Auto huren Sardinië | Tips voor een goedkope huurauto

Reisjevrij app QR
Download de Reisjevrij app Download de Reisjevrij app

Auto huren Sardinië: Tips en Ervaringen

Het mooie eiland Sardinië verken je het beste met de auto. De wegen zijn goed en over het algemeen vrij rustig. Zonder eigen auto of huurauto, kom je niet op de mooiste plekjes. Het vinden van een goedkope en goede huurauto, kan een beetje overweldigend zijn en tegenwoordig ook een uitdaging. Er zijn zoveel verhuurmaatschappijen, de prijzen zijn enorm gestegen en waar moet je op letten? Graag geef ik je mijn tips en deel ik mijn ervaringen over rijden in Sardinië met jou.

Hoe is het om te rijden in Sardinië?

Heerlijk! Wij hadden een echt vakantiegevoel. Muziekje op, rustige wegen en een mooie omgeving. Auto rijden in Italië is anders dan in Nederland, is onze ervaring. De Italianen hebben een vrij pittige rijstijl en kunnen behoorlijk bumperkleven. In Sardinië (natuurlijk ook Italië) hebben wij dit niet zo ervaren. De wegen zijn goed en alles op dit eiland gaat er vrij relaxed aan toe, zo ook het verkeer. Een prima bestemming dus om zelf te rijden.

Welke auto huren in Sardinie?

De wegen in Sardinië zijn goed. Er is een snelweg en er zijn diverse snelle verbindingswegen. Sardinië is maar een klein eiland, dus soms ben je maar een uurtje onderweg om van A naar B te komen. Sardinië is (gelukkig) niet helemaal vlak, dus soms heb je wel eens een pittig bergje en gezellige haarspeldbochten. Elke auto is in principe geschikt! Een Ford Fiesta, Citroen, Kia of Fiat 500… allemaal prima te doen. Houd er wel rekening met het aantal personen en je bagage. Een Fiat 500 met twee kids en 2 koffers wordt krap.

Fiat 500 Sardinie huren
Wij kregen een leuke Fiat 500!

Ophalen en terugbrengen van de huurauto?

Hoe zit het met ophalen en terugbrengen van de huurauto? In Sardinië is dit heel goed geregeld. Meestal haal je de auto op bij de luchthaven. Dit kan zijn in Cagliari, Olbia of Alghero. De autoverhuurbedrijven bevinden zich op loopafstand van de luchthaven, en sommige zitten zelfs in de terminal van de luchthaven.

Wij haalden onze auto op in Cagliari en leverden hem in Alghero weer in!

Je hoeft de huurauto niet persé terug te brengen naar dezelfde locatie als waar je hem hebt opgehaald. Zo is het mogelijk om de auto bijvoorbeeld op te halen in Alghero en terug in te leveren in Cagliari. Je betaalt dan in de meeste gevallen een extra ‘enkele-reistoeslag’ van ongeveer €70.

De goedkoopste huurauto vinden

Als je het echt goedkoop wilt aanpakken, dan moet je goed gaan zoeken! Zelf betaalde ik omgerekend €29 per dag inclusief verzekering. Dit was voor de periode eind mei / begin juni en al 3 maanden vooraf geboekt en voor het coronatijdperk. Nu betaal je omgerekend €37 per dag voor een verzekerde kleine auto.

Prijsverschillen

Regelmatig krijg ik de vraag hoe het kan dat ik zo goedkoop een auto heb kunnen huren in Sardinië. De prijzen liggen nu een stuk hoger. Dit kan verschillende redenen hebben. Bijvoorbeeld de reisperiode waarin je gaat. Reis je in het echte hoogseizoen (juli t/m augustus) dan betaal je de hoofdprijs per dag. Omgerekend betaal je dan zo’n €80 tot €120 voor een huurauto per dag. Reis je in mei of oktober, dan liggen de prijzen rond de €40 per dag incl. verzekering. Verder denk ik dat de coronacrisis de verhuurprijzen erg omhoog heeft gedreven.

Tips voor de laagste prijs

 • Huur niet je gehele vakantie een auto, maar ga de auto ophalen zodra je roadtrip echt start.
 • Reis en huur buiten de schoolvakanties om. Begin mei en eind september zouden goedkopere periodes moeten zijn.
 • Haal de auto op bij de luchthaven en breng hem op dezelfde plek terug om een eenrichtingstoeslag te voorkomen.
 • Vergelijk ook de prijzen per luchthaven om je startpunt te kiezen. Natuurlijk moet je ook vooraf weten wat de vliegtickets dan kosten. De verhuurprijzen worden ook allemaal bepaald op basis van vraag en aanbod.
 • Boek tijdig je huurauto. Hoe eerder je boekt, hoe goedkoper. Leg bij voorkeur 3 tot 6 maanden voor je reis je huurauto al vast.
 • Hoe langer de huurperiode, hoe goedkoper de huurprijs per dag. De huurprijs per dag wordt meestal goedkoper wanneer je de auto meerdere dagen huurt i.p.v. bijvoorbeeld 1 of 2 dagen.
 • Vergelijk de ‘vergelijkers’:

Zelf wil ik ook altijd zo goedkoop mogelijk huren en ik heb daarom prijzen opgevraagd bij de volgende vergelijkers:

 • EasyTerra.nl = vaak de goedkoopste auto, maar duurdere verzekering
 • Rentalcars.com = momenteel de goedkoopste en ik heb er goede ervaringen mee
 • Sunnycars.nl = all-in prijzen, geen eigen risico, geen gedoe etc.
 • Direct bij de aanbieders zoals Europcar, Hertz, Budget, Sixt

Het is wel belangrijk dat je de totaalprijs vergelijkt, bij voorkeur inclusief verzekering en eventuele specifieke wensen zoals een autostoeltje voor kinderen of een navigatiesysteem.

Huurauto Sardinie

Welke aanbieder is dan het goedkoopst?

EasyTerra blijkt vaak de goedkoopste huurauto’s aan te bieden (wij vergeleken de prijzen voor het laatst in januari 2023 bij verschillende aanbieders). Maar inclusief volledige verzekering, ben je toch wat duurder uit dan bij Rentalcars.com. Hun website is heel overzichtelijk en tijdens het boeken kun je extra wensen zoals een babyzitje of tomtom aanvinken. EasyTerra is een vergelijker en kijk daarom ook even goed naar de beoordelingen van de verschillende verhuurders!

Rentalcars.com heeft na mijn vergelijking de goedkoopste huurauto’s, inclusief een verzekering. Zelf boek ik ook vaak bij hun, ook voor Sardinië, en hun service is erg goed. Met de meeste auto’s hun je onbeperkte kilometers rijden en zie je wat wel en niet verzekerd is. Ik heb er goede ervaringen mee en al meerdere auto’s via hun gehuurd.

Sunnycars.nl heeft ook een hele goede service. Zij bieden alleen huurauto’s aan inclusief volledige dekking/verzekering. Dus als je geen risico wilt lopen, dan is Sunnycars.nl de beste optie voor jou! Ook zit de ‘extra bestuurder’ vaak al bij de totaalprijs inbegrepen. Inmiddels heb ik ook vaker via Sunnycars.nl gehuurd (niet voor Sardinië, maar andere landen) en hun service is pico bello!

Autohuur Italië

De verzekering

Persoonlijk sluit ik altijd een verzekering af wanneer ik een auto huur, tenzij de verzekering duurder is dan de auto zelf… dan waag ik de gok. Dit is natuurlijk een persoonlijke keuze. Mijn tip is wel om direct bij het reserveren van de auto een verzekering af te sluiten! Dan hoef je bij het ophalen van de auto nooit een extra verzekering af te sluiten, ook niet als de balie medewerker van het verhuurbedrijf dat aanbiedt! Bij Sunnycars.nl ben je altijd volledig verzekerd en je hebt zelfs geen eigen risico! Via andere verhuurders kun je de verzekering afsluiten tijdens de reservering van de auto. Je kunt meestal kiezen tussen verschillende soorten dekkingen en inclusief of exclusief het afkopen van je eigen risico.

Let op! Er is wel een verschil tussen het afsluiten van de verzekering via een vergelijker zoals “Sunnycars” of “EasyTerra“, of direct bij de verhuurpartij (zoals Hertz, Alamo etc.). Mijn ervaring is dat de verzekering bij de verhuurder veel duurder is, daarom sluit je de verzekering het best direct af via de vergelijker. Echter, als er iets gebeurt, dan zal de verhuurder toch de borg via jou inhouden. De schade zal je vervolgens moeten verhalen via de vergelijker.

Kosten om rekening mee te houden

Naast het huren van de auto maak je nog meer kosten.

Borg

Controleer van te voren goed hoeveel borg je moet betalen voor de huurauto. Afhankelijk van de huurauto betaal je meestal een bedrag rond de €200 tot €1800. Deze borg moet je via een creditcard betalen en het bedrag krijg je terug zodra je de huurauto ongeschonden retourneert. Lees altijd goed de voorwaarden door en borgstelling.

Verzekering

Zoals hierboven beschreven kun je via sommige vergelijkers en verhuurders een verzekering afsluiten.

Eenrichtingstoeslag

Als je van Cagliari naar Olbia of Alghero rijdt of andersom, dan kan de verhuurmaatschappij een ‘eenrichtingstoeslag’ in rekening brengen. Je haalt de auto op in de ene stad en brengt hem terug in de andere stad. Wij deden dit zelf ook: ophalen in Cagliari en terugbrengen in Alghero.

Benzine

De benzineprijs is vergelijkbaar met die van ons of zelfs iets duurder!

Navigatie

Via de verhuurder kun je een TOMTOM of ander navigatiesysteem erbij huren. Vaak betaal je hier een bedrag voor van €35 tot €70 voor de gehele huurperiode. Wij hebben hier in Sardinië geen gebruik van gemaakt. Wij gebruikten gewoon Google Maps om te navigeren omdat onze data bundel ook in het buitenland geldig was. Daarnaast is mijn tip om de app MAPS.ME te downloaden. Dit is een offline navigatiesysteem waarbij je wel van te voren de kaarten moet downloaden (hier heb je dan wel internet voor nodig).

Extra bestuurder

Bij de meeste verhuurders is maar één persoon die de auto mag besturen. Wil je met twee personen rijden, dan moet je vaak extra betalen voor deze extra bestuurder. Doe je dit niet en gaat de tweede persoon toch rijden, dan ben je niet verzekerd!

Kinderstoeltjes

Ga je met een baby of peuter naar Sardinië? Dan heb je een autostoeltje nodig. Tijdens het reserveren van de auto, kun je kenbaar maken dat je een autostoeltje nodig hebt. De kosten voor het stoeltje betaal je ter plekke aan de verhuurder. Niet goedkoop… meestal betaal je €8 tot €10 per dag voor een autostoeltje. Helaas houden de verhuurders niet altijd rekening met het verzoek om een autostoel. Wees er dus ook op bedacht dat er geen autostoel op voorraad is en dat je via een andere verhuurder de stoel moet regelen (heb ik ook meegemaakt). Een andere optie is om zelf de autostoel mee te nemen (dit is gratis bij de meeste luchtvaartmaatschappijen) of om een goedkope stoel te kopen bij de eerste de beste babyzaak.

Nog meer tips

Inmiddels heb ik echt al heel vaak een auto gehuurd op vakantie. Deze tips wil ik je nog meegeven!

Boek altijd (ruim) van te voren je huurauto

Sardinië is een onwijs populaire vakantiebestemming. Veel mensen huren een auto en geloof me, zelfs de verhuurders kunnen ‘uitverkopen’. Wacht daarom nooit tot het laatste moment met het boeken van je huurauto, en denk al helemaal niet dat je daar ter plekke aan het loket eentje kan huren. Soms zijn er gewoon geen huurauto’s meer beschikbaar, laat staan voor een betaalbare prijs. Hoe eerder je boekt, hoe gunstige de huurprijs ook zal zijn.

Wacht op de bevestiging

Zodra je een huurauto boekt, dan is deze boeking nog niet definitief. De verhuurder moet namelijk eerst de boeking accorderen. Soms duurt het een paar minuten, maar soms ook een dag. Controleer daarom altijd of je auto ook daadwerkelijk voor jou gereserveerd is. Je ontvangt hier meestal een e-mail over en ontvang een voucher!

De huurauto snel ophalen

Wanneer je met het vliegtuig komt en op de luchthaven de huurauto gaat ophalen, dan is de kans groot dat je lang moet wachten voordat je daadwerkelijk in de auto zit. In Sardinië hadden wij behoorlijk wat mensen voor ons in de rij staan, dus hier hebben we echt wel een uurtje of 2 moeten wachten. Als je wachtrijen zo goed mogelijk wilt voorkomen, dan kun je je het beste opsplitsen zodra je het vliegtuig uit komt. De één wacht op de koffers en de ander (de bestuurder) gaat met alle papieren naar het verhuurloket.

Controleer de huurauto op bestaande gebreken

Voordat je ook maar 1 km met de huurauto gaat rijden, is het verstandig om foto’s te maken van de huidige staat van de auto. Bijna elke huurauto heeft lakschade en om te voorkomen dat ze deze schade op jou willen verhalen, is het verstandig om alles vast te laten leggen. Maak foto’s van alle schade, ook die op de bumper en onder de auto. Laat deze schade ook in het systeem zetten door de medewerker, of laat de medewerker de schade invullen op een formulier. Schade controleren kost tijd, maar voorkomt een discussie naderhand.

Bekijk hier onze route van onze autorondreis.

Heb je nog vragen? Stel ze gerust hieronder. Ik help je graag.

Have fun en reis je vrij ,
Evy

Foutje gezien, of heb jij actuelere informatie? Mail mij, ik ben je dankbaar. Dit artikel bevat affiliate links. Je leest er meer over in de disclaimer.

reisblogger evy van kan

Evy van Kan

In India heb ik de eerste keer de ultieme vrijheid van backpacken mogen ervaren! Sindsdien wil ik niet meer anders. Voor elke reis kies ik mijn eigen bestemmingen, route en hotels. Deze tips deel ik graag met jou, hier op Reisjevrij.nl. Have fun!

Meer over Evy van Kan

Ervaringen & Vragen

Stel je vragen, of deel jouw tips en ervaring hier!
 • Een goede verzekering is echt een must in het buitenland. Heb dat zelf wel gemerkt toen ik per ongeluk een stoepje raakte bij het inparkeren op mijn vakantieadres. Toch blijft het erg leuk om je vakantiebestemming te ontdekken per auto. Je kan gaan en staan waar je wil!

  Marie de Jonge

  Beantwoorden
 • Jaarlijks ga ik naar Sardinie en ieder jaar huren we dan ook een auto. Meestal gaat dat goed, behalve bij Maggiore (via AutoEurope) Zij hebben het dubbele bedrag op onze creditcard belast en na 3 maanden hebben we dit nog steeds niet terug. Kleine tip, huur niet bij/via deze bedrijven;)

  Frank

  Beantwoorden
  • Hey Frank,
   Wat vervelend en dankjewel voor de waarschuwing. Hopelijk ontvang je het geld snel terug!
   Groeten,
   Evy

   Evy van Kan

   Beantwoorden
 • Enig idee waar je een auto kan huren ZONDER creditcard?

  Caroline

  Beantwoorden
  • Hey Caroline,
   Sunnycars heeft wel zo’n service pakket, maar volgens mij toevallig niet in Sardinie. Je zou anders eens met hun moeten bellen.

   Groetjes,
   Evy

   Evy van Kan

   Beantwoorden
 • Hi Evy,

  Weet jij wat de gemiddelde prijs per dag is voor een auto? Ik heb dat dan gewoon over een Ford, Fiat voor 2 personen.

  Jelmer

  Beantwoorden
  • Hey Jelmer,

   Het beste kun je even vergelijken via rentalcars ofzo. Ik heb goede ervaringen met hun en zij zijn ook goedkoop. Het is al mogelijk vanaf €13 per dag, maar ik weet even niet in welk seizoen je dan zit.

   Groetjes,
   Evy

   Evy van Kan

   Beantwoorden
 • Wij hebben een aanbieding van Sunny gekregen a €80,-/ dag. Als je 18 dagen gaat is dat wel een kostbare geschiedenis. Bij navragen werd als reden opgegeven “Corona”. Ze zitten overigens allemaal op dit prijsniveau. Voor de grap ook een huurprijs op een ander mediterraan eiland opgevraagd. We werden voor €20,- per dag aangeslagen. Gr Rolaf

  Rolaf Klapwijk

  Beantwoorden
 • Hi Evy,
  Wij verblijven eerst een paar dagen in Olbia na aankomst.
  Na een paar dagen willen wij een auto huren via de luchthaven.
  Kun je van ‘buiten’ wel weer bij de autoverhuurbedrijven komen om de auto op te halen. Of is dat lastig met douane e.d.. lijkt mij dat het toch openbaar toegankelijk moet zijn.. enige ervaring hiermee?

  Vr groet Michiel

  Michiel

  Beantwoorden
  • Hi Michiel,

   Je hoeft niet door de douane om een huurauto op te halen. De verhuurbedrijven bevinden zich net buiten de terminals, dus hier kan iedereen komen.
   Volgens mij zitten de verhuurder in Olbia buiten de aankomsthal. Ik ben hier niet geweest, maar zo lijkt het op google maps. Je kunt dus gerust een huurauto boeken en ophalen ‘op de luchthaven’ nadat je een paar dagen in Olbia bent geweest.

   Groetjes!

   Evy van Kan

   Beantwoorden
 • Hoi, wij lazen veel negatieve dingen over auto’s huren op Sicilie, en hebben er daarom daar geen gehuurd vorig jaar (ging over het risico op allerlei extra kosten en de kans dat ze je bedrogen). Heb jij dit ook zo ervaren in Sardinie? Alvast bedankt!

  lisbeth

  Beantwoorden
  • Hi Lisbeth,

   Persoonlijk heb ik niets negatiefs ervaren in Sicilië… en ook niet in Sardinië. Het is daarbij wel erg belangrijk dat je vooraf alles regelt: huurauto + all-risk verzekering.
   Zorg je voor een all-risk verzekering, dan hoef je ter plekke nooit iets extra’s af te sluiten en kun je ook niet bedrogen worden. Dat risico is namelijk ook verzekerd (bijv. dat ze zeggen dat jij schade hebt gemaakt aan de auto, terwijl dit niet zo is).
   Het beste huur je een auto via Sunnycars.nl, zij hebben echt een topservice! Ze zijn ook wel wat duurder, dus andere partijen zoals rentalcars en easyterra.nl zijn ook prima is mijn ervaring.
   Wat je verder altijd moet doen voordat je met de huurauto weg rijdt: foto’s maken. Maak foto’s van de staat van de auto, bestaande schade, bumper etc. Alles even goed op de foto zetten. Dan kun je ook aantonen welke schade er al was.

   Evy van Kan

   Beantwoorden
 • Het ruim van tevoren een auto huren kan ook nadelig zijn. In mijn geval ging de prijs binnen 3 maanden met €200 omlaag. Dus gratis annuleren kan dan handig zijn

  Adri

  Beantwoorden
  • Hi Adri,

   Klopt, het is lastig te voorspellen. Zelf heb ik het ook met een auto in Amalfi, geboekt (incl. annuleren) en een paar weken later €180 goedkoper bij dezelfde aanbieder. Geannuleerd en opnieuw geboekt. Het heeft natuurlijk allemaal met vraag en aanbod te maken. Als de huurauto’s zelf verhuurd worden, blijven de prijzen hoog. Last minute is meestal het allerduurst is mijn ervaring.

   Groetjes,
   Evy

   Evy van Kan

   Beantwoorden
   • Mijn ervaring is boek een auto vroeg. zodra deze goedkoper wordt annuleren, en de goedkopere auto boeken. Zo kun je zelfs in het hoogseizoen goedkoop een auto huren. Check elke dag de bekenden sites: autoeurope, carjet enz. Voor 3 weken in augustus huurde wij een jeep renegade voor €560, inclusief volledige verzekering.

    Lu

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *