Beginnen met #vanlife? Neem een camperverzekering

Beginnen met vanlife? Neem een camperverzekering

Droom jij er ook van om lekker rond te toeren met een busje? Je bent zeker niet de enige: in de afgelopen jaren is de interesse in campervakanties alleen maar toegenomen. Zo zijn er steeds meer mensen in Nederland die over een eigen camper of busje beschikken. Ook het aantal camperverzekeringen dat afgesloten is in ons land neemt daardoor toe.

Dat is niet zo gek, want wanneer je over een eigen camper beschikt is het eigenlijk een must om een goede camperverzekering te hebben. Met een groeiend aantal voertuigen op de weg is het des te verstandiger om eens goed naar je verzekering te kijken. In dit artikel vertellen we je alles wat je moet weten over een camperverzekering.

Camperverzekering: wat houdt deze verzekering precies in?

Wanneer je een mooi busje of een fraaie camper in bezit hebt, wil je zo’n kostbaar bezit natuurlijk wel goed verzekeren. Dat doe je met een camperverzekering. Als camperaar is het in ieder geval verplicht om een WA-verzekering te hebben. Je rijdt namelijk in een gemotoriseerd voertuig. Met die dekking is hulpverlening bij een ongeluk en schade aan derden verzekerd. Deze basisverzekering kun je, net als bij ‘gewone’ auto’s, uitbreiden met een dekking naar keuze. Zo vinden veel camperaars het prettig om een verzekering te hebben die iets uitgebreider is. Je camper is tijdens kampeervakanties je vervoermiddel én je huis, dus daar wil je wel wat zekerheid bij hebben.

De standaard WA-dekking kun je daarom uitbreiden met een WA + beperkt casco-dekking. Hierbij maak je alsnog gebruik van hulp bij een ongeluk en ben je gedekt tegen schade aan derden en zijn er nog wat zaken waarvoor je gedekt bent. Denk bijvoorbeeld aan hagelschade, brandschade, stormschade, ruitbreuken en schade door een botsing met dieren. Ook diefstal of een poging daartoe is gedekt. Wil je het liever nog wat uitgebreider? Ga dan voor de WA + volledig casco dekking (all risk) waarbij al het bovenstaande gedekt is, inclusief de kosten bij een aanrijding (ook eigen schuld), vandalisme, gratis vervangende camper en hulpverlening in het buitenland.

Aanvullende dekkingen binnen je camperverzekering

Of je nou door Nederland gaat roadtrippen met je camper of wanneer je naar het buitenland gaat; met een camperverzekering op zak ga je net wat meer ontspannen op pad. Naast de standaard verzekering (WA, WA + beperkt casco of WA + volledige casco) zijn er nog enkele dekkingen die je toe kunt voegen aan je camperverzekering. Het is bijvoorbeeld mogelijk om verhaalsrechtsbijstand als dekking toe te voegen. Daarmee heb je recht op juridische bijstand, bijvoorbeeld in het geval van schade die aangericht is door anderen. Misschien niet nodig, maar wel een fijn idee om te hebben.

Reis je met anderen, dan is het daarnaast een idee om een schade-inzittendenverzekering af te sluiten. Waar materiële schade in de meeste gevallen nog wel eens te betalen is, zit dat met letselschade vaak toch even anders. Daarbij gaat het vooral om de financiële schade die ontstaat na een ongeluk. Met een schade-inzittendenverzekering wordt er maximaal € 400.000 uitbetaald in het geval van een ongeval. De bestuurder van de camper, jij dus, krijgt eveneens een uitkering bij schade. De schade aan de camper wordt hier niet in meegenomen. Daarvoor moet je de WA volledige casco verzekering hebben van www.alpina.nl.

Voordelen van een goede camperverzekering voor je camper

Kortom: er zijn dus naast de standaard basisverzekeringen nog enkele aanvullende dekkingen die je af kunt nemen als je wil. Voor welke basisverzekering en dekking je gaat, bepaal je zelf. Wat goed is om te weten, is dat je profiteert van een aantal voordelen wanneer je een van de bovenstaande camperverzekeringen kiest. 

Financiële bescherming wanneer je schade hebt

Het is bijvoorbeeld een prettig idee dat je financieel beschermd bent wanneer je een camperverzekering hebt afgesloten. Of het nu gaat om een ongeluk, schade of diefstal; met een bijpassende camperverzekering ben je gedekt tegen onverwachte hoge kosten. Check altijd wel even de dekkingsvoorwaarden om zo zeker te weten wat er wel en wat er niet gedekt is in je camperverzekering.

Je kunt je camper uitlenen aan vrienden en familie

Wil je je verzekerde camper een keer uitlenen aan vrienden of familieleden? Ook dan is je camper gewoon verzekerd. Dat is het geval zolang het geen zakelijk karakter heeft. Natuurlijk moet je er wel rekening mee houden dat zo iemand schade aan de camper kan veroorzaken. Dat kan van invloed zijn op je schadevrije jaren en eigen risico.

Schade aan anderen is gedekt met camperverzekering

Welke dekking je ook neemt; je moet altijd een WA-verzekering afsluiten als je een camper hebt. Daarmee is de schade die je per ongeluk aan andere aanricht altijd gedekt wanneer je een camperverzekering hebt. Dat is verplicht in Nederland, dus dat is goed om te weten wanneer je tussen de camperverzekeringen zit te neuzen om te kijken welke verzekering het beste bij jouw situatie past.

Foutje gezien, of heb jij actuelere informatie? Mail mij, ik ben je dankbaar. Dit artikel bevat affiliate links. Je leest er meer over in de disclaimer.

Ervaringen & Vragen

Stel je vragen, of deel jouw tips en ervaring hier!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *