Auto huren VS | Tips voor een goedkope huurauto

Reisjevrij app QR
Download de Reisjevrij app Download de Reisjevrij app

Auto huren Amerika: Tips en Ervaringen

De beste manier om de VS te ontdekken is met een huurauto. Het land leent zich er uitstekend voor en de meeste mensen boeken dan ook een huurauto of camper om rond te reizen in Amerika. Het vinden van een goedkope en goede huurauto kan een beetje overweldigend zijn. Er zijn zoveel verhuurmaatschappijen en waar moet je op letten? Graag geef ik je mijn tips en deel ik mijn ervaringen over autorijden in Amerika.

Hoe is het om te rijden in de VS? – Onze ervaring

Wij vonden rijden in de VS niet veel anders dan rijden in Nederland. Er wordt aan de rechterkant van de weg gereden en de wegen zien er hetzelfde uit als in Nederland. De maximumsnelheid op snelwegen is 75 mijl / 120 km per uur. Er zijn een aantal punten waar je even aan moet wennen. Zo worden alle afstanden in mijlen aangegeven en ook je snelheidsmeter is in mijlen. Je hebt het snel door en wanneer je een navigatie huurt kun je die vaak wel op kilometers instellen. De snelwegen in Amerika hebben vaak minimaal 4 banen. Omdat er veel auto’s in het land zijn is dit ook wel nodig. Ik raad je aan om uiterst rechts te blijven. Wij zijn gewend om dit te doen en alleen naar links te gaan om in te halen. In Amerika mag je, wanneer er meerdere banen zijn, op je baan blijven rijden. Daardoor kan het voorkomen dat je rechts wordt ingehaald. Wanneer je zo veel mogelijk rechts houdt heb je hier geen last van.

Mijn tip: Rij rustig en geniet van je roadtrip. Heb vooral geen haast en let gewoon goed op. Zorg ook zeker dat je niet te hard rijdt of andere verkeersregels gaat overtreden. Zo kom je niet in aanmerking met de politie. De boetes zijn namelijk niet mis!

auto huren amerika tips
Op de snelweg richting New York

Hoe zijn de wegen in de VS?

In Amerika rijden veel grote auto’s rond. De wegen zijn hier ook op gemaakt en zijn een stuk breder dan in Nederland. Het wegennetwerk is uitgebreid en de wegen zelf zijn goed onderhouden. In Amerika worden er ontzettend grote afstanden afgelegd. Dan is het fijn dat de wegen zo goed berijdbaar zijn. Ook buiten de snelwegen zijn de wegen goed bereikbaar, goed onderhouden en is de bewegwijzering goed te begrijpen.

Rijden in steden en dorpen

In Amerika ga je natuurlijk verschillende steden bezoeken. Grote steden zoals bijvoorbeeld New York of Los Angeles hebben dan ook meerdere afslagen op de snelwegen. Je kunt vooraf uitzoeken welk afritnummer je moet nemen, net zoals in Nederland. Dit is makkelijk maar je kunt het ook prima ter plekke met de navigatie uitvinden. Bij grote steden wordt bij het afrit bord ook aangegeven bij welke straat je in de stad uitkomt. Bijvoorbeeld San Fransisco – Exit 1C – Civic Center.

Ik raad aan niet te veel door de steden de rijden. Boek een hotel aan de rand van de stad en neem het openbaar vervoer om de stad te bezoeken. Je kunt de auto ook inleveren vlak bij een grote stad en dan verder reizen met het openbaar vervoer. Vaak liggen de inleverlocaties van autoverhuurbedrijven op goed bereikbare plekken in de stad.

autohuur amerika tips
Rijden in hartje New York

Rijden in Nationale Parken

In tegenstelling tot de steden wil je bij een bezoek aan Nationale Parken wel graag je auto bij je hebben. Het geeft je een enorme vrijheid. De wegen naar de parken zijn vaak al adembenemend, dit wil je echt niet missen. Ook in de parken kun je het beste je huurauto bij je hebben. Zo haal je het maximale uit je bezoek aan bijvoorbeeld Zion, Bryce, Grand Canyon of Death Valley. De routes naar de uitkijkpunten zijn erg mooi en het staat allemaal prima aangegeven.

VS auto huren tips
Rijden in Death Valley

Welke auto huren in Amerika?

Elke auto in principe geschikt! In Amerika rijden veel grote auto’s, SUV’s en pick-ups. Het is fijn en echt Amerikaans om zo een grote wagen te huren. Een kleine auto is ook prima geschikt en je kunt er overal mee komen. Wij hebben met 6 personen gereisd in Amerika en wij hadden grote auto’s zoals een Dodge Grand Caravan en Chrysler Town and Country met 7 zitplaatsen gehuurd. Wij pasten er prima in met 6 personen en 6 koffers.

goedkope Huurauto VS huren
Wij waren met 6 personen, dus hadden een grote huurauto

Mijn tips:

 • Huur je auto bij een verhuurmaatschappij met genoeg inleverlocaties!
 • Let ook op de openingstijden van je verhuurmaatschappijen.
 • Wil je je auto in de ene stad ophalen en in een andere stad terugbrengen? Dat kan, maar dan komt er vaak een ‘one-way’ toeslag bij. Houd hier rekening mee bij het boeken.
 • Let op of je een kilometer restrictie hebt of dat je een onbeperkt aantal mag rijden.
 • Zorg altijd voor een goede autoverzekering!

Ophalen en terugbrengen van de huurauto?

Hoe zit het met ophalen en terugbrengen van de huurauto? In Amerika is dit heel goed geregeld. Meestal haal je de auto op bij een luchthaven. De meeste autoverhuurbedrijven bevinden zich op loopafstand van de luchthaven en sommige zitten zelfs in de terminal van de luchthaven. Eventueel wordt er een shuttle service aangeboden indien het verhuurbedrijf niet op loopafstand van de luchthaven is. In de meeste steden kun je overigens ook een huurauto ophalen, maar persoonlijk vind ik de luchthaven altijd fijner zodat je vanaf de luchthaven direct vervoer naar je bestemming hebt.

Je kunt er ook voor kiezen je auto op te halen bij een kantoor in de stad. Wij hebben een aantal keer tijdens onze rondreis door de VS een huurauto genomen. Wij hebben telkens in de een stad opgehaald en in de andere teruggebracht; bijvoorbeeld opgehaald in Las Vegas en ingeleverd in Los Angeles. Je hoeft de huurauto dus niet persé terug te brengen naar dezelfde locatie als waar je hem hebt opgehaald. Je kunt er ook voor kiezen om je auto in de stad op te halen en bij de luchthaven in te leveren, of andersom. Heel handig! Let wel op: Soms betaal je hiervoor een extra ‘enkele-reistoeslag’. Dit bedrag verschilt per verhuurbedrijf. Bij Sunny Cars is het zelfs mogelijk de huurauto bij je hotel te laten afleveren. Ook heel fijn! Hier rekenen ze meestal wel een fee voor.

Je moet de tank altijd zo vol inleveren als dat je hem hebt opgehaald. Meestal is dit helemaal vol. Vergeet dus niet te tanken voordat je de huurauto weer gaat inleveren!

zelf auto rijden in amerika ervaring
Onderweg in de staat Utah

De goedkoopste huurauto vinden

Als je de goedkoopste auto kiest, dan kun je in Amerika al voor €40 per dag een auto huren! Het is vaak goedkoper wanneer je de auto een week of langer huurt. Zelf wil ik ook altijd zo goedkoop mogelijk huren. Inmiddels hebben wij al veel auto’s gehuurd in diverse landen. Met alle drie de onderstaande vergelijkers/verhuurders hebben wij goede ervaringen en zijn betrouwbaar!

EasyTerra blijkt de goedkoopste huurauto’s aan te bieden in veel landen. Hun prijs is meestal inclusief volledige verzekering. Hun website is heel overzichtelijk en tijdens het boeken kun je extra wensen zoals een babyzitje of navigatie aanvinken. EasyTerra is een vergelijker en kijk daarom ook even goed naar de beoordelingen van de verschillende verhuurderbedrijven die ze aanbieden! Voor Amerika waren zij echter niet de goedkoopste, maar check het voor de zekerheid even voor jouw eigen reis.

Booking.com / Rentalcars.com heeft de goedkoopste auto’s in Amerika, maar de prijzen die je ziet zijn zonder verzekering en eventuele ‘one way’ toeslag. Bij het vergelijken zie je zowel het aanbod van grote internationale autoverhuurders, maar ook van populaire lokale verhuurders. Je hebt dus direct een goed beeld van het aanbod. Met de meeste auto’s kun je onbeperkte kilometers rijden en zie je wat wel en niet verzekerd is. Lees daarom goed de voorwaarden voordat je boekt. De verzekering kun je er tijdens het boekingsproces bij boeken. Ik huurde hier onze auto’s in Amerika en ik heb er goede ervaringen mee.

Tot slot Sunnycars.nl. Hier hebben wij hele goede ervaringen mee. Zij staan écht met stipt op 1 als het om service draait. Je betaalt vaak iets meer voor een huurauto, maar bent dan wel helemaal gerust. Wij huren onze auto eigenlijk altijd via Sunny Cars. Het fijne aan Sunny Cars is namelijk dat je all-in prijzen krijgt, waarbij belangrijke zaken zoals verzekering en onbeperkte kilometers al zijn inbegrepen. Zij hebben een hele goede service. Zij bieden alleen huurauto’s aan inclusief volledige dekking/verzekering. Ook betalen ze je eigen risico terug als er onverhoopt toch iets gebeurt. Dat maakt het huren van een auto bij Sunny Cars écht zorgeloos. Wanneer je geen risico wilt lopen, dan is Sunnycars.nl de beste optie voor jou.

auto rijden in Amerika ervaringen
Rijden in Amerika

Kosten om rekening mee te houden

Naast het huren van de auto maak je nog meer kosten.

Verzekering

Je kunt je auto verzekeren via Booking.com / Rentalcars.com. Mocht je een lekke band krijgen, of andere schade aan de auto, dan ben je volledig verzekerd. Een nadeel is dat de verzekering best prijzig is. Toch adviseer ik om een verzekering af te sluiten via Booking.com / Rentalcars.com. Je kunt voor grote verassingen komen te staan wanneer je zonder verzekering schade krijgt. Een ongeluk zit een klein hoekje. Wil je op safe spelen? Huur je auto dan via Sunnycars, dan heb je sowieso een all-in verzekering.

Borg

Controleer van tevoren goed hoeveel borg je moet betalen voor de huurauto. Afhankelijk van de huurauto betaal je meestal een bedrag rond de €100 tot €500. Deze borg wordt op je creditcard gereserveerd en het bedrag wordt weer vrijgegeven zodra je de huurauto ongeschonden retourneert. Lees altijd goed de voorwaarden door en borgstelling.

Eenrichtingstoeslag

Als je de auto ophaalt op een andere plek dan waar je hem inlevert, dan kan de verhuurmaatschappij een ‘eenrichtingstoeslag’ in rekening brengen. Je haalt de auto op in de ene stad en brengt hem terug in de andere stad. Of je haalt hem op in de stad en levert hem in op het vliegveld. Vaak zijn de prijzen niet zo hoog voor deze enkele-reistoeslag maar het kan ook te duur uitvallen zodat je hier niet voor kiest. Hoe hoog deze kosten zijn hangt af van de maatschappij. Let goed op bij het boeken of deze kosten al inbegrepen zijn. Wij deden dit zelf ook meerdere keren in Amerika. Het is fijn dat deze mogelijkheid er is, zo hoef je geen rondje te rijden.

Tolwegen en Benzine

In sommige staten in de VS zijn tolwegen, bijvoorbeeld in Florida en Texas. De inwoners van deze staten hebben allemaal een elektronisch tolsysteem hiervoor. Hoe dit voor de huurauto geregeld is hangt af van de verhuurmaatschappij. Bij de meeste maatschappijen zoals Hertz, Alamo, Budget en Avis hoef je niets te regelen aan de balie. Zij hebben ook een automatisch systeem in de auto’s voor tolheffing via kentekenplaatherkenning. De kosten voor de tol betaal je dan achteraf.

Wij hebben tijdens onze rondreis in de VS bijna geen tol moeten betalen. Het waren maar zeer kleine bedragen. De benzineprijs in Amerika is goedkoper dan die van ons! Per staat zijn er andere prijzen, maar de literprijs kwam tijdens onze reis niet boven de €0,85 uit. In November 2023 stond de benzineprijs in de staat Nevada (omgeving Las Vegas en nationale parken) op €0,70 per liter!

Parkeerkosten

In de grote steden van Amerika moet je rekening houden met hoge parkeerkosten in het centrum van de stad, vergelijkbaar met een dag parkeren in onze hoofdstad. Denk hierbij tussen de 15 en 60 dollar per dag. Er zijn overal wel plekken in de steden die gratis zijn, maar deze zijn heel snel vol. Om hoge parkeerkosten te voorkomen raad ik je aan om je reis zo te plannen dat je de huurauto inlevert als bij aankomst in de stad en je weer een nieuwe auto ophaalt op de dag van vertrek uit de stad. Een andere optie is om een hotel aan de rand van de stad te boeken met gratis parkeergelegenheid.

Bij de Nationale Parken kun je vaak gratis parkeren aan de ingang als je gebruik wil gaan maken van de shuttlebussen in de parken. Een aanrader is om zelf met je auto door de parken te gaan! Bij de uitzichtpunten kun je ook gratis parkeren.

Navigatie

Wij huurden een Navigatiesysteem tegen een kleine meerprijs. Dit geeft je een veilig gevoel en je kunt ook zien hoe laat je ongeveer aankomt en waar bijvoorbeeld tankstations en eetgelegenheden langs de route zijn.

Kinderstoeltjes

Ga je met een baby of peuter op vakantie? Dan heb je een autostoeltje nodig. Tijdens het reserveren van de auto, kun je kiezen voor een kinderstoeltje. Meestal betaal je €8 tot €10 per dag voor een autostoeltje. Helaas houden de verhuurders niet altijd rekening met het verzoek om een autostoel. Wees er dus ook op bedacht dat er geen autostoel op voorraad is en dat je ter plekke nog de stoel moet regelen. Een andere optie is om zelf de autostoel mee te nemen (dit is gratis bij de meeste luchtvaartmaatschappijen) of om een goedkope stoel te kopen bij de eerste de beste babyzaak.

huurauto Amerika ervaringen
Parkeren bij Zion National Park

Nog meer tips

Inmiddels heb ik echt al heel vaak een auto gehuurd op vakantie. Deze tips wil ik je nog meegeven!

Wacht op de bevestiging

Zodra je een huurauto boekt, dan is deze boeking nog niet definitief. De vergelijkwebsite gaat nu de aanvraag doen bij de verhuurder, en de verhuurder moet eerst de boeking accorderen. Soms duurt het een paar minuten, maar soms ook een dag. Controleer daarom altijd of je boeking definitief. Je ontvangt hier meestal een e-mail over en ontvangt dan een voucher!

De huurauto snel ophalen

Wanneer je met het vliegtuig komt en op de luchthaven de huurauto gaat ophalen, dan is de kans groot dat je lang moet wachten voordat je daadwerkelijk in de auto zit. Wanneer je als eerste door de douane komt ben je vrij snel bij de verhuurbedrijven, maar binnen no-time staat er een rij. Het is vrij populair om in Amerika een (grote!) auto te huren. Als je wachtrij zo goed mogelijk wilt voorkomen, dan kun je je het beste opsplitsen zodra je het vliegtuig uit komt. De één wacht op de koffers en de ander (de bestuurder) gaat met alle papieren naar het verhuurloket.

Bij Sunnycars kun je ook kiezen voor een “fastlane huurauto”. Ideaal. Je kunt dan de wachtrij skippen en wordt direct geholpen!

Controleer de huurauto op bestaande gebreken

Check bij het ophalen van de huurauto, voordat je gaat rijden, altijd of er schade is aan de auto, en maak hier foto’s van. Dan kunnen ze je nooit aansprakelijk stellen voor schade die er al was. Bijna elke huurauto heeft lakschade en om te voorkomen dat ze deze schade op jou willen verhalen, is het verstandig om alles vast te leggen. Maak foto’s van alle schade, ook die op de bumper en onder de auto. Laat deze schade ook in het systeem zetten door de medewerker, of laat de medewerker de schade invullen op het speciaal daarvoor formulier. Schade controleren kost tijd, maar voorkomt een discussie naderhand en bespaart je geld als ze de schade op je willen verhalen.

Heb je nog vragen? Stel ze gerust hieronder. Ik help je graag.

Have fun en reis je vrij ,
Debbie

Hey lezer of reiziger! Foutje gezien, of heb jij actuelere informatie? Ik doe mijn best om alle reistips up to date te houden en jij kan daarbij helpen. Mail mij, ik ben je dankbaar. Dit artikel bevat affiliate links. Je leest er meer over in de disclaimer.

reisblogger debbie

Debbie Hameleers

Het maken van verre reizen is mijn passie. Ik bepaal graag zelf mijn eigen reisroute. Het worden altijd unieke routes langs de hoogtepunten van het land, of een combinatie van landen. Deze routes wil ik hier graag met jullie delen. Een grote magnetische wereldkaart is prominent aanwezig in mijn huis en biedt telkens inspiratie voor nieuwe bestemmingen.

Meer over Debbie Hameleers

Ervaringen & Vragen

Stel je vragen, of deel jouw tips en ervaring hier!
 • Wat is jouw ervaring als het gaat om: vooraf thuis reserveren of ter plekke in stad van aankomst. Ik heb namelijk slechte ervaring als het gaat om de thuis gereserveerde auto. Steeds krijg je een ander (goedkoper of kleiner model) dan degene die je hebt uitgezocht en vooraf betaald.

  Frank

  Beantwoorden
  • Goedemorgen Frank. Wij reserveren altijd onze auto thuis al vooraf aan de reis. Dit doen wij om te voorkomen dat er geen auto beschikbaar is of dat ze je bij het verhuurbedrijf een onmogelijk bedrag vragen. Je staat er immers en hebt op dat moment een auto nodig. De prijs is dan altijd hoger. Thuis kun je op je gemak vergelijken en weet je welke prijs je gaat betalen. Wij hebben inderdaad ook wel eens een kleinere auto gekregen dan gereserveerd, maar ook wel eens een grotere. In Amerika is mijn ervaring dat alle auto’s vrij groot zijn, dus wellicht heb je hier minder last van in de VS. Wij hadden hier specifiek een auto voor 6 personen geboekt en hebben deze ook telkens gekregen. Veel succes met de voorbereidingen, wij vonden het geweldig!

   Debbie Hameleers

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *