Huurauto in Turkije | Auto rijden en huren, tips en ervaring

Auto huren en rijden in Turkije: Tips en ervaringen

Je zou het misschien niet verwachten, maar Turkije is een perfecte roadtrip bestemming. Wij bezochten niet alleen een All-Inclusive hotel in Turkije, maar huurden ook een auto om wat meer van het land te zien en een beetje te roadtrippen. Wil jij ook een auto huren in Turkije en ben je benieuwd hoe het is om te rijden in dit land? Graag vertel ik je er alles over, onze ervaring, tips, hoe je kan navigeren, de kwaliteit van de wegen en waar je een goede en goedkope huurauto kan boeken. Wij huurden dit keer via Sunnycars.nl.

turkije roadtrip tips
turkije canyon
Turkije heeft zo’n prachtige natuur! Ontdek deze met een huurauto

Hoe is het om te rijden in Turkije?

Vooraf hadden wij wat gezonde spanningen omdat we niet zo goed wisten wat we konden verwachten in Turkije. Maar auto rijden is hier heel goed te doen en eigenlijk ook heel rustig. Turkije is natuurlijk een immens groot land en wij hebben een klein deel gezien langs de Turkse Riviera (en een stukje van het binnenland). De slingerweg langs de Turkse Riviera is werkelijk prachtig.

Veel wegen zijn niet verlicht in Turkije. Kom je laat aan? Zorg er dan voor dat je niet nog uren moet rijden naar je eerste accommodatie. Wij kwamen ’s avonds laat aan en ons eerste hotel lag in Belek (+/- 40 min rijden).

turkse riviera auto
Kustweg D400 langs de Turkse Riviera

De kustweg D400 loopt helemaal vanaf het Oosten van Turkije naar het Westen in Mugla. Grote kans dat jij ook over deze weg rijdt wanneer je een roadtrip gaat maken door Turkije. Het is een hele makkelijke weg met heel weinig stoplichten en kruisingen. Wij rijden op drukkere plaatsen vaak wat defensiever en verlenen vaker voorrang. Op meerbaanswegen komt het ook vaker voor dat auto’s super langzaam rijden of opeens stoppen. Houd hier rekening mee en houd voldoende afstand.

Ga je meer het binnenland in, dan is het nog rustiger op de wegen. Af en toe passeer je een dorpje, waar dan wat meer verkeer is. We hebben overigens geen ervaring met rijden in Istanboel. In Antalya zijn wij wel geweest.

Verkeersregels en snelheid

De verkeersregels in Turkije verschillen niet veel van die van ons. Ze rijden hier gewoon rechts en rechts heeft ook voorrang tenzij de verkeersborden anders aangeven… Al wordt er lang niet altijd voorrang verleend. De verkeersborden kun je gewoon lezen, al staat STOP aangegeven als DUR. De snelheid is afhankelijk van je voertuig. Zo mogen personenwagens sneller rijden dan vrachtwagen. Op autosnelwegen mag je 120 km per uur, tenzij anders is aangegeven. Wij kwamen ook vaker een snelheidsbord van 82 km per uur tegen…

Sommige rotondes in Turkije hebben andere voorrangsregels dan wij kennen. Dan moet het voertuig op de rotonde voorrang verlenen aan het voertuig dat de rotonde wil betreden. Dit is meestal niet direct duidelijk voor ons! Benader een rotonde daarom rustig.

Stop! Politie, of toch niet?

verkeersregels turkije
politie turkije verkeer

Je snelheid wordt vaak gecontroleerd door trajectcontroles. Deze borden staan meermaals langs de weg. Soms dachten wij ook een politieauto (Polisi) te zien, maar dit was dan een bord in de vorm van een auto met knipperlichten. Om boetes te voorkomen hebben wij ons braaf aan de aangegeven snelheden gehouden.

Hoe zijn de wegen in Turkije?

wegen in Turkije
turkije auto rijden ervaring

Turkije is een giga groot land, dus ik kan onmogelijk vertellen hoe de wegen in heel Turkije zijn. In het toeristische deel van Turkije (van Alanya tot aan Izmir) zijn de wegen erg goed. De kustweg, de D400, is een hele lange slingerweg die soms van één naar twee banen gaat. De kwaliteit is goed! Weinig potholes.

De wegen naar bepaalde natuurgebieden toe, meer het binnenland in, zijn over het algemeen iets slechter maar nog steeds verhard. Daarnaast heeft Turkije heel veel bergen en sommige stukken binnendoor zijn door de bergen. Houd rekening met stijle bergwegen.

Welke auto huren in Turkije?

Elke auto is in principe geschikt! Een Ford Fiesta, Citroen, Kia of Dacia… allemaal prima te doen omdat de wegen goed zijn. Klein of groot, elke auto is geschikt om de klus te klaren. Houd wel rekening met het aantal personen en je bagage. Een hele kleine auto met twee kinderen en 2 grote koffers wordt krap. Als je een huurauto gaat zoeken via een vergelijker zoals EasyTerra.nl, Rentalcars.com of Sunnycars.nl, dan kun je filteren op “autoklasse”. Hiermee doelen ze op de grootte van de auto, bijvoorbeeld mini, economy, compact, intermediate (soms ook klein, comfort of groot) etc. Reis je met twee personen, dan zou ik voor een kleine auto (mini of economy) gaan waarbij je de reistas eventueel op de achterbank kunt zetten. Reis je met kinderen, dan zou ik kiezen voor een grotere auto. Wij huurden dit keer via Sunnycars.nl een Renault Symbol of vergelijkbaar. Wij kregen een grote Fiat met een ruime kofferbak, airco en 5-deurs.

onze huurauto turkije ervaring
auto rijden turkije

Wij boekten de huurauto zeer last minute voor begin november. Wij betaalden €188 voor 10 dagen inclusief volledige verzekering en geen eigen risico. Huurprijs €18,80 per dag voor een compacte auto met 5 deuren en ruim kofferbak. Voor een kleinere auto betaal je zo’n €17 per dag!

Op het moment van vergelijken was Sunnycars.nl voor ons het goedkoopste. De prijzen die je ziet bij Sunnycars.nl zijn altijd inclusief verzekering, terwijl de prijzen die je ziet bij Rentalcars.com of EasyTerra altijd zonder verzekering zijn. Die moet je dan nog apart afsluiten.

Ophalen en terugbrengen van de huurauto?

Hoe zit het met ophalen en terugbrengen van de huurauto? In Turkije was dit goed geregeld. Meestal haal je de auto op bij de luchthaven, dat is het makkelijkste en het goedkoopste. Bijvoorbeeld in Instanboel, Antalya of Bodrum. Wij haalden de huurauto op in Antalya en de autoverhuurbedrijven bevinden zich op loopafstand van de luchthaven en sommige zitten zelfs in de terminal van de luchthaven. In de meeste steden kun je overigens ook een huurauto ophalen, of zelfs een auto laten afleveren bij je hotel. Hier komen uiteraard extra kosten bij kijken.

Wij leverden de huurauto ook weer in bij Antalya Airport. Wil jij de auto bij een andere luchthaven inleveren, dan betaal je ter plekke een extra ‘enkele-reistoeslag‘ van ongeveer €80 tot €210!

huurauto turkije tips

Tips om de goedkoopste huurauto vinden

5 tips om de goedkoopste huurauto te vinden:

1. Boek ruim van tevoren

Hoe langer je wacht met boeken, hoe hoger de dagprijs van de huurauto zal zijn. Zeker in het hoogseizoen. Hoe eerder je boekt, hoe goedkoper. Leg bij voorkeur 3 tot 6 maanden voor je reis je huurauto al vast. Als ik nu zoek naar een huurauto voor over 4 maanden, is de goedkoopste auto maar €23,25 per dag incl. volledige verzekering via EasyTerra.nl! In Turkije boekten wij eigenlijk pas 4 dagen van te voren, dus super last minute. Hierdoor hadden wij ook een hele goede prijs voor de huurauto, maar wij reisden wel in november.

Gok er nooit op dat je op de dag van aankomst pas een auto kan reserveren.

2. Reis buiten de hoogseizoenen

Reis bij voorkeur buiten de schoolvakanties en zomermaanden. In de maanden juli en augustus zijn de prijzen altijd hoger, ongeacht lang van tevoren je boekt. De vraag naar huurauto’s is in deze maanden hoger, dus ook de prijzen. Begin mei en eind september zouden goedkopere periodes moeten zijn. Wij waren er in november en konden heel goedkoop huren.

3. Vergelijken loont

Vergelijk de ‘vergelijkers’ EasyTerra.nl, Rentalcars.com en Sunnycars.nl. Dit zijn niet de autoverhuurder zelf, maar verzamelwebsites waarop het aanbod van alle verhuurders vergeleken wordt. Nu blijkt dat ook deze vergelijkers verschillende prijzen hanteren, dus ook hier is het goed om het aanbod even te checken.

4. Sluit de verzekering af via de vergelijker

verzekering huurauto
In Spanje reed blogger Carien de berm in… Ze bleef ongedeerd, de auto niet.

Bij het huren van een auto is het wel zo verstandig om ook een autoverzekering af te sluiten. Zeker in Turkije! Van de tientallen keren dat wij achteraf de verzekering niet nodig bleken te hebben, waren we ook een paar keer heel erg blij met de all-risk verzekering! Wanneer je een verzekering afsluit via de vergelijker dan ben je vele malen goedkoper uit dan de verzekering bij de verhuurder zelf. Hoewel wij het in Turkije echt heel fijn rijden en parkeren vonden (heel veilig allemaal), is het natuurlijk het fijnst wanneer je weet dat de auto ook goed verzekerd is.

5. Voorkom toeslagen

Autoverhuurders rekenen voor bepaalde ‘service’ extra kosten. Denk aan een eenrichtingstoeslag, waarbij je de huurauto ophaalt vanaf locatie A en inlevert op locatie B. Soms rekenen de verhuurders een extra toeslag wanneer je met de huurauto een grens over wilt, of wanneer je de auto wilt inleveren buiten de reguliere kantoortijden om.

Onze ervaringen met de autoverhuurders

Inmiddels hebben wij al veel auto’s gehuurd in diverse landen. Met alle drie de onderstaande vergelijkers/verhuurders hebben wij goede ervaringen en zijn betrouwbaar!

In ons geval was Sunnycars.nl de aantrekkelijkste partij en ook de goedkoopste inclusief verzekering. Verder hebben wij hele goede ervaringen met hun. Zij staan écht met stipt op 1 als het om service draait. Je betaalt vaak iets meer voor een huurauto, maar bent dan wel helemaal gerust. Zij bieden alleen huurauto’s aan inclusief volledige dekking/verzekering. Vaak heb je ook geen risico, of kun je dit afkopen.

EasyTerra blijkt vaak de goedkoopste huurauto’s aan te bieden, maar was in ons geval iets duurder inclusief verzekering. Echter als ik nu ga vergelijken (december 2023, voor een auto in april 2024) dan is Easyterra.nl wel het goedkoopste inclusief volledige verzekering. Hun website is heel overzichtelijk en tijdens het boeken kun je extra wensen zoals een babyzitje of tomtom aanvinken. EasyTerra is een vergelijker en kijk daarom ook even goed naar de beoordelingen van de verschillende verhuurders!

Met Rentalcars.com hebben wij ook goede ervaringen en ook hier huren wij heel vaak een auto. Het aanbod via Rentalcars.com is vaak net iets anders dan dat van EasyTerra.nl. Met andere voorwaarden bijvoorbeeld. De prijzen die je op de site ziet zijn zonder verzekering. Met de meeste auto’s kun je onbeperkte kilometers rijden en zie je wat wel en niet verzekerd is.

welke huurauto turkije

Overige kosten om rekening mee te houden

Naast het huren van de auto maak je nog meer kosten.

Met de huurauto naar het buitenland

Wanneer je met de huurauto ook naar buurlanden wilt rijden, dan moet je dit aangeven. Een huurauto mag je niet zomaar de grens overnemen. Geef het dus aan bij de verhuurder wat je reisplannen zijn en betaal eventueel een toeslag.

Verzekering

Zoals reeds uitgelegd, kun je het beste een all-risk verzekering nemen.

Borg

Controleer van tevoren goed hoeveel borg je moet betalen voor de huurauto. Afhankelijk van de huurauto betaal je meestal een bedrag rond de €800 tot €1800. Deze borg moet je via een creditcard betalen en het bedrag krijg je terug zodra je de huurauto ongeschonden retourneert. Lees altijd goed de voorwaarden door en borgstelling.

Eenrichtingstoeslag

Als je van Instanbul naar Antalya rijdt of een andere bestemming, dan kan de verhuurmaatschappij een ‘eenrichtingstoeslag’ in rekening brengen. Je haalt de auto op in de ene stad en brengt hem terug in de andere stad. In Turkije betaal je al snel €70 tot €200 aan one-way-fee.

Tolwegen en Benzine

Sommige autosnelwegen in Turkije zijn tolwegen, maar wij hebben hier niets voor hoeven betalen. Volgens mij is dit geregeld via de auto verhuurder. De benzineprijs in Turkije ligt lager dan bij ons. Wij betaalden ongeveer €1,10 per liter! Je hebt trouwens twee tarieven: één wanneer je zelf tankt en één ‘service tarief’, dan wordt er voor je getankt.

Er zijn voldoende tankstations te vinden in Turkije! Je kunt pinnen of in cash betalen. Leuk om te weten is dat er bij de grotere tankstations (meestal langs de snelwegen) speeltuintjes te vinden zijn. Heel fijn wanneer je met jonge kinderen reist. Sowieso is Turkije een heel kindvriendelijk land.

Een autoverhuurder rekent extra kosten als je de huurauto met een legere tank inlevert dan je hem hebt opgehaald. Zorg er dus altijd voor dat je de tank hetzelfde inlevert als hoe je hem gekregen hebt.

Parkeren en parkeerkosten

Op veel plekken kun je gratis parkeren en er zijn ook overduidelijke parkeerplaatsen waarvoor je moet betalen. De parkeerkosten variëren tussen de 10 Turkse Lira per uur of 50 per dag.

Navigatiesysteem en navigeren

Navigeren in Turkije kan prima met Google Maps en je Europese internetbundel. Die is namelijk ook geldig in Turkije. De aangegeven reistijden in Google Maps kloppen precies! Wanneer je geen mobiele internetbundel hebt, is het verstandig om de kaarten van je verblijfplaatsen ook te downloaden voor offline gebruik. Je hebt niet overal bereik en door de kaarten vooraf te downloaden op je mobieltje, heb je altijd navigatie bij de hand.

Verder staan de grotere steden ook erg goed aangegeven op de borden.

Kinderstoeltjes

Ga je met een baby of peuter naar Turkije? Dan heb je een autostoeltje nodig. Tijdens het reserveren van de auto, kun je kenbaar maken dat je een autostoeltje nodig hebt. De kosten voor het stoeltje betaal je ter plekke aan de verhuurder. Niet goedkoop… meestal betaal je €7 tot €10 per dag voor een autostoeltje. Helaas houden de verhuurders niet altijd rekening met het verzoek om een autostoel. Wees er dus ook op bedacht dat er geen autostoel op voorraad is en dat je via een andere verhuurder de stoel moet regelen. Een andere optie is om zelf de autostoel mee te nemen (dit is gratis bij de meeste luchtvaartmaatschappijen) of om een goedkope stoel te kopen bij de eerste de beste babyzaak. In Turkije namen wij ook weer onze eigen autostoelen mee voor de kinderen.

opvouwbare autostoel vakantie
autostoel meenemen vakantie

Nog meer tips

Inmiddels heb ik echt al heel vaak een auto gehuurd op vakantie. Deze tips wil ik je nog meegeven!

Wacht op de bevestiging

Zodra je een huurauto boekt, dan is deze boeking nog niet definitief. De verhuurder moet namelijk eerst de boeking accorderen. Soms duurt het een paar minuten, maar soms ook een dag. Controleer daarom altijd of je auto ook daadwerkelijk voor jou gereserveerd is. Je ontvangt hier meestal een e-mail over en ontvang een voucher!

De huurauto snel ophalen

Wanneer je met het vliegtuig komt en op de luchthaven de huurauto gaat ophalen, dan is de kans groot dat je lang moet wachten voordat je daadwerkelijk in de auto zit. In Antalya waren wij gelukkig direct aan de beurt omdat een meet & greet hadden met de verhuurder. Als je wachtrijen op de luchthaven zo goed mogelijk wilt voorkomen, dan kun je je het beste opsplitsen zodra je het vliegtuig uit komt. De één wacht op de koffers en de ander (de bestuurder) gaat met alle papieren naar het verhuurloket.

Controleer de huurauto op bestaande gebreken

Voordat je ook maar 1 km met de huurauto gaat rijden, is het verstandig om foto’s te maken van de huidige staat van de auto. Bijna elke huurauto heeft lakschade en om te voorkomen dat ze deze schade op jou willen verhalen, is het verstandig om alles vast te laten leggen. Maak foto’s van alle schade, ook die op de bumper en onder de auto. Laat deze schade ook in het systeem zetten door de medewerker, of laat de medewerker de schade invullen op een formulier. Schade controleren kost tijd, maar voorkomt een discussie naderhand.

Heb je nog vragen of wil je jouw eigen ervaringen delen? Laat hieronder een reactie achter!

Have fun en reis je vrij ,
Evy

Foutje gezien, of heb jij actuelere informatie? Mail mij, ik ben je dankbaar. Dit artikel bevat affiliate links. Je leest er meer over in de disclaimer.

reisblogger evy van kan

Evy van Kan

In India heb ik de eerste keer de ultieme vrijheid van backpacken mogen ervaren! Sindsdien wil ik niet meer anders. Voor elke reis kies ik mijn eigen bestemmingen, route en hotels. Deze tips deel ik graag met jou, hier op Reisjevrij.nl. Have fun!

Meer over Evy van Kan

Ervaringen & Vragen

Stel je vragen, of deel jouw tips en ervaring hier!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *