Met de auto op vakantie? Zo bereid je de rit voor!

Reisjevrij app QR
Download de Reisjevrij app Download de Reisjevrij app

Voorbereiding autovakantie, waar let je op?

Op vakantie gaan met de auto wordt de laatste jaren weer steeds populairder. Of je nu leuke plekjes in eigen land bezoekt, of een roadtrip maakt door Europa: met de auto kom je heel ver! Het is natuurlijk van belang dat de reis prettig verloopt en de auto het ook blijft doen. Een goede voorbereiding is daarom van belang voordat je een autoreis gaat maken. Om verrassingen te voorkomen, hebben we een aantal belangrijke punten van aandacht voor je op een rijtje gezet.

Stap 1: De auto zelf controleren

tips auto roadtrip

Laten we met het belangrijkste beginnen! De auto zelf, die jou veilig moet vervoeren. Het is handig om voor vertrek een en ander te (laten) controleren in de auto. Dingen die je gemakkelijk zelf kan doen zijn bijvoorbeeld de bandenspanning, of alle verlichting goed werkt, of alle vloeistoffen zoals koelvloeistof, ruitensproeiervloeistof zijn gevuld en of het oliepeil nog in orde is. Dit soort checks hoor je eigenlijk vaker te doen, maar het schiet er vaak bij in. Vervolgens kun je ook binnen in de auto controleren of alles nog naar behoren werkt, zoals de airconditioning of juist de verwarming en of er geen gekke lampjes branden in het dashboard. Als je echt zeker wil zijn dat alles naar behoren werkt, kun je er natuurlijk ook voor kiezen om de auto nog even voor een beurt of check naar de garage te brengen.

Als je even niet meer weet hoe een en ander gecheckt moet worden, is YouTube je beste vriend!

Voor onderweg is het handig om ook een en ander bij je te hebben zodat je tijdens de reis onverwachte problemen aan de auto kunt oplossen. Denk aan een krik en reservewiel, reserve autosleutels, reservelampen en startkabels.

Tot slot is het natuurlijk van belang dat de auto waarin je gaat reizen nog solide is en niet uit elkaar valt. Hele kleine auto’s zijn ook niet erg handig voor een lange roadtrip, zeker omdat je ook nog de nodige spullen mee wil nemen. Ideale auto’s voor een lange reis of roadtrip zijn bijvoorbeeld de Skoda Kodiaq of Opel Mokka. Genoeg ruimte en van alle gemakken en opties voorzien!

Stap 2: Verplichtingen van landen en verzekeringen

voorbereiding vakantie met auto

Vervolgens is het van belang om eens de regelgeving erbij te pakken van het land van bestemming, maar ook de landen die je doorkruist. In sommige landen is het bijvoorbeeld verplicht om een vignet of ecovignet aan te schaffen, een EHBO-koffer of gevarendriehoek in de auto te hebben liggen of zelfs een alcoholtest. Ga je met de auto op wintersport? Dan zijn vaak winterbanden verplicht en soms ook het bij je hebben van sneeuwkettingen. Als je niet voldoet aan dergelijke regels, kan het zijn dat de auto niet onder de verzekering valt. Check verder sowieso even of je goed verzekerd op pad gaat en of je alle documenten van je verzekering bij je hebt (zoals de groene kaart). Ook is het handig om te controleren of je ook recht hebt op pechhulp in Europa. Dit kan ofwel bij je autoverzekering inbegrepen zitten, ofwel apart afgesloten worden bij bijvoorbeeld de ANWB. Check daarbij ook even of je recht hebt op vervangend vervoer, indien je auto er wel ineens mee op houdt! Verder is het bijvoorbeeld handig om vooraf de verkeersregels te checken, bijvoorbeeld de maximale snelheid op de snelwegen.

Stap 3: Tanken of opladen, tol en route

Auto huren in Slovenie
Tolwegen op weg naar Slovenië

Houdt vooraf rekening met de extra kosten die de autorit met zich meebrengen. Tank bijvoorbeeld je auto alvast vol, als je naar een land gaat waar de benzineprijzen hoog zijn. Houdt verder rekening met het feit dat je in veel landen tol moet betalen. Dit wordt vaak gedaan met de creditcard. Tegenwoordig kun je ook voor veel Europese landen een zogeheten ’tolbadge’ aanschaffen. Deze bevestig je op de voorruit, en daarmee kun je bij tolpoortjes en ook bij veel parkeergarages gewoon doorrijden zonder te stoppen voor een kaartje of om te betalen. De kosten die je maakt worden dan achteraf afgeschreven! Heb je een elektrische auto? Check dan alvast even waar je eventueel kunt stoppen om de auto op te laden. Verder is het handig om vooraf te route eens te bekijken en te controleren of er geen omleidingen of andere opstoppingen bekend zijn waardoor je in een file terecht kan komen. Bedenk ook hoe laat je wil gaan rijden, bijvoorbeeld op een tijdstip waarmee je de ochtendspits rondom grote steden vermijdt. Soms kan het handig zijn om een rit in twee dagen te rijden, en te overnachten langs de snelweg. Bekijk dit vooraf, zodat je niet onderweg ineens op zoek moet naar een hotel!

Luxemburg heeft vaak één van de goedkoopste benzineprijzen van Europa!

Stap 4: Niets vergeten!

voorbereiding autovakantie
Denk aan sneeuwbanden en sneeuwkettingen!

Naast de verplichte spullen die je in de auto moet hebben liggen, en natuurlijk geld (creditcard voor tol) en je ID-bewijs of paspoort, zijn er nog een aantal handige spullen voor tijdens een autoreis. Zo zou ik aanraden altijd een fysieke kaart in je auto te hebben liggen, mocht de techniek er ineens mee ophouden. Denk verder aan genoeg eten en drinken – dit kun je natuurlijk ook onderweg nog aanschaffen, maar die prijzen liggen vaak hoger dan de lokale supermarkt! En dan ook een (klein) vuilniszakje, voor al het afval dat gepaard gaat met het eten en drinken. Reis je met (kleine) kinderen? Denk dan aan ook genoeg vertier voor tijdens de rit. Zorg dat je telefoon goed opgeladen is en neem een oplader en/of power bank mee zodat je altijd bereikbaar blijft. Eerder is al opgemerkt dat een EHBO-koffer vaak verplicht is om bij je te hebben, maar sowieso handig is om bijvoorbeeld paracetamol, pleisters en pilletjes tegen wagenziekte bij de hand te hebben.

Stap 5: Inpakken!

Een voordeel van reizen met de auto is dat je niet gebonden bent aan regelgeving van de airlines, dus je kunt zoveel meenemen als je wil. Hoewel… het moet natuurlijk wel in de auto passen! Tips om de auto efficiënt in te pakken, lees je in dit blog.

De auto is ingepakt, gecontroleerd en aan alle vereisten is voldaan. Nu kun je veilig op weg naar de bestemming! Veilige kilometers!

Have fun en reis je vrij ,
Sofie

Foutje gezien, of heb jij actuelere informatie? Mail mij, ik ben je dankbaar. Dit artikel bevat affiliate links. Je leest er meer over in de disclaimer.

sofie hoebe

Sofie Hoebe

Door de jaren heen ben ik echt reis-verslaafd geraakt! Ik heb al een heel aantal landen van mijn bucketlist mogen afstrepen, maar er staat ook nog genoeg op. Het liefst maak ik actieve reizen: ik ga vaak op wintersport, duik graag en doe op reis zoveel mogelijk excursies en actieve activiteiten. Mijn reizen zijn heel gevarieerd: van all-inclusive hotels tot campings, van touren in een camper tot een zeilvakantie of cruise. Ik heb ruim twee jaar op het Caribische eiland Sint Maarten gewoond, dus ook over die regio kan ik veel vertellen. Ik hoop jullie door deze ervaringen ook verder op weg te helpen!

Meer over Sofie Hoebe

Ervaringen & Vragen

Stel je vragen, of deel jouw tips en ervaring hier!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *