Bezienswaardigheden in Phnom Penh | Cambodja

Phnom Penh bezienswaardigheden en wat te doen?

Met gemixte gevoelens kijk ik terug op mijn bezoek aan Phnom Penh, de hoofdstad van Cambodja. Enerzijds heeft deze stad, met name de geschiedenis, een grote indruk op mij gemaakt. Het Tuol Sleng museum en de Killing fields zijn enorm indrukwekkend en interessant. Deze bezienswaardigheden had ik niet willen missen. Anderzijds heb ik me niet helemaal op mijn gemak gevoeld in de stad. Hoewel de meeste toeristen onbestolen naar huis terugkeren, zijn mijn reisgenootje en ik beroofd van ons tasje. Gelukkig hadden we niet veel waardevols bij ons en waren we verzekerd, maar het drukt wel een stempel op de stad. Maar in dit blog gaat het niet over de veiligheid, maar over de bezienswaardigheden in Phnom Penh.

Wij verbleven bij: King Grand Boutique Hotel

Een heel mooi hotel met zwembad met heel vriendelijk personeel. De kamers zijn schoon en vanaf het dak heb je een mooi uitzicht over Phnom Penh. De locatie is ook ideaal, dicht bij het paleis en andere bezienswaardigheden. Je slaapt hier voor €48,- per nacht inclusief ontbijt. Het hotel is beoordeeld met een 8,5 en daar staan wij ook helemaal achter.

Wat kun je zien en doen in Phnom Penh?

Vandaag de dag is Phnom Penh weer een bruisende en drukke stad. De geschiedenis is echter verschrikkelijk en eigenlijk is het allemaal nog niet zo lang geleden. Ruim veertig jaar geleden begon de grootste massamoord sinds de Tweede Wereldoorlog. Een kwart van de Cambodjaanse bevolking is uitgemoord tijdens het regime van de Rode Khmer van 1975 tot 1979. In de stad vind je verschillende plekken die ons herinneren aan deze gruwelijke tijd.

1. Het Tuol Sleng Museum

Ooit was dit gebouw een middelbare school. Pol Pot, de leider van de Rode Khmer, gebruikte het gebouw als gevangenis (S-21). De klaslokalen werden gebruikt als martelkamers, waarin de onschuldige gevangenen dagenlang werden verhoord en gemarteld. Van elke gevangene werd een foto gemaakt en andere kenmerken werden geregistreerd. Deze foto’s hangen nu op in het museum.

Ik kan je aanraden om een gids te nemen. Hij kan je veel vertellen over de gebeurtenissen en je kunt vragen stellen. Het museum was voor mij een van de indrukwekkendste bezienswaardigheden in Phnom Penh.

Goed om te weten

  • Dagelijks geopend van 07.00u tot 17.00u
  • Entree $5
  • Audio Gids $1 of neem een échte gids (betaal wat je het waard vindt)
Foto’s van de gevangenen.

2. De Killing Fields van Choeung Ek

De meeste gevangenen van Tuol Sleng werden naar Choeung Ek gebracht. Hier werden ze vermoord. Zelden met kogels, want die waren te duur. Op de Killing Fields van Choeung Ek zijn zo’n 20.000 mensen omgebracht. Je loopt langs verschillende massagraven en als je goed kijkt, dan zie je overal nog stukjes kleding en botten liggen. In het midden van de Killing Fields, staat een enorme stupa met zo’n 8.000 schedels van de slachtoffers. Ondanks de gruwelijkheden die zich hier hebben afgespeeld, vond ik het een hele vredige en mooie plek (geworden). Dit neemt niet weg dat ik met een flinke dosis hoofdpijn wegging, door alle indrukken en informatie.

Goed om te weten

  • Dagelijks geopend van 07.30u tot 17.30u
  • Entree inclusief audio tour $6
  • 14 KM buiten Phnom Penh, $15 voor een tuktuk
Massagraf bij Choeung Ek. Toeristen laten hun armbandjes achter om hun steun te betuigen.

3. Het Koninklijk Paleis en de Zilveren Pagoda

Nu je de belangrijkste dingen gezien hebt en even geen zin meer hebt om emo en depri te zijn, dan kun je andere dingen gaan bezichtigen. Het Koninklijk Paleis (the Royal palace) van Phnom Penh is een en al pracht en praal. Op hetzelfde terrein vind je de zilveren pagoda, die gemaakt is van 5000 zilveren tegeltjes.

Goed om te weten

  • Dagelijks geopend van 08.00u tot 10.30u en van 14.00u tot 17.00u
  • Entree $10 (€9)
  • Ligt dicht bij de Mekong rivier
Zilveren Pagoda

4. Markt Psar Thmei

Als je een tour met een tuktuk boekt, dan zul je ongetwijfeld ook hier naartoe gebracht worden. Psar Thmei is een grote overdekte markt. Je vindt er vooral veel sieraden, kleren en eten. Je kan hier even rondkijken en prima shoppen.

5. Wandelen langs de Mekong rivier

Phnom Peng ligt aan de grote Mekong en Tonlé Sap rivier. Het is heerlijk om hier langs te lopen en te kijken naar het Cambodjaanse leven. Aan de boulevard vind je veel restaurants en bars lekker kan zitten en eten. Als je wilt, kun je ook een boottocht maken over de rivier.

6. Night Market van Phnom Penh

Vanaf vrijdag t/m zondag is er elke avond een nachtmarkt. De markt is redelijk gericht op het toerisme. Je krijgt hier souveniertjes, kleding en andere prulletjes. Je kan hier gewoon gratis naar toe en lekker shoppen. Ik heb hier helaas geen foto van omdat we op deze avond van ons tasje zijn beroofd :(. Let hier dus goed op!

Ben jij al in Phnom Penh geweest of wil je er graag naar toe? Laat even een reactie achter!

Have fun en reis je vrij ,
Evy

Hey lezer of reiziger! Foutje gezien, of heb jij actuelere informatie? Ik doe mijn best om alle reistips up to date te houden en jij kan daarbij helpen. Mail mij, ik ben je dankbaar. Dit artikel bevat affiliate links. Je leest er meer over in de disclaimer.

reisblogger evy van kan

Evy van Kan

In India heb ik de eerste keer de ultieme vrijheid van backpacken mogen ervaren! Sindsdien wil ik niet meer anders. Voor elke reis kies ik mijn eigen bestemmingen, route en hotels. Deze tips deel ik graag met jou, hier op Reisjevrij.nl. Have fun!

Meer over Evy van Kan

Ervaringen & Vragen

Stel je vragen, of deel jouw tips en ervaring hier!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *