Hero background

Zuid-Amerika backpacken

Met je rugzak Zuid-Amerika ontdekken

Backpacken in Zuid-Amerika: complete reisroutes, ervaringen en tips

In Zuid-Amerika krijg je een werkelijk unieke reiservaring, met ontelbare landschappen en verschillende culturen. Voor veel nieuwe backpackers is Zuid-Amerika niet hun eerste keuze om te gaan backpacken. Azië is wat dat betreft veel bekender. Maar maak je geen zorgen, als je eenmaal op pad bent in Zuid-Amerika, zul je snel verliefd worden op de torenhoge bergen, unieke natuur, lange stranden, oude steden en de nog oudere ruïnes. Maak het af met vriendelijke mensen, heerlijk eten, een beetje gekte, en je zult ongetwijfeld een geweldige tijd hebben.

Op deze pagina vind je alle informatie om te gaan backpacken in Zuid-Amerika: complete backpack routes, wat je moet meenemen en nog veel meer tips.

Leuk om te weten is dat wij onze reisroutes altijd zelf uitstippelen en nooit met een reisorganisatie gaan.

Welke landen liggen in Zuid-Amerika?

peru backpacken
bolivia backpacken
cartagena tips

Zuid-Amerika telt officieel 13 landen. In alfabetische volgorde zijn dat: Argentinië, Bolivia, Brazilië, Chili, Colombia, Ecuador, (Frans) Guyana, Paraguay, Peru, Suriname, Uruguay en Venezuela.

Het gebied Frans-Guyana is officieel onderdeel van Frankrijk maar ligt uiteraard wel degelijk in Zuid Amerika. Frans-Guyana wordt gezien als overzees departement van Frankrijk, één van de oudste kolonies is van Frankrijk.

De Nederlandse Antillen

aruba
streetart in curacao
slagbaai bonaire stranden

Net boven Zuid-Amerika liggen de Nederlandse Antillen. Officieel dus Nederlands grondgebied, maar qua locatie ligt het toch echt bij Zuid-Amerika in de buurt. Hier op Reisjevrij.nl rekenen wij de Nederlandse Antillen tot Zuid-Amerika gezien de geografische locatie.

Backpacken in Zuid-Amerika als vrouw alleen?

vrouw alleen backpacken

Als vrouw alleen op pad. Ontzettend tof, maar ook spannend! De landen in Zuid-Amerika staan natuurlijk bekend als ‘’gevaarlijker’’ dan in Nederland, maar dat betekent niet dat het echt onveilig is. Onze Juliette reist al een jaar door Zuid- en Midden-Amerika alleen, als vrouw. Er zijn heel veel andere reizigers, dus echt alleen ben je nooit. In hostels, bussen, restaurants en zelfs vaak al in het vliegtuig ontmoet je anderen. Juliette zegt: Mijn advies voor vrouwen die alleen op reis willen gaan is… doen! Maar gebruik altijd je gezonde verstand. Als iets niet goed voelt, doe het niet. Spreek met jezelf een aantal regels af van te voren. Zo neem ik altijd een taxi ’s avonds, laat ik mijn paspoort (+creditcard en meeste contant geld) in een kluisje en als ik onderweg ben heb ik altijd mijn paspoort in een moneybelt onder mijn kleding. Voel je je op een moment onveilig? Zoek andere mensen op, ga bijvoorbeeld bij vrouwen en kinderen staan. En laat je vooral niet gek maken door alle enge verhalen, het is vooral heel erg leuk, leerzaam en uitdagend. Heel veel plezier!

Colombia

Colombia begint steeds populairder te worden nu de drugkartels zijn opgerold en er ruimte is voor toeristen. Colombia wil afrekenen met het onveilige imago en de associaties met de FARC, drug en criminaliteit. En dat lukt al aardig! Zelfstandig backpacken door Colombia is nu supergoed mogelijk, doe je niet zo maar. Een goede voorbereiding is het halve werk. Meerdere bloggers hebben Colombia inmiddels bezocht en delen hun tips hier. Het is een divers land met talloze bestemmingen om te ontdekken!

Lees hier al onze Colombia tips en ervaringen.

4 Backpack routes door Colombia

Peru

Peru is een buurland van Colombia en veel backpackers die voor langere tijd door Zuid-Amerika trekken, reizen via Colombia door naar Peru. Het is een geweldig land en ideaal voor backpackers. Je reist hier veel per bus. Peru onderscheidt zich van de rest door de verschillende culturele en natuurlijke schatten. Zo is Peru ook de thuisbasis van natuurlijke wonderen zoals de Amazone, het hoogste bevaarbare meer ter wereld, de kleurrijke Rainbow Mountains, evenals het sprookjesachtige Huacachina. Het is een divers land met talloze bestemmingen om te ontdekken! Lees hier alles over backpacken in Peru.

2 Backpack routes door Peru

Bolivia

Wij combineerden onze reis door Bolivia met buurland Peru, maar Bolivia heeft genoeg interessante bestemmingen om er een maand te backpacken. Zo is Bolivia ook de thuisbasis van natuurlijke wonderen zoals de Amazone jungle, het hoogste bevaarbare meer ter wereld en de onwerkelijke zoutvlakte in Uyuni. Het is een divers land met talloze bestemmingen om te ontdekken!

Bolivia is geweldig om te ontdekken met een rugzak op je rug, of een luxe koffer. De diverse touring bussen verbinden alle hotspots met elkaar en leveren een betrouwbare service.

2 Backpack routes door Bolivia

Chili

Chili is uniek door zijn uitersten. In het noorden vind je de kurkdroge, maar veelzijdige Atacama woestijn. Op dit maanachtige stuk land kan veel: van drijven in zoutmeren tot het staren naar de helderste sterrenhemel. Helemaal in het zuiden ligt Patagonië, een paradijs voor liefhebbers van ongerepte en ruige natuur. Het lijkt hier wel het einde van de wereld (Patagonië is zo zuidelijk, dat Antarctica relatief dichtbij ligt!). Midden in Chili bevindt zich het Merengebied vol meren en vulkanen en biedt veel opties voor outdoorsporten. En wist je dat het mystieke Paaseiland ook bij Chili hoort? Kortom, Chili is dé perfecte bestemming voor een natuurrijke, afwisselende en originele backpack reis. Lees hier al onze reisblogs over Chili.

Brazilië

Brazilië is het grootste land van Zuid-Amerika en staat natuurlijk bekend om voetbal. Maar een reis naar Brazilië is uiteraard zeer gevarieerd. Het is de thuisbasis van jungles, bossen, stranden, bergen, rivieren en twee van ’s werelds grootste en drukste steden: Sao Paulo en Rio de Janeiro. Brazilianen spreken Portugees, maar anders dan in Portugal wordt gesproken. In de stad vind je ook Brazilianen die Engels spreken. Een backpack reis door Brazilië kan lastig plannen zijn omdat het land zo groot is! Lees hier alle tips en ervaringen over Brazilië.

Onze backpack route door Brazilië

ABC-eilanden

De ABC-eilanden, Aruba, Bonaire en Curaçao zijn nu niet direct backpack bestemmingen. Erg goedkoop is het daar ook niet, dus de echte backpackers zul je hier niet tegenkomen. Wel zijn het leuke bestemmingen om over te eilandhoppen. Je hebt hier supermooie stranden, leuke beach clubs en fantastisch plekken om te eten en cocktails te drinken. Wie niet zit te wachten op een luiervakantie, kan de ABC-eilanden combineren in een zelf georganiseerde rondreis. Hoe leuk is het om te gaan eilandhoppen over de Nederlandse Antillen?

2 Reisroutes over de ABC-eilanden

Reisroutes voor een aantal maanden backpacken

Veel reizigers trekken 3 tot 4 weken uit voor een backpack route in Zuid-Amerika. Maar mogelijk ga je langer op reis en wil je bijvoorbeeld 3 maanden backpacken, of zelfs 6 maanden backpacken door diverse landen in Zuid-Amerika? Wij hebben geen complete reisroute voor reizen langer dan 5 weken… maar dit kun je heel gemakkelijk zelf doen! Knoop onze backpack routes aan elkaar door te kijken welke routes dezelfde steden kruisen. Of grote steden van twee verschillende landen die dicht bij elkaar liggen.

Rondreis peru bolivia route
reizen naar colombia individueel
Deze twee routes kun je op elkaar aan laten sluiten

Welke backpack moet je kopen?

Waar moet je aan denken bij het kopen van een backpack?
Backpack-voor-trekking

Laten wij beginnen met de rugzak zelf. Er is veel keuze in het backpackassortiment en wat is jouw ideale backpack? Bij het kopen van een backpack moet je letten op:

  • Het aantal liters: ja de inhoud van de backpack wordt gemeten in liters. 50 t/m 90 liter zijn zo’n beetje de standaard keuzes. Ga niet voor een te grote backpack, want je stopt hem altijd vol en hoe meer liters er in passen, hoe zwaarder de backpack. Een gevulde backpack van 60 liter weegt ongeveer 14 kilo. Het is fijn om een backpack te hebben met een extra gedeelte, als je iets koopt op reis dan past het nog in je backpack erbij. Met een extra gedeelte bedoel ik dat je de backpack groter kan maken (60 + 10). Een backpack van de 670 liter is ruim zat. Houd er ook rekening mee dat je vaak ook wat warmere kleding moet meenemen naar Zuid-Amerika en goede hike schoenen!
  • De pasvorm: hoe zit de backpack? Pas verschillende rugzakken om te voelen welke comfortabel zit.
  • Vrouwen en mannen modellen.
  • Het aantal vakken, openingen en ritsen (een rits in de lengte is fijn om niet onderin je backpack te hoeven grabbelen).
  • Kwaliteit: een goedkopere rugzak is fijn voor je portemonnee, maar de kwaliteit is waarschijnlijk ook minder (ritsen die kapotgaan, naden die scheuren, etc.)
  • De kleur: ook niet onbelangrijk ;).
  • Prijs: voor een goede backpack moet je rekenen op een prijs tussen de €150 en €300.

Juliette is op wereldreis en dit is haar backpack, waar ze heel tevreden over is. Zelf heb ik een backpack van 60 Liter van de Decathlon. Ook ben ik helemaal happy met deze vliegtuighoes! Veilig en afsluitbaar kun je je backpack altijd en overal even achterlaten. Zeker fijn wanneer je in Peru en Bolivia met de bus reist.

Wat kost backpacken in Zuid-Amerika?

Backpacken wordt vaak gezien als een goedkope manier van reizen. Meestal is dat ook zo omdat backpackers gebruik maken van het openbaar vervoer, slapen in goedkopere hotels of hostels en er ook een sport van maken om alles zo goedkoop mogelijk te doen. Natuurlijk is het ene land een stuk duurder dan het andere. Zuid-Amerika is wel een stukje duurder dan bijvoorbeeld Zuid-oost Azië.

Wanneer je het vliegticket buiten beschouwing laat, zul je in landen zoals Peru, Bolivia en Colombia moeten rekenen op een maandbedrag van €1500 tot €2000. Inclusief overnachtingen, eten, drinken en wat tours en activiteiten. Heb je echter meer tijd, dan kun je de maandelijkse kosten verlagen door over een bepaalde tijd minder activiteiten te plannen en te kiezen voor goedkopere vervoersopties. Het leven op de ABC-eilanden is echter een stuk duurder!

Vaak is het vliegticket een grote hap uit je budget, maar ook hier kun je goed vergelijken. Ga dus zelf na hoeveel geld jij nodig denkt te hebben. De kosten kun je wel vaak online terugvinden op reisblogs, op booking.com en sites van tour operators. Bedenk ook dat er vooraf al kosten bij komen zoals een paspoort, visum, reisvaccinaties, backpack, fotocamera etc.