Varanasi wat is er te zien en te doen?

Varanasi wat is er te zien en te doen?

Varanasi (vroeger Benares) is de meest BIJZONDERE plek waar ik tot nu toe geweest ben. Het is de meest heilige stad voor de Hindoes en dat voel je. De sfeer is hier anders dan in andere delen van India. Ik bedoel dan met name het gedeelte langs de heilige Ganges rivier. Daar spelen zich de hele dag bijzondere taferelen en rituelen af. Zo speciaal. Als je nog geen cultuurshock gehad hebt, dan is misschien nu het moment daar. Als je een beginnende reiziger bent, dan is het misschien niet verstandig om Varanasi aan het begin van je reis te bezoeken.

De beste reisperiode voor Varanasi? Van oktober t/m maart is het droog en maximaal 30 graden.

Bezienswaardigheden Varanasi

Je bezoekt Varanasi niet voor de mooie tempels, paleizen of forten. Wat je hier kan doen is: écht je ogen uitkijken en je verbazen. Varanasi is een plek die je ooit in je leven moet bezoeken als je houdt van cultuur(shock), spiritualiteit, religie, yoga en een hele bijzondere ervaring. Tijdens je bezoek aan Varanasi maak je kennis met een hele andere wereld. Je leert meer over de rituelen, praat met spirituele en gelovige mensen en zegt “No thank you” tegen de opdringerige bootverhuurders. “Madam want boat?” Hierbij mijn 5 tips voor Varanasi!

Varanasi

1. De Ganges rivier

Varanasi ligt aan de bekende Ganges rivier. Het water is heilig en wast je slechte karma weg. Toch zou ik je niet adviseren om te gaan baden in dit heilige Ganges water. Het water is namelijk erg vervuild. Uren langs de rivier afstruinen daarentegen, is een must!

varanasi wat te doen
varanasi india
Varanasi wat te zien

Langs de rivier zie je mensen baden, de was doen, tandenpoetsen, zich scheren en hun naasten cremeren én in de Ganges gooien. Dit allemaal op 20 meter afstand van elkaar. Tegelijkertijd varen er continu (motor)bootjes over de Ganges en komt ook het rioolwater terecht in de rivier. Voor mij een reden om het heilige Ganges water niet aan te raken. Wij hebben in Varanasi erg leuk contact kunnen maken met de bevolking. Ze zijn ook erg nieuwsgierig naar jou.

Een sneak peak vanuit de boot in Varanasi.

2. De Ghats

De bekendste bezienswaardigheid in Varanasi, zijn de ghats. Dit zijn ‘de trappen’ die naar de Ganges toe leiden. Er zijn veel verschillende ghats in Varanasi, met elk hun eigen naam en thema. Wanneer je langs de rivier loopt, dan loop je eigenlijk van ghat naar ghat. Mijn advies is om (afhankelijk van waar je verblijft) de ene dag de linkerkant uit te lopen en de andere dag de rechterkant uit te lopen. Je komt dan vanzelf langs alle ghats, met onder andere de Assi Ghat, Dasaswamedh Ghat en Meer Ghat. Met verschillende thema’s bedoel ik: bij de ene ghats wordt de afwas gedaan, bij de andere vind een compleet scheerritueel plaats en bij weer een andere ghat worden de lijken verbrand. Ook zie je de hele dag door mensen baden en zichzelf wassen in de Ganges.

Burning ghats – Manikarnika

Burning Ghat Varanasi Ganges
Burning Ghat Varanasi vanaf de Ganges

Er zijn verschillende burning ghats in Varanasi, dit zijn dus de ghats waar de crematies plaatsvinden. De bekendste en grootste is de Manikarnika ghat. Op een stapel van hout, wordt de overledene – na een heel ritueel – verbrand. Na de crematie worden de resten (as en botten) in de Ganges gegooid. Bij de crematies zijn zelden vrouwen aanwezig, omdat ze te veel huilen en dat komt de overledene niet ten goede. Er zal ongetwijfeld een vriendelijke pelgrim of andere heilige zijn die je meer wil vertellen over het ritueel. Mogelijk verwacht hij daarna een kleine donatie.

Let op dat je een crematie nooit zonder toestemming van de familie fotografeert of filmt. Dit is verboden. Doe je het toch, dan loop je het risico lastig gevallen te worden door locals die geld of zelfs je camera eisen. Niet zo fijn dus.

Boottocht over de Ganges

Boottocht Ganges Varanasi

Een leuke manier om de verschillende ghats te zien is per boot. Elke 10 meter werd het mij gevraagd: “Madam want boat?”. “Yes I want boat!” (maar meestal “No thanks”). Je kunt gerust meerdere boottochtjes maken en op verschillende tijdstippen. Telkens zie je nieuwe dingen en het is gewoon lekker ontspannend. Maak ook eens een boottochtje in de avond, bijvoorbeeld tijdens de Ganga Aarti ceremonie in de Dasawamedh Ghat.

Voor 150 tot 200 Rupee heb je één uur lang je eigen roeiboot, met kapitein ;). Vergeet niet te onderhandelen over de prijs (ga uit van 100 rp / €1,20 per persoon).

3. Ganga Aarti ceremonie

Ganga Aati Ceremonie
Ganga Aati Ceremonie

Een must om bij te wonen is de Ganga Aati Ceremonie. Wanneer je ook in Varanasi blijft overnachten, dan zul je deze ceremonie vast meemaken. Een hele bijzondere ceremonie die elke avond, na zonsondergang, opnieuw gehouden wordt in de Dashaswamedha (main) ghat. Er heerst een magische sfeer wanneer onder het gezang van liederen, ringelende bellen en vuur de Ganges en god Shiva worden aanbeden. Het is echt een aanrader om deze ceremonie vanaf het water mee te maken. Neem hiervoor een van de honderden roeibootjes!

Ganga Aati Ceremonie boot
Kaarsjes varanasi

Voor 100 Rupee koop je 10 kaarsjes die blijven drijven op het water. Denk even aan de mensen thuis, van wie je houdt. Het is een onvergetelijk en gelukzalig moment om even stil te staan bij iedereen die je liefhebt, maar ook wat je allemaal hebt!

4. Shoppen in Varanasi

Wanneer je van de rivier af loopt, verdwaal je al snel in de vele smalle steegjes. Daar vind je veel leuke winkeltjes en zijde fabriekjes in Varanasi. Je komt hier vanzelf langs wanneer je iets meer het centrum in loopt. Het is hier lekker druk en chaotisch.

5. Tempels en forten

Ramnagar fort varanasi
Ramnagar fort

Net zoals in andere steden, zijn er in Varanasi ook tempels en forten te vinden. Het Ramnagar fort en museum ligt aan de overkant van de rivier. Het is een mooie plek om de zonsondergang te bekijken. Mocht je tijdens je reis nog niet voldoende tempels gezien hebben, dan kun je de Vishwanath tempel bezichtigen. Dit is de populairste Hindu tempel in Varanasi.

Varanasi vervoer en hotels

Bekijk hier de complete reisroute waarin je ook naar Varanasi gaat.

Varanasi heeft een eigen luchthaven. Vanuit Delhi vlieg je er binnen twee uurtjes naar toe. Varanasi is ook goed bereikbaar met de trein. Vanuit Agra duurt de rit ongeveer 13 uur (als je geen vertraging hebt), vanuit Delhi is 12 uur, Calcutta 14 uur en Lucknow 8 uur. Kijk op Cleartrip (blijkbaar alleen toegankelijk in India) voor de actuele reistijden en prijzen. Je kan via deze website ook al je ticket reserveren.

Aanbevolen guest houses

Je kan zeker 3 volle dagen in Varanasi om krijgen. Zelf verbleven wij hier 4 nachten en dat was voldoende. Wij verbleven bij Ganpati Guesthouse! Zorg dat je overdag arriveert. In het donker is het lastig om een accommodatie te vinden gelegen aan de ghats. Er zijn veel kleine steegjes, donker, geen verlichting. Wij hebben in de avond op goed geluk samen met twee vriendelijke Indiers ons guesthouse weten te vinden, maar achteraf gezien was het niet verstandig om mee de duisternis in te lopen (twee reizende vrouwen).

Wij verbleven bij Ganpati Guesthouse

Ganpati Guesthouse is geweldig en de locatie is ideaal. Ik voelde me hier direct thuis. Vanaf het dakterras, waar je lekker kan ontbijten, heb je een mooi uitzicht over de heilige Ganges rivier. De kamers zijn mooi gedecoreerd en schoon. Een gemiddelde beoordeling van 8,4 en kamers vanaf €20,-. In het echt is dit guesthouse veel gezelliger en mooier dan op de foto’s!

Vragen over Varanasi? Ik help je graag, laat hieronder een berichtje achter.

Have fun en reis je vrij ,
Evy

Foutje gezien, of heb jij actuelere informatie? Mail mij, ik ben je dankbaar. Dit artikel bevat affiliate links. Je leest er meer over in de disclaimer.

reisblogger evy van kan

Evy van Kan

In India heb ik de eerste keer de ultieme vrijheid van backpacken mogen ervaren! Sindsdien wil ik niet meer anders. Voor elke reis kies ik mijn eigen bestemmingen, route en hotels. Deze tips deel ik graag met jou, hier op Reisjevrij.nl. Have fun!

Meer over Evy van Kan

Ervaringen & Vragen

Stel je vragen, of deel jouw tips en ervaring hier!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *