Inpakken voor een autovakantie: wij helpen je met de auto-Tetris
Stel je voor: je rijdt tussen de prachtige vergezichten van de Toscane, op weg naar de volgende mooie stad, met de zon in je gezicht. Of je bent onderweg naar Parijs, voor die stedentrip waar je je al maanden op verheugt, en kijkt je ogen uit vanaf de passagiersstoel als jullie langs de Arc de Triomphe rijden. Autovakanties geven je de ultieme vrijheid om je eigen plan te trekken, dus we snappen helemaal dat deze reizen populair zijn. Alleen hoe pak je een auto efficiënt in, zodat je je hele roadtrip goed bij je spullen kan? Misschien reis je met je gezin en moeten er spullen voor 4 personen mee. Wij helpen je.
Handig om vooraf over na te denken
Met deze inpaktips. Wij doen het werk voor je, dan kun jij nog even wegdromen en aan die Italiaanse landschappen denken.
Ga je vaker met je eigen auto op vakantie? Of wil je dit in de toekomst veel gaan doen? Dan is het ook goed om na te denken over het type auto dat bij je past en hier eventueel je bagage op aan te passen. Niet elke auto heeft een ruim kofferbak. De Opel Mokka heeft bijvoorbeeld wel een hele ruime kofferbak, maar bij een Fiat 500 wordt het toch wel proppen! Daar past misschien zelfs geen koffer in! Denk dus ook goed na over de koffer of backpack die je gaat aanschaffen en inpakken. Een hard-case koffer kun je niet kleiner maken, maar een backpack en grote reistas kun je wel iets beter vormen en proppen.
Stap 1: Maak een lijst
- Maak een lijst met alle benodigdheden die je mee wil nemen. Zo vergeet je geen spullen, maar kan je ook een inschatting maken van wat allemaal in je auto moet passen. Ga je op strandvakantie? Denk aan de handdoeken, parasol en zonnebrand. Op kampeervakantie? Vergeet je tent en haringen niet.
- Vraag je bij alles op die lijst af of het wel mee móet. Hoe zwaarder de auto bepakt is, hoe meer brandstof je verbruikt.
- Maak in die lijst een onderscheid tussen grote zware spullen (bijvoorbeeld grote koffers) en kleine spullen, zoals een dagtas.
- Maak ook onderscheid tussen spullen die je snel bij de hand wilt hebben, of een aparte tas voor de eerste overnachting wanneer je in een doorreis-hotel overnacht.
Stap 2: De Auto-Tetris: dit leg je onder- en bovenop
Je hebt je lijst bij de hand en weet welke spullen je mee wil nemen. Als het goed is, heb je onderscheid gemaakt door de zware grote spullen en lichtere spullen. Nu is het ook belangrijk om na te denken over wanneer je spullen nodig hebt.
- Leg allereerst die zware grote spullen, zoals koffers, onderop.
- Daarna ga je nadenken over wanneer je spullen nodig hebt. Heb je spullen pas op je bestemming nodig? Of al onderweg? Heb je meerdere bestemmingen? Ga je bijvoorbeeld twee weken op één plek kamperen? Dan leg je de tent onderop, bij je koffers. Handdoeken voor aan het zwembad, wandelschoenen, campingstoeltjes, etcetera, heb je natuurlijk ook pas op de plek van de bestemming nodig. Pas dus je auto-Tetris aan op chronologische volgorde.
Op zoek naar een mooie roadtrip? Bekijk hier alle roadtrips die wij maakten door Europa!
Stap 3: Geen losse spullen, en vul holle ruimtes
Je zware spullen liggen nu onderop, en de lichtere spullen zijn ingedeeld op chronologische volgorde. Let hierbij ook op deze dingen:
- Zorg dat er geen losse spullen in de auto liggen. Doe alle kleding in tassen, al het bestek in afsluitbare bakken, alle speelgoed in grote tassen en alle schoenen in een boodschappentas.
- Stop die kleinere tassen in de holle ruimtes om optimaal gebruik te maken van de ruimte. Misschien is er plek over tussen de koffers, of onder de voeten van je kinderen.
- Vaak past een buggy of campingbedje net tussen de achterbank en je eigen stoel (dus onder de voeten van de kinderen)
Stap 4: Voorbereiden op de ultieme tussenstop
Of je nou ergens een tussenstop in een hotel hebt bedacht of gewoon even wil stoppen bij een tankstation tussendoor: die tussenstop maak je wel. Die spullen leg je bovenop bij het inpakken.
- Denk bijvoorbeeld aan een tas met een nieuw setje kleding en toiletspullen voor onderweg, of een ehbo-set. Zo hoef je bij een tussenstop niet alles uit de auto te halen.
- Maak een tas met eten en drinken en leg die ergens op een plek waar je makkelijk bij kan. Denk bijvoorbeeld ook aan een snijplank en bestek.
Stap 5: De spullen die je tijdens het rijden bij je wil hebben
- Welke spullen wil je tijdens het rijden dicht bij je hebben? Een zonnebril, wat snoepjes, een flesje water, je navigatiesysteem, misschien een e-reader voor de bijrijder. Leg die in het dashboardkastje.
- Vergeet je papieren niet! Check ook of je een internationaal rijbewijs nodig hebt bijvoorbeeld, of een vignet.
Stap 6: Alles voor de veiligheid, een extra check
Maar je moet natuurlijk ook zo veilig mogelijk de weg op. Houd daarom rekening met deze tips:
- Leg zware koffers dicht bij de rugleuning van de stoelen. Dit zorgt ervoor dat het zwaartepunt van de auto laag blijft en bij een ongeluk niet alle zware spullen door de auto vliegen.
- Zit je auto helemaal bomvol? Gebruik dan een bagagenet of traliewerk om je bagage vast te zetten in je koffer. Dan kan bij een noodstop niks door de auto vliegen. Een dakkoffer huren is eventueel ook een optie.
- Leg niks op de hoedenplank. Moet je opeens remmen? Dan vliegen deze spullen door de auto en dat is gevaarlijk.
- Dakkoffer mee? Daar moeten de lichte spullen in. Het koffer moet in het midden van de auto worden gemonteerd. Zo slingert de auto minder allerlei kanten op.
- En plaats waardevolle spullen uit het zicht, bijvoorbeeld onder de koffers of in het dashboardkastje. Dit helpt bij het voorkomen van diefstal.
- Is je auto helemaal ingepakt? Loop dan nog een rondje om je auto heen. Is het niet te zwaar beladen, hangt -ie naar een kant, gaat de achterbak nog dicht?
Als dat allemaal klopt, ben je er helemaal klaar voor. Nu genieten!