Bezienswaardigheden Elzas bezoeken | Pass’Alsace: onze tips en ervaringen

De bezienswaardigheden in de Elzas bezoeken met de Pass’Alsace: alle info, tips en ervaringen

Dit najaar maakten wij  een Elzas (en Vogezen)-rondreis met onze tieners van 14 en 11 jaar. Het was een korte rondreis, een dikke midweek (zes dagen) meer bepaald. Ettelijke jaren eerder brachten wij in de herfst ook al eens een midweek in de Elzas door met onze kinderen. Omdat onze kinderen toen nog kleiner waren, pasten we ons aan. We maakten korte wandelingen en uitstapjes naar dierenparken.

Deze keer wilden we wat meer proeven van de cultuur, want die is er volop in de Elzas. Meer nog, je kan eigenlijk gemakkelijk een vakantie van een dikke 10 dagen vullen met deze bestemming. Omdat we dus planden om dit keer heel wat bezienswaardigheden te bezoeken, ging ik aan de slag om één en ander uit te zoeken. Snel kwam ik tot de conclusie dat wij heel veel wilden zien, omdat de interesses van ons gezin uit elkaar liggen en ik met ieders wens rekening wilde houden. Dat bracht ons al snel op twee à drie activiteiten per dag, en dat voor vijf dagen (de zesde dag reserveerden we voor Europapark)! 

Benieuwd hoe je al deze bezienswaardigheden in één mooie reisroute kan combineren? Lees dan onze roadtrip door Elzas en Vogezen voor 10 tot 12 dagen!

In West-Europa zijn toegangsprijzen bepaald niet goedkoop en dat geldt ook voor de Elzas. Uitzoekwerk leerde me dat ik heel wat kon besparen door het aanschaffen van een Pass’Alsace. Hieronder heb ik alle info verzameld, inclusief hoe we hem zelf hebben gebruikt.

kaartje elzas bezienswaardigheden
De meeste bezienswaardigheden liggen langs de Route des Vins.

Wat is de Pass’Alsace?

De achtergrond

De Pass’Alsace wordt op de markt gebracht door de firma OTIPASS sinds 2015.

OTIPASS werd in 2010 opgericht en is sindsdien marktleider in Frankrijk op het gebied van gedematerialiseerde toeristische passen. In Frankrijk (en in mindere mate daarbuiten) zijn er meer dan 750 dienstverleners aangesloten bij OTIPASS, waardoor ze aantrekkelijke kortingen kunnen bieden, indien de bezoeker zich met de pas aan biedt.  In 2019 werden meer dan 2 miljoen inschrijvingen geregistreerd voor toeristische passen die door OTIPASS worden beheerd.

De Pass’Alsace zelf

De Pass’Alsace is een gedematerialiseerde pas. Dat wil zeggen dat je geen fysiek pasje thuis gestuurd, krijgt dat je moet laten zien aan elke inkom. Het is een pas die je online toegestuurd krijgt, na bestelling. Je slaat hem op op je telefoon en laat hem bij elke bezienswaardigheid zien, zo simpel is het!

Je hebt één pas nodig, die je recht geeft op één toegang per aangesloten ‘site’. Ga je met meerdere personen, dan moet je dus per persoon een pas bestellen. Je hebt de optie om alle passen te laten toekomen op hetzelfde mailadres, zodat één persoon alle passen kan opslaan, handig als je met familie gaat. 

De pas kan je van tevoren online bestellen, of ter plekke in één van de verkooppunten. Wij bestelden hem online, dit vonden we gemakkelijker dan ter plekke nog langs een verkooppunt gaan om deze aan te kopen. Bovendien betekent een Pass’Alsace niet dat je bij populaire sites niet meer dient te reserveren. Wij vonden het handiger om de pas reeds in handen te hebben, en dan nadien de reservatie te maken. Een aantal populaire bezienswaardigheden vragen tevoren ook de codes op van je pas, om de reservatie te kunnen garanderen. Het is dus niet zo handig om te wachten tot je in de Elzas bent. 

Het absoluut geweldige aan de Pass’Alsace is dat je deze éénmalig aankoopt en dat bij alle partners die hierbij zijn aangesloten, de toegang gratis is! Dus geen gedoe met 15% korting hier en 30% daar, gewoon gratis. Zo weet je dus tevoren precies hoeveel geld je dit gaat kosten, dat is namelijk de kostprijs van de pas zelf! Wij gingen in november naar de Elzas. In september kochten we de toegangstickets voor Europapark, in oktober onze Pass’Alsace en in november betaalden we ons verblijf. Door dat te spreiden, kwamen niet alle kosten tezamen in november, de maand van onze reis. En waren er ook geen onverwachte uitgaven :). Hoefden we onze reisrekening niet aan te spreken 😉

Welke verschillende opties heb je?

Het château de Haut-Koenigsbourg is inbegrepen in alle passen!

Pass’Alsace is eigenlijk een verzamelnaam voor verschillende passen, waarmee je de Elzas kan bezoeken. Hieronder een overzicht.

 • Mini-Pass 24h: Voor mensen die heel veel willen zien in één dag tijd. Dit is al voordeliger vanaf het moment dat je drie bezienswaardigheden (die aangesloten zijn natuurlijk) bezoekt! Ideaal als je maar één dag in Straatsburg hebt, of bijvoorbeeld Montagne des Singes, Volerie des Aigles en Château de Haut-Koenigsbourg wil bezoeken, gezien dat allemaal slechts enkele minuten verwijderd van elkaar ligt, en gemakkelijk op één dag te combineren is.
 • Mini-Pass 48h: Als je twee volle dagen te besteden hebt in de Elzas en deze strak gepland hebt, om zoveel mogelijk te zien. Gezien de afstand, raden we niet aan om voor een weekendje op en neer naar de Elzas te rijden. Deze pas is wel interessant als je een rondreis plant, waarbij je ook twee volle dagen in deze streek verblijft.
 • Pass 3 jours: Drie volle dagen sightseeing in de Elzas! Hiermee heb je al heel wat afgestreept van je lijst!
 • Pass 5 jours: Voor de die-hards! Wij kochten deze pas aan, omdat we ook echt wel van plan waren héél véél te zien. Met hier en daar wat gemor van onze kinderen (oh nee, een museum), is dat ook echt wel perfect gelukt!
 • Pass Strasbourg et Nord Alsace: Deze pas is aan te raden als je niet van plan bent de gehele Elzas te bezoeken, maar je zal concentreren op Straatsburg en het Noorden van de Elzas. Deze pas geeft toegang tot alles sites in Straatsburg, die ook zijn opgenomen in de ‘gewone’ pas + de bezienswaardigheden ten Noorden van Straatsburg.
 • Pass Hiver: De zogenaamde winterversie van de ‘gewone’ Pass Alsace! Deze pas is, in tegenstelling tot de naam doet vermoeden, heel het jaar te gebruiken. Hij wordt echter aangeraden tussen november en maart, wanneer sommige toeristische plaatsen gesloten zijn. Dat geldt met name voor de dieren-en attractieparken die wél in de gewone pas opgenomen zijn. De meeste van deze parken gaan toe vanaf 11 november, sommige ook al vroeger. De Pass Hiver geeft dus toegang tot minder bezienswaardigheden dan de ‘gewone’ pas, namelijk niet tot de attracties/dierenparken die in de winter gesloten zijn.

Je kiest dus een Pass’Alsace op basis van het volgende:

 • De tijd die je te besteden hebt in de Elzas
 • De plekken die je wil bezoeken (heel de Elzas, enkel Straatsburg en het Noorden)
 • Het tijdstip waarop je de Elzas wil bezoeken (in de winter of een ander seizoen)

Wat is de kostprijs van de Pass’Alsace?

Hierboven heb ik de verschillende opties op een rijtje gezet. Natuurlijk is de kostprijs ook verschillend per optie. Ik heb dit hieronder in een tabelletje zo goed mogelijk weergegeven. De prijzen die hier vermeld staan, zijn per persoon, en gelden voor 2021.

Pass’AlsaceVolwasseneKind
Mini-Pass 24h25 €17 €
Mini-Pass 48h35 €22 €
Pass 3 jours45 €27 €
Pass 5 jours60 €40 €
Pass Strasbourg et Nord Alsace25 €17 €
Pass Hiver25 €17 €

Indien je ook de optie Batorama, een boottocht van 1u15 minuten in Straatsburg, bij wenst te voegen, dan kan dit voor een meerprijs van 5 €! Tickets via Batorama zelf beginnen aan 14 €!

Wanneer moet je overwegen om een Pass’Alsace aan te schaffen?

Ook minder bekende bezienswaardigheden kan je bezoeken.

Een Pass’Alsace is niet nuttig als je niet zo van de culturele bezienswaardigheden bent. Als je in de Elzas vooral gaat wandelen en bijvoorbeeld één keer een boottocht maakt in Straatsburg en twee dagen later het Château de Haut-Koenigsbourg bezoekt, dan heeft de pas geen nut. Dit zal je in totaal dik 25 € kosten, terwijl je voor een pas, inclusief optie Batorama minimaal 30 € kwijt bent!

Kortom, voor mensen die rust en natuur opzoeken, en die niet van plan zijn om veel historische bezienswaardigheden te gaan bezoeken: niet doen!

De Pass’Alsace is wél nuttig, vanaf het moment dat je drie of meer bezienswaardigheden gaat bezoeken. In 2021 betaal je voor de meeste bezienswaardigheden 9 à 10 € inkom. Er zijn uitschieters, met 15 € inkom, bijvoorbeeld het ecomusée Alsace, wat ook meer dan een dagdeel in beslag neemt om te bezoeken. 

Pass’Alsace voor kinderen?

Er bestaat ook een Pass’Alsace voor kinderen. Deze is tot en met de leeftijd van 12 jaar, en is goedkoper dan de volwassenenpas. Helaas bestaat er geen pas voor jongeren/studenten.

Voor kinderen moet je wel goed opletten of het loont om een pas te kopen! Op een aantal plekken die aangesloten zijn bij de Pass’Alsace betalen kinderen onder de zes jaar geen inkom. Er zijn echter ook een aantal plekken, waar kinderen onder de zes jaar wél betalen. Natuurlijk zijn dit net leuke plekken om te bezoeken met kinderen, of zijn ze juist afgestemd om ook kleuters een plezierige dag te laten beleven. Zo betaal je voor Cigoland (een attractiepark met ooievaars) vanaf 3 jaar, het ecomusée Alsace vanaf 4 jaar, en de Volerie des Aigles en de Montagne des singes vanaf 5 jaar. 

Voor kinderen van zes tot en met 12 jaar loont de Pass’Alsace. Zijn de kinderen jonger dan zes jaar, doe dan de check op de website om te kijken waar ze moeten betalen en waar ze gratis naar binnen mogen!

Dit is LEUK met kids!

Welke bezienswaardigheden kan je hiermee bezoeken?

Tja, ongelooflijk veel! Op het moment van schrijven van dit artikel (in 2021) zit het systeem als volgt in elkaar:

 • Mini-Pass 24h, Mini-Pass 48h, Pass 3 jours, Pass 5 jours: 58 toeristische sites. Er is dus geen onderscheid in het aantal aangesloten toeristische trekpleister, enkel in de tijd die je hebt om deze te bezoeken.
 • Pass Strasbourg et Nord Alsace: logischerwijze geeft deze pas toegang tot de toeristische bezienswaardigheden, gelegen in Strasbourg en in het Noorden van de Elzas. In totaal zijn dit 34 sites.
 • Pass Hiver: De winterpas geeft toegang tot alle bezienswaardigheden van de passen onder het eerste bullet – de bezienswaardigheden en trekpleisters die in de winter gesloten zijn. Het gaat voornamelijk om dieren-en attractieparken. Toegang is voorzien voor 43 sites, maar opgelet, ook deze sites hebben andere openingsuren in het winterseizoen. Daardoor zijn er bezienswaardigheden bij met beperkte toegankelijkheid, bijvoorbeeld enkel open in het weekend. Als je in de winter gaat, check zeker de openingsuren van jouw favoriete bezienswaardigheden.

Wij verwijzen graag naar de website van de Pass’Alsace: hierop vind je de meest up-to-date info.

Wat hebben wij bezocht met onze Pass’Alsace?

Hieronder beschrijf ik onze dagindeling. De bezienswaardigheden die we bezocht hebben met onze Pass’Alsace zijn vetgedrukt.

 • Op de heenweg planden we een stop. In het MM Park in La Wantzenau vergaapten we ons aan tanks, wapens en kostuums uit de Wereldoorlog II.
 • Wij verbleven een tweetal nachten in Straatsburg en bezochten er het Palais Rohan (met drie musea onder één dak – wij kwamen voor het paleis zelf) en het Musée Alsacien, maakten een boottocht met Batorama (Nederlandse audioguide), huurden voor 4 u fietsen bij One City Tours, inclusief leuke routevoorbeelden.
 • Op één dag combineerden we het Château de Haut-Koenigsbourg, de Volerie des Aigles en de Montagne des Singes
 • De dag nadien bezochten we Colmar. Vooraleer we dit prachtige stadje verkenden, bezochten we eerst nog het Château de Hohlandsbourg. De musea in Colmar sloegen we over, omdat we veel plezier hadden in het verkennen van de Middeleeuwse steegjes zelf.
 • We vermaakten ons één volledige dag van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat in Europapark Duitsland, de enige uitstap die niet inbegrepen was in de Pass’Alsace.
 • Meer dan één dagdeel wandelden we rond in het mooie, idyllische Ecomusée Alsace. Daarna begonnen we aan de lange terugrit naar huis.

In totaal hebben we dus 10 bezienswaardigheden bekeken met onze Pass’Alsace. We betaalden 65 € pp (inclusief Batorama). Als we alles apart hadden geboekt, dan was dit op 122,5 € pp uitgekomen (volwassene). Op vijf dagen tijd bespaarden we dus bijna 60 € door een strakke planning, goede voorbereiding en consequent gebruik van onze pas.

Waar moet je bij gebruik op letten?

Zo, ik heb bijna het hele gebruik van de pas toegelicht, maar er zijn nog een paar zaken die ik wil meegeven. Je vindt ze hieronder, als aanvulling op bovenstaande uitleg.

Gebruik gedurende bepaalde tijdspanne

Als je een pas koopt, dan hoef je hem niet meteen te gebruiken. Je kan de pas maanden vooraf aankopen. Belangrijk is dat, als je hem eenmaal één keer hebt gebruikt, hij geactiveerd is. Hij blijft dan maar een bepaalde tijd geldig. Ik heb het hieronder eventjes weergegeven in een overzichtje.

Pass’AlsaceGeldigheid
Mini-Pass 24h24 uren aaneensluitend na eerste gebruik
Mini-Pass 48h48 uren aaneensluitend na eerste gebruik
Pass 3 jours3 dagen vrij te kiezen binnen de 14 dagen na eerste gebruik
Pass 5 jours5 dagen vrij te kiezen binnen de 14 dagen na eerste gebruik
Pass Strasbourg et Nord Alsace3 dagen vrij te kiezen binnen de 14 dagen na eerste gebruik
Pass Hiver3 dagen vrij te kiezen binnen de 14 dagen na eerste gebruik

Reserveren 

Ok, je hebt dus je Pass’Alsace gekocht! Bij de meeste attracties kan je gewoon aankomen en zo naar binnen. Er zijn echter een aantal bezienswaardigheden en activiteiten waar je nog apart dient te reserveren door met de uitbater van de toeristische site zelf contact op te nemen. Reserveren moet voorafgaand bij volgende attracties:

 • Château de Haut-Koenigsbourg. Dit is eenvoudig te regelen via de website. Je kan gewoon via de reguliere online-ticketverkoop aangeven dat je reeds een ticket hebt. Dan doorloop je gewoon de rest van de stappen, en kiest datum en uur van bezoek. Op de dag van je bezoek neem je ticket van de reservering en Pass’Alsace mee (mag beiden digitaal).
 • One City Tours. In de pas is ook 4 u fietsverhuur inbegrepen. Om zeker te zijn dat er ook fietsen aanwezig zijn, kan je best via mail contact met hen opnemen. Je geeft in je mail aan op welke dag en uur je fietsen wenst te reserveren, het gewenste aantal fietsen, en dat je beschikt over de Pass’Alsace. Zij mailen je dan terug of dit mogelijk is, en wat ze nodig hebben om deze boeking te bevestigen.
 • Batorama. Deze aanbieder biedt boottochten aan in Straatsburg. Alhoewel ze een internetsite hebben, waar je boottochten kan boeken, kan je hier niet ingeven dat je al over een pas beschikt helaas. Je dient hen even te mailen, met in je mail dag van bezoek en gewenste uur, het aantal personen en de codes van de pas(sen). Zij mailen je dan vrijwel meteen de boekingsbevestiging door, die je die dag dient te tonen. Wij dienden onze passen niet meer te laten zien de dag van onze boottocht, de boekingsbevestiging was genoeg.
 • Villa Météor: ook deze attractie dient via mail of telefonisch geboekt te worden. Wij hebben deze bezienswaardigheid niet bezocht, dus kunnen ook geen aanbeveling doen wat de gemakkelijkste manier van reserveren is.

Zo, dit waren al mijn tips in verband met de Pass’Alsace. Tijdens ons eerste bezoek met kleine kinderen was deze pas minder interessant voor ons. Bij ons tweede bezoek hebben we echter heel veel musea, kastelen en andere bezienswaardigheden bezocht en we waren erg blij met deze pas.

Nog niet zeker of de Elzas iets voor jou is? Bekijk ons artikel met de 10 tofste bezienswaardigheden en activiteiten

Ben jij ook naar de Elzas geweest, en heb jij ook gebruik gemaakt van deze pas? Heb je nog bijkomende vragen? Laat hieronder gerust een berichtje!

Have fun en reis je vrij ,
Chris

Hey lezer of reiziger! Foutje gezien, of heb jij actuelere informatie? Ik doe mijn best om alle reistips up to date te houden en jij kan daarbij helpen. Mail mij, ik ben je dankbaar. Dit artikel bevat affiliate links. Je leest er meer over in de disclaimer.

Foto Credits: Chris en Pixabay
blogger Chris Donkers

Chris Donkers

Sinds we met de kinderen een roadtrip door Mexico hebben gemaakt, zijn we een beetje reisgek! Als we reizen, willen we graag wat van het land zien, op onze eigen manier en op ons eigen tempo. Het zelfstandig organiseren van een reis, het vele uitzoekwerk, het verslinden van reisgidsen.... is voor mij even plezierig als het reizen zelf. Ik heb nog een lange wishlist: uitstapjes dichtbij, leuke city-trips in Europa, maar ook roadtrips en verre bestemmingen, ik hou van de wereld! Graag wil ik mijn reistips met je delen, zodat ook jij geïnspireerd geraakt.

Meer over Chris Donkers

Ervaringen & Vragen

Stel je vragen, of deel jouw tips en ervaring hier!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *