Midden-Amerika backpacken

Met je rugzak Midden-Amerika ontdekken

Backpacken in Midden-Amerika: complete reisroutes, ervaringen en tips

In Midden-Amerika, ook wel Centraal-Amerika, vind je een prachtige verzameling van oerwouden vol wildlife, witte zandstranden, sterke drank en vulkanen. Dit deel van de wereld trekt alle soorten reizigers; van blutte backpacker tot luxe reiziger. En wat dat betreft richten wij ons meer op die slow travelers en budget backpackers en niet zo zeer op de reiziger die een all-in hotel boekt (sorry!). In Midden-Amerika is er veel leven op straat, is het eten heerlijk, kun je veel feesten als je wilt en heel veel plezier hebben. Daarnaast is er onwijs veel te zien en te doen, is het een budget-vriendelijke bestemming en zijn de mensen er fantastisch. Vamos, op ons reisblog lees je onze tips, verhalen en ervaringen om het meeste te halen uit backpack reis in Midden-Amerika!

Op deze pagina vind je alle informatie om te gaan backpacken in Midden-Amerika: complete backpack routes, wat je moet meenemen en nog veel meer tips.

Leuk om te weten is dat wij onze reisroutes altijd zelf uitstippelen en nooit met een reisorganisatie gaan.

Welke landen liggen in Midden-Amerika?

Reisroute langs San Blas eilanden Panama
Waarom Flores bezoeken reis Guatemala
arenal lodge costa rica

Qua continent is Midden-Amerika eigenlijk onderdeel van Noord-Amerika. Het is alleen een compleet andere regio met een eigen cultuur. Afhankelijk van welke bron je raadpleegt, zie je dat ook bepaalde landen zoals Colombia en Venezuela worden gerekend tot Midden-Amerika. Hier niet, Colombia behoort echt tot Zuid-Amerika.

Er behoren 21 landen tot Midden-Amerika. In alfabetische volgorde zijn dat: Antigua en Barbuda, Bahama’s, Barbados, Belize, Costa Rica, Cuba, Dominica, Dominicaanse Republiek, El Salvador, Grenada, Guatemala, Haiti, Honduras, Jamaica, Mexico, Nicaragua, Panama, Saint Kitts en Nevis, Saint Lucia, Saint Vincent en de Grenadines, Trinidad en Tobago.

Daarnaast behoren er ook een aantal niet-onafhankelijke gebieden tot Centraal-Amerika, met onder andere Sint Maarten, Puerto Rico, Saba en nog meer caribische eilanden.

Wij hebben nog veel Midden-Amerikaanse landen op onze bucketlist staan, maar op ons reisblog vind je meer reistips over de volgende landen:

Mexico

Mexico ligt geografisch zeker meer in Noord-Amerika, maar cultureel gezien? Nee, 100% Midden-Amerikaans! Het is een groot land met een ongelooflijke diversiteit. Je vindt er bergen, tropische oerwouden, mooie cenotes, bruisende metropolen en relaxte stranden. De meeste reizigers focussen zich op de regio’s Yucatan Peninsula en Chiapas. Maar dit land heeft natuurlijk nog veel meer te bieden. Je kunt een leven lang backpacken door Mexico en nog niet alles zien. Maar als je weinig tijd hebt, zijn deze twee regio’s een van de rijkste qua landschappen en dingen om te doen. Voor ons ook genoeg redenen om keer op keer terug te gaan naar Mexico!

Lees hier al onze Mexico tips en ervaringen.

2 Backpack routes en 1 roadtrip door Mexico

Guatemala

Guatemala is zonder twijfel een van de meest verrassende landen in Midden-Amerika. Een land waarvan je niet zo goed weet wat je moet verwachten, om vervolgens maanden te blijven plakken op één plek. Het land is zo rijk aan geweldige dingen om te ervaren. Je kunt ambachtelijke koffie proberen, eeuwenoude ruines bezoeken, en deelnemen avontuurlijke hikes naar vulkanen en door de jungle. Bovendien is de Maya-cultuur hier nog sterk aanwezig. Lees hier alles over backpacken in Guatemala. Wij combineerden Guatemala met Belize.

1 Backpack route door Guatemala

Belize

Belize is een tropische verrassing die je goed kan combineren met Mexico of Guatemala. Belize is een van de minder besproken backpack-bestemmingen in Midden-Amerika, terwijl het een bestemming is waar je alles vindt. Van feest hotspots tot paradijselijke riffen voor snorkelaars, van heilige grotten en piramides. En natuurlijk een heerlijk klimaat. Lees hier alle tips over Belize.

Costa Rica

Backpackers komen al decennia samen in Costa Rica, op zoek naar die pura vida. Costa Rica biedt vrijwel alles wat je maar kunt wensen. Het land is de thuisbasis van een aantal hele bijzondere diersoorten, heeft een jungle, geweldige stranden, vulkanen, prachtige watervallen, echte party bestemmingen en een algehele gemoedelijke sfeer. Verken de Costa Ricaanse nationale parken. Zoek naar de toekan. Doe een night safari. Leer surfen. Drink een biertje in een hangmat. Maak nieuwe vrienden en beleef de tijd van je leven om deze speciale plek te verkennen! Costa Rica kun je goed verkennen met een backpack op je rug, maar wij deden tot twee keer toe een roadtrip met een eigen huurauto. De luxere versie van backpacken dus. Lees hier al onze reisblogs over Costa Rica.

2 reisroutes door Costa Rica

Panama

Vanuit Costa Rica of Colombia, reis je perfect door naar Panama. Dit smalle en langgerekte land heeft een aantal fantastische plekken die je moet bezoeken. Van het bruisende Panama-City tot aan zeilen door een tropisch paradijs met prachtige stranden. De San Blas-eilanden zijn verbluffend mooi. Je verkent deze deze laaggelegen eilanden per boot – en je zou kunnen proberen om vrijwilligerswerk te doen bij een van de zeil organisaties! De voertaal is Spaans, maar met Engels kun je je overal ook zeker redden. Lees hier alle tips en ervaringen over Panama.

2 backpack routes door Panama

Cuba

Met klassieke auto’s, vriendelijke mensen, prachtige architectuur, coole sigaren en de unieke geschiedenis van het land, overal waar je kijkt, sta je versteld. Backpacken door Cuba gaat echter niet zonder uitdagingen. Backpacken in Cuba is eigenlijk pas een paar jaar mogelijk en begint nog maar net populair te worden. Dat kan een paar problemen opleveren, vooral voor mensen met een beperkt budget (en meestal hebben juist backpackers een klein budget per dag). Simpele dingen zoals geld afhalen uit een geldautomaat, internetverbinding hebben, een hotel online boeken of een auto huren, kunnen nogal een uitdaging zijn in Cuba.

1 Reisroutes door Cuba

Caribische eilanden

Tot Midden-Amerika behoren ook een aantal heerlijke eilandjes! Bijvoorbeeld Puerto Rico, alleen de naam klinkt al tropisch! En dat is Puerto Rico ook, een eiland in de Caribische Zee, onderdeel van de Grote Antillen en een vrijstaat van de Verenigde Staten. Of wat dacht je van Sint Maarten? Onderdeel van ‘ons Nederland’. Het eiland wordt niet voor niets ”The Friendly Island” genoemd. Voor iedere strandliefhebber is Sint Maarten écht een droomeiland. De andere helft van het eiland is Frans, dus eigenlijk zijn dit twee vakanties in een! 

Reisroutes voor een aantal maanden backpacken

Veel reizigers trekken 3 tot 4 weken uit voor een backpack route in Centraal-Amerika. In deze tijd kun je meestal maar 1 of 2 landen bezoeken en lang niet alle highlights ziet. Maar mogelijk ga je langer op reis en wil je bijvoorbeeld 3 maanden backpacken, of zelfs 6 maanden backpacken door diverse landen in Midden-Amerika? Bijvoorbeeld vanuit Mexico naar Belize en Guatemala. Wij hebben geen complete reisroute voor reizen langer dan 5 weken… maar dit kun je heel gemakkelijk zelf doen! Knoop onze backpack routes aan elkaar door te kijken welke routes dezelfde steden kruisen. Of grote steden van twee verschillende landen die dicht bij elkaar liggen.

costa rica rondreis kaart
Panama reisroute kaart
Deze twee routes sluiten perfect op elkaar aan!

Welke backpack moet je kopen?

Waar moet je aan denken bij het kopen van een backpack?
Backpack-voor-trekking

Laten wij beginnen met de rugzak zelf. Er is veel keuze in het backpackassortiment en wat is jouw ideale backpack? Bij het kopen van een backpack moet je letten op:

  • Het aantal liters: ja de inhoud van de backpack wordt gemeten in liters. 50 t/m 90 liter zijn zo’n beetje de standaard keuzes. Ga niet voor een te grote backpack, want je stopt hem altijd vol en hoe meer liters er in passen, hoe zwaarder de backpack. Een gevulde backpack van 60 liter weegt ongeveer 14 kilo. Het is fijn om een backpack te hebben met een extra gedeelte, als je iets koopt op reis dan past het nog in je backpack erbij. Met een extra gedeelte bedoel ik dat je de backpack groter kan maken (60 + 10). Een backpack van de 670 liter is ruim zat.
  • De pasvorm: hoe zit de backpack? Pas verschillende rugzakken om te voelen welke comfortabel zit.
  • Vrouwen en mannen modellen.
  • Het aantal vakken, openingen en ritsen (een rits in de lengte is fijn om niet onderin je backpack te hoeven grabbelen).
  • Kwaliteit: een goedkopere rugzak is fijn voor je portemonnee, maar de kwaliteit is waarschijnlijk ook minder (ritsen die kapotgaan, naden die scheuren, etc.)
  • De kleur: ook niet onbelangrijk ;).
  • Prijs: voor een goede backpack moet je rekenen op een prijs tussen de €150 en €300.

Juliette is op wereldreis en dit is haar backpack, waar ze heel tevreden over is. Zelf heb ik een backpack van 60 Liter van de Decathlon. Ook ben ik helemaal happy met deze vliegtuighoes! Veilig en afsluitbaar kun je je backpack altijd en overal even achterlaten. Zeker fijn wanneer je in Mexico of Guatemala met de bus reist.

Alleen backpacken in Midden-Amerika (als vrouw)

Ga je als vrouw alleen op pad? Dat is ontzettend tof, maar ook spannend! De landen in Midden-Amerika staan natuurlijk bekend als ‘’gevaarlijker’’ dan in Nederland, maar dat betekent niet dat het echt onveilig is. Onze jonge vrouwelijke blogger Juliette reist al één jaar alleen door Zuid- en Midden-Amerika, en is nog lang niet van plan om terug naar Nederland te komen.

Wanneer je alleen gaat backpacken ontmoet je heel snel en heel veel andere reizigers, dus echt alleen ben je nooit. In hostels, bussen, restaurants en zelfs vaak al in het vliegtuig ontmoet je anderen. Juliette’s advies voor vrouwen die alleen op reis willen gaan is… doen! Maar gebruik altijd je gezonde verstand. Als iets niet goed voelt, doe het dan niet. Spreek met jezelf een aantal regels af van te voren. Zoals ’s avonds niet alleen over straat lopen, je paspoort en creditcard veilig opbergen in een kluisje en onderweg doe je waardevolle spullen in een moneybelt onder je kleding. Voel je je op een moment onveilig? Zoek andere mensen op, ga bijvoorbeeld bij vrouwen en kinderen staan. En laat je vooral niet gek maken door enge verhalen, het is vooral heel erg leuk, leerzaam en uitdagend. Heel veel plezier!

Wat kost backpacken in Midden-Amerika?

Backpacken wordt vaak gezien als een goedkope manier van reizen. Meestal is dat ook zo omdat backpackers gebruik maken van het openbaar vervoer, slapen in goedkopere hotels of hostels en er ook een sport van maken om alles zo goedkoop mogelijk te doen. Natuurlijk is het ene land een stuk duurder dan het andere. Midden-Amerika is wel een stukje duurder dan bijvoorbeeld Zuid-oost Azië.

Wanneer je het vliegticket buiten beschouwing laat, zul je in landen zoals Mexico, Guatemala en Panama moeten rekenen op een maandbedrag van €1500 tot €2000, omgerekend ongeveer €50 per dag voor alles! Inclusief overnachtingen, eten, drinken en wat tours en activiteiten. Heb je echter meer tijd, dan kun je de maandelijkse kosten verlagen door over een bepaalde tijd minder activiteiten te plannen en te kiezen voor goedkopere vervoersopties. Het leven op de Caribische eilanden is echter een stuk duurder!

Vaak is het vliegticket een grote hap uit je budget, maar ook hier kun je goed vergelijken. Ga dus zelf na hoeveel geld jij nodig denkt te hebben. De kosten kun je wel vaak online terugvinden op reisblogs, op booking.com en sites van tour operators. Bedenk ook dat er vooraf al kosten bij komen zoals een paspoort, visum, reisvaccinaties, backpack, fotocamera etc.