Auto huren Tenerife | Tips voor een goedkope huurauto

Reisjevrij app QR
Download de Reisjevrij app Download de Reisjevrij app

Auto huren op Tenerife: Tips en Ervaringen

Tenerife kun je het beste verkennen met een huurauto. Zonder huurauto kom je namelijk moeilijk op de leukste plekken, mis je de mooiste landschappen en ben je ook erg beperkt in de reismogelijkheden over het eiland. Met het openbaar vervoer is het namelijk erg lastig over het eiland te reizen. Bovendien is het erg leuk om verschillende steden, bijvoorbeeld in het noorden of westen, met elkaar te combineren. Om je eigen route te bepalen heb je écht een auto nodig. Het is natuurlijk ook praktisch, handig en goedkoop! De routes die je kunt rijden zijn erg mooi. Bijvoorbeeld de weg naar Pico del Teide is fantastisch! Het vinden van een goedkope en goede huurauto, kan een beetje overweldigend zijn. Er zijn zoveel verhuurmaatschappijen en waar moet je op letten? Graag geef ik je mijn tips en deel ik mijn ervaringen over rijden op het eiland Tenerife.

Hoe is het om zelf auto te rijden op Tenerife?

Autorijden in Tenerife is minder hectisch dan in de Spaanse steden op het vasteland van Spanje. Autorijden op Tenerife is heel makkelijk en geeft je veel vrijheid. Er zijn niet veel wegen op Tenerife en de wegen zijn er vrij rustig. Er is eigenlijk maar 1 snelweg tussen het noorden, westen en zuiden. De maximaal toegestane snelheden is op snelwegen 120 kilometer per uur en in de binnenwegen 90 of 70. Binnen de bebouwde kom is de maximumsnelheid 50 kilometer per uur. De maximumsnelheden staan goed aangegeven en sowieso spreekt de bewegwijzering voor zich. Navigeren deden wij met Google Maps op onze eigen mobiel maar je kunt er ook voor kiezen een navigatiesysteem bij je auto te huren. Een andere oplossing is Maps.me, een app die je offline kan gebruiken nadat je de betreffende kaarten hebt gedownload.

tenerife auto rijden
Je ziet prachtige landschappen onderweg!

Hoe zijn de wegen op Tenerife?

De meeste wegen op Tenerife zijn goed onderhouden en van uitstekende kwaliteit. Er zijn maar een paar ‘snelwegen’ en dat maakt zelf autorijden relaxed en eenvoudig. Wanneer je in het noorden of westen van het eiland komt moet je soms even klimmen met de auto. De weg naar bijvoorbeeld Masca is smal en bochtig, maar wij vonden dit goed te doen. In deze delen van Tenerife komt eenrichtingsverkeer veel voor. Omdat Tenerife bergachtig is, zijn er vaak geen brede wegen. Toch is dit zeker niet gevaarlijk. Wij zijn het hele eiland rondgereden en hebben het heel relaxed ervaren.

Welke auto huren op Tenerife?

Elke auto is in principe geschikt! Een Ford, Fiat, Citroen, Audi of Kia…. allemaal prima te doen. Klein of groot, elke auto is geschikt om relaxed rond te rijden. Houd rekening met het aantal personen en je bagage. Een kleine auto zoals een Kia Picanto met twee kinderen en 2 grote koffers wordt krap. Als je een huurauto gaat zoeken via een vergelijker zoals Booking.com / Rentalcars.com of Sunnycars.nl, dan kun je filteren op “autoklasse”. Hiermee doelen ze op de grootte van de auto, bijvoorbeeld klein (small), medium (comfort), groot of premium. Reis je met twee personen, dan zou ik voor een kleine auto (small of comfort) gaan waarbij je een koffer of handbagage eventueel op de achterbank kunt zetten. Reis je met kinderen, dan zou ik kiezen voor een grotere auto. Wij huurden dit keer via Sunnycars een Opel Corsa (klein) en dat was prima te doen met 2 personen en bagage.

zelf rijden in tenerife
De wegen in het Noorden of Westen zijn smal en bochtig, maar heel goed te doen!

Mijn tips:

  • Wanneer je een huurauto neemt vanaf het begin tot eind van je vakantie, let dan op dat je bij je hotel (gratis) kunt parkeren.
  • Verblijf je in het centrum van een stad: huur een kleinere auto. Dat is handiger met parkeren én de smalle straten.
  • Zorg altijd voor een goede autoverzekering! Wij boeken daarom altijd een auto via Sunnycars. Dan is een all-inclusive verzekering altijd al bij de huurprijs inbegrepen! Dat maakt het huren van een auto bij Sunny Cars écht zorgeloos. Wanneer je geen risico wilt lopen, dan is Sunnycars.nl de beste optie voor jou. De prijzen zijn vaak even duur of niet veel duurder dan op Booking.com / Rentalcars.com. Vergelijk beide websites goed voor de beste prijs!

Ophalen en terugbrengen van de huurauto?

Hoe zit het met ophalen en terugbrengen van de huurauto? Op Tenerife is dit heel goed geregeld. Meestal haal je de auto op bij de luchthaven van Tenerife. De autoverhuurbedrijven bevinden zich in de luchthaven. Sommige hebben een kantoor in de terminal van de luchthaven zelf. Je kunt er ook voor kiezen je auto op te halen bij een kantoor in de stad. Wij kozen ervoor om onze huurauto op te halen op het stadskantoor in Costa Adeje. Vanaf hier zijn wij het eiland gaan rondrijden. We hebben de huurauto uiteindelijk ook weer hier ingeleverd. Je hoeft de huurauto niet persé terug te brengen naar dezelfde locatie als waar je hem hebt opgehaald. Je kunt er ook voor kiezen om je auto in de stad op te halen en bij de luchthaven in te leveren, of andersom. Heel handig! Let wel op: Soms betaal je hiervoor een extra ‘enkele-reistoeslag’. Dit bedrag verschilt per verhuurbedrijf. Bij Sunny Cars is het zelfs mogelijk de huurauto bij je hotel te laten afleveren. Ook heel fijn! Hier rekenen ze meestal wel een fee voor.

Je moet de tank altijd zo vol inleveren als dat je hem hebt opgehaald. Meestal is dit helemaal vol. Vergeet dus niet te tanken voordat je de huurauto weer gaat inleveren!

Tips om de goedkoopste huurauto vinden

Hoe vind je nou de goedkoopste huurauto? Wat moet je doen om de goedkoopste prijzen te scoren?

1. Boek ruim van tevoren

Hoe langer je wacht met boeken, hoe hoger de dagprijs van de huurauto zal zijn. Dit zie je terug aan de prijzen online. Wanneer je een week vooraf pas zoekt naar een auto krijg je prijzen van rond de €60 per dag. Hoe eerder je boekt, hoe goedkoper. Leg bij voorkeur 3 tot 6 maanden voor je reis je huurauto al vast. Wanneer je zoekt naar een huurauto voor over 3 maanden, is de goedkoopste auto rond de €25 per dag via EasyTerra.nl! Deze prijs krijg je wanneer je de auto voor een weekje huurt. Huur je de auto maar 1 dag? Dan kost dit zo een €45.

Gok er nooit op dat je op de dag van aankomst op de luchthaven nog een auto kan huren. Ze zijn vaak allemaal al verhuurt of ze kosten de hoofdprijs.

2. Reis buiten de hoogseizoenen

Reis bij voorkeur buiten de schoolvakanties en zomermaanden. In de maanden juli en augustus zijn de prijzen altijd hoger, ongeacht hoe lang van tevoren je boekt. De vraag naar huurauto’s is in deze maanden hoger, dus ook de prijzen. Begin mei en eind september of oktober zouden goedkopere periodes moeten zijn.

3. Vergelijken loont

Als je je reis nog niet volledig hebt vastgelegd, dan loont het zeker om alles te vergelijken! Vergelijk bijvoorbeeld de ophaallocaties of de dagen van de week. Zo kan het zijn dat een auto ophalen op de luchthaven duurder is dan op het stadskantoor. Ook kan het goed mogelijk zijn dat een auto huren van woensdag t/m zondag goedkoper is dan van maandag t/m vrijdag. Nog een vergelijkingstip: Vergelijk de vergelijkers’ EasyTerra.nlBooking.com / Rentalcars.com en Sunnycars.nl. Dit zijn niet de autoverhuurders zelf, maar verzamelwebsites waarop het aanbod van alle autoverhuurders vergeleken wordt. Nu blijkt dat ook deze vergelijkers verschillende prijzen hanteren, dus ook hier is het goed om het aanbod even te checken.

4. Sluit de verzekering af via de vergelijker

Bij het huren van een auto is het wel zo verstandig om ook een autoverzekering af te sluiten. Een ongeluk zit in een klein hoekje. Van de tientallen keren dat wij achteraf de verzekering niet nodig bleken te hebben, waren we ook een paar keer heel erg blij met de all-risk verzekering! Wanneer je een goede verzekering afsluit via de vergelijker wanneer je je auto boekt, dan ben je vele malen goedkoper uit dan de verzekering los te nemen bij de verhuurder. Voorbeeld: In Spanje sloot ik via EasyTerra een all-risk af voor €5,95 per dag en aan het loket in Alicante bood de verhuurder mij een verzekering aan voor €21 per dag! Ik was blij dat ik hem al had en heb hiervan geleerd voor de volgende keren. Op Tenerife hadden wij geboekt met Sunnycars, dan is een all-inclusive verzekering altijd al bij de huurprijs inbegrepen! Dit is een enorm pluspunt aan deze website.

verzekering huurauto
In Spanje reed blogger Carien de berm in… Ze bleef ongedeerd, de auto niet.

5. Voorkom toeslagen

Autoverhuurders rekenen voor bepaalde ‘service’ extra kosten. Denk aan een enkele-reistoeslag, waarbij je de huurauto ophaalt vanaf locatie A en inlevert op locatie B. Soms rekenen de verhuurders een extra toeslag wanneer je met de huurauto een grens over wilt, of wanneer je de auto wilt inleveren buiten de reguliere kantoortijden om.

Onze ervaringen met de autoverhuurders

Inmiddels hebben wij al veel auto’s gehuurd in diverse landen. Met alle drie de onderstaande vergelijkers/verhuurders hebben wij goede ervaringen en zijn betrouwbaar!

EasyTerra blijkt de goedkoopste huurauto’s aan te bieden in veel landen. Hun prijs is meestal inclusief volledige verzekering. Hun website is heel overzichtelijk en tijdens het boeken kun je extra wensen zoals een babyzitje of navigatie aanvinken. EasyTerra is een vergelijker en kijk daarom ook even goed naar de beoordelingen van de verschillende verhuurderbedrijven die ze aanbieden!

Booking.com / Rentalcars.com heeft ook goedkope auto’s, vaak anders dan die van EasyTerra. De prijzen die je ziet zijn zonder verzekering. Met de meeste auto’s kun je onbeperkte kilometers rijden en zie je wat wel en niet verzekerd is. Ik heb er goede ervaringen mee en al meerdere auto’s via hun gehuurd. De verzekering kun je er tijdens het boekingsproces bij boeken.

Tot slot Sunnycars.nl. Hier hebben wij hele goede ervaringen mee. Zij staan écht met stipt op 1 als het om service draait. Je betaalt vaak iets meer voor een huurauto, maar bent dan wel helemaal gerust. Wij huren onze auto eigenlijk altijd via Sunny Cars. Het fijne aan Sunny Cars is namelijk dat je all-in prijzen krijgt, waarbij belangrijke zaken zoals verzekering en onbeperkte kilometers al zijn inbegrepen. Zij hebben een hele goede service. Zij bieden alleen huurauto’s aan inclusief volledige dekking/verzekering. Ook betalen ze je eigen risico terug als er onverhoopt toch iets gebeurt. Dat maakt het huren van een auto bij Sunny Cars écht zorgeloos. Wanneer je geen risico wilt lopen, dan is Sunnycars.nl de beste optie voor jou.

huurauto reserveren tenerife
De meeste wegen zijn van zeer goede kwaliteit en niet druk!

Overige kosten om rekening mee te houden

Naast het huren van de auto maak je nog meer kosten.

Verzekering

Zoals reeds uitgelegd, kun je het beste een verzekering nemen. Doe dit tijdens je boekingsproces. Je kunt je auto verzekeren via Booking.com / Rentalcars.com en EasyTerra. Mocht je een lekke band krijgen, of andere schade aan de auto, dan ben je volledig verzekerd. Een nadeel is dat de verzekering best prijzig is. Toch adviseer ik om een verzekering af te sluiten tijdens het reserveren. Je kunt meestal kiezen tussen verschillende soorten dekkingen en inclusief of exclusief het afkopen van je eigen risico. Je kunt voor grote verassingen komen te staan wanneer je zonder verzekering schade krijgt. Een ongeluk zit een klein hoekje. Wil je op safe spelen? Huur je auto dan via Sunnycars, dan heb je sowieso een all-in verzekering.

Borg

Controleer van tevoren goed hoeveel borg je moet betalen voor de huurauto. Afhankelijk van de huurauto betaal je meestal een bedrag rond de €100 tot €500. Deze borg wordt op je creditcard gereserveerd en het bedrag wordt weer vrijgegeven zodra je de huurauto ongeschonden retourneert. Lees altijd goed de voorwaarden door en borgstelling.

Eenrichtingstoeslag

Als je je auto ergens anders wil inleveren dan dat je hem hebt opgehaald, dan kan de verhuurmaatschappij een ‘eenrichtingstoeslag’ in rekening brengen. Je haalt de auto op in de ene stad en brengt hem terug in de andere stad. Of je haalt hem op in de stad en levert hem in op het vliegveld. Vaak zijn de prijzen niet zo hoog voor deze enkele-reistoeslag maar het kan ook te duur uitvallen zodat je hier niet voor kiest. Hoe hoog deze kosten zijn hangt af van de maatschappij. Let goed op bij het boeken of deze kosten al inbegrepen zijn. Wij deden dit zelf niet in Tenerife.

Benzine

De benzineprijs in Spanje en op Tenerife ligt wat lager dan bij ons. Wij betaalden ongeveer €1,60 per liter. Het verhuurbedrijf rekent extra kosten als je de auto met een legere tank inlevert dan je hem hebt opgehaald. Zorg er dus altijd voor dat je de tank hetzelfde inlevert als hoe je hem gekregen hebt. Meestal is dit helemaal vol. Ga dus vlak voor je de auto inlevert tanken en zorg dat je voldoende benzine tankt.

Parkeerkosten

Sowieso op alle hoofdwegen mag je gratis parkeren. Op veel plekken in Tenerife kun je gratis parkeren, maar er zijn ook plekken waar je betaald moet parkeren. Op de toeristische plekken zijn vaak grotere parkeerplaatsen of ondergrondse parkeerplaatsen die goed staan aangegeven.

Navigatie

Wij huurden dit keer geen navigatiesysteem. Wij gebruikten gewoon onze internetbundel en Google Maps. Heb je wel een navigatie nodig, dan betaal je hier extra voor. Een andere optie is de gratis app Maps.me! waar je kaarten offline kunt downloaden en dus zonder internet kunt gebruiken.

Kinderstoeltjes

Ga je met een baby of peuter op vakantie? Dan heb je een autostoeltje nodig. Tijdens het reserveren van de auto, kun je kiezen voor een kinderstoeltje. Meestal betaal je €8 tot €10 per dag voor een autostoeltje. Helaas houden de verhuurders niet altijd rekening met het verzoek om een autostoel. Wees er dus ook op bedacht dat er geen autostoel op voorraad is en dat je ter plekke nog de stoel moet regelen. Een andere optie is om zelf de autostoel mee te nemen (dit is gratis bij de meeste luchtvaartmaatschappijen) of om een goedkope stoel te kopen bij de eerste de beste babyzaak.

Teenrife auto huren
Sommige plekken bereik je echt alleen met een huurauto

Nog meer tips

Inmiddels heb ik echt al heel vaak een auto gehuurd op vakantie. Deze tips wil ik je nog meegeven!

Wacht op de bevestiging

Zodra je een huurauto boekt, dan is deze boeking nog niet definitief. De vergelijkwebsite gaat nu de aanvraag doen bij de verhuurder, en de verhuurder moet eerst de boeking accorderen. Soms duurt het een paar minuten, maar soms ook een dag. Controleer daarom altijd of je boeking definitief is. Je ontvangt hier meestal een e-mail over en ontvangt dan een voucher!

De huurauto snel ophalen

Wanneer je met het vliegtuig komt en op de luchthaven de huurauto gaat ophalen, dan is de kans groot dat je lang moet wachten voordat je daadwerkelijk in de auto zit. Wanneer je als eerste door de douane komt ben je vrij snel bij de verhuurbedrijven, maar binnen no-time staat er een rij. Het is vrij populair om op Tenerife een auto te huren. Als je wachtrij zo goed mogelijk wilt voorkomen, dan kun je je het beste opsplitsen zodra je het vliegtuig uit komt. De één wacht op de koffers en de ander (de bestuurder) gaat met alle papieren naar het verhuurloket.

Bij Sunnycars kun je ook kiezen voor een “fastlane huurauto”. Ideaal. Je kunt dan de wachtrij skippen en wordt direct geholpen!

Controleer de huurauto op bestaande gebreken

Check bij het ophalen van de huurauto, voordat je gaat rijden, altijd of er schade is aan de auto, en maak hier foto’s van. Dan kunnen ze je nooit aansprakelijk stellen voor schade die er al was. Bijna elke huurauto heeft lakschade en om te voorkomen dat ze deze schade op jou willen verhalen, is het verstandig om alles vast te leggen. Maak foto’s van alle schade, ook die op de bumper en onder de auto. Laat deze schade ook in het systeem zetten door de medewerker, of laat de medewerker de schade invullen op het speciaal daarvoor formulier. Schade controleren kost tijd, maar voorkomt een discussie naderhand en bespaart je geld als ze de schade op je willen verhalen.

Heb je zin gekregen om een rondje Tenerife te gaan rijden? Bekijk hier dan onze hoogtepunten en hoteltips!

Have fun en reis je vrij,
Debbie

Hey lezer of reiziger! Foutje gezien, of heb jij actuelere informatie? Ik doe mijn best om alle reistips up to date te houden en jij kan daarbij helpen. Mail mij, ik ben je dankbaar. Dit artikel bevat affiliate links. Je leest er meer over in de disclaimer.

Foto credits: Pixabay
reisblogger debbie

Debbie Hameleers

Het maken van verre reizen is mijn passie en word ik happy van. Ik bepaal graag zelf mijn eigen reisroute. Dit zijn altijd unieke routes langs de hoogtepunten van een land, of een combinatie van landen. Deze routes en mijn tips wil ik graag met jullie delen. Of het nu gaat om een zomerse strandvakantie, een winterse sneeuwavontuur of een spontane stedentrip, ik geniet ervan om op pad te gaan. Ongeveer tien keer per jaar ontdek ik nieuwe bestemmingen, zowel dichtbij als ver weg. Een grote magnetische wereldkaart is prominent aanwezig in mijn huis en biedt telkens inspiratie voor nieuwe bestemmingen.

Meer over Debbie Hameleers

Ervaringen & Vragen

Stel je vragen, of deel jouw tips en ervaring hier!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *