Een reisschema of backpack route maken
reisroute maken

Eindelijk, je mag weer een vakantie gaan plannen. Je hebt net goedkeuring gekregen van je werk om drie weken vrij te nemen. Die is in the pocket! Het plannen van je eigen reis vergt gedegen plan- en speurwerk, maar het is de moeite waard. Je hebt een rondreis die helemaal naar jouw wens is én je bespaart een aardige cent. Zelf je reis plannen en boeken is namelijk veel goedkoper dan een georganiseerde (groeps)reis. Bovendien is het ook veel spannender, want je moet alles zelf regelen :). Hierbij mijn tips om je vakantiedagen optimaal te benutten en de beste backpack route uit te stippelen en een reisschema te maken. Je hoeft natuurlijk niet persé met een backpack te reizen, maar het is wel handig.

Stap 1 – Kies je vakantiebestemming

Oké, misschien een beetje vanzelfsprekend? Maar je moet wel rekening houden met het klimaat van elk land. In juli en augustus is bijvoorbeeld het regenseizoen in veel Aziatische en Zuid-Amerikaanse landen. Op deze website kun je zien waar je naar toe kan in elke maand.

Stap 2 – Bekijk de rondreizen van reisorganisaties

Google eens op “rondreis Bestemming-X” en kijk wat er op je pad komt. Door de verschillende reizen van reisorganisaties te bekijken, krijg je een indruk van de mogelijkheden. Je ziet welke bestemmingen zij bezoeken en wat er te zien en te doen is. Ook krijg je een indruk van de geografische ligging van de verschillende steden/dorpen en wat een logische route zou kunnen zijn. Schrijf de bestemmingen die je interessant lijken even op.

Denk je nu al: “Hier heb ik helemaal geen zin in?”

Bekijk dan mijn kant-en-klare reisroutes!

Stap 3 – Check TripAdvisor

Hoewel deze website natuurlijk al lang bestaat, gebruik ik hem eigenlijk pas sinds kort. Op TripAdvisor vind je duizenden beoordelingen van andere reizigers. Zij kunnen je dus precies vertellen welke bestemming de moeite waard is. Stel dat je naar Thailand gaat, dan vul je dus Thailand in als je bestemming en klik dan op “zoeken”. Je krijgt dan een overzicht van de populairste en best beoordeelde bestemmingen in Thailand. Bekijk welke bestemmingen jou aanspreken en of ze enigszins in de route passen. Bepaal ook wat je wil zien en doen bij elke bestemming.

Stap 4 – het reisschema maken

Nu je de bestemmingen weet, is het een kwestie van de bestemmingen aan elkaar knopen in een logische backpack route. Het handigste is om een Excel-sheet erbij te nemen, zodat je een echt reisschema kan maken. Maak een kolom met de juiste reisdata, bestemmingen, vervoer, prijzen en meer.

Bepaal het beginpunt van je reis. Vaak is dit een grotere stad met een internationaal vliegveld. Kies daarna de volgende bestemming die het meest logisch volgt op de eerste bestemming. Nu moet je uitzoeken hoe je van A naar B komt. Raadpleeg hiervoor je Lonely Planet (als je dit hebt) of Google: van bestemming A naar B. Lees de ervaringen van andere reizigers en noteer je vervoersmiddel, de reisduur en kosten in je schema. Zo plan je je hele reis van A tot Z. Kun je nergens vinden hoe je van A naar B komt? Dan kun je een vraag stellen op TripAdvisor of vraag het later aan het guesthouse waar je verblijft. Zo zien mijn reisschema’s er uit:

Reisschema Indonesië
Mijn reisschema voor Indonesië

Mijn routes zijn vrij pittig. Ik plan vaak een hele of halve dag in om te reizen van bestemming naar bestemming. Vervolgens plan ik een hele dag (of twee) in de stad of het dorp zodat ik de dingen kan zien en doen die ik wil. De dag daarna reis ik weer verder. Ik vind het heerlijk, want de reis van A naar B is vaak zo boeiend en ontspannend!

Maak je eigen reisschema! Hier mijn handige Excelsheet:
Download Reisschema en budgetplan

Stap 5 – Hotels uitzoeken (of niet)

Dit vind ik zelf een heel leuk onderdeel van het plannen. Lekker zoeken naar de leukste guesthouses en chille hotels. Als je het aandurft, dan kun je ook ter plaatse op zoek gaan naar een hotel. Dit geeft je onderhandelingsruimte en meer vrijheid. Zelf boek ik de hotels wel al van te voren. Uit ervaring weet ik dat het soms veel tijd kost om een goed hotel te vinden en deze tijd spendeer ik liever anders. Bovendien krijg je via Booking.com of TripAdvisor heel snel een overzicht van de best beoordeelde hotels. Echt fout kan het niet gaan. Hulp nodig met het vinden van een goed hotel? Lees dan mijn blog “Hoe vind je een goed hotel in het buitenland?” .

Stap 6 – Huurauto huren

Zelf wil ik ook altijd zo goedkoop mogelijk huren en ik heb daarom prijzen opgevraagd bij de volgende vergelijkers:

  • EasyTerra
  • Rentalcars.com
  • Sunnycars.nl
  • Direct bij het verhuurbedrijf

Rentalcars.com of EasyTerra.nl hebben daarbij de goedkoopste auto’s. Zelf boek ik ook altijd bij een van deze twee en hun service is erg goed. Met de meeste auto’s hun je onbeperkte kilometers rijden en zie je wat wel en niet verzekerd is. Sunnycars.nl heeft ook een hele goede service. Zij bieden alleen huurauto’s aan inclusief volledige dekking/verzekering.

Heb jij nog vragen of tips over het maken van je reisroute? Laat het mij weten via een berichtje!

evy-reisjevrij-reisblog

Dit artikel bevat affiliate links. Je leest er hier meer over.

Over de auteur

client-photo-1
Evy van Kan
In India heb ik de eerste keer de ultieme vrijheid van backpacken mogen ervaren! Sindsdien wil ik niet meer anders. Voor elke reis kies ik mijn eigen bestemmingen, route en hotels. Deze tips deel ik graag met jou, hier op Reisjevrij.nl. Have fun!

Reacties en vragen

Stel hier je vraag of geef een reactie.