22x Bijzondere hotel overnachting in Nederland – hotel tips
bijzonder overnachten in nederland

Bijzonder overnachten in Nederland: Hotel tips voor een uitzonderlijke “staycation”

Na deze lange periode van thuisisolatie door corona, ben je waarschijnlijk wel toe aan even iets anders. Een overnachting in eigen land is ook heel leuk! Bijzonder overnachten in Nederland is zeker mogelijk, en hierom ben ik voor je op zoek gegaan naar unieke hotels waar je je vast even helemaal weg voelt. Ik kwam erachter dat de mogelijkheden in Nederland eindeloos zijn! Hierbij een selectie om jou op weg te helpen je ideale staycation te vinden.

Samen wandelen en fietsen zijn de nieuwe manier van sociaal contact, als we de spelletjesavonden in een video conference call even niet meetellen. Nu heeft Nederland als het op wandelen en fietsen aankomt, heel erg veel te bieden. De hotels zijn vrijwel allemaal open. Gasten kunnen gebruik te maken van het hotelrestaurant, mits uiteraard de Corona maatregelen in acht worden genomen.

Bijzonder overnachten Nederland

Ondanks dat de wereld langzaamaan meer open lijkt te gaan, kiezen veel mensen ervoor om toch nog dichtbij huis te blijven. Maar misschien, is dat helemaal zo erg nog niet. Dat weten we bij Reisjevrij al langer, lees bijvoorbeeld deze hotel tips voor een weekendje Maastricht. Nu we ons gezamenlijk hebben aangepast aan onze nieuwe levensstijl, is het misschien tijd om ons af te vragen: Wat heeft ons eigen land ook alweer allemaal voor moois te bieden?

Bijzonder overnachten in Nederland
Overzicht bijzondere overnachtingen in Nederland

Tip: Huur een oud Volkswagenbusje en ga roadtrippen! Je vindt de busjes bijvoorbeeld in Beesd (Gelderland) bij Oldvolks, of in Benschop (Utrecht) bij Retroroad of in Hoogblokland (Zuid-Holland) bij de Volkswagencamper. De verhuur gaat in tijden van Corona gewoon door, de busjes worden ontsmet voor elke nieuwe huurder.  #vanlife in Nederland, waarom niet?

bijzonder overnachten in NederlandHierbij onze 22 bijzondere accommodaties in Nederland. Ga jij het lijstje af?

1. Overnacht in een kasteel

landgoed hotel nederland
In het heuvelachtige landschap van Zuid-Limburg vind je kasteel Bloemendal. Deze bijzondere overnachting hier wordt beoordeeld met een 8.8.

2. De gevangentoren in Vlissingen

hotel tips nederland
In dit monument kun je heerlijk overnachten met uitzicht op de Westerschelde. Eerdere gasten beoordelen een overnachting in de gevangentoren in Vlissingen met een 9.4. 

3. De windketel in Amsterdam

bijzonder overnachten nederland
Je vindt dit historische gebouw in de autovrije ‘eco-wijk’ naast het Westerpark. Je kunt de windketel voor een weekend, week of midweek boeken. Andere gasten beoordeelden een overnachting met een 7.9.

Nu alle restaurants, musea en uitgaansgelegenheden dicht zijn, zou je misschien denken dat het niet zo’n zin heeft om in een stad te gaan overnachten. Toch is het wel heel bijzonder om Amsterdam in deze tijd te bekijken. Er is namelijk geen enkele toerist te vinden in de binnenstad. De wallen worden niet overlopen door een overweldigende mensenmassa, maar je vindt lege straten langs lege grachten. Heel bijzonder.

Nog meer leuke hotels in Amsterdam vind je in dit artikel!

4. Overnacht in een hijskraan

slapen in een hijskraanCrane Hotel Feralda wordt beoordeeld met een 8.6. Zo wordt bijzonder overnachten in Nederland wel héél bijzonder Je betaalt wel voor deze unieke ervaring. De prijzen zijn rond de 900 euro per nacht

5. The Yays Crane Apartment

hijskraan appartementMocht je zijn geïnspireerd door een overnachting in een hijskraan: een wat voordeligere optie is The Yays Crane Apartment, ook in Amsterdam. Je slaapt in dit prachtige appartement voor twee, voor 407 euro per nacht. Het wordt beoordeeld met een 9.1

6. Overnachten in een luxe tent met tuin in Callantsoog

luxe tent nederland overnachten in een tent nederland
Heb je veel binnen gezeten en snak je naar wat frisse buitenlucht? In Callantsoog (Noord-Holland), kun je overnachten in een super fijne tent met tuin. Een overnachting hier werd door eerdere gasten beoordeeld met een 8.1. Je boekt hier voor minimaal drie nachten voor zo’n 186 euro per nacht. 

7. Sleeping with a view in de Euromast

euromast hotel
Wie weet dat deze nog op je bucketlijstje staat. Je slaapt in de Euromast vanaf 419 euro per nacht. Een overnachting hier wordt beoordeeld met een 8.2. Bijzonder is het zeker!

8. Overnacht in een Tiny House: the Dutch Farmhouse

slapen in een tiny house
Tiny houses zijn hot en super duurzaam. Dit kleine huisje in de Woerdense Verlaat in Zuid-Holland wordt door eerdere gasten beoordeeld met een 9.9

9. Overnachten bij de boer

logeren bij de boer
Als je in de stad leeft ontgaat het je bijna, maar het grootschalige boerenleven is zeker wat Nederland bijzonder maakt. Je kunt online verschillende overnachtingen bij de boer vinden, vast ook één bij jou in de buurt.

Deze, midden in de natuur overnachten in het gebied Buytenhout, rondom Delft, viel mij op. Op deze boerderij kun je zelf je eigen groente verbouwen. Fietsen zijn beschikbaar voor tochten in de omgeving! Super geschikt voor met kindjes. Boerenleven organiseert dit soort verblijf veel en succesvol in België. De locatie in Nederland, bij boerderij Hoeve Biesland, is nieuw en staat nog niet 100% vast. Je kunt je wel alvast online pre-registreren bij boerenleven.

10. Verblijf op een prachtig landgoed: Hotel de Leijhof Oisterwijk

tips vakantie nederland

bijzondere overnachtingen NederlandOndanks dat verblijven op een landgoed al een ervaring is op zich, is er iets wat Hotel de Leijhof Oisterwijk extra bijzonder maakt. Je eet hier namelijk gerechten bereid met lokaal geproduceerde producten en biologische kruiden uit de eigen kas. Super verantwoord dus. Het hotel wordt beoordeeld met een 8,9 en het eigen restaurant zelfs met een 9.4.

11. Tiny house het waterland huisje in Eindhoven

tiny house nederland
Als een overnachting in een Tiny House op je bucketlist staat is het Waterland huisje wel een hele fotogenieke. Je overnacht in het huisje voor 87 euro per nacht. Het wordt beoordeeld met een 9.1. Valt niet tegen dus, zo’n minihuis!

12. Slapen in een Molen in Bergharen

Bijzonder overnachten in NederlandHollandser wordt het niet dan overnachten in de Verrekijker in Bergharen, Gelderland. De Verrekijker is eigenlijk bijna altijd direct volgeboekt, maar nu zijn er nog een paar data beschikbaar.

13. Overnacht in een werfkelder in Utrecht

bijzondere hotels nederland
In Hotel26 kun je optimaal genieten van de stilte van de werf. Echt één van de toppers onder de hotel tips voor Nederland. Een overnachting hier wordt beoordeeld met een 8. En kost zo’n 120 euro per nacht voor twee personen.

14. Bunk Hotel Utrecht

hotel tips Utrecht

hotelrestaurants nederland
Wat maakt Bunk bijzonder? Als het niet de centrale locatie in Utrecht is, of dat het hotel zich bevindt in een oud kerkgebouw, dan is het wel het epische design. De kamers zijn namelijk als “bunk-beds” op elkaar gestapeld. Zoals je aan het ontbijt kan zien, kan er ook zeker goed “gebunkerd” worden! De beoordeling is dan ook een 8.6, en je betaalt slechts 51 euro per nacht voor een tweepersoonskamer.

In dit artikel vind je veel tips voor een bezoek aan de stad Utrecht!

15. Slapen onder de sterren met eigen telescoop in een sterrenkubus

bijzonder overnachten nederlandbijzonder overnachtenSlapen in een sterrenkubus, dit wil je! Je eigen huisje in Noordoost Twente waar je kan slapen onder de sterrenhemel. In de avond rooster je marshmallows op je eigen veranda.. en je kunt met een telescoop naar de sterren kijken.. Super leuk gewoon! Ook heeft Erfgoed Bossem lodgetenten waarbij je lekker back to nature gaat. Wij hebben hier een top ervaring gehad. Een sterrenkubus boek je vanaf €107,50 per nacht. Zeker eens boeken dus, Erfgoed Bossem in Lattrop, Overijssel!

16. Huisje in de natuur naast de Sallandse heuvelrug

hotels nederland

vakantie in nederland
Deze Cabin ligt vlak naast een van de grootste heidegebieden van Europa, de Sallandse Heuvelrug. Hier vind je een uitgebreid netwerk van fiets en wandelpaden. Het ligt in de buurt bij Deventer.

17. Slapen in een vliegtuig suite in Gelderland

bijzonder overnachten in nederland vliegtuig hotelLekker gek, overnachten in een omgebouwde vliegtuig suite in Teuge, Gelderland. Zo voelt het vast en zeker alsof je op reis bent. Je betaalt 369 euro voor een nacht; andere gasten beoordeelden een overnachting met een 9.6. 

18. Natuurhuisje bij Groningen

bijzonder overnachtenNatuurhuisje.nl heeft veel leuke natuurhuisjes door het hele land. Veel zijn super duurzaam en sommigen zelfs gemaakt van karton. Dit natuurhuisje in de buurt van Groningen vond ik wel heel erg bijzonder. Je hebt een enorme tuin tot je beschikking en het huisje heeft een fantastische inrichting. 

19. Overnachten in een super luxe trechter in Friesland

hotel tips nederland
In Friesland maken ze het wel heel erg bont. In Harlingen kun je namelijk overnachten in deze trechter. Een zeer luxe trechter, dat wel. Inclusief bubbelbad. Deze wordt dan ook beoordeeld met een 9.9 een overnachting kost 359 euro.

Bekijk hier meer hotels met een bubbelbad op de kamer.

20. Slapen op een reddingsboot

slapen op een boot
Een andere memorabele ervaring gegarandeerd, wanneer je ervoor kiest te gaan overnachten op deze reddingsboot. Ook in Harlingen! Je ontbijtje is beschikbaar op de boot! Je slaapt hier voor 159 euro per nacht. De beoordeling is een 8.0!

21. Romantisch overnachten in een vuurtoren

Bijzonder overnachten in NederlandRomantischer dan dit wordt het denk ik niet. Een overnachting in een vuurtoren. In Harlingen weten ze wel raad met mensen die zoeken naar een bijzondere overnachting.

22. Slapen in een kubus in het Weiland 

overnachten in een weiland
Last but not least: een mooie zonsopgang gegarandeerd in deze bijzondere accommodatie met wijd uitzicht; slapen in een kubus in het weiland. Super Hollands overnachten in een weiland bij Leeuwarden, vanaf 96 euro per nacht. Deze overnachting wordt beoordeeld met een 8.8

Bijzonder overnachten op de Waddeneilanden?

yurt op texel
Ook op de Waddeneilanden zijn natuurlijk veel bijzondere plekjes te vinden. Bijvoorbeeld slapen in een Yurt op Texel. Voor nu wordt er nog met een afwijkende dienstregeling gevaren van en naar de eilanden en blijft het advies om slechts te reizen indien dit noodzakelijk is. Corona uitbraken op deze eilanden heeft andere gevolgen voor de lokale bevolking dan op het vaste land. Er wordt dus extra voorzichtig omgegaan met de verwelkoming van “toeristen” (ook Nederlanders) op de eilanden. Gelukkig zijn we vast wel even zoet op het vaste land met alle mogelijkheden die ons landje te bieden heeft. 

Reisblogs femke

Het kaartje is gemaakt met de online map editor van Printmaps.net
Dit artikel bevat affiliate links. Je leest er meer over in de disclaimer.

Over de auteur

client-photo-1
Femke Meeuwes
Na de wereldreis met mijn vriend Yilmaz kan ik me geen leven meer voorstellen zonder reizen. En dat hoeft helemaal niet altijd ver en met het vliegtuig. Tips van iemand zoals jij, die jouw bestemming al kent, kan je reiservaring nog waardevoller maken. Een reisblog is daarvoor perfect, als digitaal doorgeefluik, zodat jij ook van alle mooie plekjes hoort die wij zijn tegengekomen op deze wereld!

Reacties en vragen

12 oktober 2020
Ook leuk: overnachten in een Tiny Houseboat in Heeg Friesland

Stel hier je vraag of geef een reactie.