Autorijden op Sint Maarten: ervaringen en tips

Reisjevrij app QR
Download de Reisjevrij app Download de Reisjevrij app

Huurauto rijden op Sint Maarten: ervaringen en tips

Nu je bent overtuigd van de schoonheid van dit kleine eilandje en een huurauto geregeld hebt, zijn er een paar dingen die je moet weten als je gaat rondrijden. Een auto is onmisbaar op het eiland, want openbaar vervoer is er amper en stranden, restaurants en bezienswaardigheden liggen soms ver uit elkaar. Autorijden op Sint Maarten is super makkelijk! Lees snel verder zodat je voorbereid op reis gaat.

st maarten autohuur

Wat voor auto nodig?

Huurauto’s zijn gemakkelijk te herkennen aan de kentekenplaten: die beginnen namelijk met de R van rental. Soms huur je een auto aan de Nederlandse kant, maar krijg je een auto met een Frans nummerbord. De meeste huurauto’s die ik zie rijden zijn Hyundai (grand) i10’s. Dit is een prima autootje om het eiland mee te verkennen. Wil je toch iets meer comfort en ruimte? Dan zou ik voor een jeep-model gaan, zoals bijvoorbeeld een Ford Explorer. De wegen zijn soms hobbelig, en in een grote auto merk je dit natuurlijk minder. De wegen zijn over het algemeen echter wel prima te berijden ook met een kleiner model.

Internationaal rijbewijs nodig?

Nee! Sint Maarten is een zelfstandig land, maar valt wel onder het Koninkrijk der Nederlanden en daarom is jouw Nederlandse rijbewijs gewoon geldig.

Kun je zomaar de grens over rijden?

auto huren saint martin

Ja. Het eiland is verdeeld over twee landen: een Franse kant en een Nederlandse kant, maar de grenzen zijn gewoon open. Er zijn zes grensovergangen verdeeld over het eiland en eigenlijk merk je niet eens dat je een grens over gaat. Bij sommige grenzen zijn wel vlaggen geplaatst en bij twee overgangen staat een monument. Met de auto kun je dus zonder problemen van de ene naar de andere kant rijden!

Hoe zijn de wegen?

st maarten auto
Sommige wegen kunnen aardig hobbelig zijn

Over het algemeen zijn de wegen op Sint Maarten goed verzorgd. Eigenlijk is alles gewoon verhard (tenzij je het plan hebt om naar hele afgelegen plekjes te gaan), al kan het wegdek soms wel beschadigd zijn. Grote gaten in de weg zijn niet vreemd. Deze worden veroorzaakt door zware regenval en kunnen ineens van de ene op de andere dag ontstaan. Het is dus wel van belang dat je oplet waar je rijdt, zodat je niet dwars door de gaten gaat! Dit soort gaten worden meestal wel snel weer gemaakt door de overheid. Verder zijn er drempels op de wegen te vinden, bedoeld om snelheid te laten minderen. Sommige van deze drempels zijn best wel hoog, dus hier moet je echt even afremmen en langzaam overheen rijden. Als je een tijdje op het eiland bent, weet je precies waar de drempels zitten! Maar als je net gaat rijden, moet je hier nog even alert op zijn. Lang verhaal kort: de wegen zijn goed, maar hou je ogen op de weg voor eventuele gaten, hobbels of drempels!

Maximum snelheid en verkeersregels

Er zijn aan de Nederlandse kant geen borden te vinden met een maximale snelheid… Maar dit betekent niet dat je overal kunt gaan racen. Door het wegdek, de verkeersdrempels en de drukte op de weg wordt je eigenlijk gedwongen om op een normaal tempo te rijden. Sterker nog, vaak is het zo druk dat je heel veel stilstaat! Ook is het normaal om andere auto’s geregeld voor te laten – en dus zomaar op de doorgaande weg te stoppen. Denk aan auto’s die uitparkeren of uit uitritten komen. Er zijn eigenlijk nergens voorrangsborden of haaientanden op de weg, het is allemaal een beetje op gevoel. Als het heel druk is, is het netjes om zo nu en dan iemand voor te laten. Omgekeerd is het ook fijn als iemand jou de kans geeft om in te kunnen voegen! Met andere woorden: gebruik je gezonde verstand en rij met het verkeer mee. Rij rustig vanwege het wegdek, mensen die ineens de weg op komen en scooters die gevaarlijk kunnen rijden en ineens in kunnen halen. Aan de Franse kant zijn wel verkeersborden te vinden, maar eigenlijk let ik daar niet eens meer op, want ook daar geldt dat je meerijdt met het verkeer.

Drukte in het verkeer

verkeer st maarten ervaring
Pas op voor leguanen!

Het is een klein eiland, maar toch kan het heel druk zijn in het verkeer! Vooral op bepaalde tijdstippen, zoals in de ochtend en middag na het werk, is het druk op de weg. In het hoogseizoen (december tot mei) wordt het nog drukker vanwege de toeristen met huurauto’s, toeristen die quadtours doen en de cruisetoeristen die met bussen over het eiland worden gereden. Wat ook niet meehelpt is dat er eigenlijk maar één doorgaande weg is, waar iedereen dus langs moet. Op de drukke momenten kun je dus best een tijdje stilstaan of heel langzaam rijden. Het is het beste om de drukte dan even af te wachten! De drukste tijden zijn van Simpson Bay richting Philipsburg tussen 16:00 en 19:00 en ook rondom Philipsburg is het in die tijd druk. Als er een ongeluk gebeurt, kan het verkeer ook vast komen te staan door het gebrek aan alternatieve routes.

Ik gebruik eigenlijk altijd de app maps.me voor navigatie in het buitenland. Op deze app kun je kaarten downloaden zodat deze ook offline te gebruiken zijn. Soms kun je je telefoon aansluiten in de auto zodat je de navigatie op het scherm te zien krijgt. Hoewel de app je soms via een andere route stuurt dan die ik normaliter zou nemen, werkt hij wel goed en kom je altijd op je bestemming aan. Als je een tijdje op het eiland rondrijdt en ook gewoon eens zonder navigatie de weg probeert te vinden, heb je het ook snel door. Het eiland is klein en er zijn maar een aantal grote wegen!

Tanken en brandstofkosten op Sint Maarten

huurauto st maarten

Er zijn veel tankstations te vinden op Sint Maarten, zowel aan de Nederlandse als de Franse kant. Brandstof is niet duur. De prijs aan de Nederlandse kant wordt aangegeven in Guldens. De prijs voor 95 ongelood ligt altijd rond de 2,30 (ongeveer 1,13 euro) per liter.

Autorijden op Sint Maarten

Het verkeer is heel goed te doen. Er wordt gewoon rechts gereden en de meeste regels zijn hetzelfde als in Nederland. Soms rijden er natuurlijk gekken die veel te hard rijden en je inhalen, en ook scooters kunnen zeer gevaarlijk rijden. Zij maken wheelies op hun achterwiel of halen in vlak voor een bocht. De meeste ongelukken die gebeuren, hebben ook te maken met scooterrijders. Laat je vooral niet gek maken! Rij op je eigen tempo. Laat af en toe iemand voor, en neem zelf ook voorrang. Goed om te weten is dat er vaak wordt getoeterd, en hoewel ik toeteren in Nederland altijd associeer met iets vervelends, is het op Sint Maarten bedoeld als een soort bedankje of positief seintje!

Lees hier meer over het huren van een auto op Sint Maarten.

Auto huren op Sint Maarten

Er zijn enorm veel autoverhuurbedrijven te vinden op het eiland. Je vindt er niet alleen de grote merken, zoals Herz en Sixt, maar ook kleinere bedrijven. Het is handig om de huurauto van tevoren online te reserveren, vooral als je in het hoogseizoen naar Sint Maarten reist. December is de drukste maand en als je pech hebt, zijn er geen huurauto’s meer te verkrijgen! Wij boeken altijd graag via vergelijkers als EasyTerra.nl, Booking.com / Rentalcars.com en Sunnycars.nl, die zoeken al de goedkoopste of beste opties voor je uit. Let wel op dat je een auto huurt aan de Nederlandse kant, daar zit de luchthaven. Als je een auto aan de Franse kant huurt, moet je vanaf de luchthaven eerst met een taxi die kant op. Als je de auto meteen na het landen op wil halen, staat er vaak een medewerker van het verhuurbedrijf met een bordje op de luchthaven op je te wachten en wordt je naar het bedrijf gebracht.

Tip: boek met ongelimiteerde kilometers en inclusief verzekering, dan rij je onbezorgd rond in je huurauto!

quad huren st maarten
Een quad is super leuk!

Kosten varieren heel erg per maand en zijn vanzelfsprekend hoger in het hoogseizoen dan in het laagseizoen. Ik denk dat je gemiddeld uit kunt gaan van zo’n 25-30 euro per dag. Hoe luxer de auto, hoe duurder! Het is bijvoorbeeld ook mogelijk om een toffe Mustang of Jeep Wrangler te huren. Ook zou je ervoor kunnen kiezen om één of meerdere dagen een quad te huren.

Toch nog vragen over autorijden op Sint Maarten na het lezen van dit blog? Let me know!

Have fun en reis je vrij ,
Sofie

Hey lezer of reiziger! Foutje gezien, of heb jij actuelere informatie? Ik doe mijn best om alle reistips up to date te houden en jij kan daarbij helpen. Mail mij, ik ben je dankbaar. Dit artikel bevat affiliate links. Je leest er meer over in de disclaimer.

sofie hoebe

Sofie Hoebe

Door de jaren heen ben ik echt reis-verslaafd geraakt! Ik heb al een heel aantal landen van mijn bucketlist mogen afstrepen, maar er staat ook nog genoeg op. Het liefst maak ik actieve reizen: ik ga vaak op wintersport, duik graag en doe op reis zoveel mogelijk excursies en actieve activiteiten. Mijn reizen zijn heel gevarieerd: van all-inclusive hotels tot campings, van touren in een camper tot een zeilvakantie of cruise. Ik heb ruim twee jaar op het Caribische eiland Sint Maarten gewoond, dus ook over die regio kan ik veel vertellen. Ik hoop jullie door deze ervaringen ook verder op weg te helpen!

Meer over Sofie Hoebe

Ervaringen & Vragen

Stel je vragen, of deel jouw tips en ervaring hier!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *