Autostoel voor op reis: welke opties en tips

Reisjevrij app QR
Download de Reisjevrij app Download de Reisjevrij app

Autostoel voor vakantie: de opties en mijn tips voor meerdere leeftijden

Ga je op vakantie met jonge kinderen? Dan moet je opeens aan van alles en nog wat denken. Naast de gehele paklijst voor je kids en een geschikte accommodatie, ook aan het veilig vervoeren van je kleine schattebout(tjes). Ik heb zelf twee jonge kinderen, op het moment van schrijven zijn ze 1,5 en 3 jaar. Wij zijn vaker met de kinderen op reis geweest, zowel een vakantie met eigen auto als een reis waarbij je een auto huurt op locatie. Inmiddels heb ik voor mijzelf de perfecte oplossing gevonden: een opvouwbare autostoel die mee kan in het vliegtuig! Echter al mijn tips en ervaring zal ik hier delen.

In dit artikel vind je tips voor:

 • autostoelen voor baby’s (groep 0) die handig zijn op vakantie
 • autostoelen voor dreumes & peuters t/m 4 jaar (groep 1) voor op reis
 • autostoelen voor kinderen t/m 12 jaar (groep 2/3) die handig zijn voor reizende ouders

Elk land heeft eigen regels: check ze!

Of je nu met je eigen auto op vakantie gaat of het vliegtuig neemt en vervolgens een auto of camper huurt, je kindjes wil je veilig vervoeren. In Nederland moeten autostoelen aan bepaalde Europese richtlijnen voldoen en eigenlijk alle autostoelen die je hier kan kopen voldoen ook aan de richtlijnen. In sommige landen zijn de regels strenger dan in Nederland. Denk aan de minimale leeftijd of lengte van een kind waarbij vervoeren in een autostoel verplicht is.

In niet-Europese landen gelden vaak andere richtlijnen en keurmerken. In Amerika, Canada en Australië gelden bijvoorbeeld andere eisen waaraan een autostoel moet voldoen. Zoek dus per land (of zelfs staat uit) aan welke eisen je moet voldoen om je kindjes veilig mee te nemen in de auto.

Indien jouw autostoeltje niet aan de regels van het betreffende land voldoet, dan loop je dus het risico dat je een boete krijgt (als ze je aanhouden). Ook weet ik niet wat de gevolgen zijn bij een ongeluk en de verzekering!

autostoel in vliegtuig
eerste keer vliegen baby

Autostoel aan boord in een vliegtuig

Het zal je niet verbazen dat ook de regels hiervoor per luchtvaartmaatschappij verschillen + ook nog eens afhankelijk is van je bestemming. Check dus voordat je een vliegticket boekt wat de regels zijn van de maatschappij. Bovendien moet je het gebruik van de autostoel aan boord ook vooraf melden / reserveren! Bijvoorbeeld, bij vluchten van KLM kun je elke autostoel met een ECE R44/04-markering meenemen aan boord (mits deze certificering ook geldt in het land van bestemming). Je moet dit wel van te voren melden en reserveren. Het zitje moet tussen de armleuningen van de vliegtuigstoel (42 cm/16,5 inch) passen.

De meeste Amerikaanse, Canadese en Engelse luchtvaartmaatschappijen eisen dat een kinderautostoel een ‘approved for aircraft use’ sticker heeft en ‘FAA approved’ is. 

Een autostoel inchecken voor het bagageruim is meestal geen probleem, maar zorg dus voor een flightbag!

autostoel in vliegtuig
Dit is een stockfoto, zelf heb ik het nog niet meegenomen aan boord van het vliegtuig.

Kopen of huren voor vakantie?

Het is niet altijd handig om de autostoel die je thuis gebruikt ook mee te nemen op vakantie. Het ding is groot, zwaar, je moet een speciale tas eromheen doen als je wilt vliegen etc. Je hebt eigenlijk twee keuzes: een autostoel kopen of huren. Er zijn situaties waarbij je beter kan huren, maar mijn voorkeur gaat altijd uit naar kopen, zeker als je binnen de EU reist.

Wanneer je zelf een autostoel aanschaft (eventueel op locatie), of zelf mee neemt, dan ben je altijd zeker van een veilige autostoel. Als je een auto huurt en tijdens de reservering aangeeft dat je ook een autostoel nodig hebt, dan weet je nooit 100% zeker of er een autostoel beschikbaar is. Zo had de verhuurmaatschappij in Kroatië geen autostoeltje voor onze peuter… Dan sta je daar mooi! Na die ervaring heb ik besloten om zelf twee opvouwbare autostoelen te kopen.

Wanneer huren?

 • Bij reizen buiten de EU en waar andere strengere eisen/keurmerken gelden. Zoals de USA, Canada en Australië.
 • Wil je toch een stoel kopen voor deze landen? Lees dan mijn tips onderaan dit blog.
 • Als je kindje al 3 jaar is en je 1x per jaar op vakantie gaat, is huren meestal voordeliger

Een website waar je alles kan huren voor op vakantie is Reiswieg.nl!

Autostoeltje voor baby’s

Wat meenemen vliegtuig baby
autostoel baby vakantie
Autostoeltje en kinderwagen in één!

Reizen met een baby is het makkelijkst! Dit omdat je de autostoel ook als kinderwagen kan gebruiken, mits je deze combi hebt natuurlijk. Zelf heb ik de Maxi-Cosi Rock en ik had hier ook een kinderwagen van. Op vakantie neem je je baby mee in de autostoel. De autostoel en het onderstel mag je bij de meeste airlines meenemen tot aan het vliegtuig. Als je de Maxi-Cosi autostoel echt wilt meenemen in het vliegtuig, dan moet je een eigen passagiersstoel reserveren (en betalen) voor je baby. De Maxi-Cosi Rock is trouwens wel officieel approved “For use in Aircraft”. Ga je naar een warm land, dan is de AeroMoov inleg een fijn product om te voorkomen dat je baby veel gaat zweten.

Extra tip! Heb je nog geen autostoeltje? Koop een autostoel uit groep 0 die je in ligstand kunt plaatsen. Lang zitten is niet goed voor je baby en wanneer je na een rit de autostoel overhevelt naar het onderstel (de buggy) dan kun je je baby laten liggen. Dat is ergonomisch beter. Bijvoorbeeld deze Maxi-Cosi Marble of de Cybex Cloud Z hebben deze ligfunctie.

Controleer voor vertrek welke regels de luchtvaartmaatschappij hanteert. Dit verschilt per aanbieder. Soms mag je twee baby-gerelateerde producten meenemen in het bagageruim en soms maar één.

Autowieg voor baby’s en lange afstanden

baby liggen auto reis
reiswieg auto baby

Met je eigen auto op vakantie gaan is super fijn! Je kunt bijna altijd stoppen als je wilt. En je kunt, als je een grote auto hebt, lekker veel bagage meenemen! Onze eerste twee vakanties waren autovakanties, waaronder eentje naar Oostenrijk: een rit van 12 uur inclusief stops.

Tip: Schaf een ‘autowiegje‘ aan waarin je baby kan liggen!

Omdat het een lange rit was, vond ik het een prettig idee als mijn kindje kon liggen. We hebben daarom de Jade van Maxi Cosi aangeschaft. Je hebt hiervoor ook een base nodig zodat hij in de Isofix geklikt kan worden. De Jade reiswieg is geschikt voor baby’s tot 6 maanden en de reiswieg kan ook als kinderwagen gebruikt worden! Met deze mobiele muziekmobiel is je baby helemaal blij!

Je kunt zo’n reiswieg ook huren, maar als je vervolgens nog de base en het onderstel voor de kinderwagen erbij moet huren, dan is het best prijzig. Ik heb hem nieuw gekocht en enkele keren gebruikt voor een lange autoreis. Daarna heb ik hem tweedehands verkocht voor een leuke prijs.

Lichtgewicht autostoel voor kids vanaf 9 – 18 kg

maxi cosi nomad
opvouwbare autostoel vakantie

Als je dus met het vliegtuig gaat, dan mag je voor je kind een autostoeltje (of bagage) meenemen. Wanneer ze baby-af zijn, groeien ze door naar ‘groep 1’ onder de autostoelen. Deze autostoelen zijn geschikt voor kinderen vanaf 9 kilo tot 18 kilo (ongeveer vanaf 9 maanden tot aan 4 jaar). Je kunt je eigen autostoel van thuis meenemen, maar de kans is groot dat deze erg zwaar is en veel ruimte in neemt. Bovendien moet je een zogenaamde transporttas huren of kopen om de autostoel in te vervoeren. Bij sommige luchtvaartmaatschappijen is zo’n transporttas verplicht, maar het is sowieso verstandig om deze ter bescherming van je goede autostoel te gebruiken! Gelukkig tipte een vriendin mij de Maxi-Cosi Nomad autostoel! Dit is een inklapbare, lichtgewicht autostoel (5kg) voor kindjes tot +/- 18 kilo (tot 4 jaar)! Deze autostoel neem je dus makkelijk mee!

autostoel meenemen vakantie
autostoel voor op reis
Voor het idee hoe groot hij is…

Wanneer je een autostoeltje moet huren via een autoverhuurder, dan zitten hier enkele nadelen aan vast:

 • Ze kunnen je nooit garanderen dat ze er eentje beschikbaar hebben,
 • Je weet niet wat de kwaliteit is van het stoeltje,
 • Het kost vaak €10 per dag om een autostoeltje te huren, met een max. van €100 per huurperiode.

Gaan jullie dus vaker met het vliegtuig op vakantie en huren jullie vervolgens een auto? Dan is de Maxi-Cosi Nomad een verstandige investering die je na 2-3x vakantie er al uit hebt! Ook handig voor in de taxi! Voldoet aan ECE R44/04 norm.

Ik vervoerde de twee Maxi-Cosi Nomads in een vliegtuighoes van de Decathlon. Dit is een stevige hoes die enige bescherming biedt én er passen dus twee stoeltjes in!

Mijn ervaring met de Maxi-Cosi Nomad

Thuis heb ik de stoel even uitgetest én de gebruiksaanwijzing gelezen. Dat scheelt weer hannesen wanneer je na de vliegreis eindelijk de huurauto hebt opgehaald… Dus ik had de twee autostoeltjes zo geïnstalleerd! Je maakt deze autostoelen vast met de autogordel. Wanneer je het goed bevestigt, zit het stevig, maar niet zo stevig als een autostoel die in de isofix geklikt is. Het zitje van de autostoel is wat smaller dan normaal, maar nog helemaal prima voor een 3 of 4-jarige. Doordat de stoeltjes wat smaller zijn, passen er makkelijk 3 autostoelen in één auto. De rugleuning is bekleed met een mesh-voering waardoor deze autostoel perfect is voor een warm vakantieland! De riempjes maak je makkelijk vast in de vijfpuntsgordel, zoals je bij veel autostoelen ziet. Wij hebben de stoelen voor het eerst gebruikt in Griekenland en ik was superblij dat ik ze bij me had. Het eerste wat de autoverhuurder aan me vroeg toen hij de kinderen zag was: je hebt zelf autostoeltjes bij je toch? We kregen een hele nette auto, maar zonder de online gereserveerde autostoelen.

Lichtgewicht autostoel voor kids vanaf 15 – 36 kg

In deze fase ben ik nog niet beland, maar om dit artikel compleet te maken heb ik mijn research gedaan! Vanaf 15-18 kilo ongeveer 3 jaar of 4 jaar dan groeit je kindje door naar een autostoel uit groep 2/3. Deze autostoelen kun je gebruiken t/m 12 jaar. In deze stoelen zit je kindje gewoon op een soort stoelverhoger, maar maak je hem of haar wel vast met de autogordel. Ik vond de volgende goede opties:

Chicco Autostoel Fold & Go I-size Groep 2-3

Dit zou een goede opvolger zijn van je autostoel uit groep 1, ook voor thuis! In je eigen auto kun je deze autostoel bevestigen in de ISOFIX. Ga je op vakantie? Dan kun je deze autostoel makkelijk opvouwen en in de bijgeleverde tas meenemen. De autostoel weegt maar 6 kilo. De stoel kun je ook enkel vastmaken met de autogordel! Zeker voor ouders die veel reizen en roadtrips maken, is dit een perfecte aanschaf! De stoel voldoet aan ECE R44/04 norm.

4-in-1 Purseat autostoel en reisbed

Nog een goede optie is de 4-in-1 Purseat autostoel. Al vind ik het design minder mooi, het is wel een praktisch product voor reizigers. Je kunt deze autostoel namelijk ook gebruiken als reisbedje! Je kan de stoel vastmaken in de ISOFIX of gewoon in de autogordel. Ook deze stoel weegt 6 kilo en kan compact worden opgevouwen tot een tas van 40x36x19 cm! Voldoet aan ECE R44/04 norm.

Opblaasbare zitverhoger

Zodra je kindje oud genoeg is, kun je ook overstappen naar een zitverhoger. Je kindje maak je dan gewoon vast in de autogordels en zit op de verhoger. Dit scheelt toch alweer wat gesleep met autostoeltjes, want deze opblaasbare zitverhoger van BubbleBum neemt erg weinig plaats in! Dit verhoogde kinderzitje is voor kinderen vanaf +/- 5 jaar en een minimaal gewicht van 22 kg / 125 cm. Daarnaast zijn zitverhogers te koop mét rugleuning en zonder rugleuning. Onze eigen 4-jarige weegt op dit moment 17 kilo, en vervoeren wij dus nog in een autostoel.

Autostoel kopen in het buitenland?

Niet-Europese landen zoals Canada en Amerika stellen dus andere eisen aan een autostoel. De prijzen om een autostoel te huren bij een autoverhuurder of camper verhuurder vallen best mee. Meestal betaal je maximaal €80 tot €120 per huurperiode. Dit kun je vooraf uitzoeken tijdens het boeken van je voertuig. Wil je nu toch een autostoeltje kopen? Check dan via Maps waar de dichtsbijzijnde baby winkel of Walmart ligt wanneer je aankomt op de luchthaven. Vaak liggen die op zo’n 10 minuten rijden van de luchthaven. In de winkel kun je vaak een autostoel scoren voor $60 tot $100. En wil je 100% zeker zijn van de autostoel? Bestel hem dan vooraf online en laat hem bezorgen in de winkel!

Dat waren mijn tips voor fijne autostoelen voor op reis! Heb jij nog tips, ervaringen of vragen? Laat hieronder even een berichtje achter.

Have fun en reis je vrij ,
Evy

Foutje gezien, of heb jij actuelere informatie? Mail mij, ik ben je dankbaar. Dit artikel bevat affiliate links. Je leest er meer over in de disclaimer.

reisblogger evy van kan

Evy van Kan

In India heb ik de eerste keer de ultieme vrijheid van backpacken mogen ervaren! Sindsdien wil ik niet meer anders. Voor elke reis kies ik mijn eigen bestemmingen, route en hotels. Deze tips deel ik graag met jou, hier op Reisjevrij.nl. Have fun!

Meer over Evy van Kan

Ervaringen & Vragen

Stel je vragen, of deel jouw tips en ervaring hier!
 • Handig artikel! Wij hebben zelf de Chicco fold&go en wat ik echt een enorm voordeel vind van deze autostoel is dat hij een ‘slaapstand’ heeft. Mijn kinderen vallen tijdens een lange rit nogal eens in slaap en deze stoel kun je dus een beetje kantelen waardoor ze veel comfortabeler zitten en niet met hun nek in een vreemde stand 😉

  Elke

  Beantwoorden
  • Dankjewel Elke voor de tip, fijn! Die slaapstand is inderdaad erg fijn bij jonge kids! Ik had de Chicco ook gezien, maar zag wel dat die iets zwaarder was dan de Maxi Cosi Nomad, vandaar mijn keuze voor de Maxi Cosi.

   Evy van Kan

   Beantwoorden
   • Oh ja het is ook echt een stoel voor grotere kinderen zoals je ook al in je artikel beschrijft! Groep 2/3 🙂

    Elke

    Beantwoorden
 • Inmiddels outdated informatie.
  Een kind van 18 kilo moet nog steeds in een zitje, een zitverhoger is sinds een paar jaar al niet meer voldoende..

  Sanne

  Beantwoorden
  • Hi Sanne,
   Dankjewel voor je reactie! Dit wist ik niet, want mijn oudste zoontje heb ik wel op die zitverhoger vervoerd en hij weegt 19 kilo (enkel op vakantie overigens, thuis hebben we een normale autostoel). Omdat de meeste autostoeltjes die makkelijk zijn voor op reis zijn tot een gewicht van 18 kilo, leek mij de zitverhoger een goede opvolger. Vreemd ook dat er wel gewoon zo geadverteerd wordt op bol.com enzo.

   Weet jij een handig alternatief voor kindjes +18 kilo en 110 cm?

   Groetjes,
   Evy

   Evy van Kan

   Beantwoorden
   • https://www.consumentenbond.nl/autostoeltje/autostoelverhoger

    Sinds 2017 moet je kind iig groter zijn dan 1.25 en 22 kilo, anders is een verhoger niet voldoende.. nu zijn er blijkbaar producten van voor die tijd nog steeds op de markt. En dan mag het ineens wel.. (zal wel meer met winstbelang dan veiligheid te maken hebben hè) ieder zijn eigen keuze, maar die van ons blijft lekker in haar stoel zitten tot ze daar ver voorbij is.
    Wij hebben een stoel voor groep 1/2 en 3 van Joie maar er is zoveel keuze. Ik zou zeggen, vertrouw op de consumentenbond

    Sanne

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *