Bastenaken en omgeving | Wat doen en zien, waar overnachten?

Bastenaken in Belgisch Luxemburg: bezienswaardigheden en accommodatie tips

Corona strooide het afgelopen anderhalf jaar roet in het eten: onze vliegvakanties naar Spanje en Roemenië in 2020 en het idee om in 2021 naar Peru te gaan, vielen in het water. Ook ons verlengd weekend in Frankrijk en ons midweekje Zeeland konden niet doorgaan, wegens de lockdown die enkele dagen ervoren werd afgekondigd. In eigen land moesten we een aantal weekends omboeken en verplaatsen, omdat de maatregelen elke keer weer veranderden. Maar toch hebben we zeker de laatste maanden, toen toerisme in eigen land weer was toegelaten, ervan genoten en veel mooie plekjes bezocht.

Bereikbaarheid Bastenaken

Het vervoersmiddel om Bastenaken te bereiken, is de auto. Ook in de regio verplaats je je het gemakkelijkste met de auto. Op deze manier rijd je gemakkelijk van A naar B en kun je meerdere plekken op één dag bezoeken.

In Bastenaken zelf kan je gemakkelijk te voet rondwandelen: het stadje is niet groot. Vergis je echter niet: de topattracties van Bastenaken liggen niet in Bastenaken zelf, maar een beetje erbuiten. Hiervoor heb je een auto nodig. In Bastogne parkeer je niet op de centrale markt, maar je rijdt net iets verder; daar is een grote, gratis parkeerplek, op 300 meter wandelen van de centrale markt, winkelstraten en restaurants.

Doe je aan wielrennen? Luik-Bastenaken-Luik is een wielerklassieker, je kan je er als wielrenner dus een stukje op uitleven, maar dit is een erg zware én lange fietstocht. Voor de hobbyist zouden we het niet aanraden om in Bastenaken te gaan fietsen, zowel qua hellingen, als qua verkeersveiligheid. We hebben weinig tot geen echte fietspaden gezien in en rond Bastenaken.

Doen en zien in Bastenaken en omgeving

Bastenaken zelf is de moeite waard om te bezoeken, omwille van het oorlogsverleden (Wereldoorlog II). Daarnaast zijn er in de ruimere omgeving nog een paar bezienswaardigheden, die je gemakkelijk kan bezoeken vanuit Bastenaken.

Liever dichter bij huis, in Vlaanderen? Leuven en Gent zijn leuke steden. Haspengouw  en de Westhoek zijn mooie streken om verder te verkennen!

Hieronder geef ik onze dagindeling weer van onze mini-vakantie naar Bastenaken.

Dag 1 – via Wéris en Baraque Fraiture naar Bastenaken 

+/- 260 km en 3 u 10 minuten rijden (exclusief tijd voor de stops)

Wij verbleven drie nachten in Bastenaken, maar konden de dag van vertrek en terugkomst ook verlof nemen, wat maakte dat we vier dagen te besteden hadden.

Wéris

Dat wilden we graag benutten, dus vertrokken we ’s morgens op tijd naar onze eerste bestemming: Wéris. Nu is dit niet echt een bekend plaatsje, maar toch is het uitgeroepen tot één van de ‘Mooiste dorpen van Wallonië’. Het is vooral een piepklein en schattig dorpje, dat erg landelijk gelegen is. Met de combinatie van vakwerkhuizen, een kasteelhoeve en een prachtig Middeleeuws kerkje met een verstild pleintje erbij, is het inderdaad een mooi geheel.

Daarnaast zijn er in de omgeving van Wéris dolmens en menhirs te vinden. Wij besloten een wandeling te maken, vertrekkende vanaf het megalietenhuis in Wéris, langs de velden en de bossen, langs houtwallen, dolmens en menhirs. Het weer was niet te best en alhoewel we aanvankelijk de luswandeling van 8 km wilden doen, hebben we ons beperkt tot 5,5 km. Gelukkig kan je de luswandeling halverwege inkorten. Bewegwijzering is aanwezig en je hoeft dus tevoren niks te downloaden. Vraag gewoon advies in het megalietenhuis over de routes, zij helpen je graag verder.

weris

♥Liever geen rondwandeling in Wéris? Op 10 minuten rijden van dit dorpje ligt Durbuy, een enorm charmant stadje, waar je gezellig door de straatjes kan struinen. Een verkenning waard.

Baraque Fraiture

Na natgeregend te zijn, konden we ons gelukkig wat verwarmen met een warme chocomelk en wat glühwein. Daarna stond het in de planning om langs de Baraque Fraiture naar onze eindbestemming te rijden. Zo gezegd, zo gedaan en we vertrokken. Na enkele minuten veranderde het landschap compleet. De regen werd eerst natte sneeuw, en vervolgens werden het dikke sneeuwvlokken. Het landschap van de Baraque Fraiture was bedekt onder een dik wit pak! Betoverend mooi!

Wist je dat je bij de Baraque Fraiture zelfs kan skiën, als de sneeuw goed genoeg is? Jazeker, er zijn skipistes in België! Maar vooral langlaufen is hier populair. Wij waagden ons er niet aan. Op dat moment waren de pistes immers nog gesloten. Toch stopten we op verschillende plaatsen langs de weg om te genieten van de prachtige omgeving! Wil jij langlaufen? Meer info en mogelijkheden om spullen te reserveren, vind je op deze website.

De vrij onverwachte (het weerbericht repte niet over sneeuw die dag) sneeuwval zorgde ervoor dat we onverwacht besloten langer halt te houden, en meer stops in te lassen. Daardoor kwamen we ’s avonds laat aan in ons hotel. Gelukkig zat er een pizzeria naast het hotel (van dezelfde eigenaar), waardoor we een half uurtje later konden eten.

Dag 2 – Bastenaken en zijn boeiend oorlogsverleden

Bastenaken is bekend om twee zaken: de wielerklassieker Luik-Bastenaken-Luik en de Slag om de Ardennen (door de Amerikanen ‘Battle of the Bulge’ genoemd). Deze werd in de winter van 1944-45 van de Tweede Wereldoorlog uitgevochten in de Ardennen tussen de Duitsers en voornamelijk Amerikanen. Het was toen bitterkoud en op een gegeven moment concentreerden de gevechten zich in en rond Bastenaken. Uiteindelijk wonnen de geallieerden, maar de tol was zwaar: dik 87.000 geallieerden waren gedood, vermist of gewond, en bijna 68.000 Duitsers ondergingen hetzelfde lot, in één maand zware gevechten.

Elk jaar wordt de Slag van de Ardennen herdacht, en in normale tijden zakken heel wat Amerikanen met hun families af naar Bastenaken. De stad staat volledig in het teken van de vreselijke gevechten die hier plaats hebben gevonden. 

Vol goede moed begonnen wij aan onze dag in en rond Bastenaken. Er lag een dik pak sneeuw en onze tocht werd hier en daar onderbroken door een sneeuwballengevecht.

Bezienswaardigheden Bastenaken

Als eerste bezochten wij het Bastogne War Museum. Dit is met stip het belangrijkste museum over de Slag om de Ardennen, en geweldig om te bezoeken, ook als je niet bekend bent met wat zich hier heeft afgespeeld. Een must-see wat ons betreft. Ook met kinderen is dit een hit. Je komt alles over de slag te weten aan de hand van vier personages die je op meeslepende wijze meenemen in het verhaal. Alles is heel interactief en je belandt van een café zo in het gevecht in de bossen rondom Bastenaken. Wij besteedden hier 2,5 uur. 

Daarna bezochten we het Mémorial de Mardasson, een herdenkingsmonument, dat op dezelfde site als het Bastogne War Museum staat. Het herdenkt de duizenden Amerikanen die zijn omgekomen tijdens het offensief.

Na de middag werden we verwacht voor nog meer oorlogsgeweld in 101st Airborne Museum The Mess. Dit gebouw stond er al tijdens de Tweede Wereldoorlog en is effectief gebruikt door de Duitsers. wij bezochten het omdat het veel diorama’s bezit en ook uniformen en persoonlijke spullen van de soldaten.

We liepen ook nog langs de Barracuda, de tank van Generaal McAuliffe, op het centrale plein. Omdat we wel genoeg oorlog hadden gezien voor één dag, hebben we de winkelstraat van Bastenaken even op en af gelopen. Bastenaken is geen echte shoppingstad, kwamen wij tot de conclusie. We bestelden opnieuw bij het Italiaans restaurant en hielden het verder rustig.

♥Nog niet oorlogsmoe? Bastogne Barracks is een vrij recent museum (2010). Het is onderdeel van het Koninklijk Legermuseum en je vindt er heel wat militaire voertuigen

Dag 3 – de abdij van Orval en spelen in de sneeuw

+/- 57 km en 45 minuten (enkele reis)

Tijd voor iets heel anders vandaag! We moeten er een eindje voor rijden, maar onze bestemming ligt ver van alles, behalve de Franse grens. Doel voor vandaag is de abdij van Orval. Bekend van het bier, de Trappist van Orval, én de kaas. 

We reden Bastenaken uit en na een kleine 10 minuten reden we door sneeuwvrij gebied. Ook bij de abdij was geen sneeuw te bespeuren. Vreemd hoe plaatselijk dit allemaal wel niet is.

Abdij van Orval

Orval is een nog werkende abdij. Daardoor kan je een gedeelte niet bezoeken (waar de monniken hun verblijven hebben), een gedeelte is wel te bezoeken en omvat:

  • de ruïnes van de oude abdij, gelegen naast de nieuwe abdij
  • museum in het bijgebouw, met een tentoonstelling over het bierbrouwen
  • de traditionele apotheek
  • de plantentuin met geneeskrachtige planten
  • de abdijwinkel waar je kaas en bier kan kopen uiteraard!

Normaal gezien zijn er ook geleide tours, maar in deze corona-tijden helaas niet. We denken wel dat dit een toegevoegde waarde was geweest. 

Een bezoekje duurt ongeveer 1,5 u. In onze planning hadden wij dus de namiddag vrij!

Spelen in de sneeuw

Tegen de middag heb je Orval bekeken. Er blijft dus nog tijd over om je dag met iets anders te vullen! Indien het weer redelijk is, zouden we je absoluut aanraden om in deze streek te gaan wandelen. Aan de abdij zelf begint een route van 6,5 km, aangeduid met een rode rechthoek. Deze is niet moeilijk en leidt je door de natuur rond de abdij.

Verder vind je op 40 minuten rijden de ladderwandeling in Rochehaut. Dit ligt dicht bij het stadje Bouillon, dat ook een bezoek waard is. Deze begint in het centrum van het dorpje en klimt en daalt soms zeer steil (vandaar de ladders). Het is een wandeling van 7 km en ze wordt als uitdagend aangemerkt. Je krijgt er wel prachtige vergezichten voor in de plaats.

Toen wij er waren, was het weer niet goed genoeg, zowel niet voor de natuurwandeling als de ladderwandeling. In Bastenaken regende het niet, maar rond Orval was het wisselvallig. Wij besloten daarom terug te keren naar Bastenaken, en daar een wandelroute te zoeken. Er lag een dik pak sneeuw, dikker dan onze kinderen ooit hadden gezien, dus we besloten naar het Bois de la Paix te gaan, net buiten Bastenaken, om daar een sneeuwwandeling te maken door het bos. Dit bos werd aangelegd bij de viering van 50 jaar ‘Slag om de Ardennen’. Als je het uit de lucht zou bekijken, vormen de bomen het teken van UNICEF, zelf merk je daar al wandelend eigenlijk niks van.

Er is niet echt een route aangegeven en als die er was, dan was ze ondergesneeuwd. Veel geploeter in de sneeuw en sneeuwballengevechten later, begon het te schemeren. Behoorlijk moe en koud, konden we alweer een heerlijke Italiaanse maaltijd bestellen.

Dag 4 – via La-Roche-en-Ardenne naar huis

+/- 240 km en 3 uren rijden (exclusief tijd voor de stop)

Helaas is vandaag alweer onze laatste dag aangebroken. We maken er wel nog een volle dag van, want we bezoeken La-Roche-en-Ardenne. We parkeren net buiten het stadje en gaan op verkenning.

Bezienswaardigheden La-Roche-en-Ardenne

Het aardige stadje zelf. Mooie straatjes, schattige huisjes, leuke winkeltjes, gezellige sfeer (zeer mooi verlicht met eindejaar). Leuk om even door te lopen.

Voor de die-hards: Musée de la Bataille des Ardennes. Je raadt het, dit is nog een museum over de Slag om de Ardennen. Ze hebben hier heel veel uniformen en wapens, meestal geschonken door soldaten die in de oorlog hebben meegevochten. Een enorme collectie staat hier opgesteld.

Het kasteel van La-Roche-en-Ardenne, of beter gezegd de ruïnes van deze machtige Middeleeuwse burcht torenen boven alles uit. Een bezoek aan dit kasteel is de moeite waard: je kan de kerkers en enkele kamers bezichtigen, je mag de ruïne beklimmen en je hebt een prachtig uitzicht over de wijde omgeving.

Met kinderen of als dierenliefhebber: het wildpark van La-Roche-en-Ardenne. Langsheen het wandelparcours maak je kennis met de verschillende wilde dieren van Europa, die vroeger of nu in onze bossen leefden. Er is ook een kinderboerderij en je kan er iets drinken in de cafetaria of op het terras (gesloten toen wij er waren). Het wildpark is ook open in de winter, maar dan enkel in de weekends.

Ben je hier niet in de winter, maar in de zomer? Dan is hier nog veel meer te doen! Je kan mooi mountainbiken in de omgeving, je kan kajakken, maar je kan ook de grotten van Hotton bezoeken op dik 15 minuten rijden. La-Roche-en-Ardenne is een volwaardige, op zichzelf staande, bestemming in de zomermaanden én het ligt zeer centraal voor tal van bezienswaardigheden in de Ardennen.

Het is al laat wanneer we thuis aankomen. Ondanks het feit dat we dit jaar geen eindejaar konden vieren met onze vertrouwde vriendenkring, omwille van corona, is het een mooi eindejaar geworden met hopen sneeuw 🙂

Overnachten in Bastenaken: onze hotel tips

Overnachten in Bastenaken? Dat kan natuurlijk, wij deden het ook! Wij brachten er drie nachten door en hadden het geluk om een volle dag verlof te hebben op de heen-en de terugreis, zodat we eigenlijk vier dagen ter beschikking hadden. Dit is zeker voldoende om Bastenaken te verkennen en nog een aantal bezienswaardigheden in de (ruimere) omgeving mee te pikken.

Accommodatie in België is niet erg goedkoop, dat geldt ook voor Bastenaken. Maar waar overnacht je nu het beste? In of buiten het centrum? Zijn er budgetopties? Hieronder geven we een aantal opties – voor elk wat wils!

Wij kozen voor: Hotel Giorgi

Dit is een hotel, pal in het hartje van Bastenaken, op enkele meters van het centrale McAuliffe-plein. Op een goede 300 meter wandelen vind je bovendien een gratis parking. Naast het hotel bevindt zich een Italiaans restaurant van dezelfde familie. In corona-tijden waren alle restaurants gesloten, maar dit restaurants had een take-away en hotelgasten konden bestellen en vervolgens werd het eten naar het hotel gebracht. Heel erg praktisch!

Bij de kamerprijs is een lekker ontbijt inbegrepen. Men heeft kamers voor twee, drie en vier personen. Bij de kamer voor vier personen is dit eigenlijk een duplex, met een tweepersoonsbed beneden en twee éénpersoonsbedden voor de kinderen boven. Ze hebben dus hun eigen plekje (en jijzelf ook).

Dit hotel scoort een mooie 8 op Booking.com!  Voor een nachtje betaal je €94  twee personen, de prijs voor vier personen komt op €145.  Een goed adresje!

Meer luxe: Hotel Leo Station, Villa et Annexes****

Dit is een iets luxueuzer hotel in hartje Bastenaken. Het ligt, net als hotel Giorgi, vlak aan de Place McAuliffe, het middelpunt van het stadje. Je kan gebruik maken van hun (betalende) privé-parking, of van de gratis parking 300 meter verderop. 

Normaal gezien wordt er elke morgen een ontbijtbuffet georganiseerd. Er zit ook een restaurant bij dit hotel, dat gevestigd is in een oude treinwagon! Natuurlijk was dit gesloten tijdens de corona-maatregelen, het zag er echter heel cool uit! Dit hotel scoort een 8,6 op Booking.com en kamers voor twee personen boek je vanaf €100 per nacht. Voor vier personen dien je twee kamers te reserveren. Boek Hotel Leo hier.

Budgetoptie voor het hele gezin: Le gite du Palayau

Dit appartement ligt midden in Bastenaken en is een prima budgetoptie, als je met het gezin reist! Het appartement is prima ingericht, de keuken is erg compleet. Daardoor kan je ook je eigen potje koken. Dat is soms handig als je met je gezin reist, maar ook in tijden van corona, komt dit goed uit.

Daarbovenop is dit ook een echte budget-accommodatie: met een gezin van vier personen, betaal je maar €100 per nacht!

Een verblijf met twee het platteland: Auberge de la Vacherie

Dit is een prachtige auberge, in het dorpje Sainte-Ode, te midden van groen en rust. Je kijkt uit over de velden en de vijvers. Als je het platteland wil combineren met Bastenaken, dan is dit een leuke locatie. Van hieruit bereik je gemakkelijk Bastenaken (15 km) en La-Roche-en-Ardenne (21 km). Je hebt er een mooie kamer ter beschikking, en kan ook genieten van een voortreffelijk ontbijt, gemaakt door de gastvrouw, indien je dat wenst! Zij bieden ook een diner aan, mocht je hierin geïnteresseerd zijn, tegen schappelijke prijzen. 

Verblijf je hier met twee personen, dan betaal je maar €84 per nacht. De accommodatie krijgt een score van 7,9 van andere reizigers op Booking.com!

Tips en klimaat Bastenaken

Dit waren mijn tips voor een bezoekje aan Bastenaken. Wij bezochten deze leuke stad en omgeving in hartje winter met onze kids van 13  en 10 jaar. Dit is echt wel een leuke periode om deze stad te bezoeken. Gezien het feit dat Bastenaken zich in de winter regelmatig mag verheugen op sneeuwval, is het belangrijk je kleding hierop aan te passen. Neem goede schoenen mee, die tegen sneeuw en nat kunnen. Vergeet geen dikke jas, sjaal, handschoenen, muts. Je hebt het nodig. Wil je gaan skiën of langlaufen, neem dan de juiste kleding mee.

Onze drie nachten vlogen om en we hadden een geweldige tijd!

Heb je nog vragen? Stel ze gerust hieronder! Ga jij binnenkort ook naar Bastenaken en heb jij nog leuke tips? Laat ze hieronder achter!

Have fun en reis je vrij,
Chris

Hey lezer of reiziger! Foutje gezien, of heb jij actuelere informatie? Ik doe mijn best om alle reistips up to date te houden en jij kan daarbij helpen. Mail mij, ik ben je dankbaar. Dit artikel bevat affiliate links. Je leest er meer over in de disclaimer.

Foto Credits: Chris, Booking.com en Pixabay
blogger Chris Donkers

Chris Donkers

Sinds we met de kinderen een roadtrip door Mexico hebben gemaakt, zijn we een beetje reisgek! Als we reizen, willen we graag wat van het land zien, op onze eigen manier en op ons eigen tempo. Het zelfstandig organiseren van een reis, het vele uitzoekwerk, het verslinden van reisgidsen.... is voor mij even plezierig als het reizen zelf. Ik heb nog een lange wishlist: uitstapjes dichtbij, leuke city-trips in Europa, maar ook roadtrips en verre bestemmingen, ik hou van de wereld! Graag wil ik mijn reistips met je delen, zodat ook jij geïnspireerd geraakt.

Meer over Chris Donkers

Ervaringen & Vragen

Stel je vragen, of deel jouw tips en ervaring hier!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *