Tips Ballestas Eilanden van Peru bezoeken vanuit Paracas

Tour naar de Ballestas Eilanden van Peru + tips

Ik had al wel wat gelezen over de Ballestas Eilanden in Peru, maar wat ik me er precies bij moest voorstellen wist ik niet. Vaak hoorde ik voorbij komen: de Ballestas Eilanden zijn de Galapos eilanden voor de armen, oftewel ‘Poor Man’s Galapos’. Lees hier hoe je de Ballestas eilanden kunt bezoeken en mijn tips en beoordeel zelf!

Over de Ballestas Eilanden

De Ballestas Eilanden zijn rotsachtige eilanden. Ze zijn onderdeel van het Paracas National Reserve en staan vooral bekend om zijn wildlife. Er leven wilde pinguïns en zeeleeuwen! Ook zijn er veel vogels te zien. Afhankelijk van het seizoen kan je er bijvoorbeeld fregatvogels, stormvogels, aalscholvers, roodkoopgieren en pelikanen zien. De eilanden zijn het enige thuis van de Peruaanse Boobies, een Peruaanse vogelsoort. Er is zelfs een hele kleine kans dat je zeeschildpadden, dolfijnen of walvissen spot. Omdat er zo veel bijzondere dieren leven is het het eiland beschermd en mag je er niet op lopen.

Ballestas Eilanden Paracas
Variatie aan vogels op afgebroken brug

Hoe kom ik in Paracas?

Vanuit Lima gaan er dagelijks veel bussen naar Paracas. Betrouwbare touringbussen zijn PeruBus, Cruz del Sur en PeruHop. Paracas ligt op 3,5 uur rijden van Lima en Cruz del Sur biedt meerdere vertrektijden aan. Als je bijvoorbeeld de bus in de middag neemt, rond 13.30u dan ben je om 17.00u in Paracas. Kosten €13,75 / 55 Sol.

Je kunt Paracas ook bezoeken vanuit Huacachina of Arequipa. Cruz del Sur en PeruHop bieden allebei busreizen aan.

Hostel tips Paracas

Blijf minimaal 1 nachtje in Paracas.

Mijn tip: Kokopelli Paracas

hostel tips Paracas
Tweepersoonskamer met eigen badkamer

Deze accommodatie ligt direct aan het strand en heeft een zwembad. Je kunt kiezen voor een tweepersoonkamer voor €46 per nacht, of slapen op de slaapzaal voor €12 per nacht. Overnachtingen zijn inclusief ontbijt. Andere gasten zijn er dol op en beoordelen dit hostel met een 8,5.

Goedkoper: Atenas Backpacker Hospedaje

Beoordeeld met een 9 gemiddeld en op drie minuten lopen van het strand. Je slaapt hier al voor €7 op een gemengde slaapzaal. Voor €21 per nacht heb je een prive kamer en badkamer!

Tour naar de Ballestas Eilanden

Je vertrekt altijd vanuit de haven van Paracas. Paracas is een klein kustplaatsje met een gezellige en relaxte sfeer. Wij namen de tour van PARACAS EXPLORER maar er zijn meerdere tour operaters die deze tour aanbieden. Een tour is prima één dag van te voren te boeken bij een van de vele reiskantoortjes in Paracas. We betaalden 50PEN/€13,- per persoon, betaal dus niet veel meer dan deze prijs. Voor deze prijs krijg je een 2 uur durende groepstour in een comfortabele speedboat met reddingsvesten. Omdat je het eiland niet op mag heb je genoeg aan deze 2 uur. Je hebt de keuze om de tour te beginnen om 8 of 10 uur ‘s ochtends. Deze tijden gelden voor alle tour operators. Vanaf Paracas is het ongeveer 30 minuten varen naar de Ballestas Eilanden.

zien en doen Paracas
Kleurrijke vissersbootjes in de haven van Paracas

Bij de Ballestas eilanden

Als je niet zou kunnen zien dat je de eilanden nadert, dan kan je het wel ruiken. Er hangt een sterke geur van alle vogeluitwerpselen. Niet perse leuk maar wel te verwachten als je kijkt naar het aantal vogels dat op deze eilanden leeft. Zoals ik al zei mag je niet rondlopen op de eilanden, maar de boot vaart er heel dicht langs waardoor je goed zicht hebt. Je vaart dan ongeveer een uur rond de eilanden waarbij de gids (engelstalige) uitleg en informatie zal geven over de dieren en de eilanden zelf.

Ballestas Eilanden tips en tours
Zeeleeuwen, je kunt ze van heel dichtbij bewonderen!

Toen we ’s ochtends vroeg vertrokken was het vrij mistig waardoor we bang waren dat we misschien niet veel zouden kunnen zien. Hier was gelukkig niks van waar. Doordat de boot zo dicht bij het eiland kwam hadden we toch erg duidelijk zicht.

Een extra tip: neem een extra vest of jas mee op de boot. Het is een snelle boot dus het is fris midden op zee!

Ballestas Eilanden tour boot
Heel veel vogels op en om de eilanden. De puntjes die je op de rotsen ziet zijn ook vogels. En dit is maar een heel klein deel!
Eilanden Peru boot tour
Rotsachtige eilanden

Ook leuk om te lezen:

Naar mijn mening is het zeker de moeite waard om een bezoekje aan de Ballestas eilanden te brengen. Hopelijk heb je wat gehad aan mijn ervaringen, tips en foto’s. Voor vragen mag je natuurlijk altijd een berichtje achterlaten!

Jamy

Foutje gezien, of heb jij actuelere informatie? Mail mij, ik ben je dankbaar. Dit artikel bevat affiliate links. Je leest er meer over in de disclaimer.

Ervaringen & Vragen

Stel je vragen, of deel jouw tips en ervaring hier!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *