prijzen in Rhodos zijn sterk afhankelijk van de reisperiodes. In juli en augustus schieten de prijzen echt erorm omhoog. Waar je in april en mei nog een auto huurt voor 7 dagen voor zo’n €15 per dag, klim je in juni al richting de €20 en stijg je in juli en augustus naar zo’n €40 to €55 per dag (ook als je dus heel vroeg boekt). In september dalen de prijzen weer iets.

Reis bij voorkeur buiten de schoolvakanties en zomermaanden. In de maanden juli en augustus zijn de prijzen altijd hoger, ongeacht lang van tevoren je boekt. De vraag naar huurauto’s is in deze maanden hoger, dus ook de prijzen. Begin mei en eind september zouden goedkopere periodes moeten zijn.

3. Vergelijken loont

In Rhodos heb ik heel veel aanbieders vergeleken. Ook heb ik prijzen opgevraagd bij lokale aanbieders. Hun prijzen liggen toch ongeveer gelijk aan het aanbod via de grotere vergelijkingssites. Vergelijk de ‘vergelijkers’ EasyTerra.nl, Rentalcars.com en Sunnycars.nl. Dit zijn niet de autoverhuurder zelf, maar verzamelwebsites waarop het aanbod van alle verhuurders vergeleken wordt. Nu blijkt dat ook deze vergelijkers verschillende prijzen hanteren, dus ook hier is het goed om het aanbod even te checken. In Rhodos had Rentalcars.com voor ons het beste aanbod, inclusief volledige verzekering. Voorheen heb ik ook geboekt via EasyTerra.nl en Sunnycars.nl, maar EasyTerra.nl werkt hier voornamelijk met ‘partnersites’ en Sunnycars.nl was echt een stuk duurder wanneer je een grotere auto nodig had.

4. Sluit de verzekering af via de vergelijker

Bij het huren van een auto is het wel zo verstandig om ook een autoverzekering af te sluiten. Een ongeluk zit in een klein hoekje. Van de tientallen keren dat wij achteraf de verzekering niet nodig bleken te hebben, waren we ook een paar keer heel erg blij met de all-risk verzekering! Wanneer je geen verzekering afsluit via de vergelijker dan ben je vele malen goedkoper uit dan de verzekering bij de verhuurder.

verzekering huurauto
In Spanje reed blogger Carien de berm in… Ze bleef ongedeerd, de auto niet.

5. Voorkom toeslagen

Autoverhuurders rekenen voor bepaalde ‘service’ extra kosten. Denk aan een eenrichtingstoeslag, waarbij je de huurauto ophaalt vanaf locatie A en inlevert op locatie B. Soms rekenen de verhuurders een extra toeslag wanneer je met de huurauto een grens over wilt, of wanneer je de auto wilt inleveren buiten de reguliere kantoortijden om.

Prijsverschillen

Je ziet vaak dat de geadverteerde prijzen veel lager liggen dan de uiteindelijke huurprijzen. Dit kan verschillende redenen hebben. Bijvoorbeeld de reisperiode waarin je gaat. Reis je in het echte hoogseizoen (juli t/m augustus) dan betaal je de hoofdprijs per dag. Verder denk ik dat de coronacrisis de verhuurprijzen erg omhoog heeft gedreven. De autohuurders hebben natuurlijk flink verlies gedraaid in deze periode en kunnen nu de schade een beetje inhalen.

Onze ervaringen met de autoverhuurders

Inmiddels hebben wij al veel auto’s gehuurd in diverse landen. Met alle drie de onderstaande vergelijkers/verhuurders hebben wij goede ervaringen en zijn betrouwbaar!

EasyTerra blijkt vaak de goedkoopste huurauto’s aan te bieden (wij vergeleken de prijzen voor het laatst in maart 2023 bij verschillende aanbieders). Inclusief volledige verzekering, hadden zij het goedkoopste huurauto in Rhodos vanaf €30 per dag. Hun website is heel overzichtelijk en tijdens het boeken kun je extra wensen zoals een babyzitje of navigatiesysteem aanvinken. EasyTerra is een vergelijker en kijk daarom ook even goed naar de beoordelingen van de verschillende verhuurders!

Rentalcars.com heeft ook goedkope auto’s vanaf €12, vaak net iets anders dan die van EasyTerra. De prijzen die je ziet zijn zonder verzekering. Wil je een auto voor 1 dag huren, dan heeft Rentalcars een relatief dure verzekering en ben je beter af bij EasyTerra.nl. Wil je net als ons voor een langere periode huren? Dan is de all-in prijs soms het goedkoopst van alle aanbieders!

Ook met Sunnycars.nl hebben wij hele goede ervaringen. Zij staan écht met stipt op 1 als het om service draait. Je betaalt vaak iets meer voor een huurauto, maar bent dan wel helemaal gerust. Zij bieden alleen huurauto’s aan inclusief volledige dekking/verzekering. Vaak heb je ook geen risico, of kun je dit afkopen.

Overige kosten om rekening mee te houden

Naast het huren van de auto maak je nog meer kosten.

Verzekering

Zoals reeds uitgelegd, kun je het beste een verzekering nemen. Houd er wel rekening mee dat je vaak je eigen risico moet voorschieten. Bij een ongeval of schade, dien je vaak foto’s of een politierapport te overhandigen. Daarna ontvang je via de verhuurder je eigen risico terug.

Borg

Controleer van tevoren goed hoeveel borg je moet betalen voor de huurauto. Afhankelijk van de huurauto betaal je meestal een bedrag rond de €200 tot €1800. Deze borg moet je via een creditcard betalen en het bedrag krijg je terug zodra je de huurauto ongeschonden retourneert. Lees altijd goed de voorwaarden door en borgstelling.

Tolwegen en Benzine

Er zijn geen tolwegen. De benzineprijs in Griekenland ligt iets lager dan bij ons. Wij betaalden ongeveer €2,40 per liter! In totaal €83 voor de hele vakantie van 12 dagen.

De auto verhuurder rekent extra kosten als je de auto met een legere tank inlevert dan je hem hebt opgehaald. Zorg er dus altijd voor dat je de tank hetzelfde inlevert als hoe je hem gekregen hebt.

Parkeerkosten

Op veel plekken kun je gratis parkeren. Bij alle stranden kun je gratis parkeren. Ook bij ons hotel en in Rhodos stad hebben wij gratis geparkeerd.

rhodos auto rijden ervaring
In het binnenland hadden we geen bereik meer op onze mobiele telefoons

Navigatiesysteem

Wij huurden dit keer geen navigatiesysteem. Wij gebruikten gewoon onze internetbundel en Google Maps. Echter toen wij meer het binnenland van Rhodos inreden, hadden we geen netwerk meer en deed Google Maps het niet meer. Je moet dan navigeren op basis van de borden, of je huurt een navigatiesysteem via de autoverhuurder. Hier betaal je dan wel extra voor. Een andere optie is de gratis app Maps.me!

Kinderstoeltjes

Ga je met een baby of peuter naar Griekenland? Dan heb je een autostoeltje nodig. Tijdens het reserveren van de auto, kun je kenbaar maken dat je een autostoeltje nodig hebt. De kosten voor het stoeltje betaal je ter plekke aan de verhuurder. Niet goedkoop… In Rhodos kost het zo’n €4 tot €8 per dag voor één autostoeltje. Helaas houden de verhuurders niet altijd rekening met het verzoek om een autostoel. Wees er dus ook op bedacht dat er geen autostoel op voorraad is en dat je via een andere verhuurder de stoel moet regelen. Een andere optie is om zelf de autostoel mee te nemen (dit is gratis bij de meeste luchtvaartmaatschappijen).

Nog meer tips

Inmiddels heb ik echt al heel vaak een auto gehuurd op vakantie. Deze tips wil ik je nog meegeven!

Wacht op de bevestiging

Zodra je een huurauto boekt, dan is deze boeking nog niet definitief. De verhuurder moet namelijk eerst de boeking accorderen. Soms duurt het een paar minuten, maar soms ook een dag. Controleer daarom altijd of je auto ook daadwerkelijk voor jou gereserveerd is. Je ontvangt hier meestal een e-mail over en ontvang een voucher!

De huurauto snel ophalen

Wanneer je met het vliegtuig komt en op de luchthaven de huurauto gaat ophalen, dan is de kans groot dat je lang moet wachten voordat je daadwerkelijk in de auto zit. Als je wachtrijen zo goed mogelijk wilt voorkomen, dan kun je je het beste opsplitsen zodra je het vliegtuig uit komt. De één wacht op de koffers en de ander (de bestuurder) gaat met alle papieren naar het verhuurloket.

Controleer de huurauto op bestaande gebreken

Voordat je ook maar 1 km met de huurauto gaat rijden, is het verstandig om foto’s te maken van de huidige staat van de auto. Bijna elke huurauto heeft lakschade en om te voorkomen dat ze deze schade op jou willen verhalen, is het verstandig om alles vast te laten leggen. Maak foto’s van alle schade, ook die op de bumper en onder de auto. Laat deze schade ook in het systeem zetten door de medewerker, of laat de medewerker de schade invullen op een formulier. Schade controleren kost tijd, maar voorkomt een discussie naderhand.

Heb je nog vragen of wil je jouw eigen ervaringen delen? Laat hieronder een reactie achter!

Have fun en reis je vrij ,
Evy

Foutje gezien, of heb jij actuelere informatie? Mail mij, ik ben je dankbaar. Dit artikel bevat affiliate links. Je leest er meer over in de disclaimer.

reisblogger evy van kan

Evy van Kan

In India heb ik de eerste keer de ultieme vrijheid van backpacken mogen ervaren! Sindsdien wil ik niet meer anders. Voor elke reis kies ik mijn eigen bestemmingen, route en hotels. Deze tips deel ik graag met jou, hier op Reisjevrij.nl. Have fun!

Meer over Evy van Kan

Ervaringen & Vragen

Stel je vragen, of deel jouw tips en ervaring hier!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *