Auto huren op de Seychellen| tips voor een goedkope huurauto

Reisjevrij app QR
Download de Reisjevrij app Download de Reisjevrij app

Auto huren op de Seychellen: Tips en Ervaringen

Om alle hoogtepunten op de eilanden te bezoeken is het wel handig als je een huurauto tot je beschikking hebt. Je kunt op je eigen tempo alle mooie plekjes ontdekken, je kunt overal stoppen en je kunt je eigen dagindeling maken. Een andere manier is er eigenlijk ook niet echt. Openbaar vervoer is niet betrouwbaar en bereikt niet alle plekken. Een taxi is een dure aangelegenheid. Het vinden van een goedkope en goede huurauto, kan een beetje overweldigend zijn. Er zijn zoveel verhuurmaatschappijen en waar moet je op letten? Graag geef ik je mijn tips en deel ik mijn ervaringen over een auto huren en rijden op de Seychellen.

Heb je een huurauto nodig op de Seychellen?

wel of geen huurauto seychellen

Het is handig om tijdens je verblijf op de Seychellen een huurauto te hebben. Hoewel de eilandjes klein zijn is zeker hoofdeiland Mahe, maar ook Praslin, bijna niet te bezoeken zonder huurauto. Het eilanden zijn toch nog best groot en bezienswaardigheden liggen ver uit elkaar. Er rijden wel bussen maar deze zijn erg onbetrouwbaar. Daarnaast bereiken ze niet alle plekken en rijden ze maar tot hooguit 18:00 uur. Wij hebben ook geen toeristen gebruik zien maken van de bussen. Huur dus een auto op Mahe en Praslin. Dit is de beste manier om de eilanden te verkennen.

Hoe is het om zelf auto te rijden op de Seychellen? – Onze ervaring

Je mag met je Nederlandse rijbewijs rijden op de Seychellen. Hoe is het om als toerist op het eiland rond te rijden? Autorijden op de Seychellen is heel makkelijk en geeft je veel vrijheid. Het is veel relaxter rijden dan in Nederland. Er zijn niet veel wegen op de Seychellen en de wegen zijn rustig. Op Mahe is een iets drukker dan op Praslin. Op Mahe zijn er tweebaanswegen en rotondes. Op Praslin is er maar 1 hoofdweg. Lekker makkelijk 🙂 . Er zijn geen snelwegen en verkeerslichten zagen wij alleen in de hoofdstad Victoria. Het is eenvoudig en veilig om op de Seychellen een auto te huren en zelf rond te rijden. De maximumsnelheden staan goed aangegeven en sowieso spreekt de bewegwijzering voor zich.

autohuur seychellen
Rijden langs de zuidkust in Mahe

Er zijn een aantal verschillen tussen rijden op de Seychellen en rijden in Nederland:

  • De maximale snelheid op de Seychellen ligt lager dan in Nederland. Binnen de bebouwde kom mag je maximaal 40 kilometer per uur rijden en buiten de bebouwde kom is dit 65 kilometer per uur. Er is een uitzondering en dat is op het eiland Mahe buiten Victoria, richting de luchthaven. Hier mag je maximaal 80 kilometer per uur rijden.
  • Op de Seychellen rijdt men aan de linkerkant van de weg. Dit is even wennen, maar prima te doen.
  • De locals zijn heel vriendelijk in het verkeer. Niemand rijdt te hard en er word altijd rekening gehouden met je als je ergens in wil draaien.

Navigeren deden wij met Google Maps. De app MAPS.ME heeft niet alle plekken. Je kunt de kaarten downloaden zodat je deze ook offline kunt gebruiken. Dit is ideaal want het kost je geen data en ook veel minder capaciteit van je batterij.

Hoe zijn de wegen op de Seychellen?

Wij zijn de eilanden Mahe en Praslin meerdere malen rondgereden en hebben het heel relaxed ervaren. De wegen zijn goed onderhouden en van uitstekende kwaliteit. De hoofdweg en ook de binnenwegen zijn vrijwel allemaal geasfalteerd. Er zijn slechts enkele onverharde wegen naar afgelegen strandjes. Ook deze zijn prima te doen. In Victoria zijn er een aantal eenrichtingswegen. Dit staat goed aangegeven. De stad is niet groot dus zelfs rijden in de hoofdstad is relaxed.

autorijden op praslin
De prachtige hoofdweg op Praslin

Welke auto huren op de Seychellen?

Elke auto is in principe geschikt! Een Kia Picanto, Ford Fusion, Hyundai i10, of een SUV… allemaal prima te doen. Houd rekening met het aantal personen en je bagage. Een kleine auto zoals een Kia Picanto met twee kinderen en 2 grote koffers wordt krap. Als je een huurauto gaat zoeken via een vergelijker zoals Booking.com / Rentalcars.com of Sunnycars.nl, dan kun je filteren op “autoklasse”. Hiermee doelen ze op de grootte van de auto, bijvoorbeeld klein (small), medium (comfort), groot of premium. Reis je met twee personen, dan zou ik voor een kleine auto (small of comfort) gaan waarbij je een koffer of handbagage eventueel op de achterbank kunt zetten. Reis je met kinderen, dan zou ik kiezen voor een grotere auto.

Wij huurden onze auto via een lokale aanbieder: Kreol Cars. Dit was stukken goedkoper dan de Nederlandse bekende verhuurders!

Zelf heb ik een grotere Toyota Urban Cruiser en later een kleinere Hyundai I10 gehuurd. Beide auto’s waren heel fijn maar de kleinere was net iets handiger met parkeren. De kleine auto was prima te doen met 2 personen en bagage. Een fijne, compacte auto waarmee je heerlijk het eiland rond kunt touren. Geef van te voren aan het autoverhuur bedrijf duidelijk aan of je een schakel of automaat wilt huren. Ik kreeg een automaat op de Seychellen. Ik zelf had nog nooit automaat gereden, maar het ging prima.

Zelf rijden op mahe en praslin

Mijn tips:

  • Huur voor vertrek alvast een auto, zeker in drukke periodes rondom de vakanties in Nederland. Dat staat de auto direct klaar bij aankomst op het vliegveld en heb je garantie van de auto naar keuze.
  • Tanken: op de tankstations zijn medewerkers aanwezig die dit voor je doen.
  • Je kunt op tankstations contact betalen of met je creditcard.
  • Zorg altijd voor een goede autoverzekering (inbegrepen bij Sunny Cars)!
  • Lokaal huren is vaak goedkoper. Ook dit kun je al vooraf regelen.

Tips om de goedkoopste huurauto vinden

Hoe vind je nou de goedkoopste huurauto? Wat moet je doen om de goedkoopste prijzen te scoren? Je kunt op de Seychellen al een auto huren voor €40 per dag.

1. Boek ruim van tevoren

Hoe langer je wacht met boeken, hoe hoger de dagprijs van de huurauto zal zijn. Dit zie je terug aan de prijzen online. Wanneer je een week vooraf pas zoekt naar een auto krijg je prijzen van rond de €100 per dag. Hoe eerder je boekt, hoe goedkoper. Leg bij voorkeur 3 tot 6 maanden voor je reis je huurauto al vast. Wanneer je zoekt naar een huurauto voor over 3 maanden, is de goedkoopste auto rond de €55 per dag via Easyterra! Let op dat deze prijs zonder verzekering is. Deze prijs krijg je wanneer je de auto voor een weekje huurt. Huur je de auto maar 1 dag? Dan kost dit meer. Dit is ook niet aan te raden. Je hebt de auto je hele vakantie nodig.

Gok er nooit op dat je op de dag van aankomst op de luchthaven nog een auto kan huren. Ze zijn vaak allemaal al verhuurt of ze kosten de hoofdprijs.

2. Reis buiten de hoogseizoenen

Reis bij voorkeur buiten de schoolvakanties en zomermaanden. In de maanden juli en augustus zijn de prijzen altijd hoger, ongeacht hoe lang van tevoren je boekt. De vraag naar huurauto’s is in deze maanden hoger, dus ook de prijzen. Begin mei en eind september of oktober zouden goedkopere periodes moeten zijn.

3. Vergelijken loont

Vergelijk de vergelijkers’ EasyTerra.nlBooking.com / Rentalcars.com en Sunnycars.nl. Dit zijn niet de autoverhuurders zelf, maar verzamelwebsites waarop het aanbod van alle autoverhuurders vergeleken wordt. Nu blijkt dat ook deze vergelijkers verschillende prijzen hanteren, dus ook hier is het goed om het aanbod even te checken. Bekijk daarna ook het lokale aanbod. Wij huurden onze auto’s bij de lokale aanbieder Kreol Cars voor €40 per dag!

4. Sluit de verzekering af via de vergelijker of lokale aanbieder

Bij het huren van een auto is het wel zo verstandig om ook een autoverzekering af te sluiten. Een ongeluk zit in een klein hoekje. Van de tientallen keren dat wij achteraf de verzekering niet nodig bleken te hebben, waren we ook een paar keer heel erg blij met de all-risk verzekering! Wanneer je een goede verzekering afsluit via de vergelijker of lokale aanbieder wanneer je je auto boekt, dan ben je vele malen goedkoper uit dan de verzekering los te nemen bij de verhuurder. Voorbeeld: In Spanje sloot ik via EasyTerra een all-risk af voor €5,95 per dag en aan het loket in Alicante bood de verhuurder mij een verzekering aan voor €21 per dag! Ik was blij dat ik hem al had en heb hiervan geleerd voor de volgende keren.

verzekering huurauto
In Spanje reed blogger Carien de berm in… Ze bleef ongedeerd, de auto niet.

Onze ervaringen met de autoverhuurders

Inmiddels hebben wij al veel auto’s gehuurd in diverse landen. Met alle drie de onderstaande vergelijkers/verhuurders hebben wij goede ervaringen en zijn betrouwbaar!

EasyTerra blijkt de goedkoopste huurauto’s aan te bieden in veel landen. Hun prijs is meestal inclusief basisverzekering. Hun website is heel overzichtelijk en tijdens het boeken kun je extra wensen zoals een babyzitje of navigatie aanvinken. Let op dat zij op de Seychellen alleen auto’s in Mahe aanbieden en je de auto alleen op de luchthaven kunt ophalen en inleveren. Er is helaas geen mogelijkheid om de auto in te leveren of te huren bij de ferryhaven. Dat is een groot nadeel.

Booking.com / Rentalcars.com heeft ook goedkope auto’s, vaak anders dan die van EasyTerra. De prijzen die je ziet zijn zonder verzekering. Ik heb er goede ervaringen mee en al meerdere auto’s via hun gehuurd. De verzekering kun je er tijdens het boekingsproces bij boeken. Zij bieden op de Seychellen auto’s aan op Mahe en Praslin. Je kunt de auto alleen op de luchthaven ophalen en inleveren. Er is helaas geen mogelijkheid om de auto in te leveren of te huren bij de ferryhaven. Dat is een groot nadeel.

Sunnycars.nl hebben wij hele goede ervaringen mee. Zij staan écht met stipt op 1 als het om service draait. Het fijne aan Sunny Cars is namelijk dat je all-in prijzen krijgt, waarbij belangrijke zaken zoals verzekering en onbeperkte kilometers al zijn inbegrepen. Zij hebben een hele goede service. Zij bieden alleen huurauto’s aan inclusief volledige dekking/verzekering. Ook betalen ze je eigen risico terug als er onverhoopt toch iets gebeurt. Dat maakt het huren van een auto bij Sunny Cars écht zorgeloos. Wanneer je geen risico wilt lopen, dan is Sunnycars.nl de beste optie voor jou. Op de Seychellen bieden zij alleen auto’s aan in Mahe. Er zijn wel verschillende ophaallocaties mogelijk in tegenstelling tot de andere vergelijkers.

Kreol Cars Seychellen: Wij hebben onze auto’s op Mahe en Praslin gehuurd via deze lokale aanbieder. Wij huurden een grotere Toyota Urban Cruiser en later een kleinere Hyundai I10. De kleine auto huur je al voor €40 per dag en dat is een prima prijs voor een prima auto. De auto was netjes schoon en redelijk nieuw. Je wordt opgewacht op de luchthaven of ferryterminal en naar je auto gebracht. Ook bij het inleveren aan de luchthaven of ferryterminal is er iemand van het bedrijf aanwezig om je te assisteren. Alles gaat heel gemoedelijk. Wij kunnen dit bedrijf van harte aanraden.

Deze organisatie biedt ook boottochten en andere excursies aan op de eilanden. Wij deden deze leuke dagtour met hun naar de eilanden Curieuse en St. Pierre inclusief BBQ. Echt een aanrader!

huurauto regelen seychellen
Parkeren doe je direct aan het strand 🙂

Ophalen en terugbrengen van de huurauto?

Hoe zit het met ophalen en terugbrengen van de huurauto? Meestal haal je de auto op bij de luchthaven. De luchthaven op Mahe is zo klein, dat je gewoon naar de parkeerplaats kunt wandelen met de medewerker van het verhuurbedrijf. Zij staan meestal in de aankomsthal op je te wachten met een bordje met je naam erop.

Je hoeft de huurauto niet persé direct meteen vanaf de luchthaven te huren. Kom je laat aan, dan kun je beter vervoer boeken naar je accommodatie en de auto de dag erna naar je accommodatie laten brengen. Vergelijk de prijzen van de huurauto per dag even t.o.v. de taxiprijs.

Vaak is Mahe of Praslin een onderdeel van je reis door de Seychellen. Tussen de eilanden reis je het goedkoopste met de ferry. Handig om te weten is dat je de auto niet kunt meenemen op de ferry. Je moet dus op Mahe een auto huren, inleveren en op Praslin een nieuwe auto huren en weer inleveren. Vaak kies je er dus voor om je auto in te leveren of op te halen bij de ferryhaven in plaats van op de luchthaven. Dit is allemaal mogelijk bij Kreol Cars Seychellen.

Overige kosten om rekening mee te houden

Naast het huren van de auto maak je nog meer kosten.

Verzekering

Zoals reeds uitgelegd, kun je het beste een verzekering nemen. Doe dit tijdens je boekingsproces. Je kunt je auto verzekeren via Booking.com / Rentalcars.com en EasyTerra. Mocht je een lekke band krijgen, of andere schade aan de auto, dan ben je volledig verzekerd. Een nadeel is dat de verzekering best prijzig is. Toch adviseer ik om een verzekering af te sluiten tijdens het reserveren. Je kunt meestal kiezen tussen verschillende soorten dekkingen en inclusief of exclusief het afkopen van je eigen risico. Je kunt voor grote verassingen komen te staan wanneer je zonder verzekering schade krijgt. Een ongeluk zit een klein hoekje. Wil je op safe spelen? Huur je auto dan via Sunnycars, dan heb je sowieso een all-in verzekering.

Borg

Controleer van tevoren goed hoeveel borg je moet betalen voor de huurauto. Afhankelijk van de huurauto betaal je meestal een bedrag rond de €100 tot €500. Deze borg wordt op je creditcard gereserveerd en het bedrag wordt weer vrijgegeven zodra je de huurauto ongeschonden retourneert. Lees altijd goed de voorwaarden door en borgstelling. Wij hoefden geen borg te betalen bij Kreol Cars Seychellen.

Parkeerkosten & Benzine

Op veel plekken kun je gratis parkeren. Je kunt direct naast de bekende stranden parkeren en ook bij de accommodaties kun je gratis parkeren. In het centrum van Victoria zijn diverse parkeerplekken rondom de stad. Sommige plekken zijn gratis en sommige zijn betaald.

De benzineprijs op de Seychellen is iets goedkoper dan in Nederland. Wij betaalden €50 aan benzine na 5 dagen rondrijden. Op dit moment kost een liter benzine op de Seychellen €1,61.

Navigatiesysteem

Je kunt het beste Google Maps gebruiken. De app MAPS.ME heeft niet alle bekende plekken. Via Goole Maps kun je kaarten op je smartphone downloaden, zodat er tijdens het rijden geen internet nodig is. Het bespaart ook enorme capaciteit van je batterij. Echt een aanrader!

zelf autorijden mahe
Zelf rijden is relaxed en helemaal niet moeilijk op de Seychellen

Nog meer tips

Inmiddels heb ik echt al heel vaak een auto gehuurd op vakantie. Deze tips wil ik je nog meegeven!

Wacht op de bevestiging

Zodra je een huurauto boekt, dan is deze boeking nog niet definitief. De vergelijkwebsite gaat nu de aanvraag doen bij de verhuurder, en de verhuurder moet eerst de boeking accorderen. Soms duurt het een paar minuten, maar soms ook een dag. Controleer daarom altijd of je boeking definitief is. Je ontvangt hier meestal een e-mail over en ontvangt dan een voucher.

Controleer de huurauto op bestaande gebreken

Check bij het ophalen van de huurauto, voordat je gaat rijden, altijd of er schade is aan de auto, en maak hier foto’s van. Dan kunnen ze je nooit aansprakelijk stellen voor schade die er al was. Bijna elke huurauto heeft lakschade en om te voorkomen dat ze deze schade op jou willen verhalen, is het verstandig om alles vast te leggen. Laat de medewerker de schade invullen op het speciaal daarvoor formulier. Schade controleren kost tijd, maar voorkomt een discussie naderhand en bespaart je geld als ze de schade op je willen verhalen.

Vraag naar de inleverlocatie

Vraag bij het ophalen van de huurauto alvast na waar je de auto aan het eind van je vakantie moet inleveren. Is dit op dezelfde plek? Moet je hem ergens parkeren? En zijn ze geopend op de gewenste tijd? Waar staan ze op je te wachten? Maak afspraken hierover.

Check de tankstand

Fotografeer naast de schade ook de tankstand. Met de vol-vol regeling moet je de auto met dezelfde tankstand inleveren als waarmee je deze ophaalt. Mocht je onterecht worden belast voor ontbrekende brandstof dan heb je de foto’s als bewijs. Kies voor een tankstation vlak bij de inleverlocatie, zodat je niet veel benzine meer gaat gebruiken. Bewaar ook de tankbon als bewijs.

Huurautos seychellen
Je rijdt door prachtige natuur

Hopelijk heb je iets gehad aan mijn tips en ervaringen. Heb je nog vragen? Stel ze gerust hieronder. Ik help je graag.

Meer Seychellen

Have fun en reis je vrij,
Debbie

Hey lezer of reiziger! Foutje gezien, of heb jij actuelere informatie? Ik doe mijn best om alle reistips up to date te houden en jij kan daarbij helpen. Mail mij, ik ben je dankbaar. Dit artikel bevat affiliate links. Je leest er meer over in de disclaimer.

reisblogger debbie

Debbie Hameleers

Het maken van verre reizen is mijn passie en word ik happy van. Ik bepaal graag zelf mijn eigen reisroute. Dit zijn altijd unieke routes langs de hoogtepunten van een land, of een combinatie van landen. Deze routes en mijn tips wil ik graag met jullie delen. Of het nu gaat om een zomerse strandvakantie, een winterse sneeuwavontuur of een spontane stedentrip, ik geniet ervan om op pad te gaan. Ongeveer tien keer per jaar ontdek ik nieuwe bestemmingen, zowel dichtbij als ver weg. Een grote magnetische wereldkaart is prominent aanwezig in mijn huis en biedt telkens inspiratie voor nieuwe bestemmingen.

Meer over Debbie Hameleers

Ervaringen & Vragen

Stel je vragen, of deel jouw tips en ervaring hier!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *